SME
Sobota, 16. október, 2021 | Meniny má VladimíraKrížovkyKrížovky

Ako rozmrazovať v mikrovlnnej rúre?

Aj keď je väčšina mikrovlnných rúr vybavená špeciálnym režimom pre rozmrazovanie surovín, polotovarov a hotových pokrmov, dosiahnuté výsledky nie vždy zodpovedajú očakávaniam. Za rýchlosť sa platí kvalitou. Ak ste si to však s rozmrazovaním rozmysleli na

poslednú chvíľu, držte sa pravidiel, ktoré vám pomôžu.

Nízky výkon pre rovnomernosť

Režim rozmrazovania býva označený dvoma hviezdičkami (**) a inteligentnejšie mikrovlnky ich majú niekoľko. Líšia sa nielen nastaveným výkonom, ale aj frekvenciou manuálneho otáčania a dĺžkou programu.

Vo všeobecnosti platí pravidlo, že pri rozmrazovaní pokrmov s vysokým obsahom vody sa používa 270 wattový výkon mikrovĺn, pri surovinách s minimálnym obsahom vody iba 100. Žiaľ, neexistuje žiadna technológia, ktorá by mikrovlny smerovala iba tam, kde je teplota pokrmu pod hranicou 60 °C. Znamená to, že kým hrubšie časti sú ešte stále vo vnútri zmrazené, tie tenké sa začínajú tepelne upravovať. Obozretnosti nikdy nie je dosť.

Skryť Vypnúť reklamu

Využívajte doplnkové funkcie

Ak máte multifunkčnú mikrovlnnú rúru, môžete si pomôcť aj tým, že pri spustenom mikrovlnnom ohreve aktivujete aj teplovzdušný ohrev.
Nastavíte ho na 40 °C ako pri kysnutí cesta a čas rozmrazovania sa skráti približne o tretinu. Pri surovinách, ktoré sú pokryté vrstvou ľadu, alebo námrazou použite pred rozmrazovaním v mikrovlnke prúd tečúcej vody. Ten zbaví pokrm námrazy a mikrovlny budú svoju energiu odovzdávať iba tam, kde je to potrebné.

Taktizujte s usporiadaním

Čím kratší čas rozmrazovaniu venujete, tým slabšie budú badateľné rozdiely v prehriatí jednotlivých častí surovín. Preto treba rozmrazovací cyklus pravidelne prerušovať, aby ste zmenili usporiadanie surovín vo vnútornom priestore.


Počas krátkych prestávok sa snažte pokrmy rozdeľovať na menšie súčasti, prevracať ich spodnou časťou nahor a naopak, či meniť otočenie vnútorných častí smerom von a opačne.

Skryť Vypnúť reklamu

Či už ide o najjednoduchšiu mikrovlnku, alebo o model s 3D odrazom vlnenia, výkon mikrovĺn na okraji rotujúceho taniera je vždy o čosi vyšší, ako pri jeho strede.

Preto je vhodné ukladať tenšie časti smerom do stredu. Majte na pamäti aj to, že tenšia vrstva sa rozmrazí rýchlejšie, ako hrubá.

Čo s pečivom a zákuskami?

100 wattový ohrev je ideálny, pretože ide o pokrmy, ktoré obsahujú minimum vody. Ohrev je rýchly a pri zákuskoch s krémovou, tukovou náplňou je výsledok na nepoznanie od samovoľného rozmrazovania. Horšie je to však s chlebom a pečivom. Para, ktorá sa nahromadí v ich vnútri dokáže zmeniť aj tie najlepšie kúsky na gumovú hmotu, ktorá iba vzdialene pripomína pôvodný materiál.

Preto je výhodnejšie, využiť pre ich rozmrazenie rúru. Začínať treba s ohrevom na najnižšom výkonovom stupni, ktorý zmení ľad na vodnú paru a následne prichádza k slovu 180 °C teplota. Tá obnoví vôňu, chrumkavosť a čerstvosť pečiva do stavu, v akom opúšťali pec v pekárňach.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako na zeleninu?

Mrazená zelenina z vrecka, ktorá je vopred nakrájaná na drobné kocky nie je citlivá na prebytok tepla. Preto pri rozmrazovaní dosiahnete rýchlejší výsledok, ak ju pri rozmrazovaní ponoríte do vody a zvolíte vyšší výkon, napríklad 400 wattov. Sledujte teplotu vody a ohrev prerušte vždy, keď prekročí hranicu 40 °C.

