Indické karí

Vyskúšajte harmóniu sladkej, slanej, kyslej, horkej, trpkej a pálivej chuti, ktorá je typická pre indické špeciality.



Karí s vajcami
suroviny na 4 porcie


sVajcami.jpg500 g zemiakov
3 kusy zeleru
2 lyžice paradajkového pretlaku
1 téglik smotany (asi 200 ml)
2 cibule
4 strúčiky cesnaku
4 vajcia
1 lyžica masla
1 lyžička koriandrových semienok
1 lyžička rímskej rasce
1/2 lyžičky mletého zázvoru
1/2 lyžičky kurkumy
1/4 lyžičky čili alebo 1/2 čerstvej čili papričky, jemne nasekanej
4 vetvičky čerstvého koriandra na ozdobu
1 lyžica oleja
soľ, garam masala

Vajcia uvaríme natvrdo, asi 8 minút. Potom ich rýchlo ochladíme v studenej vode, budú sa nám lepšie lúpať. Semienka koriandra a rímskej rasce rozdrvíme a zmiešame ich s ostatným korením. Koriander a rímsku rascu môžeme použiť i mleté. Dávku znížime o polovicu.

Kastról nasucho rozohrejeme, pridáme korenie a smažíme asi minútu. Potom prilejeme olej, vložíme maslo a miešame do rozpustenia. Prisypeme jemne nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a tenké plátky zeleru. Smažíme 10 - 12 minút, kým cibuľa nezačne hnednúť. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a pretlak a zalejeme asi 200 ml vody.

Privedieme do varu a varíme pod pokrievkou asi 10 minút. Zemiaky by mali byť mäkké, ale nie rozvarené. Zalejeme smotanou, podľa chuti osolíme a už bez pokrievky varíme 2 - 3 minúty. Karí podávame ozdobené na štvrtky nakrájanými vajcami, nasekaným čerstvým koriandrom a jemne poprášeným garam masalom.

Karfiolové karí so špenátom
suroviny na 4 porcie


karfiol.jpg2 sladké zemiaky (batáty)
1 malý karfiol
200 g čerstvého špenátu
400 ml kokosového mlieka
400 g sekaných paradajok v plechovke
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
3 cm zázvoru
2 lyžice karí pasty
šťava z 1/2 citróna alebo limetky
2 lyžice oleja
soľ

V kastróle zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku a nastrúhaný čerstvý zázvor. Smažíme asi 5 minút za občasného miešania. Potom pridáme karí pastu a smažíme ďalšiu minútu. Zalejeme kokosovým mliekom a pridáme paradajky.

Karfiol rozdelíme na malé ružičky, batáty olúpeme, nakrájame na kocky a oboje vložíme do kastróla. Povaríme asi 10 minút. Karfiol by mal zostať pevný a batáty mäkké. Na záver omáčku dochutíme citrónovou šťavou a soľou a prehrejeme v nej dobre umytý špenát.

Indické kuracie karí
suroviny na 4 porcie


kuracie.jpg4 kuracie prsia
500 g zemiakov
1 malý baklažán
400 g krájaných paradajok v plechovke
500 ml kuracieho vývaru
200 g zelenej fazuľky
500 g červenej cibule
6 strúčikov cesnaku
5 cm čerstvého zázvoru
2 lyžice karí pasty Madras
3 lyžice oleja
soľ, korenie

Cibuľu nakrájame na 0,5 cm veľké kocky. Cesnak nasekáme nadrobno. Zázvor oškriabeme a nasekáme na drobné kúsky. Umyté kuracie prsia nakrájame na kocky. Zemiaky ošúpeme a rozkrájame spolu s baklažánom na kocky. V kastróle zohrejeme olej, pridáme cibuľu a smažíme 10 minút; cibuľa ľahko zhnedne a zmäkne.

K cibuli prisypeme nasekaný cesnak a ošúpaný a nadrobno nakrájaný zázvor. Smažíme ďalšie 2 minúty a dávame pozor, aby sa cesnak nepripálil dohneda. Pridáme karí pastu a smažíme ešte minútu. Kuracie kocky vložíme do kastróla k základu karí. Premiešame, aby sa celé obalili v karí paste a smažíme 10 minút. Mäso občas zamiešame.

