SME

Vyrobte si domácu šunku

Zunovali sa vám salámy bez chuti, kde namiesto mäsa nájdete iba slaninu, kože, želatínu, vodu a konzervanty? Potom by ste mali vedieť, že príprava šunky nezaberie mnoho času. Ak ste sa doposiaľ obávali, že bez špeciálnej formy to nejde, potom vás určite p

otešíme. Áno, zaobídete sa bez akýchkoľvek investícií. Stačí kúpiť mäso a rýchlosoľ.

Aké mäso je najvhodnejšie?

Ak chcete, aby bola šunka krehká a šťavnatá, potom je najlepšou voľbou bravčové pliecko.
Kupujte ho priamo u mäsiara, pretože iba tam sa prepracujete k čerstvým surovinám. Vypýtajte si úhľadný, približne 2.5-kilogramový kus, ktorý nie je prerastený tukom. Nehanbite sa, mäsiar vám s radosťou poradí, ktorý kus mäsa bude na šunku najlepší. Ak chcete použiť šunku na ďalšiu prípravu pokrmov a nebude vám vadiť, že je tuhšia, využiť môžete aj stehno.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako nasoliť mäso?

Najlepšie je voliť mokrú cestu solenia, ktorá zabráni tomu, aby sa z mäsa vytratila šťava. Na kilogram mäsa počítajte s decilitrom vody, do ktorého rozpustíte 20 gramov dusitanovej rýchlosoli. Nájdete ju v potravinách v oddelení s koreninami. Pre vylepšenie pridajte trochu kryštálového cukru pre farbu a lyžičku kuchynskej soli pre dochutenie. Do pripraveného kúpeľa vložte všetko mäso a premiešajte. Aby soli prenikli do hĺbky, mäso je potrebné nakrájať na 1,5 centimetra hrubé rezne, ktoré rozkrájate na pásy.

24 hodinové zretie

Mäso potrebuje približne 24 hodín na to, aby dusitanová soľ prenikla až do stredu narezaných kúskov. Proces vylepšíte tým, že raz za 6 hodín premiesite mäsovú zmes a opäť vložíte do chladničky. Neobávajte sa toho, že kdesi sa stratila všetka voda. Tak ako nasiakla so soľami do mäsa, uvoľní sa späť pri varení.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava na varenie

Ak nechcete experimentovať s rôznymi nádobami, prácu si zjednodušíte prostredníctvom vreciek na tlačenku. Pred plnením nechajte mäso hodinu odstáť pri izbovej teplote, aby sa lepilo. Lepšie sa vám podarí vytlačiť z vrecka vzduch. Ak máte zlý deň a nedarí sa vám, nespravíte chybu, ak pred plnením mäso nakrájate na kocky.

Podobným spôsobom môžete využiť akúkoľvek formu – či už plastovú na prípravu pudingov v pare, alebo kovovú pre prípravu múčnikov. Vopred však myslite na to, aký spôsob varenia u vás prichádza do úvahy. Úlohou formy je oddeliť mäso od vody.

Tí, čo pripravujú šunku pravidelne používajú špeciálne formy s pružinami, ktoré sú v predajnej sieti dostupné v cenách od 2000 korún nahor. Ich výhodou je, že šunka má vždy rovnaký, vopred zaručený tvar. Nevýhodou je, že pružiny vytlačia z mäsa časť vody, ktorá pri jemnejšom postupe zostane dnu.

SkryťVypnúť reklamu

Ako variť šunku?

Platia tu dve pravidlá – dodržať teplotu a čas. Na kilogram mäsa počítajte s hodinovou tepelnou úpravou, teplota by sa mala držať na hranici 75 °C.

My sme pri príprave použili parnú rúru. Šunku sme vo vreckách uložili na rošt, nastavili sme teplotu pary a do zásobníka doliali vodu. O zvyšok sa postará rúra sama.

Ak máte teplovzdušnú rúru a na voliči môžete nastaviť 75 °C teplotu, vložte do rúry pekáč s teplou vodou a šunku vložte dnu. Teplota sa po celý čas bude udržiavať na stanovenej úrovni a vy môžete oddychovať.

Ak takúto rúru nemáte, môžete sa pustiť k tradičnému spôsobu varenia. Hrniec na sporák, teplomer do vody a sledovať teplotu, aby neprekročila tepelnú hranicu. Inak pripravíte namiesto šunky varené mäso.

Ako ďalej?

Pri varení sa voda odlúči od mäsa. Neľakajte a preto, ak sa v tlačenkových vreckách začne objavovať vrstva vody. Ak ste mäso dostatočne utlačili pri plnení, zachová si svoj tvar a šunka bude celistvá aj pri krájaní. Viete, že je všetko na správnej ceste.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rovnaké je to aj pri používaní foriem. V obyčajných voda obkolesí šunku, v pružinových sa vytlačí do vodného kúpeľa, kde sa začnú zrážať bielkoviny.

Po varení nechajte šunku prirodzene vychladnúť a vložte ju na niekoľko hodín do chladničky. Vybaľte ju z vreciek, a môžete sa pustiť do krájania.

Zdá sa vám to byť zložité a zdĺhavé? Potom by ste si to mali na vlastnej koži vyskúšať. Možno prídete na to, že prípravu šunky zvládnete aj pasívne popri inej činnosti.

Autor: (mag)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  2. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  4. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  5. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  6. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  7. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  1. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  2. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  3. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  4. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  5. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  6. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  7. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  8. Invázne rastliny ako superpotraviny
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 9 236
  2. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 5 435
  3. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 5 004
  4. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 323
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 2 136
  6. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 2 121
  7. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 1 557
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 1 487
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 83 570
  2. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 13 480
  3. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 9 418
  4. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 9 384
  5. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 6 953
  6. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 6 661
  7. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom 5 794
  8. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov. 5 185
  1. Radko Mačuha: Politika, pred ktorou musia utekať už aj "dezoláti".
  2. Věra Tepličková: Maličkosti z temperamentovej poradne:Trump a Putin? Dva absolútne odlišné svety
  3. Marcel Rebro: Putinova "obrana" ruskojazyčných Ukrajincov pred "vyvražďovaním": vyvražďuje ich sám
  4. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná.
  5. Marcel Rebro: Rusofili nás posielajú na ukrajinský front. Ideme. Už zajtra. A radi
  6. Marcel Rebro: Summit na Aljaške: Trumpova show, Putinova propaganda, Ukrajina bokom
  7. Roman Kebísek: Slovák Pilárik vybudoval r. 1679 v Nemecku kostol pre exulantov. Stojí dosiaľ
  8. Věra Tepličková: Gruzínci sú už z obliga, za všetko teraz môžu Plaváková a Šimečka
SkryťZatvoriť reklamu