SME
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Delikátne chuťovky

Paštéty, teriny a huspeniny si zamilujeme.

Bravčová terina s figami
Na 4 porcie

forma vo veľkosti asi 25 x 7 cm
750 g bravčového mäsa
1/2 KL posekanej šalvie
2 PL posekanej petržlenovej vňate
150 g sušených fíg
100 g korintiek
20 g pistácií
4 žĺtky
1 Pl cukru
štipka mletého ďumbiera
soľ
200 g surovej tučnej slaniny na vyloženie formy

Bravčové mäso pokrájame na väčšie kocky a zalejeme vodou tak, aby bolo akurát zakryté, a pod pokrievkou asi 1 1/2 hodiny pomaly varíme. Potom ho zlejme do sita, pričom vývar zachytíme.

Rúru predhrejeme na 225 stupňov Celzia. 300 ml vývaru uvedieme do varu, pridáme posekané bylinky a znovu uvedieme do varu.

Figy nadrobno pokrájame, spolu s korintkami a píniovými jadierkami pridáme k mäsu a dôkladne premiešame.

Žĺtky pomiešame s cukrom, ďumbierom a so soľou, pridáme trochu vychladnutý vývar a pikantne ochutíme. Vývar už nesmie vrieť, aby sa žĺtky nezrazili.

Mäsovú plnku naložíme do formy vyloženej plátkami slaniny a zalejeme zmesou vývaru a žĺtkov. Terinu vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňov Celzia asi 40 minút. Podávame horúcu alebo studenú.

Skryť Vypnúť reklamu

Husacia huspenina
Na 4 porcie

750 g husacích stehien
1 malá rozpolená teľacia nožička
1 cibuľa pokrájaná na kolieska
2 posekané strúčiky cesnaku
1 zväzok zmesi čerstvých byliniek
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
500 ml suchého bieleho vína
2 mrkvy

Mäso a teľaciu nožičku dáme spolu s cibuľou, cesnakom, bylinkami, soľou a čiernym korením do hrnca, zalejeme vínom a prikryté asi 2 hodiny necháme pomaly variť.

Terinovú formu vyložíme alobalom. Mäso vyberieme , vývar odložíme nabok. Z husacieho stehna a teľacej nožičky stiahneme kožu. Mrkvu ošúpeme, po dĺžke nakrájame na tenké plátky a 5 minút blanšírujeme v slanej vode.

Formu vyložíme plátkami mrkvy. Mäso oberieme z kostí, nadrobno pokrájame a vložíme do formy. Všetko pevne pritlačíme. Vývar scedíme a pomaly nalejeme do formy.

Formu zakryjeme plátkami mrkvy, zaťažíme a cez noc necháme v chladničke. Pred podávaním vyklopíme a pokrájame na plátky.

Skryť Vypnúť reklamu

Pstruhová terina s jemnou zeleninou
Na 4 porcie

6 údených filiet z pstruha s kožou
1 zväzok polievkovej zeleniny
500 ml silného zeleninového bujónu
100 g mrkvy
100 g zeleru
100 g póru
10 svetlozelených listov póru (asi 12 cm dlhých)
soľ
čierne korenie
vínny ocot
10 kúskov trebuľky
7 listov čírej želatíny
olej na formu

Z filiet stiahneme kožu a pokrájame ich na menšie kúsky. Kožu odložíme nabok, Polievkovú zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame na väčšie kocky. Zeleninu a kožu zalejeme zeleninovým bujónom a varíme 45 minút.

Mrkvu, zeler a pór očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kocky. Listy póru 2 - 3 minúty blanšírujeme v slanej vode, schladíme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a osušíme.

Vývar scedíme, osolíme, ochutíme čiernym korením a troškou octu, potom pridáme posekanú trebuľku.

Želatínu namočíme do studenej vody, vytlačíme, rozpustíme v 500 ml horúceho rybacieho vývaru (nesmie už vrieť) a necháme trochu vychladnúť. 3 - 4 PL vývaru pomiešame so zeleninou. Terinovú formu potrieme olejom alebo ju vyložíme priesvitnou fóliou a rozprestrieme pórové listy.

Striedavo naložíme kocky zeleniny a kúsky ryby tak, že jednotlivé vrstvy vždy zalejeme trochou vývaru. Prečnievajúce listy póru preložíme navrch teriny. Prikryjeme a cez noc necháme v chlade stuhnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Jablkové tortičky
Na 4 porcie

75 g múky
50 g studeného masla vo vločkách
25 g cukru
1 žĺtok
štipka soli
175 g vlašských orechov
8 jabĺk
2 PL masla
1 - 2 PL cukru
trochu mletej škorice
175 ml javorového sirupu
maslo na formu
múka na vyvaľkanie

Z múky, masla, cukru, 1/2 žĺtka a soli vymiesime cesto a prikryté necháme aspoň 30 minút odležať v chlade.

Orechy opražíme na panvici bez tuku a nahrubo ich posekáme. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a pokrájame na 12 dielikov, hrubšie konce trochu zošikmíme. Tieto odrezky nadrobno posekáme a odložíme nabok.

Jablká podusíme v masle a posypeme cukrom a škoricou. necháme trochu vychladnúť a poukladáme ich do maslom potretých zapekacích formičiek, pričom stred necháme voľný.

Vo výpeku podusíme odložené posekané jablká, pridáme orechy, javorový sirup a varíme do zhustnutia. Sirupovú masu naplníme do stredu formičiek.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a vykrojíme z neho klobúčiky na formičky. Položíme ich navrch a potrieme zvyšným žĺtkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňov Celzia asi 15 minút. Upečené tortičky vyklopíme a necháme 2 minúty chladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 292
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 24 547
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 066
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 257
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 766
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 759
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 521
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 655
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 573
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 514
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Keď začal boj s extrémizmom prinášať výsledky, prokuratúra ho ide oslabiť

Samostatné oddelenie špeciálnej prokuratúry má dnes päť ľudí.

Milan Mazurek v budove Najvyššieho súdu (vpravo).
Dobré ráno

Dobré ráno: Obvinili Fica, Kotlebu aj Mazureka. Teraz im hrozí zánik

Pripravuje sa reorganizácia prokuratúry.

Komentár Zuzany Kepplovej

Žilinka vykročil ľavou

Rozpustenie Honzovho úradu sa nezdá ako dobrý začiatok perestrojky na prokuratúre.

Zuzana Kepplová.
Do skúmavky treba pľuť minútu, aby bolo dosť slín na test. Netreba robiť výtery z nosa a hrdla.

Neprehliadnite tiež

Vaše oblečenie môže znečisťovať aj Arktídu. Ako tomu pri praní zabrániť?

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

Ilustračné foto.
SERIÁL O NEKONVENČNÝCH LÁSKACH

Jefferson napísal, že všetci ľudia sú si rovní a so svojou otrokyňou mal deti

Je to príbeh lásky alebo zotročenia?

Z filmu Jefferson v Paríži, 1995
Seriál o nekonvenčných láskach

Vzal si svoju dcéru? Woody Allen svoj vzťah celé roky obraňuje

Príbeh nekonvenčnej lásky sprevádzajú tiene zneužívania.

Soon-Yi Previn a Woody Allen.

Kyseliny majú zlú povesť, no pleti naozaj prospievajú

Poradíme, ako ich zaradiť do dennej rutiny.