SME

Piate ročné obdobie

Pre väčšinu z nás znamená január tvrdé odriekanie a drinu vo fitnescentre. Naši predkovia boli práve uprostred bujarých osláv a hodovania.



Pôvod fašiangov by sme mohli nájsť už v starovekých bakchanáliách, keď sa počestní antickí občania spili do nemoty na počesť boha úrody a oddávali neviazaným zábavám. Zreteľné sú tiež vplyvy staroslovanských obradov, spojených so zimným slnovratom a stredovekej karnevalovej kultúry. V období Veľkej Moravy sa u nás používal termín „mjasopust“, ktorý by sa dal preložiť ako koniec jedenia mäsa pred pôstom (doslovne: mäso pusti). Tento príkaz našim predkom asi príjemne neznel, pretože nakoniec si zvolili výraz fašiangy s pôvodom v staronemeckom „vast-schane“, čo znamená výčap.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nič pre vegetariánov

Fašiangy sa niekedy zvykli nazývať piatym ročným obdobím. V nijakom inom čase si ľudia nemohli dovoliť toľko zábavy, hodovania a pitia, ako od Troch kráľov po Popolcovú stredu. Uplynulé obdobie Vianoc bolo na neviazané oslavy príliš posvätné, blížiacu sa Veľkú noc predchádzalo štyridsať dní pôstu a zvyšok roka bolo toľko práce, že na zábavu nikto ani nepomyslel. Najviac svadieb, zabíjačiek a osláv sa preto konalo na sklonku zimy. Takmer na každom gazdovstve sa vyváralo mäso, plnili krvavničky, údili klobásky, pripravovala tlačenka a huspenina, vysmážali sa šišky, fánky a pampúchy. Čím mastnejšie, tým lepšie – obdobie pôstneho sucha sa pomaly, ale isto blížilo a každý do seba súkal, čo videl, aby sa dobre zaobalil tukom. K bezbrehému napchávaniu povzbudzovala hodovníkov aj ľudová múdrosť, ktorá vravela, že kto sa poriadne nenaje počas fašiangov, bude hladný po celý rok.

SkryťVypnúť reklamu

Svet naruby

Len v tomto období sa strpeli šibalstvá a reči, ktoré by sa inak neprepiekli. Prevrátený svet fungoval najmä vo fašiangových sprievodoch, keď sa z bohatého stal žobrák a z chudobného pán. Chlapi sa s obľubou prezliekali za ženy, v sprievode by sme mohli nájsť položenu-polochlapa, turoňa s hlavou vola, slameníka zo slamy, čerta alebo masku chriapy z baranej kože.

Medzi mýtickými bytosťami sa premávali dvojnohé medvede, kozy, kone a barany. Prestrojená mládež chodila od domu k domu, kde dostávala výslužky v podobe vajec, klobás, slaniny, koláčov a pijatiky. Vyvrcholením fašiangového obdobia boli posledné tri dni pred pôstom a večer pred Popolcovou stredou sa symbolicky pochovávala basa, čo znamenalo koniec veselia.

Mestská zábava

Hlavnými organizátormi fašiangov v meste boli remeselnícke cechy. Z učňov sa stávali tovariši, ktorí museli obstáť v rôznych iniciačných obradoch. Konali sa tu i karnevalové sprievody, no pod vplyvom rôznych zákazov a obmedzení začali od 18. storočia postupne zanikať. Zábava sa presunula do interiérov sál a palácov – na plesy. Svoj bál mala šľachta, vyššia meštianska vrstva, ale napríklad aj holiči či práčky.

SkryťVypnúť reklamu

Fašiangový kalendár 2009

  • 6. január – 24. február / Fašiangy

  • 22. február – 24. február / „Ostatky“ – vyvrcholenie fašiangov

  • 25. február / Popolcová streda

  • 25. február – 12. apríl / Pôstne obdobie

Autor: Silvia Peťková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 603
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 251
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 985
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 218
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 111
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 969
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 461
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu