SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Hrušky dokážu prekvapiť

Prenikavá vôňa a maslová šťavnatá dužina s vanilkovou chuťou, to je zážitok. Žiaľ, v obchode si kupujeme nezrelé hrušky, ktoré aj jeme. Zbierajú sa totiž predčasne, aby vydržali prepravu, medzisklady a čas v obchode. Našťastie, oproti iným druhom ovocia h

ruška má schopnosť pri izbovej teplote dozrieť až na kvalitu, akú by dosiahla na strome.

Hruška je strom. Patrí medzi jadroviny, plodom sú malvice, teda dužinaté plody s jadierkami kvapkovitého tvaru vnútri. Listy sú okrúhle až pretiahnuté, akoby s povoskovaným povrchom. Stromy podľa odrody dorastajú do výšky až 15 metrov. Kvitnú v máji, po jabloniach.

Hruška je dosť viazaná na svetlo, potrebuje okolo 160 - 180 slnečných dní v roku. Rastie v miernom pásme na oboch pologuliach, v trópoch sa jej však nedarí. Prvé, skoré odrody dozrievajú už na konci júla či začiatkom augusta. Stromy sa často očkujú do odolných podpníkov z dule. Hrušky sú náchylné na choroby, najčastejšie to býva hrdza hrušková, hubovité ochorenie. Hrušky môžeme najjednoduchšie rozdeliť do troch skupín: na letné, jesenné a zimné. Je jasné, že letné hrušky dozrievajú ako prvé a sú určené na priamu konzumáciu, pretože rýchlo podliehajú skaze. Podobne je to aj s jesennými odrodami, ktoré dozrievajú v auguste až v septembri. Zimné odrody dozrievajúce v septembri až v októbri sú ideálne na uskladnenie. No v porovnaní s jablkami tak dlho nevydržia.
Tie nejlepšie odrody pri teplote tesne nad bodom mrazu uchováme až do konca februára. V dobrej pivnici sa ešte aj marci nájdu hrušky na koláč.

Mezi najznámejšie hrušky patrí Williamsova, ktorá existuje v odrodách so zelenou, žltou (u nás asi najčastejšie pestovanou) a už aj s červenou šupkou. Chuťovo sa veľmi nelíšia. Ďalšie pestované odrody sú Nitra, Parížanka, Hardyho maslovka, Vonka, Erika a Grosdemande.

História

Podľa rôznych zdrojov pochádzajú hrušky z Európy, iní tvrdia, že zo západnej Ázie.
Vo Švajčiarsku archeológovia našli v hroboch spred desaťtisíc rokov semená z hrušiek, čo ich posúva do doby kamennej. Hrušku spomína aj Homér v epose o Odyseovi, kde hrušky nazval „darom Božím“. Poznali ich aj naši praotcovia, no veľkej pozornosti sa ich kultivácii dostalo až začiatkom 17. storočia, najmä keď belgickí a francúzski farmári vyšľachtili množstvo nových, chutných, šťavnatých odrôd.

Do Ameriky priniesli hrušky dobyvateia a rozširovali ich hlavne misionári vo svojich ovocných záhradách. Dnes sú najväčšími pestovateľmi Čína, Taliansko a USA.

Využitie

Hrušky sú najlepšie čerstvé. Môžu sa však zavárať, zapekať, piecť, odšťavovať. Vtedy však strácajú enzýmy.
Hruška sa dobre dopĺňa s modrými syrmi, ako sú rokfort, gorgonzola, niva, tiež s divinou alebo s pečenou hydinou. Tvorí súčasť zeleninových i ovocných šalátov. Dužina hrušky po rozrezaní rýchlo oxiduje a nevábne stmavne. Dá sa tomu zabrániť tak, že sa rozrezané plochy potrú šťavou z citróna, pomaranča alebo z iného citrusu.

Hrušky obsahujú málo vitamínu C, ale veľké množstvo vitamínu B, ktorý sa nachádza tesne pod šupkou. Okrem toho sú v nej aj vláknina, fosfor, meď, sodík, aminokyseliny, mastné kyseliny, ľahko stráviteľné cukry a ďalšie látky. V liečiteľstve sa používajú pre svoj antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. Čerstvý mušt z hrušiek sa uplatňuje pri liečení obezity, močových kameňov a vysokého krvného tlaku. Sušené hrušky sú vhodné proti hnačke, varené alebo pečené proti kašľu.

Citát:

Divokorastúce plody hrušiek majú oveľa viac účinných látok ako hrušky šľachtené.

