SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Hrušky dokážu prekvapiť

Prenikavá vôňa a maslová šťavnatá dužina s vanilkovou chuťou, to je zážitok. Žiaľ, v obchode si kupujeme nezrelé hrušky, ktoré aj jeme. Zbierajú sa totiž predčasne, aby vydržali prepravu, medzisklady a čas v obchode. Našťastie, oproti iným druhom ovocia h

ruška má schopnosť pri izbovej teplote dozrieť až na kvalitu, akú by dosiahla na strome.

Hruška je strom. Patrí medzi jadroviny, plodom sú malvice, teda dužinaté plody s jadierkami kvapkovitého tvaru vnútri. Listy sú okrúhle až pretiahnuté, akoby s povoskovaným povrchom. Stromy podľa odrody dorastajú do výšky až 15 metrov. Kvitnú v máji, po jabloniach.

Hruška je dosť viazaná na svetlo, potrebuje okolo 160 - 180 slnečných dní v roku. Rastie v miernom pásme na oboch pologuliach, v trópoch sa jej však nedarí. Prvé, skoré odrody dozrievajú už na konci júla či začiatkom augusta. Stromy sa často očkujú do odolných podpníkov z dule. Hrušky sú náchylné na choroby, najčastejšie to býva hrdza hrušková, hubovité ochorenie. Hrušky môžeme najjednoduchšie rozdeliť do troch skupín: na letné, jesenné a zimné. Je jasné, že letné hrušky dozrievajú ako prvé a sú určené na priamu konzumáciu, pretože rýchlo podliehajú skaze. Podobne je to aj s jesennými odrodami, ktoré dozrievajú v auguste až v septembri. Zimné odrody dozrievajúce v septembri až v októbri sú ideálne na uskladnenie. No v porovnaní s jablkami tak dlho nevydržia.
Tie nejlepšie odrody pri teplote tesne nad bodom mrazu uchováme až do konca februára. V dobrej pivnici sa ešte aj marci nájdu hrušky na koláč.

Mezi najznámejšie hrušky patrí Williamsova, ktorá existuje v odrodách so zelenou, žltou (u nás asi najčastejšie pestovanou) a už aj s červenou šupkou. Chuťovo sa veľmi nelíšia. Ďalšie pestované odrody sú Nitra, Parížanka, Hardyho maslovka, Vonka, Erika a Grosdemande.

História

Podľa rôznych zdrojov pochádzajú hrušky z Európy, iní tvrdia, že zo západnej Ázie.
Vo Švajčiarsku archeológovia našli v hroboch spred desaťtisíc rokov semená z hrušiek, čo ich posúva do doby kamennej. Hrušku spomína aj Homér v epose o Odyseovi, kde hrušky nazval „darom Božím“. Poznali ich aj naši praotcovia, no veľkej pozornosti sa ich kultivácii dostalo až začiatkom 17. storočia, najmä keď belgickí a francúzski farmári vyšľachtili množstvo nových, chutných, šťavnatých odrôd.

Do Ameriky priniesli hrušky dobyvateia a rozširovali ich hlavne misionári vo svojich ovocných záhradách. Dnes sú najväčšími pestovateľmi Čína, Taliansko a USA.

Využitie

Hrušky sú najlepšie čerstvé. Môžu sa však zavárať, zapekať, piecť, odšťavovať. Vtedy však strácajú enzýmy.
Hruška sa dobre dopĺňa s modrými syrmi, ako sú rokfort, gorgonzola, niva, tiež s divinou alebo s pečenou hydinou. Tvorí súčasť zeleninových i ovocných šalátov. Dužina hrušky po rozrezaní rýchlo oxiduje a nevábne stmavne. Dá sa tomu zabrániť tak, že sa rozrezané plochy potrú šťavou z citróna, pomaranča alebo z iného citrusu.

Hrušky obsahujú málo vitamínu C, ale veľké množstvo vitamínu B, ktorý sa nachádza tesne pod šupkou. Okrem toho sú v nej aj vláknina, fosfor, meď, sodík, aminokyseliny, mastné kyseliny, ľahko stráviteľné cukry a ďalšie látky. V liečiteľstve sa používajú pre svoj antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. Čerstvý mušt z hrušiek sa uplatňuje pri liečení obezity, močových kameňov a vysokého krvného tlaku. Sušené hrušky sú vhodné proti hnačke, varené alebo pečené proti kašľu.

Citát:

Divokorastúce plody hrušiek majú oveľa viac účinných látok ako hrušky šľachtené.

