SME

Menu na víkend

Jednoduché a rýchle, ale pritom chutné a sviatočné už na prvý pohľad. Áno, i také jedlá existujú.



Treska v kabátiku so šalátom z červenej repy a fenikla
suroviny na 4 porcie
treska.jpg

800 g tresky
1/2 citróna (na pokvapkanie ryby)
150 g zemiakov
1 lyžica na vytrenie zapekacej misy
soľ

Krusta:
1 lyžica masla
4 lyžice strúhanky
50 g sekaných pistáciových orieškov
1/2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňatky
50 g jemne strúhaného parmezánu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šalát:
2 stredne veľké uvarené a vychladnuté červené repy
4 malé fenikle
1 malá červená cibuľa
čerstvo mleté korenie, soľ
2 lyžice oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ

Krusta: Strúhanku, syr, maslo, pistáciové oriešky a petržlenovú vňatku zmiešame v miske. Ryba: Rybu nakrájame na porcie asi 6 cm široké, pokvapkáme ich citrónovou šťavou, osolíme a rozdelíme na ne pripravenú krustu. Zapekaciu misu vymažeme olejom, rozložíme do nej ryby a pečieme ich asi 10 - 15 minút v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia. Zemiaky ošúpeme, dáme do vriacej vody a varíme, kým nebudú mäkké.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát: V malom zaváracom pohári pretrepeme olej s citrónovou šťavou a soľou. Červenú repu ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme do misy, zalejeme časťou pripravenej zálievky a premiešame. Fenikel nakrájame na jemné rezančeky a dáme do inej misky. Pridáme k nemu cibuľu nakrájanú na jemné pláty a zalejeme zostávajúcou zálievkou. Na záver primiešame pripravenú červenú repu.
salat1.jpg
Šalát so sušenými paradajkami
suroviny na 4 porcie


100 g sušených paradajok naložených v oleji
1/2 čínskej kapusty
1/2 strednej červenej cibule
50 g olív (celých alebo nakrájaných na kolieska)

Na zálievku:
1 lyžička balzamikového octu
2 lyžice olivového oleja
čerstvo pomleté korenie, soľ

Paradajky rozložíme na papierovú utierku, aby odsala olej, a potom ich nakrájame na rezančeky alebo na kúsky. Kapustu nakrájame na tenké rezančeky a vložíme do šalátovej misy. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme, nakrájame ju na jemné plátky a pridáme ku kapuste s olivami a paradajkami.

SkryťVypnúť reklamu

Balzamikový ocot, olej a štipku soli dáme do malého zaváracieho pohára s uzáverom a všetko dobre pretrepeme. Tesne pred podávaním premiešame šalát so zálievkou a podľa chuti okoreníme čerstvo pomletým korením.

Čokoládová pena s malinami
suroviny na 4 porcie


cokoladova1.jpg 150 g horkej čokolády (minimálne s 50 % kakaovej hmoty)
2 - 4 lyžice smotany
140 g múčkového cukru
1 lyžica mandľového likéru
4 vajcia
1 vanička čerstvých malín
trochu čerstvej medovky
soľ

Vajíčka rozklepeme, žĺtky dávame do jednej misky, bielky do druhej. Čokoládu rozlámeme na kúsky, vložíme do väčšej misky a tú postavíme na kastrólik s vriacou vodou. Pomaly varíme, ale tak, aby sa dno misky nedotýkalo vriacej vody. Pridáme smotanu, cukor a likér a miešame, až sa cukor rozpustí.

Žĺtky vmiešame jeden po druhom, miešame do zhustnutia hmoty, potom dáme mimo ohňa a necháme vychladnúť. Do bielkov pridáme štipku soli a metličkou alebo mixérom vyšľaháme pevný sneh a po častiach ho opatrne vmiešame do vychladnutej čokolády. Penu rozdelíme do pohárov a postavíme na dve hodiny do chladničky. Vychladnutú penu ozdobíme malinami a lístočkami medovky.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 971
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 592
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 785
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 606
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 284
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 998
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 520
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 106
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 198
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 11 027
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 525
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 282
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 864
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 692
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 020
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 542
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu