SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
TESTOVALI SME (RECENZIA)

Electrolux EEA150 – spoľahlivé espresso na všedný deň

Tiež nedokážete dopustiť na lahodné espresso s krémovou penou a radi pri ňom naberáte energiu a chuť do života? Ponuka prístrojov na jeho prípravu je bohatšia ako kedykoľvek doposiaľ. My sme sa v posledných týždňoch zamerali na prístroj, ktorý sa najčaste

Electrolux Automatic Espresso EEA150
Parametre
  • Tlak čerpadla 15 bar
  • termoblock, 1000W
  • sitká Crema Plus
  • Otočná speňovacia tryska
  • Nahrievacia polička
  • Rozmery: 325x235x265 mm


Cena: €126
Hodnotenie: 3/5

Tiež nedokážete dopustiť na lahodné espresso s krémovou penou a radi pri ňom naberáte energiu a chuť do života? Ponuka prístrojov na jeho prípravu je bohatšia ako kedykoľvek doposiaľ. My sme sa v posledných týždňoch zamerali na prístroj, ktorý sa najčastejšie objavoval v letákoch reťazcov. Prezradíme vám, v čom je dobrý, a kde naopak zaostáva.

Pôsobí seriózne, mohol byť aj menší

„Eea-stopäťdesiatka“ dokáže svojim vyhotovením zaujať. Dielce z nerezového plechu s dvojicou rôznych povrchových úprav pôsobia seriózne, rovnako ako kolískové vypínače a veľké svetelné indikátory, ktoré sa snažia navodiť atmosféru stroja, ktorý je určený skôr do malej podnikovej prevádzky ako domácnosti. Podrobná prehliadka a každodenné používanie ukazujú, že detaily vyhotovenia majú svoje opodstatnenie. Výrobca sa snaží osloviť práve tých, či si chcú v pohodlí domova dopriať rovnako osviežujúci kofeínový nápoj, ako v kaviarni. Pozor však na údržbu, kovový povrch nie je lakovaný. Znamená to, že sa na ňom zachytávajú všetky odtlačky prstov a tak sa pravidelnému lešteniu nevyhnete.

Nie je najmenší

Rozmery stroja nepatria v tejto kategórii strojov medzi najmenšie. Preto už pred kúpou uvažujte nad tým, kde ho umiestnite. V malej kuchyni sa každý centimeter počíta a ak sú vaše podmienky skutočne stiesnené, rozhodnite sa radšej pre prístroj, ktorý zaberie menej miesta.

Všetky ovládacie prvky sú pohodlne dostupné, otázkou zostáva, akú nádobu budete používať pre speňovanie mlieka. Ak máte kanvičku s výškou menšou ako 10 centimetrov, je úplne jedno, kde prístroj umiestnite. Akonáhle však budete chcieť použiť vyššiu nádobu, existujú iba dve možnosti, ako nerozliať penu pri vyberaní spod trysky – umiestniť stroj na nejaký podstavec, alebo ho zarovnať na pravú stranu pracovnej plochy. Voľba je iba na vás.

Pasívny predohrev pre tých, čo si priplatia

Stroj je navrhnutý tak, aby umožnil nahrievanie menšej sady porcelánového servisu, aby mali nápoje pri servírovaní správnu teplotu. To je však možné iba vtedy, ak sa rozhodnete pre nepretržitú prevádzku – od zapnutia vypínača trvá približne 20 minút, kým sa plocha nahreje na prevádzkovú teplotu a ďalších 30 minút zaberie ohrievanie porcelánu. Rovnaký výsledok dostanete preplachom porcelánu horúcou vodou z trysky stroja – a to za zlomok času.

Zaujímalo nás, koľko by spotrebiteľ zaplatil za komfort, ak by chcel pre nahrievanie použiť práve tento systém. Pri 12 hodinovom meraní v miestnosti s teplotou 20 °C sme sa prepracovali k 0,9 kWh spotrebovanej energie. Vrchná plocha nie je nahrievaná priamo. Rozptyľuje teplo, ktoré uniká z bojlera, v ktorom je pripravená horúca dávka vody. Ak jej teplota poklesne, ohrev sa automaticky obnoví na krátky, nevyhnutný čas. Ak by ste po tejto možnosti zatúžili, odporúčame pripojiť stroj cez analógové spínacie hodiny do zásuvky, aby sa ráno automaticky nahrial a s príchodom noci vypol. Pri niekoľkých šálkach kávy pripravených za deň to však veľký význam nemá.

Dve minúty a je pripravený

Stroj je vybavený jeden-a-pol litrovým zásobníkom na pitnú vodu, ktorý je pre prehľadnosť vyhotovený z priesvitného plastu. Keďže nepočíta zo žiadnymi filtračnými systémami, vhodné je vyzbrojiť svoju domácnosť kanvicou, ktorá plní tento účel. Nielenže vodu zbaví zvyškov chlóru a rôznych pachutí, ale ionizáciou ju zbaví prechodovej tvrdosti. Nuž a to znamená viac vône, chuti, a intenzívnejšiu krému. Stroj sa naopak bude menej zanášať, takže jeho čisteniu nebudete musieť venovať viac času, ako je nevyhnutné.

Od zapnutia stroja trvá v priemere 2 minúty, kým sa voda v bojleri zohreje na výrobcom prednastavenú teplotu. Zaisťuje to špirála s 1000 wattovým príkonom. Po tom, čo indikátor nahrievania zhasne sa môžete pripraviť do prípravy nápojov.