Pripravte si s nami:

Hrušky v červenom víne k divine

3 porcie
½ litra červeného vína
50 g cukru
3 klinčeky
2 kolieska z citróna
10 cm kúsok škorice
3 pevné, nie úplne zrelé, no ani mäkké hrušky

Víno prelejeme do hrnca, pridáme cukor, klinčeky, škoricu a koliesko z chemicky neošetreného citróna. Víno privedieme do varu a udržujeme ho na slabom plameni. Hrušky ošúpeme, stonku neodstránime. Hrušky vložíme do vína, prikryjeme pokrievkou a necháme variť 15 minút. Potom odložíme z ohňa a necháme vo víne úplne vychladnúť, aby boli hrušky pekne červené. Opatrne ich vyberieme naberačkou, necháme odkvapkať a podávame k divine. Víno, ktoré nám zostalo, môžeme vypiť ako varené. Bude mať jemnú príchuť po hruškách.

Hruškovo-nugátový dezert

700 ml litra červeného vína
120 g cukru
4 klinčeky
4 kolieska z citróna
2 ks škorice
4 zrelé hrušky, nie mäkké
1 pohár čokoládovo-orieškového krému
2 balenia listového cesta
1 vajíčko

V hrnci povaríme cukor, klinčeky, škoricu a citrón. Hrušky ošúpeme, stonku neodstránime. Hrušky vložíme do vína a prikryté varíme 15 minút. Potom ich odložíme z ohňa a necháme vo víne úplne vychladnúť. Opatrne ich vyberieme naberačkou, necháme odkvapkať. Vykrajovačom na melón z nich opatrne vyberieme jadrovník a naplníme ho vychladeným, hustým čokoládovo-orieškovým krémom. Prestrieme si na pracovnú plochu dva na seba položené pláty listového cesta. Na ne položíme hrušku. Cesto okolo hrušky potrieme rozšľahaným vajíčkom a zlepíme smerom dohora. Vznikne nám akýsi balíček. Ten dáme zapiecť do rúry na 170 °C na 10 - 15 minút, alebo kým cesto neostane zlatohnedé. Podávame hneď po dopečení.

Jednohubky s rokfortom a hruškou
Bagetu nakrájame na 3 cm hrubé kolieska, potrieme zmäknutým maslom. Očistíme hrušky, vyberieme jadrovník, potrieme pomarančovou šťavou, nakrájame. Na každý kúsok bagety položíme plátok hrušky, naň plátok rokfortu, naň polovičku orecha a pridáme 2 bobuľky hrozna prekrojené na polovičky a odkôstkované.

Rokfortový šalát s hruškou

zálievka:
1 PL oleja z vlašských orechov
3 PL slnečnicového oleja
1/3 ČL cukru
1/2 šťava z citróna
soľ, korenie
100 g vlašských orechov
1 štangľový zeler
4 hrušky
250 g rokfortu

Hrušky očistíme a pokrájame na plátky. Zeler zbavíme listov a stonky pokrájame na 2 cm kúsky. Pripravíme zálievku a prelejeme ňou hrušky a zeler. Potom navrch postrúhame rokfort a posypeme čerstvo pomletým čiernym korením a podľa potreby dosolíme.

Cestoviny s hruškami a gorgonzolou

300 g cestovín, napr. tagliatelle
2 najemno nakrájané šalotky
3 veľké hrušky, očistené a pokrájané na cm hrubé pásy
50 g vlašských a pekanových orechov posekaných nahrubo
2 PL olivového oleja
250 g gorgonzoly (alebo nivy)
2 veľké rajčiny
75 g rukoly
2 PL octu balsamico
4 PL olivového oleja na šalát
soľ a korenie

Cestoviny uvaríme podľa návodu. V panvici rozpálime olej a jemne opečieme šalotku, pridáme gorgonzolu a necháme ju opatrne rozpustiť na strednom plameni. Potom primiešame hrušky a opatrne ich obalíme v syrovo-šalotkovej zmesi a minútku necháme prehriať. Paradajky umyjeme, nakrájame na kolieska a primiešame k nim rukolu. Urobíme si nálev z octu balsamico, olivového oleja, soli, korenia a prelejeme ním paradajku s rukolou. Cestoviny naservírujeme na vyhriate taniere, priložíme do nich cestoviny posypané orechmi a podávame so šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  5. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  6. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  7. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  8. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  10. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Prečo by sa elektrárne mali zaujímať o ekologické riešenia?
  4. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  5. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  6. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  7. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  8. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  9. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  10. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  1. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali 8 070
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 507
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 081
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 263
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 299
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 970
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 619
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 313
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 076
  10. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 991
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odpočúvania sú podľa súdov nelegálne.


13 h

Čísla hovoria, že OĽaNO a SaS by dokázali vládnuť aj sami. Ale...


Zuzana Plačková a príslušníci NAKA.

NAKA zadržala dokopy 15 ľudí.


16 h
Peter Tkačenko

Účty za chaoticky zvyšované dávky a rozpočtové diery neplatia politici.


18 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


18 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


20 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  2. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 24 844
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 388
  3. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 421
  4. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 6 136
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 666
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 974
  7. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 508
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 4 115
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu