Hrušky dokážu prekvapiť

Prenikavá vôňa a maslová šťavnatá dužina s vanilkovou chuťou, to je zážitok. Žiaľ, v obchode si kupujeme nezrelé hrušky, ktoré aj jeme. Zbierajú sa totiž predčasne, aby vydržali prepravu, medzisklady a čas v obchode. Našťastie, oproti iným druhom ovocia h

ruška má schopnosť pri izbovej teplote dozrieť až na kvalitu, akú by dosiahla na strome.

Hruška je strom. Patrí medzi jadroviny, plodom sú malvice, teda dužinaté plody s jadierkami kvapkovitého tvaru vnútri. Listy sú okrúhle až pretiahnuté, akoby s povoskovaným povrchom. Stromy podľa odrody dorastajú do výšky až 15 metrov. Kvitnú v máji, po jabloniach.

Hruška je dosť viazaná na svetlo, potrebuje okolo 160 - 180 slnečných dní v roku. Rastie v miernom pásme na oboch pologuliach, v trópoch sa jej však nedarí. Prvé, skoré odrody dozrievajú už na konci júla či začiatkom augusta. Stromy sa často očkujú do odolných podpníkov z dule. Hrušky sú náchylné na choroby, najčastejšie to býva hrdza hrušková, hubovité ochorenie. Hrušky môžeme najjednoduchšie rozdeliť do troch skupín: na letné, jesenné a zimné. Je jasné, že letné hrušky dozrievajú ako prvé a sú určené na priamu konzumáciu, pretože rýchlo podliehajú skaze. Podobne je to aj s jesennými odrodami, ktoré dozrievajú v auguste až v septembri. Zimné odrody dozrievajúce v septembri až v októbri sú ideálne na uskladnenie. No v porovnaní s jablkami tak dlho nevydržia.
Tie nejlepšie odrody pri teplote tesne nad bodom mrazu uchováme až do konca februára. V dobrej pivnici sa ešte aj marci nájdu hrušky na koláč.

Mezi najznámejšie hrušky patrí Williamsova, ktorá existuje v odrodách so zelenou, žltou (u nás asi najčastejšie pestovanou) a už aj s červenou šupkou. Chuťovo sa veľmi nelíšia. Ďalšie pestované odrody sú Nitra, Parížanka, Hardyho maslovka, Vonka, Erika a Grosdemande.

História

Podľa rôznych zdrojov pochádzajú hrušky z Európy, iní tvrdia, že zo západnej Ázie.
Vo Švajčiarsku archeológovia našli v hroboch spred desaťtisíc rokov semená z hrušiek, čo ich posúva do doby kamennej. Hrušku spomína aj Homér v epose o Odyseovi, kde hrušky nazval „darom Božím“. Poznali ich aj naši praotcovia, no veľkej pozornosti sa ich kultivácii dostalo až začiatkom 17. storočia, najmä keď belgickí a francúzski farmári vyšľachtili množstvo nových, chutných, šťavnatých odrôd.

Do Ameriky priniesli hrušky dobyvateia a rozširovali ich hlavne misionári vo svojich ovocných záhradách. Dnes sú najväčšími pestovateľmi Čína, Taliansko a USA.

Využitie

Hrušky sú najlepšie čerstvé. Môžu sa však zavárať, zapekať, piecť, odšťavovať. Vtedy však strácajú enzýmy.
Hruška sa dobre dopĺňa s modrými syrmi, ako sú rokfort, gorgonzola, niva, tiež s divinou alebo s pečenou hydinou. Tvorí súčasť zeleninových i ovocných šalátov. Dužina hrušky po rozrezaní rýchlo oxiduje a nevábne stmavne. Dá sa tomu zabrániť tak, že sa rozrezané plochy potrú šťavou z citróna, pomaranča alebo z iného citrusu.

Hrušky obsahujú málo vitamínu C, ale veľké množstvo vitamínu B, ktorý sa nachádza tesne pod šupkou. Okrem toho sú v nej aj vláknina, fosfor, meď, sodík, aminokyseliny, mastné kyseliny, ľahko stráviteľné cukry a ďalšie látky. V liečiteľstve sa používajú pre svoj antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. Čerstvý mušt z hrušiek sa uplatňuje pri liečení obezity, močových kameňov a vysokého krvného tlaku. Sušené hrušky sú vhodné proti hnačke, varené alebo pečené proti kašľu.

Citát:

Divokorastúce plody hrušiek majú oveľa viac účinných látok ako hrušky šľachtené.

