Menu na víkend

Jednoduché a rýchle, ale pritom chutné a sviatočné už na prvý pohľad. Áno, i také jedlá existujú.



Treska v kabátiku so šalátom z červenej repy a fenikla
suroviny na 4 porcie
treska.jpg

800 g tresky
1/2 citróna (na pokvapkanie ryby)
150 g zemiakov
1 lyžica na vytrenie zapekacej misy
soľ

Krusta:
1 lyžica masla
4 lyžice strúhanky
50 g sekaných pistáciových orieškov
1/2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňatky
50 g jemne strúhaného parmezánu

Šalát:
2 stredne veľké uvarené a vychladnuté červené repy
4 malé fenikle
1 malá červená cibuľa
čerstvo mleté korenie, soľ
2 lyžice oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ

Krusta: Strúhanku, syr, maslo, pistáciové oriešky a petržlenovú vňatku zmiešame v miske. Ryba: Rybu nakrájame na porcie asi 6 cm široké, pokvapkáme ich citrónovou šťavou, osolíme a rozdelíme na ne pripravenú krustu. Zapekaciu misu vymažeme olejom, rozložíme do nej ryby a pečieme ich asi 10 - 15 minút v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia. Zemiaky ošúpeme, dáme do vriacej vody a varíme, kým nebudú mäkké.

Šalát: V malom zaváracom pohári pretrepeme olej s citrónovou šťavou a soľou. Červenú repu ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme do misy, zalejeme časťou pripravenej zálievky a premiešame. Fenikel nakrájame na jemné rezančeky a dáme do inej misky. Pridáme k nemu cibuľu nakrájanú na jemné pláty a zalejeme zostávajúcou zálievkou. Na záver primiešame pripravenú červenú repu.
salat1.jpg
Šalát so sušenými paradajkami
suroviny na 4 porcie


100 g sušených paradajok naložených v oleji
1/2 čínskej kapusty
1/2 strednej červenej cibule
50 g olív (celých alebo nakrájaných na kolieska)

Na zálievku:
1 lyžička balzamikového octu
2 lyžice olivového oleja
čerstvo pomleté korenie, soľ

Paradajky rozložíme na papierovú utierku, aby odsala olej, a potom ich nakrájame na rezančeky alebo na kúsky. Kapustu nakrájame na tenké rezančeky a vložíme do šalátovej misy. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme, nakrájame ju na jemné plátky a pridáme ku kapuste s olivami a paradajkami.

Balzamikový ocot, olej a štipku soli dáme do malého zaváracieho pohára s uzáverom a všetko dobre pretrepeme. Tesne pred podávaním premiešame šalát so zálievkou a podľa chuti okoreníme čerstvo pomletým korením.

Čokoládová pena s malinami
suroviny na 4 porcie


cokoladova1.jpg 150 g horkej čokolády (minimálne s 50 % kakaovej hmoty)
2 - 4 lyžice smotany
140 g múčkového cukru
1 lyžica mandľového likéru
4 vajcia
1 vanička čerstvých malín
trochu čerstvej medovky
soľ

Vajíčka rozklepeme, žĺtky dávame do jednej misky, bielky do druhej. Čokoládu rozlámeme na kúsky, vložíme do väčšej misky a tú postavíme na kastrólik s vriacou vodou. Pomaly varíme, ale tak, aby sa dno misky nedotýkalo vriacej vody. Pridáme smotanu, cukor a likér a miešame, až sa cukor rozpustí.

Žĺtky vmiešame jeden po druhom, miešame do zhustnutia hmoty, potom dáme mimo ohňa a necháme vychladnúť. Do bielkov pridáme štipku soli a metličkou alebo mixérom vyšľaháme pevný sneh a po častiach ho opatrne vmiešame do vychladnutej čokolády. Penu rozdelíme do pohárov a postavíme na dve hodiny do chladničky. Vychladnutú penu ozdobíme malinami a lístočkami medovky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 571
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 642
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 248
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 066
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 002
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 864
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 730
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 573
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 259
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 234

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Z Nemecka urobila Merkelová hýbateľa Európy

Angela Merkelová bola v posledných rokoch tvárou Európskej únie. Bez domáce podpory to bude mať oveľa ťažšie.

ŠPORT

Nórsky divák nevedel, že Sagana na Tour de France vylúčili

Ľudia v Nórsku si majstrovstvá sveta v cyklistike užívajú.

DOMOV

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.