Ako sa starať o presso stroj?

Všetko sa odvíja od toho, aký typ používate a koľko porcií espressa pripravíte mesačne. Najdôležitejšie je však vedieť, že nie vždy sa vypláca kupovať špeciálne tablety a prípravky na čistenie. K rovnakému výsledku sa môžete prepracovať aj lacnejšie. Dôle

(Zdroj: Ilustračné)

žitá je však dôslednosť a pravidelnosť.


Vo všeobecnosti platí pravidlo, že pri čistení je potrebné zo stroja odstraňovať tri rôzne druhy nečistôt – vodný kameň vyzrážaný z tvrdej vody, olejové usadeniny zo samotnej kávy a pripálené zvyšky mlieka v speňovacej tryske.

Čím menej pozornosti im venujete pri rutinnom čistení po použití, tým viac je potrebné dbať na čistenie pri pravidelných cykloch údržby.

Vodný kameň môže kávovar poškodiť

Ak klesá prietok vody a príprava espressa trvá dlhšie ako zvyčajne, je viac ako zrejmé, že ste údržbu zanedbali. Príčinou sú usadeniny vápnika, ktoré nehľadajte iba v zásobníku na vodu. Tvoria sa hlavne tam, kde voda prechádza varom – v bojleri, tlakovom čerpadle a vnútornom obehu systému. Čím tvrdšiu vodu používate, tým by mali byť intervaly čistenia častejšie. Preto sa odporúča používanie filtračných kanvíc a zmäkčovačov.

Ako odstrániť vodný kameň?

Existujú dva druhy prípravkov pre domáce espresso stroje, s ktorými sa na pultoch predajní môžete stretnúť. Tie lacnejšie obsahujú iba kyselinu citrónovú, ktorú kúpite za zlomok ceny v čistej forme v akomkoľvek obchode s potravinami.
Kvalitnejšie prípravky ju kombinujú s kyselinou mliečnou, aby boli menej agresívne ku kovom, ktoré sa nachádzajú vo vnútri stroja. Výsledky čistenia sú však prakticky na nerozoznanie. Investovať do špeciálnych prípravkov sa nevypláca.

Ak chcete z kávovaru odstrániť všetky usadeniny pochádzajúce z tvrdej vody, pripravte slabý roztok kyseliny citrónovej, vlejte ho do zásobníka na vodu a nechajte ho prechádzať celým systémom tak, ako keby ste pripravovali espresso. Vodu na výstupe zachytávajte a vylievajte, aby ste si nespôsobili malú potopu. Tento postup opakujte až dovtedy, kým nebudete s výsledkom spokojní.

Vyvarujte sa použitiu octu. Nielenže zanecháva vo vnútri kávovaru pachy, ktorých sa zbavíte iba s ťažkosťami, ale pri vysokej teplote môže pri opakovanom čistení poškodiť bojler. Vodného kameňa sa môžete zbaviť aj prostredníctvom slaného roztoku, v domácnostiach sa však táto metóda priveľmi nepoužíva.

Ako odstrániť olejové povlaky z kávy?

Určite ste si všimli, že na niektorých častiach sa postupne vytvára svetlohnedý film.
Jedni tvrdia že zlepšuje chuť a arómu kávy, iní si uvedomujú, že nejde o nič iné, ako prepálený olej z kávy, ktorý je pôvodcom lahodnej krémovej peny na espresse.

Pri čistení si pomôžete kuchynským saponátom na riad, zubnou kefkou a jemnou hubkou. Dôležitá je pravidelné čistenie, inak sa môže stať, že sa filmu už nikdy nezbavíte. Nehľadajte ho však iba na sitkách a výtokoch páky. Venujte pozornosť aj bajonetu espresso stroja, v ktorom sa nachádza tesnenie. Pravidelné čistenie tohto priestoru rozhodne nie je na škodu.

Ako sa zbaviť pripáleného mlieka?

Ak používate speňovaciu trysku na prípravu cappuccina či latte, dôležité je po každom speňovaní mlieka podsunúť nádobu s čistou vodou a celý systém prepláchnuť.
Zhorené zvyšky mlieka pri opakovanom speňovaní degradujú výslednú kvalitu horkastým podtónom, ktorý k mlieku rozhodne nepatrí. Po každom použití trysky by malo nasledovať dôsledné čistenie. Pri kovových tryskách niet čo riešiť, pri plastových a gumových uskutočnite demontáž a čistenie saponátom.

Možno ste si všimli v ponuke predajcov špeciálne tablety a prípravky s obsahom enzýmov. Práve tie sa dokážu popasovať so zanedbanými zvyškami mlieka a odstrániť ich, ak kuchynský saponát nepomáha. Investícia sa vyplatí, lacnejšiu alternatívu nenájdete.

A čo tesnenie?

Existujú iba dve pravidlá, ktoré vám pomôžu zbytočne neskracovať životnosť tesnenia.
Prvým je vytiahnuť páku zo stroja ihneď po príprave espressa. Druhým pravidlom je neutláčať kávu viac, ako je to nutné.

Kvalita krémy padá výrazne dolu a namáhanie tesnenia neúnosne rastie. Voda sa snaží dostať von cestou najmenšieho odporu.

Kde nie je čas na údržbu, tam patria kapsule

Nie všetci si nájdu čas na pravidelnú údržbu espresso stroja.
Tí by mali vedieť, že stroje používajúce namiesto kávy kapsule sa zaobídu s nižšou investíciou času. To preto, že samotná kapsula pri každej príprave nápoja nahrádza časť stroja, ktorá by inak vyžadovala údržbu. Treba však počítať s vyššími prevádzkovými nákladmi.

Naopak, plne automatické stroje, ktoré začínajú mletím kávy a končia prípravou espressa zväčša trvajú na tom, aby bol spustený režim čistenia vždy, po určitom počte cyklov. Automaticky sa zablokujú, aby sa na údržbu nezabudlo.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Už aj seniori presadajú do SUV
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 22 856
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 389
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 421
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 322
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 984
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 869
  7. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 795
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 680
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 672

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Minúta po minúte: Plavčan vo štvrtok skončí, Danko si dal čas na premýšľanie

Predseda SNS hovorí o potrebe obnoviť dôveru v koalícii.

DOMOV

Reportér Týždňa: Videl som, ako Fico Danka prekvapil a rozčúlil

Magušin sa s Dankom rozprával počas Ficovej tlačovky.

KULTÚRA

Smrť Elvisa Presleyho nie je konšpirácia. Bola nevyhnutná

Hviezda môže zostať v poriadku len pod podmienkou.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na palacinky. Slané, sladké, bezlepkové, vegánske

Vybrali sme desať pestrých, chutných a zaujímavých receptov na palacinky.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.

Viete, ako minimalizovať škody na vlasoch spôsobené slnkom?

Leto našu korunu krásy namáha, uľavíte jej starostlivosťou.