Pripravte si s nami:

Hrušky v červenom víne k divine

3 porcie
½ litra červeného vína
50 g cukru
3 klinčeky
2 kolieska z citróna
10 cm kúsok škorice
3 pevné, nie úplne zrelé, no ani mäkké hrušky

Víno prelejeme do hrnca, pridáme cukor, klinčeky, škoricu a koliesko z chemicky neošetreného citróna. Víno privedieme do varu a udržujeme ho na slabom plameni. Hrušky ošúpeme, stonku neodstránime. Hrušky vložíme do vína, prikryjeme pokrievkou a necháme variť 15 minút. Potom odložíme z ohňa a necháme vo víne úplne vychladnúť, aby boli hrušky pekne červené. Opatrne ich vyberieme naberačkou, necháme odkvapkať a podávame k divine. Víno, ktoré nám zostalo, môžeme vypiť ako varené. Bude mať jemnú príchuť po hruškách.

Hruškovo-nugátový dezert

700 ml litra červeného vína
120 g cukru
4 klinčeky
4 kolieska z citróna
2 ks škorice
4 zrelé hrušky, nie mäkké
1 pohár čokoládovo-orieškového krému
2 balenia listového cesta
1 vajíčko

V hrnci povaríme cukor, klinčeky, škoricu a citrón. Hrušky ošúpeme, stonku neodstránime. Hrušky vložíme do vína a prikryté varíme 15 minút. Potom ich odložíme z ohňa a necháme vo víne úplne vychladnúť. Opatrne ich vyberieme naberačkou, necháme odkvapkať. Vykrajovačom na melón z nich opatrne vyberieme jadrovník a naplníme ho vychladeným, hustým čokoládovo-orieškovým krémom. Prestrieme si na pracovnú plochu dva na seba položené pláty listového cesta. Na ne položíme hrušku. Cesto okolo hrušky potrieme rozšľahaným vajíčkom a zlepíme smerom dohora. Vznikne nám akýsi balíček. Ten dáme zapiecť do rúry na 170 °C na 10 - 15 minút, alebo kým cesto neostane zlatohnedé. Podávame hneď po dopečení.

Jednohubky s rokfortom a hruškou
Bagetu nakrájame na 3 cm hrubé kolieska, potrieme zmäknutým maslom. Očistíme hrušky, vyberieme jadrovník, potrieme pomarančovou šťavou, nakrájame. Na každý kúsok bagety položíme plátok hrušky, naň plátok rokfortu, naň polovičku orecha a pridáme 2 bobuľky hrozna prekrojené na polovičky a odkôstkované.

Rokfortový šalát s hruškou

zálievka:
1 PL oleja z vlašských orechov
3 PL slnečnicového oleja
1/3 ČL cukru
1/2 šťava z citróna
soľ, korenie
100 g vlašských orechov
1 štangľový zeler
4 hrušky
250 g rokfortu

Hrušky očistíme a pokrájame na plátky. Zeler zbavíme listov a stonky pokrájame na 2 cm kúsky. Pripravíme zálievku a prelejeme ňou hrušky a zeler. Potom navrch postrúhame rokfort a posypeme čerstvo pomletým čiernym korením a podľa potreby dosolíme.

Cestoviny s hruškami a gorgonzolou

300 g cestovín, napr. tagliatelle
2 najemno nakrájané šalotky
3 veľké hrušky, očistené a pokrájané na cm hrubé pásy
50 g vlašských a pekanových orechov posekaných nahrubo
2 PL olivového oleja
250 g gorgonzoly (alebo nivy)
2 veľké rajčiny
75 g rukoly
2 PL octu balsamico
4 PL olivového oleja na šalát
soľ a korenie

Cestoviny uvaríme podľa návodu. V panvici rozpálime olej a jemne opečieme šalotku, pridáme gorgonzolu a necháme ju opatrne rozpustiť na strednom plameni. Potom primiešame hrušky a opatrne ich obalíme v syrovo-šalotkovej zmesi a minútku necháme prehriať. Paradajky umyjeme, nakrájame na kolieska a primiešame k nim rukolu. Urobíme si nálev z octu balsamico, olivového oleja, soli, korenia a prelejeme ním paradajku s rukolou. Cestoviny naservírujeme na vyhriate taniere, priložíme do nich cestoviny posypané orechmi a podávame so šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 637
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 785
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 767
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 651
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 847
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 761
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 304
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 256
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 196
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 803

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.