Robustná gumička, nevydarená páka

Slabinou tohto modelu je páka, ktorá mohla byť spracovaná podstatne lepšie. Nedostatky, ktoré sme zistili nemajú vplyv na kvalitu samotného espressa, znižujú však komfort používania. Prvým sklamaním je, že páka nedisponuje žiadnym mechanizmom fixovania sitka. Znamená to, že sitko je v priemere o jeden milimeter menšie, ako otvor, do ktorého ho zasúvate. Tam, kde pri iných strojoch nájdete pružinu, ktorá ho drží na mieste, tu sa musíte uspokojiť s akýmsi plastovým držiakom, ktorého používanie je viac ako nepraktické. Pre tých menej šikovných to znamená, že budú musieť zo zeme zametať kávu častejšie, ako je to nutné. To isté platí pre vyklepávanie použitej kávy von – je to nemožné. Samozrejmosťou sú tri sitká – na 7g, 14g a lisované kapsule E.S.E, známejšie pod označením POD.

Druhým nedostatkom páky je, že jej plastová rukoväť je vo vnútri dutá, takže pri každom kontakte s vodou sa vo vnútri nazbiera zásoba, ktorá vytečie von v tom najnevhodnejšom okamihu. Ani to nie je najpríjemnejšie zistenie. Ako sme však mali možnosť overiť si, takmer všetky páky na malých strojov majú rovnaký formát. Tá z Krupsu XP 4000 pasovala na milimeter.

Dobrou správou je, že tesnenie je vyrobené z hrubostenného silikónu odolávajúceho vysokým teplotám. Spôsob jeho osadenia a hrúbka naznačujú, že so životnosťou by nemali byť žiadne problémy.

Espresso bez výhrad

Hodnotiť kvalitu pripravených nápojov je vecou subjektívnou. Nebudeme vychvaľovať plantážne kávy, nebudeme vám odporúčať žiadne komerčné značky, neprezradíme vám ani to, čo pijeme my. S istotou môžeme povedať, že výstup zodpovedá tomu, s čím sme sa stretli pri ostatných strojoch určených pre domácnosti. Všetky disponujú 15 barovým čerpadlom, thermoblockom a rovnakým druhom sitka. Je iba na šikovnosti spotrebiteľa, ako sa s prípravou vysporiada. Mali by ste však vedieť, že manuálny stroj je v porovnaní s automatom na nezaplatenie. Výsledná kvalita nápoja je vo vašej moci.

Ak vám predsa len môžeme poradiť, navštívte niektorú zo špecializovaných predajní a prekonajte svoje obavy a strach. Prezraďte že máte radi espresso, a že by ste si ho radi pripravovali doma a že ste si zakúpili svoj prvý stroj. Určite vám pomôžu nájsť tú správnu chuť, ktorú hľadáte a vyriešia za vás aj veci, akými je napríklad mletie.

Speňovanie zvládne aj dieťa

Ak máte pocit, že rovnaké slová budete o nás počuť pri hodnotení speňovacej trysky, mýlite sa. Práve tu musíme povedať, že kombinácia kovového jadra s gumovým opláštením reguluje tok vzduchu tak sebaisto, že ani pri prvej príprave mliečnej peny nezlyháte. Práve naopak, tam kde je pri iných strojoch potrebný cvik a skúsenosti, tu to ide akosi samo. S trochou odvahy môžeme povedať, že to zvládne aj dieťa.

Samozrejme, s pribúdajúcou šikovnosťou toho dokážete podstatne viac. Dôležité je však vedieť, že mlieko sa neprepaľuje, nechytá neželané pachute a čistenie je tiež otázkou jednoduchosti. Tu môžeme povedať, že oželieme aj chýbajúcu funkciu auto-cappuccino.

Electrolux Automatic Espresso Machine EEA150 je dobre navrhnutý stroj, ktorý nás pri prevádzke presvedčil o tom, že dokáže pripraviť kvalitné espresso a s mliekom si rozumie tak dobre, ako s čerstvo zomletými zrnkami kávy. Vyhotovenie a technické spracovanie je na úrovni, čo však treba spomenúť je zlé spracovanie páky a mechanizmu uchytávania sitka. Našťastie, páky sú medzi ostatnými strojmi tejto triedy vzájomne zameniteľné, takže ak narazíte na alternatívu, podstatne zlepšíte komfort obsluhy.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 272
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 17 405
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 124
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 282
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 690
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 314
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 474
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 096
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 997
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 611
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo 705 prípadov nákazy a ďalších šesť úmrtí (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Odberné miesto na nový koronavírus.

Čo hovoria zahraničné štúdie o reštauráciách a fitnescentrách

Treba vetrať, nosiť rúško a udržiavať odstup.

Ilustračné foto.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.
Bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana.

Neprehliadnite tiež

Čo sa môžu ženy naučiť z vlastnej autoerotiky

Výskum ukázal, že frekvencia nie je až taká dôležitá.

Ilustračné foto.

Pikantné, sladké aj zdravé. Vybrali sme recepty na výborné vaječné jedlá

Vajcia využijete v prílohách aj hlavných jedlách.

Mollie Bloudoff-Indelicatová požiadala svojho priateľa Grega Linchovia počas beztiažového letu na medzinárodnom letisku Dulles.