Pridáme baklažán a zemiaky. Zalejeme sekanými paradajkami z konzervy, osolíme, okoreníme, prikryjeme pokrievkou a dusíme 15 minút. Potom pokrievku odklopíme a dusíme ďalších 10 minút, aby omáčka zhustla a zemiaky úplne zmäkli. Pred servírovaním v omáčke povaríme 3 - 4 minúty očistené fazuľky a podávame s chlebovou plackou alebo ryžou.

Korenené mäsové guľky v jogurtovej omáčke
suroviny na 4 porcie


gulky.jpg500 g mletého hovädzieho mäsa
200 ml bieleho jogurtu
200 ml smotany
2 cm jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru alebo 1/4 lyžičky mletého zázvoru
1 lyžička karí pasty
1 lyžička mletej sladkej papriky
štipka mletého čili
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
1/4 lyžičky mletého korenia
1 lyžica oleja
štipka cukru, soľ

Mleté mäso vložíme do misky, pridáme korenie, zázvor a lyžicu jogurtu, dobre premiešame a vytvoríme guľky veľké ako pingpongová loptička. Olej rozohrejeme vo väčšej panvici a osmažíme na ňom mäsové guľky zo všetkých strán, asi 10 - 15 minút.

Guľky vyberieme na servítku, aby sa odsal prebytočný tuk. Do panvice pridáme karí pastu a minútu smažíme. Potom vmiešame smotanu, prisypeme cukor a podľa chuti osolíme. Mäsové guľky dáme naspäť do omáčky, vmiešame jogurt a podávame s plackami čapátí alebo s ryžou.

Kde sa vzalo karí

Termín karí pochádza z tamilčiny a znamená omáčku. Predstavuje teda mnoho druhov zeleninových i mäsitých jedál predovšetkým z južnej Indie. U nás v Európe nazývame karí či curry jedlá s korenenou omáčkou z južnej a juhovýchodnej Ázie a pod tento pojem zahŕňame celú škálu pokrmov s exotickými názvami korma, vindaloo, balti či madras. Typické indické karí je vlastne osmažené mäso alebo zelenina so zmesou korenia, cibule, cesnaku či zázvoru, podusené s paradajkami, smotanou, jogurtom alebo kokosovým mliekom. Karí pastu i zmes karí korenia si môžeme pripraviť aj sami: V mixéri rozmixujeme 4 veľké cibule, kúsok (6 cm) oškriabaného čerstvého zázvoru a 6 strúčikov cesnaku. Pastu osmažíme aspoň 5 minút na 4 lyžiciach oleja. Na inej panvici nasucho opražíme asi minútu lyžičku kurkumy, pol lyžičky mletej škorice, lyžičku mletej sladkej papriky. Korenie vmiešame k paste z cibule, pridáme konzervu sekaných paradajok a pol lyžičky cukru, mierne osolíme a dusíme asi 30 minút. K základnej karí paste môžeme pridať vlastnú zmes karí korenia, vytvorenú zmiešaním a opražením lyžičky drvenej rímskej rasce, lyžičku mletého koriandra, lyžičku garam masaly a po štvrť lyžičke mletého čili a kardamómu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 942
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 5 664
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 992
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 673
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 192
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 094
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 933
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 595
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 144
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 659

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

ONLINE: Časovka rozhodne o víťazovi, stále vedie Saganov kolega

Troch najlepších v celkovom poradí delí necelých tridsať sekúnd.

DOMOV

OĽaNO nie je iba Matovič, hovorí jeho líder. Uvažuje, že sa stiahne z politiky

Matovič hovorí, že sa mu stalo niečo závažné.

AUTO

Doprava v Chorvátsku kolabuje, cestu blokujú kolóny a nehody

Motoristi smerujúci do južnej Európy musia rátať s kolónami.

KOMENTÁRE

Ako byť šťastný len tak pre nič za nič

Smútku sa nedá vyhnúť. Ani s ním bojovať. Treba si ho prežiť.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.