SME
Štvrtok, 18. august, 2022 | Meniny má Elena, Helena

Vyrobte si domácu šunku

Zunovali sa vám salámy bez chuti, kde namiesto mäsa nájdete iba slaninu, kože, želatínu, vodu a konzervanty? Potom by ste mali vedieť, že príprava šunky nezaberie mnoho času. Ak ste sa doposiaľ obávali, že bez špeciálnej formy to nejde, potom vás určite p

otešíme. Áno, zaobídete sa bez akýchkoľvek investícií. Stačí kúpiť mäso a rýchlosoľ.

Aké mäso je najvhodnejšie?

Ak chcete, aby bola šunka krehká a šťavnatá, potom je najlepšou voľbou bravčové pliecko.
Kupujte ho priamo u mäsiara, pretože iba tam sa prepracujete k čerstvým surovinám. Vypýtajte si úhľadný, približne 2.5-kilogramový kus, ktorý nie je prerastený tukom. Nehanbite sa, mäsiar vám s radosťou poradí, ktorý kus mäsa bude na šunku najlepší. Ak chcete použiť šunku na ďalšiu prípravu pokrmov a nebude vám vadiť, že je tuhšia, využiť môžete aj stehno.

Ako nasoliť mäso?

Najlepšie je voliť mokrú cestu solenia, ktorá zabráni tomu, aby sa z mäsa vytratila šťava. Na kilogram mäsa počítajte s decilitrom vody, do ktorého rozpustíte 20 gramov dusitanovej rýchlosoli. Nájdete ju v potravinách v oddelení s koreninami. Pre vylepšenie pridajte trochu kryštálového cukru pre farbu a lyžičku kuchynskej soli pre dochutenie. Do pripraveného kúpeľa vložte všetko mäso a premiešajte. Aby soli prenikli do hĺbky, mäso je potrebné nakrájať na 1,5 centimetra hrubé rezne, ktoré rozkrájate na pásy.

24 hodinové zretie

Mäso potrebuje približne 24 hodín na to, aby dusitanová soľ prenikla až do stredu narezaných kúskov. Proces vylepšíte tým, že raz za 6 hodín premiesite mäsovú zmes a opäť vložíte do chladničky. Neobávajte sa toho, že kdesi sa stratila všetka voda. Tak ako nasiakla so soľami do mäsa, uvoľní sa späť pri varení.

Príprava na varenie

Ak nechcete experimentovať s rôznymi nádobami, prácu si zjednodušíte prostredníctvom vreciek na tlačenku. Pred plnením nechajte mäso hodinu odstáť pri izbovej teplote, aby sa lepilo. Lepšie sa vám podarí vytlačiť z vrecka vzduch. Ak máte zlý deň a nedarí sa vám, nespravíte chybu, ak pred plnením mäso nakrájate na kocky.

Podobným spôsobom môžete využiť akúkoľvek formu – či už plastovú na prípravu pudingov v pare, alebo kovovú pre prípravu múčnikov. Vopred však myslite na to, aký spôsob varenia u vás prichádza do úvahy. Úlohou formy je oddeliť mäso od vody.

Tí, čo pripravujú šunku pravidelne používajú špeciálne formy s pružinami, ktoré sú v predajnej sieti dostupné v cenách od 2000 korún nahor. Ich výhodou je, že šunka má vždy rovnaký, vopred zaručený tvar. Nevýhodou je, že pružiny vytlačia z mäsa časť vody, ktorá pri jemnejšom postupe zostane dnu.

Ako variť šunku?

Platia tu dve pravidlá – dodržať teplotu a čas. Na kilogram mäsa počítajte s hodinovou tepelnou úpravou, teplota by sa mala držať na hranici 75 °C.

My sme pri príprave použili parnú rúru. Šunku sme vo vreckách uložili na rošt, nastavili sme teplotu pary a do zásobníka doliali vodu. O zvyšok sa postará rúra sama.

Ak máte teplovzdušnú rúru a na voliči môžete nastaviť 75 °C teplotu, vložte do rúry pekáč s teplou vodou a šunku vložte dnu. Teplota sa po celý čas bude udržiavať na stanovenej úrovni a vy môžete oddychovať.

Ak takúto rúru nemáte, môžete sa pustiť k tradičnému spôsobu varenia. Hrniec na sporák, teplomer do vody a sledovať teplotu, aby neprekročila tepelnú hranicu. Inak pripravíte namiesto šunky varené mäso.

Ako ďalej?

Pri varení sa voda odlúči od mäsa. Neľakajte a preto, ak sa v tlačenkových vreckách začne objavovať vrstva vody. Ak ste mäso dostatočne utlačili pri plnení, zachová si svoj tvar a šunka bude celistvá aj pri krájaní. Viete, že je všetko na správnej ceste.

Rovnaké je to aj pri používaní foriem. V obyčajných voda obkolesí šunku, v pružinových sa vytlačí do vodného kúpeľa, kde sa začnú zrážať bielkoviny.

Po varení nechajte šunku prirodzene vychladnúť a vložte ju na niekoľko hodín do chladničky. Vybaľte ju z vreciek, a môžete sa pustiť do krájania.

Zdá sa vám to byť zložité a zdĺhavé? Potom by ste si to mali na vlastnej koži vyskúšať. Možno prídete na to, že prípravu šunky zvládnete aj pasívne popri inej činnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  3. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  4. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  7. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  8. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  1. Shell myslí na slovenské komunity
  2. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  3. Čakáte bábätko? Union má preň nachystané veľké množstvo výhod
  4. Agrokomplex 2022
  5. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  6. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  7. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  8. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 36 745
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 24 026
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 12 654
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 6 561
  5. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 4 215
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 4 169
  7. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 3 910
  8. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou 2 227
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Súdnej rady Ján Mazák.

Občan, ktorého sa rozhodnutie týkalo, vraj textu miestami ani nerozumel.


22 h
Peter Tkačenko

Republika je dnes politickou avantgardou s utešeným rastovým potenciálom.


1 h
D'Arcy Carden ako Greta vo seriáli Veľké víťazstvo

Ženská bejzbalová liga bol fenomén.


17. aug
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj so šéfom OSN Antoniom Guterresom.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 16 h

Blogy SME

  1. Imunoblog: Poranenia, nehody a úrazy u detí - možné komplikácie a riešenia.
  2. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  3. Unicef Slovensko: Šťastné stretnutia rodín po odlúčení v dôsledku vojny
  4. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Hranie spoločenských hier ako prostriedok výchovy detí
  5. Peter Rúfus: Priateľstvo medzi mužom a ženou
  6. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  7. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Špaldová varená kysnutá knedľa
  8. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Majonézová zapekačka
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 16 391
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 734
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 7 375
  4. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 119
  5. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 921
  6. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 3 913
  7. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 837
  8. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 639
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
SkryťZatvoriť reklamu