Naopak, ovocie s vysokým podielom cukru vyžaduje čo najpomalší ohrev a tak by ste sa mali držať na minime, ktoré mikrovlnná rúra ponúka. Obzvlášť v prípade, ak ho chcete použiť v stave, ktorý má pripomínať čerstvý zber.

Na mäso s rozvahou

Ak chcete rozmrazené mäso tepelne upravovať vcelku, je dôležité, aby bolo rovnomerne rozmrazené od okraja až po stred. Pri použití mikrovlnnej rúry využite nádobu, do ktorej vložíte plastový rošt. Ten zabezpečí, aby unikajúca voda okvapkávala do zbernej nádoby. Zabránite tak tepelnej úprave tenších častí a povrchu. Keďže svoju úlohu zohráva pri rozmrazovaní aj para, lepšie výsledky dosiahnete, ak mäso prikryjete fóliou určenou pre mikrovlnné rúry, alebo papierom na pečenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre hydinu sú typické časti, ktoré sú podstatne tenšie, ako ostatné. Ak máte istotu, že pri rozmrazovaní sa budú nachádzať niekoľko centimetrov od stien mikrovlnky, môžete ich obaliť hliníkovou fóliou. Tá spomalí ich ohrev a zabráni tepelnej úpravy.

Pri rybách neočakávajte zázraky

Keďže ryby sú veľmi citlivé na spôsob tepelnej úpravy a obsahujú enormné množstvo vody, ich rozmrazovaniu v mikrovlnnej rúre by ste sa mali vyhýbať. To preto, že neexistuje žiadny spôsob, ako zamedziť ich ohrevu. Vytekajúca šťava rýchlo prechádza do varu a začínajú sa v nej zrážať vyplavené bielkoviny.


Ak však patríte medzi tých, ktorí majú mikrovlnnú rúru s doplnkovým parným ohrevom, alebo sadou pre varenie v pare, môžete pouvažovať nad tým, že zmrazené rybie suroviny využijete pre priamu prípravu finálneho pokrmu v pare. Kým mikrovlny budú postupne meniť ľad na vodu a tepelne upravovať časť mäsa, horúca para zabráni nadmernému úniku vody a poklesu kvality mäsa. Výsledok síce nesie známky rýchleho postupu, hotový pokrm je však podstatne lepší ako ten, ktorý pripravíte z ryby, ktorú ste sa pokúšali rozmrazovať v mikrovlnnej rúre.

Skryť Vypnúť reklamu

A čo dary mora?

Krevety, raky, kalamáre, langusty či iné morské živočíchy sú v zmrazenom stave na trh dodávané zväčša vo forme predvarených polotovarov. Tie vyžadujú pred konzumáciou iba rozmrazenie, prípadne niekoľkominútové prehriatie vo vriacej slanej vode. Mikrovlnná rúra je v týchto prípadoch ideálnym nástrojom. Sledujte povrchovú teplotu kôrovcov a v každom momente budete presne vedieť, na čom ste.

Tip na záver: Zdá sa vám, že pri kúpe elektrickej rúry vám predavač čosi spomínal o možnosti rozmrazovania? Áno, nemýlite sa. Túto funkciu nájdete na voliči samostatne, alebo stačí ak aktivujete teplovzdušný ohrev a teplotu nastavíte v rozsahu od 30 do 40 °C. S minimálnou spotrebou energie zaistíte rozmrazenie surovín pomalou, prirodzenou cestou, pričom môžete počítať približne s polovičnou úsporou času. Prúdiaci vzduch a konštantná teplota okolitého prostredia sú na nezaplatenie.

Skryť Vypnúť reklamu


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  5. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  6. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  7. ŠFRB:Výstavbu a kúpu nájomných bytov podporujeme reálnymi krokmi
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus
  10. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 17 537
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 646
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 6 415
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 223
  5. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 933
  6. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 501
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 4 179
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 735
  9. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 182
  10. Odišli, ale nezabúdame. Spomínajte s Korzárom 2 870
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  2. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  3. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  4. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  5. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  6. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  7. Lenka Bajzíková: Ako nedomrviť svoj prvý maratón
  8. Symptomedica: Výskyt stresového vredu žalúdka sa zvyšuje.
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 18 349
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 284
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 010
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 188
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 4 915
  6. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 4 232
  7. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 4 185
  8. Peter Chudý: Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii? 3 829
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu