SME

Delikátne chuťovky

Paštéty, teriny a huspeniny si zamilujeme.

Bravčová terina s figami
Na 4 porcie

forma vo veľkosti asi 25 x 7 cm
750 g bravčového mäsa
1/2 KL posekanej šalvie
2 PL posekanej petržlenovej vňate
150 g sušených fíg
100 g korintiek
20 g pistácií
4 žĺtky
1 Pl cukru
štipka mletého ďumbiera
soľ
200 g surovej tučnej slaniny na vyloženie formy

Bravčové mäso pokrájame na väčšie kocky a zalejeme vodou tak, aby bolo akurát zakryté, a pod pokrievkou asi 1 1/2 hodiny pomaly varíme. Potom ho zlejme do sita, pričom vývar zachytíme.

Rúru predhrejeme na 225 stupňov Celzia. 300 ml vývaru uvedieme do varu, pridáme posekané bylinky a znovu uvedieme do varu.

Figy nadrobno pokrájame, spolu s korintkami a píniovými jadierkami pridáme k mäsu a dôkladne premiešame.

Žĺtky pomiešame s cukrom, ďumbierom a so soľou, pridáme trochu vychladnutý vývar a pikantne ochutíme. Vývar už nesmie vrieť, aby sa žĺtky nezrazili.

Mäsovú plnku naložíme do formy vyloženej plátkami slaniny a zalejeme zmesou vývaru a žĺtkov. Terinu vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňov Celzia asi 40 minút. Podávame horúcu alebo studenú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Husacia huspenina
Na 4 porcie

750 g husacích stehien
1 malá rozpolená teľacia nožička
1 cibuľa pokrájaná na kolieska
2 posekané strúčiky cesnaku
1 zväzok zmesi čerstvých byliniek
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
500 ml suchého bieleho vína
2 mrkvy

Mäso a teľaciu nožičku dáme spolu s cibuľou, cesnakom, bylinkami, soľou a čiernym korením do hrnca, zalejeme vínom a prikryté asi 2 hodiny necháme pomaly variť.

Terinovú formu vyložíme alobalom. Mäso vyberieme , vývar odložíme nabok. Z husacieho stehna a teľacej nožičky stiahneme kožu. Mrkvu ošúpeme, po dĺžke nakrájame na tenké plátky a 5 minút blanšírujeme v slanej vode.

Formu vyložíme plátkami mrkvy. Mäso oberieme z kostí, nadrobno pokrájame a vložíme do formy. Všetko pevne pritlačíme. Vývar scedíme a pomaly nalejeme do formy.

Formu zakryjeme plátkami mrkvy, zaťažíme a cez noc necháme v chladničke. Pred podávaním vyklopíme a pokrájame na plátky.

SkryťVypnúť reklamu

Pstruhová terina s jemnou zeleninou
Na 4 porcie

6 údených filiet z pstruha s kožou
1 zväzok polievkovej zeleniny
500 ml silného zeleninového bujónu
100 g mrkvy
100 g zeleru
100 g póru
10 svetlozelených listov póru (asi 12 cm dlhých)
soľ
čierne korenie
vínny ocot
10 kúskov trebuľky
7 listov čírej želatíny
olej na formu

Z filiet stiahneme kožu a pokrájame ich na menšie kúsky. Kožu odložíme nabok, Polievkovú zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame na väčšie kocky. Zeleninu a kožu zalejeme zeleninovým bujónom a varíme 45 minút.

Mrkvu, zeler a pór očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kocky. Listy póru 2 - 3 minúty blanšírujeme v slanej vode, schladíme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a osušíme.

Vývar scedíme, osolíme, ochutíme čiernym korením a troškou octu, potom pridáme posekanú trebuľku.

Želatínu namočíme do studenej vody, vytlačíme, rozpustíme v 500 ml horúceho rybacieho vývaru (nesmie už vrieť) a necháme trochu vychladnúť. 3 - 4 PL vývaru pomiešame so zeleninou. Terinovú formu potrieme olejom alebo ju vyložíme priesvitnou fóliou a rozprestrieme pórové listy.

Striedavo naložíme kocky zeleniny a kúsky ryby tak, že jednotlivé vrstvy vždy zalejeme trochou vývaru. Prečnievajúce listy póru preložíme navrch teriny. Prikryjeme a cez noc necháme v chlade stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Jablkové tortičky
Na 4 porcie

75 g múky
50 g studeného masla vo vločkách
25 g cukru
1 žĺtok
štipka soli
175 g vlašských orechov
8 jabĺk
2 PL masla
1 - 2 PL cukru
trochu mletej škorice
175 ml javorového sirupu
maslo na formu
múka na vyvaľkanie

Z múky, masla, cukru, 1/2 žĺtka a soli vymiesime cesto a prikryté necháme aspoň 30 minút odležať v chlade.

Orechy opražíme na panvici bez tuku a nahrubo ich posekáme. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a pokrájame na 12 dielikov, hrubšie konce trochu zošikmíme. Tieto odrezky nadrobno posekáme a odložíme nabok.

Jablká podusíme v masle a posypeme cukrom a škoricou. necháme trochu vychladnúť a poukladáme ich do maslom potretých zapekacích formičiek, pričom stred necháme voľný.

Vo výpeku podusíme odložené posekané jablká, pridáme orechy, javorový sirup a varíme do zhustnutia. Sirupovú masu naplníme do stredu formičiek.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a vykrojíme z neho klobúčiky na formičky. Položíme ich navrch a potrieme zvyšným žĺtkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňov Celzia asi 15 minút. Upečené tortičky vyklopíme a necháme 2 minúty chladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 990
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 599
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 819
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 630
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 927
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 413
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 209
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 898
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 469
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 874
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 751
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 557
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu