Delikátne chuťovky

Paštéty, teriny a huspeniny si zamilujeme.

Bravčová terina s figami
Na 4 porcie

forma vo veľkosti asi 25 x 7 cm
750 g bravčového mäsa
1/2 KL posekanej šalvie
2 PL posekanej petržlenovej vňate
150 g sušených fíg
100 g korintiek
20 g pistácií
4 žĺtky
1 Pl cukru
štipka mletého ďumbiera
soľ
200 g surovej tučnej slaniny na vyloženie formy

Bravčové mäso pokrájame na väčšie kocky a zalejeme vodou tak, aby bolo akurát zakryté, a pod pokrievkou asi 1 1/2 hodiny pomaly varíme. Potom ho zlejme do sita, pričom vývar zachytíme.

Rúru predhrejeme na 225 stupňov Celzia. 300 ml vývaru uvedieme do varu, pridáme posekané bylinky a znovu uvedieme do varu.

Figy nadrobno pokrájame, spolu s korintkami a píniovými jadierkami pridáme k mäsu a dôkladne premiešame.

Žĺtky pomiešame s cukrom, ďumbierom a so soľou, pridáme trochu vychladnutý vývar a pikantne ochutíme. Vývar už nesmie vrieť, aby sa žĺtky nezrazili.

Mäsovú plnku naložíme do formy vyloženej plátkami slaniny a zalejeme zmesou vývaru a žĺtkov. Terinu vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňov Celzia asi 40 minút. Podávame horúcu alebo studenú.

Husacia huspenina
Na 4 porcie

750 g husacích stehien
1 malá rozpolená teľacia nožička
1 cibuľa pokrájaná na kolieska
2 posekané strúčiky cesnaku
1 zväzok zmesi čerstvých byliniek
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
500 ml suchého bieleho vína
2 mrkvy

Mäso a teľaciu nožičku dáme spolu s cibuľou, cesnakom, bylinkami, soľou a čiernym korením do hrnca, zalejeme vínom a prikryté asi 2 hodiny necháme pomaly variť.

Terinovú formu vyložíme alobalom. Mäso vyberieme , vývar odložíme nabok. Z husacieho stehna a teľacej nožičky stiahneme kožu. Mrkvu ošúpeme, po dĺžke nakrájame na tenké plátky a 5 minút blanšírujeme v slanej vode.

Formu vyložíme plátkami mrkvy. Mäso oberieme z kostí, nadrobno pokrájame a vložíme do formy. Všetko pevne pritlačíme. Vývar scedíme a pomaly nalejeme do formy.

Formu zakryjeme plátkami mrkvy, zaťažíme a cez noc necháme v chladničke. Pred podávaním vyklopíme a pokrájame na plátky.

Pstruhová terina s jemnou zeleninou
Na 4 porcie

6 údených filiet z pstruha s kožou
1 zväzok polievkovej zeleniny
500 ml silného zeleninového bujónu
100 g mrkvy
100 g zeleru
100 g póru
10 svetlozelených listov póru (asi 12 cm dlhých)
soľ
čierne korenie
vínny ocot
10 kúskov trebuľky
7 listov čírej želatíny
olej na formu

Z filiet stiahneme kožu a pokrájame ich na menšie kúsky. Kožu odložíme nabok, Polievkovú zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame na väčšie kocky. Zeleninu a kožu zalejeme zeleninovým bujónom a varíme 45 minút.

Mrkvu, zeler a pór očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kocky. Listy póru 2 - 3 minúty blanšírujeme v slanej vode, schladíme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a osušíme.

Vývar scedíme, osolíme, ochutíme čiernym korením a troškou octu, potom pridáme posekanú trebuľku.

Želatínu namočíme do studenej vody, vytlačíme, rozpustíme v 500 ml horúceho rybacieho vývaru (nesmie už vrieť) a necháme trochu vychladnúť. 3 - 4 PL vývaru pomiešame so zeleninou. Terinovú formu potrieme olejom alebo ju vyložíme priesvitnou fóliou a rozprestrieme pórové listy.

Striedavo naložíme kocky zeleniny a kúsky ryby tak, že jednotlivé vrstvy vždy zalejeme trochou vývaru. Prečnievajúce listy póru preložíme navrch teriny. Prikryjeme a cez noc necháme v chlade stuhnúť.

Jablkové tortičky
Na 4 porcie

75 g múky
50 g studeného masla vo vločkách
25 g cukru
1 žĺtok
štipka soli
175 g vlašských orechov
8 jabĺk
2 PL masla
1 - 2 PL cukru
trochu mletej škorice
175 ml javorového sirupu
maslo na formu
múka na vyvaľkanie

Z múky, masla, cukru, 1/2 žĺtka a soli vymiesime cesto a prikryté necháme aspoň 30 minút odležať v chlade.

Orechy opražíme na panvici bez tuku a nahrubo ich posekáme. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a pokrájame na 12 dielikov, hrubšie konce trochu zošikmíme. Tieto odrezky nadrobno posekáme a odložíme nabok.

Jablká podusíme v masle a posypeme cukrom a škoricou. necháme trochu vychladnúť a poukladáme ich do maslom potretých zapekacích formičiek, pričom stred necháme voľný.

Vo výpeku podusíme odložené posekané jablká, pridáme orechy, javorový sirup a varíme do zhustnutia. Sirupovú masu naplníme do stredu formičiek.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a vykrojíme z neho klobúčiky na formičky. Položíme ich navrch a potrieme zvyšným žĺtkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňov Celzia asi 15 minút. Upečené tortičky vyklopíme a necháme 2 minúty chladnúť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  2. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  5. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  6. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  7. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  8. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  9. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  10. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 15 777
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 711
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 6 718
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 317
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 855
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 4 630
  7. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 4 422
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 3 897
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 819
  10. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 498

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Milan Kňažko: Fico klame, keď tvrdí, že nevedel, kam sa sťahuje

Keď nie ste aktívny v obrane svojich práv, prídete o ne, tvrdí MILAN KŇAŽKO.

DOMOV

Pri kontrole pošty sa Danko môže pozrieť do zahraničia

Preverovanie zásielok robí aj pošta. Obálky však neotvárajú.

KOMENTÁRE

Bez Radičovej, bez Kisku a bez obáv: v čom majú Mihál s Beblavým nevýhodu

Postačia úroveň a normálnosť na úspech v politike? Alebo budú práve naopak, hendikepom?

Neprehliadnite tiež

Kathrine Switzer: Ako prvá žena na maratóne čelila zúrivosti, zmenila históriu

Chcela ukázať, čo ženy dokážu, ovplyvnila vývoj športu.

Prečo muži používajú sexistické vtipy?

Vedci našli odpoveď a súvisí s ohrozením ich mužnosti.

Čo si obliecť na maturitu a štátnice?

Skúšky v škole sú formálnymi udalosťami, dospelosť a úctu prejavujeme aj oblečením.

Sezóna špargle je v plnom prúde, pripravte si desať chutných receptov

O špargli sa hovorí ako o kráľovskej zelenine. Má jemnú a lahodnú chuť, ale aj dietologické a liečivé vlastnosti.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop