Upečte si čerstvé rožky. Zvládne to každý

Nepotrebujete ani špeciálnu výbavu, ani zručnosti. Stačí ak v kuchyni nájdete zopár surovín, ktoré by v žiadnej domácnosti nemali chýbať. Ak si nájdete 40 minút času, môžete sa vykašľať na ranné vstávanie, či zhon v obchodoch. Ukážeme vám, ako na to.

Článok pokračuje pod video reklamou

Cesto na rožky

Čo všetko treba na prípravu voňavých, chrumkavých a neodolateľných rožkov? Ak vám bude stačiť 16 kusov, ktoré o málo svojou hmotnosťou prekonávajú obchodný štandard, počítať môžete s pol kilogramom hladkej múky, štvrť litrom mlieka, droždím, 60 gramami ľubovoľného tuku, lyžičkou soli a cukru. Nič viac a nič menej. Hlavné je vedieť ako na to.

Ako upiecť rožky?

Kuchynský robot šetrí čas a vaše ruky. Vykašlite sa na prípravu kvásku, jednoducho všetko nasypte a vlejte do misy. Po piatich minútach práce vznikne jemné, avšak pomerne husté cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misky. Teraz nastal čas na kysnutie.

Či uprednostníte radiátor, jemne predhriatu rúru alebo cesto necháte napospas osudu, je iba na vás. Cesto vykysne dokonca i v chladničke, takže ak večer zamiesite, ráno môžete piecť.

Vykysnutý bochník rozdeľte na štyri rovnaké časti, ktoré vyvaľkáte na hrúbku 4 milimetrov. Zo štvrtinových výrezov sformujte rožky a nechajte ich 20 minút kysnúť, kým nenadobudnú dve tretiny konečnej veľkosti. Neľakajte sa pri rolovaní, že sa podobajú viac na ceruzky, ako pečivo, premena klope na dvere.

Prečítajte si tiež: Kváskovanie je alchýmia, ktorú zvládnete aj doma

Pätnásť minút pečenia pri teplote 180 °C zaistí dokysnutie, prepečenie striedky a jemný zlatistý povrch na každom z nich. Ak máte elektrickú rúru s teplovzdušným ohrevom, súčasne môžete upiecť na dvoch plechoch celú dávku. A to aj bez predhrievania.

Presne ako z pekárne

Nuž a výsledok? Neodolateľný. Pre istotu sme nevynechali hmotnostnú skúšku, ktorá hovorí o tom, že za rožok sa považuje tukové pečivo v predpísanom tvare s priemernou hmotnosťou nad 40 gramov. V našom prípade sme sa trafili do rozptylu od 45 do 60 s priemerom okolo päťdesiatky.

Ak sa vám výsledok zapáčil, mali by ste vedieť, že ak mlieko nahradíte vodou, rovnakým spôsobom pripravíte chutné žemle, o ktoré sa stolovníci v domácnosti pobijú.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 24 907
  2. Najužitočnejšia appka 15 252
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 137
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 321
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 070
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 727
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 6 000
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 314
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 3 834
  10. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 2 844