Delikátne chuťovky

Paštéty, teriny a huspeniny si zamilujeme.

Bravčová terina s figami
Na 4 porcie

forma vo veľkosti asi 25 x 7 cm
750 g bravčového mäsa
1/2 KL posekanej šalvie
2 PL posekanej petržlenovej vňate
150 g sušených fíg
100 g korintiek
20 g pistácií
4 žĺtky
1 Pl cukru
štipka mletého ďumbiera
soľ
200 g surovej tučnej slaniny na vyloženie formy

Bravčové mäso pokrájame na väčšie kocky a zalejeme vodou tak, aby bolo akurát zakryté, a pod pokrievkou asi 1 1/2 hodiny pomaly varíme. Potom ho zlejme do sita, pričom vývar zachytíme.

Rúru predhrejeme na 225 stupňov Celzia. 300 ml vývaru uvedieme do varu, pridáme posekané bylinky a znovu uvedieme do varu.

Figy nadrobno pokrájame, spolu s korintkami a píniovými jadierkami pridáme k mäsu a dôkladne premiešame.

Žĺtky pomiešame s cukrom, ďumbierom a so soľou, pridáme trochu vychladnutý vývar a pikantne ochutíme. Vývar už nesmie vrieť, aby sa žĺtky nezrazili.

Mäsovú plnku naložíme do formy vyloženej plátkami slaniny a zalejeme zmesou vývaru a žĺtkov. Terinu vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňov Celzia asi 40 minút. Podávame horúcu alebo studenú.

Článok pokračuje pod video reklamou

Husacia huspenina
Na 4 porcie

750 g husacích stehien
1 malá rozpolená teľacia nožička
1 cibuľa pokrájaná na kolieska
2 posekané strúčiky cesnaku
1 zväzok zmesi čerstvých byliniek
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
500 ml suchého bieleho vína
2 mrkvy

Mäso a teľaciu nožičku dáme spolu s cibuľou, cesnakom, bylinkami, soľou a čiernym korením do hrnca, zalejeme vínom a prikryté asi 2 hodiny necháme pomaly variť.

Terinovú formu vyložíme alobalom. Mäso vyberieme , vývar odložíme nabok. Z husacieho stehna a teľacej nožičky stiahneme kožu. Mrkvu ošúpeme, po dĺžke nakrájame na tenké plátky a 5 minút blanšírujeme v slanej vode.

Formu vyložíme plátkami mrkvy. Mäso oberieme z kostí, nadrobno pokrájame a vložíme do formy. Všetko pevne pritlačíme. Vývar scedíme a pomaly nalejeme do formy.

Formu zakryjeme plátkami mrkvy, zaťažíme a cez noc necháme v chladničke. Pred podávaním vyklopíme a pokrájame na plátky.

Pstruhová terina s jemnou zeleninou
Na 4 porcie

6 údených filiet z pstruha s kožou
1 zväzok polievkovej zeleniny
500 ml silného zeleninového bujónu
100 g mrkvy
100 g zeleru
100 g póru
10 svetlozelených listov póru (asi 12 cm dlhých)
soľ
čierne korenie
vínny ocot
10 kúskov trebuľky
7 listov čírej želatíny
olej na formu

Z filiet stiahneme kožu a pokrájame ich na menšie kúsky. Kožu odložíme nabok, Polievkovú zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame na väčšie kocky. Zeleninu a kožu zalejeme zeleninovým bujónom a varíme 45 minút.

Mrkvu, zeler a pór očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kocky. Listy póru 2 - 3 minúty blanšírujeme v slanej vode, schladíme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a osušíme.

Vývar scedíme, osolíme, ochutíme čiernym korením a troškou octu, potom pridáme posekanú trebuľku.

Želatínu namočíme do studenej vody, vytlačíme, rozpustíme v 500 ml horúceho rybacieho vývaru (nesmie už vrieť) a necháme trochu vychladnúť. 3 - 4 PL vývaru pomiešame so zeleninou. Terinovú formu potrieme olejom alebo ju vyložíme priesvitnou fóliou a rozprestrieme pórové listy.

Striedavo naložíme kocky zeleniny a kúsky ryby tak, že jednotlivé vrstvy vždy zalejeme trochou vývaru. Prečnievajúce listy póru preložíme navrch teriny. Prikryjeme a cez noc necháme v chlade stuhnúť.

Jablkové tortičky
Na 4 porcie

75 g múky
50 g studeného masla vo vločkách
25 g cukru
1 žĺtok
štipka soli
175 g vlašských orechov
8 jabĺk
2 PL masla
1 - 2 PL cukru
trochu mletej škorice
175 ml javorového sirupu
maslo na formu
múka na vyvaľkanie

Z múky, masla, cukru, 1/2 žĺtka a soli vymiesime cesto a prikryté necháme aspoň 30 minút odležať v chlade.

Orechy opražíme na panvici bez tuku a nahrubo ich posekáme. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a pokrájame na 12 dielikov, hrubšie konce trochu zošikmíme. Tieto odrezky nadrobno posekáme a odložíme nabok.

Jablká podusíme v masle a posypeme cukrom a škoricou. necháme trochu vychladnúť a poukladáme ich do maslom potretých zapekacích formičiek, pričom stred necháme voľný.

Vo výpeku podusíme odložené posekané jablká, pridáme orechy, javorový sirup a varíme do zhustnutia. Sirupovú masu naplníme do stredu formičiek.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a vykrojíme z neho klobúčiky na formičky. Položíme ich navrch a potrieme zvyšným žĺtkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňov Celzia asi 15 minút. Upečené tortičky vyklopíme a necháme 2 minúty chladnúť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 805
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 186
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 823
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 568
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 485
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 770
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 902
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 371
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 139
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 865

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš podáva trestné oznámenie vo veci Slovenských brancov

Minister chce, aby prokuratúra preskúmala činnosť organizácie.

Autorská strana Matúša Krčmárika

K riešeniu utečencov sme neprispeli ničím a ešte sa tým chválime

Po rokoch hovoríme stále to isté.

PRIEVIDZA

V Zemianskych Kostoľanoch sa zrazil vlak s nákladiakom

Vo vlaku bolo takmer šesťdesiat cestujúcich.

Neprehliadnite tiež

Slovenky organizujú islandský festival: Objednať si ich kapelu je drahé

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.