Pripravte si s nami:

Hrušky v červenom víne k divine

3 porcie
½ litra červeného vína
50 g cukru
3 klinčeky
2 kolieska z citróna
10 cm kúsok škorice
3 pevné, nie úplne zrelé, no ani mäkké hrušky

Víno prelejeme do hrnca, pridáme cukor, klinčeky, škoricu a koliesko z chemicky neošetreného citróna. Víno privedieme do varu a udržujeme ho na slabom plameni. Hrušky ošúpeme, stonku neodstránime. Hrušky vložíme do vína, prikryjeme pokrievkou a necháme variť 15 minút. Potom odložíme z ohňa a necháme vo víne úplne vychladnúť, aby boli hrušky pekne červené. Opatrne ich vyberieme naberačkou, necháme odkvapkať a podávame k divine. Víno, ktoré nám zostalo, môžeme vypiť ako varené. Bude mať jemnú príchuť po hruškách.

Hruškovo-nugátový dezert

700 ml litra červeného vína
120 g cukru
4 klinčeky
4 kolieska z citróna
2 ks škorice
4 zrelé hrušky, nie mäkké
1 pohár čokoládovo-orieškového krému
2 balenia listového cesta
1 vajíčko

V hrnci povaríme cukor, klinčeky, škoricu a citrón. Hrušky ošúpeme, stonku neodstránime. Hrušky vložíme do vína a prikryté varíme 15 minút. Potom ich odložíme z ohňa a necháme vo víne úplne vychladnúť. Opatrne ich vyberieme naberačkou, necháme odkvapkať. Vykrajovačom na melón z nich opatrne vyberieme jadrovník a naplníme ho vychladeným, hustým čokoládovo-orieškovým krémom. Prestrieme si na pracovnú plochu dva na seba položené pláty listového cesta. Na ne položíme hrušku. Cesto okolo hrušky potrieme rozšľahaným vajíčkom a zlepíme smerom dohora. Vznikne nám akýsi balíček. Ten dáme zapiecť do rúry na 170 °C na 10 - 15 minút, alebo kým cesto neostane zlatohnedé. Podávame hneď po dopečení.

Jednohubky s rokfortom a hruškou
Bagetu nakrájame na 3 cm hrubé kolieska, potrieme zmäknutým maslom. Očistíme hrušky, vyberieme jadrovník, potrieme pomarančovou šťavou, nakrájame. Na každý kúsok bagety položíme plátok hrušky, naň plátok rokfortu, naň polovičku orecha a pridáme 2 bobuľky hrozna prekrojené na polovičky a odkôstkované.

Rokfortový šalát s hruškou

zálievka:
1 PL oleja z vlašských orechov
3 PL slnečnicového oleja
1/3 ČL cukru
1/2 šťava z citróna
soľ, korenie
100 g vlašských orechov
1 štangľový zeler
4 hrušky
250 g rokfortu

Hrušky očistíme a pokrájame na plátky. Zeler zbavíme listov a stonky pokrájame na 2 cm kúsky. Pripravíme zálievku a prelejeme ňou hrušky a zeler. Potom navrch postrúhame rokfort a posypeme čerstvo pomletým čiernym korením a podľa potreby dosolíme.

Cestoviny s hruškami a gorgonzolou

300 g cestovín, napr. tagliatelle
2 najemno nakrájané šalotky
3 veľké hrušky, očistené a pokrájané na cm hrubé pásy
50 g vlašských a pekanových orechov posekaných nahrubo
2 PL olivového oleja
250 g gorgonzoly (alebo nivy)
2 veľké rajčiny
75 g rukoly
2 PL octu balsamico
4 PL olivového oleja na šalát
soľ a korenie

Cestoviny uvaríme podľa návodu. V panvici rozpálime olej a jemne opečieme šalotku, pridáme gorgonzolu a necháme ju opatrne rozpustiť na strednom plameni. Potom primiešame hrušky a opatrne ich obalíme v syrovo-šalotkovej zmesi a minútku necháme prehriať. Paradajky umyjeme, nakrájame na kolieska a primiešame k nim rukolu. Urobíme si nálev z octu balsamico, olivového oleja, soli, korenia a prelejeme ním paradajku s rukolou. Cestoviny naservírujeme na vyhriate taniere, priložíme do nich cestoviny posypané orechmi a podávame so šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 722
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 669
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 208
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 418
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 309
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 145
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 863
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 928
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 780
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 722
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Už teraz prišlo viac ľudí ako na voľby, hodnotí testovanie Matovič (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračovalo celoplošné testovanie na Covid-19.

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii v Námestove.
Limuzína, v ktorej sa viezol predseda parlamentu Boris Kollár.

Prvá západná krajina, ktorá sa pokúša plošne testovať, píšu o Slovensku

Netreba odhaliť každého pozitívneho, vysvetľuje odborník.

Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.
Sergio Ramos (vľavo) po strelenom góle do siete FC Barcelona.