Menu na víkend

Jednoduché a rýchle, ale pritom chutné a sviatočné už na prvý pohľad. Áno, i také jedlá existujú.



Treska v kabátiku so šalátom z červenej repy a fenikla
suroviny na 4 porcie
treska.jpg

800 g tresky
1/2 citróna (na pokvapkanie ryby)
150 g zemiakov
1 lyžica na vytrenie zapekacej misy
soľ

Krusta:
1 lyžica masla
4 lyžice strúhanky
50 g sekaných pistáciových orieškov
1/2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňatky
50 g jemne strúhaného parmezánu

Šalát:
2 stredne veľké uvarené a vychladnuté červené repy
4 malé fenikle
1 malá červená cibuľa
čerstvo mleté korenie, soľ
2 lyžice oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ

Krusta: Strúhanku, syr, maslo, pistáciové oriešky a petržlenovú vňatku zmiešame v miske. Ryba: Rybu nakrájame na porcie asi 6 cm široké, pokvapkáme ich citrónovou šťavou, osolíme a rozdelíme na ne pripravenú krustu. Zapekaciu misu vymažeme olejom, rozložíme do nej ryby a pečieme ich asi 10 - 15 minút v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia. Zemiaky ošúpeme, dáme do vriacej vody a varíme, kým nebudú mäkké.

Šalát: V malom zaváracom pohári pretrepeme olej s citrónovou šťavou a soľou. Červenú repu ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme do misy, zalejeme časťou pripravenej zálievky a premiešame. Fenikel nakrájame na jemné rezančeky a dáme do inej misky. Pridáme k nemu cibuľu nakrájanú na jemné pláty a zalejeme zostávajúcou zálievkou. Na záver primiešame pripravenú červenú repu.
salat1.jpg
Šalát so sušenými paradajkami
suroviny na 4 porcie


100 g sušených paradajok naložených v oleji
1/2 čínskej kapusty
1/2 strednej červenej cibule
50 g olív (celých alebo nakrájaných na kolieska)

Na zálievku:
1 lyžička balzamikového octu
2 lyžice olivového oleja
čerstvo pomleté korenie, soľ

Paradajky rozložíme na papierovú utierku, aby odsala olej, a potom ich nakrájame na rezančeky alebo na kúsky. Kapustu nakrájame na tenké rezančeky a vložíme do šalátovej misy. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme, nakrájame ju na jemné plátky a pridáme ku kapuste s olivami a paradajkami.

Balzamikový ocot, olej a štipku soli dáme do malého zaváracieho pohára s uzáverom a všetko dobre pretrepeme. Tesne pred podávaním premiešame šalát so zálievkou a podľa chuti okoreníme čerstvo pomletým korením.

Čokoládová pena s malinami
suroviny na 4 porcie


cokoladova1.jpg 150 g horkej čokolády (minimálne s 50 % kakaovej hmoty)
2 - 4 lyžice smotany
140 g múčkového cukru
1 lyžica mandľového likéru
4 vajcia
1 vanička čerstvých malín
trochu čerstvej medovky
soľ

Vajíčka rozklepeme, žĺtky dávame do jednej misky, bielky do druhej. Čokoládu rozlámeme na kúsky, vložíme do väčšej misky a tú postavíme na kastrólik s vriacou vodou. Pomaly varíme, ale tak, aby sa dno misky nedotýkalo vriacej vody. Pridáme smotanu, cukor a likér a miešame, až sa cukor rozpustí.

Žĺtky vmiešame jeden po druhom, miešame do zhustnutia hmoty, potom dáme mimo ohňa a necháme vychladnúť. Do bielkov pridáme štipku soli a metličkou alebo mixérom vyšľaháme pevný sneh a po častiach ho opatrne vmiešame do vychladnutej čokolády. Penu rozdelíme do pohárov a postavíme na dve hodiny do chladničky. Vychladnutú penu ozdobíme malinami a lístočkami medovky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 984
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 787
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 656
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 256
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 765
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 669
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 433
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 883
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 881
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 844

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.