Menu na víkend

Jednoduché a rýchle, ale pritom chutné a sviatočné už na prvý pohľad. Áno, i také jedlá existujú.



Treska v kabátiku so šalátom z červenej repy a fenikla
suroviny na 4 porcie
treska.jpg

800 g tresky
1/2 citróna (na pokvapkanie ryby)
150 g zemiakov
1 lyžica na vytrenie zapekacej misy
soľ

Krusta:
1 lyžica masla
4 lyžice strúhanky
50 g sekaných pistáciových orieškov
1/2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňatky
50 g jemne strúhaného parmezánu

Šalát:
2 stredne veľké uvarené a vychladnuté červené repy
4 malé fenikle
1 malá červená cibuľa
čerstvo mleté korenie, soľ
2 lyžice oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ

Krusta: Strúhanku, syr, maslo, pistáciové oriešky a petržlenovú vňatku zmiešame v miske. Ryba: Rybu nakrájame na porcie asi 6 cm široké, pokvapkáme ich citrónovou šťavou, osolíme a rozdelíme na ne pripravenú krustu. Zapekaciu misu vymažeme olejom, rozložíme do nej ryby a pečieme ich asi 10 - 15 minút v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia. Zemiaky ošúpeme, dáme do vriacej vody a varíme, kým nebudú mäkké.

Šalát: V malom zaváracom pohári pretrepeme olej s citrónovou šťavou a soľou. Červenú repu ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme do misy, zalejeme časťou pripravenej zálievky a premiešame. Fenikel nakrájame na jemné rezančeky a dáme do inej misky. Pridáme k nemu cibuľu nakrájanú na jemné pláty a zalejeme zostávajúcou zálievkou. Na záver primiešame pripravenú červenú repu.
salat1.jpg
Šalát so sušenými paradajkami
suroviny na 4 porcie


100 g sušených paradajok naložených v oleji
1/2 čínskej kapusty
1/2 strednej červenej cibule
50 g olív (celých alebo nakrájaných na kolieska)

Na zálievku:
1 lyžička balzamikového octu
2 lyžice olivového oleja
čerstvo pomleté korenie, soľ

Paradajky rozložíme na papierovú utierku, aby odsala olej, a potom ich nakrájame na rezančeky alebo na kúsky. Kapustu nakrájame na tenké rezančeky a vložíme do šalátovej misy. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme, nakrájame ju na jemné plátky a pridáme ku kapuste s olivami a paradajkami.

Balzamikový ocot, olej a štipku soli dáme do malého zaváracieho pohára s uzáverom a všetko dobre pretrepeme. Tesne pred podávaním premiešame šalát so zálievkou a podľa chuti okoreníme čerstvo pomletým korením.

Čokoládová pena s malinami
suroviny na 4 porcie


cokoladova1.jpg 150 g horkej čokolády (minimálne s 50 % kakaovej hmoty)
2 - 4 lyžice smotany
140 g múčkového cukru
1 lyžica mandľového likéru
4 vajcia
1 vanička čerstvých malín
trochu čerstvej medovky
soľ

Vajíčka rozklepeme, žĺtky dávame do jednej misky, bielky do druhej. Čokoládu rozlámeme na kúsky, vložíme do väčšej misky a tú postavíme na kastrólik s vriacou vodou. Pomaly varíme, ale tak, aby sa dno misky nedotýkalo vriacej vody. Pridáme smotanu, cukor a likér a miešame, až sa cukor rozpustí.

Žĺtky vmiešame jeden po druhom, miešame do zhustnutia hmoty, potom dáme mimo ohňa a necháme vychladnúť. Do bielkov pridáme štipku soli a metličkou alebo mixérom vyšľaháme pevný sneh a po častiach ho opatrne vmiešame do vychladnutej čokolády. Penu rozdelíme do pohárov a postavíme na dve hodiny do chladničky. Vychladnutú penu ozdobíme malinami a lístočkami medovky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 14 241
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 542
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 226
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 1 979
  5. Kam do tepla v januári? 1 735
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 498
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 380
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 255
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 897
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 840

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

TECH

Historici sa mýlia, čiernu smrť roznieslo čosi iné

Nový výskum naznačuje, ako sa problém šíril.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.