Nedajme rakovine šancu

Správnou životosprávou môžeme svoje telo ochrániť pred vznikom rakoviny.

zdrv.jpgOvocie a zelenina nie sú len zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Obsahujú tiež účinné látky, vďaka ktorým sú rastliny schopné brániť sa proti infekciám, mikroorganizmom a ďalším škodlivým vplyvom.

Ak konzumujeme ovocie a zeleninu, získavame aj tieto látky, ktoré potom zohrávajú veľkú úlohu v našom protirakovinovom ochrannom systéme. Patria sem napríklad cesnak, jahody, hrozno, kapusta, zelený čaj, paradajky, sója alebo brokolica. Význam dokonca nemajú len v prevencii vzniku nádorových ochorení, ale po jeho prepuknutí, po prvej fáze chirurgickej liečby, chemoterapie a rádioterapie.

„Okrem vplyvov životného prostredia a genetických faktorov, ktoré nemôžeme úplne ovplyvniť, zohráva v prevencii nádorových ochorení veľkú úlohu životný štýl. Jeho zásadnú zložku tvorí práve stravovanie,“ vraví Eva Smíšková, ktorá sa zaoberá správnou výživou.

Vláknina proti toxínom

„V rámci prevencie je vhodné vylúčiť z jedálnička to, o čom vieme, že nám škodí. Je to množstvo živočíšnych tukov, údenín, dusičnany, glutamát a jednoduché cukry,“ pokračuje odborníčka. Základom by teda mali byť zelenina a ovocie, strukoviny, celozrné potraviny.

Okrem vitamínov a minerálov obsahujú aj vlákninu, ktorá je pre správny chod organizmu veľmi dôležitá. Nielenže podporuje činnosť čriev, ale zároveň odstraňuje z tela toxíny, ktoré v ňom vznikajú. Preto je vláknina nevyhnutná aj pri onkologicky chorých pacientoch. „Viažu sa na ňu aj toxické látky, ktoré vznikajú ako produkty podávanej liečby a metabolizmu.“

Aj jedlo pomáha

Potraviny sú aj súčasťou liečby onkologických pacientov. Majú podporovať ich imunitný systém, zlepšiť energetickú bilanciu. Stravovanie je už výrazne individuálne, lebo organizmus je značne oslabený a nie všetko znesie. „Vtedy je najlepšie riadiť sa pacientovým prianím, prípadne podávať ovocné či zeleninové šťavy a kašovité jedlá, aby sme odľahčili tráviaci systém,“ vraví odborníčka. Pozor si napríklad treba dať na bobuľové ovocie - egreše, ríbezle, slivky a tiež na grepy a pomaranče, ktorých dužina nafukuje. Ich šťava je však vhodná.

Zabudnite na tuky
Podľa prieskumu Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny v Lyone môže správna výživa znížiť riziko vzniku rakoviny o 8 – 12 %. Podľa zásad správneho stravovania sa treba vyhýbať nadmernému množstvu tukov, červeného, údeného a presoleného mäsa. Naopak, pri niektorých látkach bol preukázaný protirakovinový účinok. Patrí sem napríklad kyselina listová, ktorá v prírodnej forme znižuje riziko rakoviny pankreasu. Nízkotučná strava zasa znižuje opätovný výskyt rakoviny prsníka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 114
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 985
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 109
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 787
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 455
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 676
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 293
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 451
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 145
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 626

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

PLUS

Boli sme u posledného grófa Šternberka zo Šternberka

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.