Delikátne chuťovky

Paštéty, teriny a huspeniny si zamilujeme.

Bravčová terina s figami
Na 4 porcie

forma vo veľkosti asi 25 x 7 cm
750 g bravčového mäsa
1/2 KL posekanej šalvie
2 PL posekanej petržlenovej vňate
150 g sušených fíg
100 g korintiek
20 g pistácií
4 žĺtky
1 Pl cukru
štipka mletého ďumbiera
soľ
200 g surovej tučnej slaniny na vyloženie formy

Bravčové mäso pokrájame na väčšie kocky a zalejeme vodou tak, aby bolo akurát zakryté, a pod pokrievkou asi 1 1/2 hodiny pomaly varíme. Potom ho zlejme do sita, pričom vývar zachytíme.

Rúru predhrejeme na 225 stupňov Celzia. 300 ml vývaru uvedieme do varu, pridáme posekané bylinky a znovu uvedieme do varu.

Figy nadrobno pokrájame, spolu s korintkami a píniovými jadierkami pridáme k mäsu a dôkladne premiešame.

Žĺtky pomiešame s cukrom, ďumbierom a so soľou, pridáme trochu vychladnutý vývar a pikantne ochutíme. Vývar už nesmie vrieť, aby sa žĺtky nezrazili.

Mäsovú plnku naložíme do formy vyloženej plátkami slaniny a zalejeme zmesou vývaru a žĺtkov. Terinu vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňov Celzia asi 40 minút. Podávame horúcu alebo studenú.

Husacia huspenina
Na 4 porcie

750 g husacích stehien
1 malá rozpolená teľacia nožička
1 cibuľa pokrájaná na kolieska
2 posekané strúčiky cesnaku
1 zväzok zmesi čerstvých byliniek
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
500 ml suchého bieleho vína
2 mrkvy

Mäso a teľaciu nožičku dáme spolu s cibuľou, cesnakom, bylinkami, soľou a čiernym korením do hrnca, zalejeme vínom a prikryté asi 2 hodiny necháme pomaly variť.

Terinovú formu vyložíme alobalom. Mäso vyberieme , vývar odložíme nabok. Z husacieho stehna a teľacej nožičky stiahneme kožu. Mrkvu ošúpeme, po dĺžke nakrájame na tenké plátky a 5 minút blanšírujeme v slanej vode.

Formu vyložíme plátkami mrkvy. Mäso oberieme z kostí, nadrobno pokrájame a vložíme do formy. Všetko pevne pritlačíme. Vývar scedíme a pomaly nalejeme do formy.

Formu zakryjeme plátkami mrkvy, zaťažíme a cez noc necháme v chladničke. Pred podávaním vyklopíme a pokrájame na plátky.

Pstruhová terina s jemnou zeleninou
Na 4 porcie

6 údených filiet z pstruha s kožou
1 zväzok polievkovej zeleniny
500 ml silného zeleninového bujónu
100 g mrkvy
100 g zeleru
100 g póru
10 svetlozelených listov póru (asi 12 cm dlhých)
soľ
čierne korenie
vínny ocot
10 kúskov trebuľky
7 listov čírej želatíny
olej na formu

Z filiet stiahneme kožu a pokrájame ich na menšie kúsky. Kožu odložíme nabok, Polievkovú zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame na väčšie kocky. Zeleninu a kožu zalejeme zeleninovým bujónom a varíme 45 minút.

Mrkvu, zeler a pór očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kocky. Listy póru 2 - 3 minúty blanšírujeme v slanej vode, schladíme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a osušíme.

Vývar scedíme, osolíme, ochutíme čiernym korením a troškou octu, potom pridáme posekanú trebuľku.

Želatínu namočíme do studenej vody, vytlačíme, rozpustíme v 500 ml horúceho rybacieho vývaru (nesmie už vrieť) a necháme trochu vychladnúť. 3 - 4 PL vývaru pomiešame so zeleninou. Terinovú formu potrieme olejom alebo ju vyložíme priesvitnou fóliou a rozprestrieme pórové listy.

Striedavo naložíme kocky zeleniny a kúsky ryby tak, že jednotlivé vrstvy vždy zalejeme trochou vývaru. Prečnievajúce listy póru preložíme navrch teriny. Prikryjeme a cez noc necháme v chlade stuhnúť.

Jablkové tortičky
Na 4 porcie

75 g múky
50 g studeného masla vo vločkách
25 g cukru
1 žĺtok
štipka soli
175 g vlašských orechov
8 jabĺk
2 PL masla
1 - 2 PL cukru
trochu mletej škorice
175 ml javorového sirupu
maslo na formu
múka na vyvaľkanie

Z múky, masla, cukru, 1/2 žĺtka a soli vymiesime cesto a prikryté necháme aspoň 30 minút odležať v chlade.

Orechy opražíme na panvici bez tuku a nahrubo ich posekáme. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a pokrájame na 12 dielikov, hrubšie konce trochu zošikmíme. Tieto odrezky nadrobno posekáme a odložíme nabok.

Jablká podusíme v masle a posypeme cukrom a škoricou. necháme trochu vychladnúť a poukladáme ich do maslom potretých zapekacích formičiek, pričom stred necháme voľný.

Vo výpeku podusíme odložené posekané jablká, pridáme orechy, javorový sirup a varíme do zhustnutia. Sirupovú masu naplníme do stredu formičiek.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a vykrojíme z neho klobúčiky na formičky. Položíme ich navrch a potrieme zvyšným žĺtkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňov Celzia asi 15 minút. Upečené tortičky vyklopíme a necháme 2 minúty chladnúť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 581
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 620
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 525
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 490
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 088
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 992
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 868
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súboj v koalícii Danko rozpútal a aj naň doplatil

Šéf SNS zváži odchod z politiky. Politológ hovorí, že predvídateľnosť jeho krokov sa stále znižuje.

KOMENTÁRE

Politika ako Danko nikto nechce, demokrati ani oligarchovia

Definitívny politický pád Danka sme sledovali v priamom prenose.

EKONOMIKA

Štát otočil, vyššie dôchodky zaručí len na štyri roky

Prečo novinka bude trvať len istý čas, nie je jasné.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa museli prehrabávať v úlomkoch Dankovho poníženia.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na palacinky. Slané, sladké, bezlepkové, vegánske

Vybrali sme desať pestrých, chutných a zaujímavých receptov na palacinky.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.

Viete, ako minimalizovať škody na vlasoch spôsobené slnkom?

Leto našu korunu krásy namáha, uľavíte jej starostlivosťou.