SME
reklama

Vyrobte si domácu šunku

Zunovali sa vám salámy bez chuti, kde namiesto mäsa nájdete iba slaninu, kože, želatínu, vodu a konzervanty? Potom by ste mali vedieť, že príprava šunky nezaberie mnoho času. Ak ste sa doposiaľ obávali, že bez špeciálnej formy to nejde, potom vás určite p

otešíme. Áno, zaobídete sa bez akýchkoľvek investícií. Stačí kúpiť mäso a rýchlosoľ.

Aké mäso je najvhodnejšie?

Ak chcete, aby bola šunka krehká a šťavnatá, potom je najlepšou voľbou bravčové pliecko.
Kupujte ho priamo u mäsiara, pretože iba tam sa prepracujete k čerstvým surovinám. Vypýtajte si úhľadný, približne 2.5-kilogramový kus, ktorý nie je prerastený tukom. Nehanbite sa, mäsiar vám s radosťou poradí, ktorý kus mäsa bude na šunku najlepší. Ak chcete použiť šunku na ďalšiu prípravu pokrmov a nebude vám vadiť, že je tuhšia, využiť môžete aj stehno.

Ako nasoliť mäso?

Najlepšie je voliť mokrú cestu solenia, ktorá zabráni tomu, aby sa z mäsa vytratila šťava. Na kilogram mäsa počítajte s decilitrom vody, do ktorého rozpustíte 20 gramov dusitanovej rýchlosoli. Nájdete ju v potravinách v oddelení s koreninami. Pre vylepšenie pridajte trochu kryštálového cukru pre farbu a lyžičku kuchynskej soli pre dochutenie. Do pripraveného kúpeľa vložte všetko mäso a premiešajte. Aby soli prenikli do hĺbky, mäso je potrebné nakrájať na 1,5 centimetra hrubé rezne, ktoré rozkrájate na pásy.

24 hodinové zretie

Mäso potrebuje približne 24 hodín na to, aby dusitanová soľ prenikla až do stredu narezaných kúskov. Proces vylepšíte tým, že raz za 6 hodín premiesite mäsovú zmes a opäť vložíte do chladničky. Neobávajte sa toho, že kdesi sa stratila všetka voda. Tak ako nasiakla so soľami do mäsa, uvoľní sa späť pri varení.

Príprava na varenie

Ak nechcete experimentovať s rôznymi nádobami, prácu si zjednodušíte prostredníctvom vreciek na tlačenku. Pred plnením nechajte mäso hodinu odstáť pri izbovej teplote, aby sa lepilo. Lepšie sa vám podarí vytlačiť z vrecka vzduch. Ak máte zlý deň a nedarí sa vám, nespravíte chybu, ak pred plnením mäso nakrájate na kocky.

Podobným spôsobom môžete využiť akúkoľvek formu – či už plastovú na prípravu pudingov v pare, alebo kovovú pre prípravu múčnikov. Vopred však myslite na to, aký spôsob varenia u vás prichádza do úvahy. Úlohou formy je oddeliť mäso od vody.

Tí, čo pripravujú šunku pravidelne používajú špeciálne formy s pružinami, ktoré sú v predajnej sieti dostupné v cenách od 2000 korún nahor. Ich výhodou je, že šunka má vždy rovnaký, vopred zaručený tvar. Nevýhodou je, že pružiny vytlačia z mäsa časť vody, ktorá pri jemnejšom postupe zostane dnu.

Ako variť šunku?

Platia tu dve pravidlá – dodržať teplotu a čas. Na kilogram mäsa počítajte s hodinovou tepelnou úpravou, teplota by sa mala držať na hranici 75 °C.

My sme pri príprave použili parnú rúru. Šunku sme vo vreckách uložili na rošt, nastavili sme teplotu pary a do zásobníka doliali vodu. O zvyšok sa postará rúra sama.

Ak máte teplovzdušnú rúru a na voliči môžete nastaviť 75 °C teplotu, vložte do rúry pekáč s teplou vodou a šunku vložte dnu. Teplota sa po celý čas bude udržiavať na stanovenej úrovni a vy môžete oddychovať.

Ak takúto rúru nemáte, môžete sa pustiť k tradičnému spôsobu varenia. Hrniec na sporák, teplomer do vody a sledovať teplotu, aby neprekročila tepelnú hranicu. Inak pripravíte namiesto šunky varené mäso.

Ako ďalej?

Pri varení sa voda odlúči od mäsa. Neľakajte a preto, ak sa v tlačenkových vreckách začne objavovať vrstva vody. Ak ste mäso dostatočne utlačili pri plnení, zachová si svoj tvar a šunka bude celistvá aj pri krájaní. Viete, že je všetko na správnej ceste.

Rovnaké je to aj pri používaní foriem. V obyčajných voda obkolesí šunku, v pružinových sa vytlačí do vodného kúpeľa, kde sa začnú zrážať bielkoviny.

Po varení nechajte šunku prirodzene vychladnúť a vložte ju na niekoľko hodín do chladničky. Vybaľte ju z vreciek, a môžete sa pustiť do krájania.

Zdá sa vám to byť zložité a zdĺhavé? Potom by ste si to mali na vlastnej koži vyskúšať. Možno prídete na to, že prípravu šunky zvládnete aj pasívne popri inej činnosti.

Autor: (mag)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  2. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  3. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  6. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  7. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  8. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 742
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 365
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 428
  4. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 4 054
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 912
  6. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 707
  7. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 507
  8. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 3 258
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ak by prešiel Tarabov ústavný návrh, hrozí, že prídeme o deväťdesiatpäť percent medveďov, hovorí expert.


Historickú budovu burzy v Kodani zachvátil požiar, jej veža sa zrútila,

Z budovy zo 17. storočia sa snažili zachrániť obrazy.


SITA
Protest na podporu RTVS.

Politici nás najskôr trestali tým, že do relácií chodili.


V dnešnej spoločnosti jej vadí prehnaná korektnosť.

Prekáža jej prehnaná korektnosť v spoločnosti.


reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 108 893
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 753
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 485
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 078
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 096
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 630
  7. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 13 234
  8. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 354
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu