Upečte si s nami chlieb za 20 korún

Je to jednoduché. Pomeliete na kuchynskom robote pšenicu, primiešate soľ, rascu, droždie a vodu. Zamiesite automatom v rovnakej nádobe a necháte vykysnúť v rúre. Po upečení pred vami leží na stole 750-gramový bochník, ktorý nestráca na kvalite ani po troc

Tí starší určite nezabudnú na to, ako každý týždeň piekli doma ich rodičia chlieb na sedem dní vopred. Dnes je pohodlnejšie siahnuť po bochníku zo supermarketu. Nezmeníme to?(Zdroj: ARCHÍV)

h dňoch skladovania. Výsledné skóre? 20 korún aj so spotrebovanou energiou.

Pekárne na chlieb, chlebopiecky či chlebovače – obchodníci tvrdia, že sa stali hitom tohtoročných Vianoc. Keďže príprava chleba nie je náročnou úlohou, rozhodli sme sa ukázať vám, ako na to. Ak kráča výbava vašej kuchyne s dobou, zaobídete sa aj bez chlebopiecky. My sme siahli po spotrebičoch, ktoré v redakcii testujeme, aby sme odhalili ich plusy a mínusy. To však neznamená, že rovnaký výsledok nedosiahnete v plynovej rúre či s iným strojom na mletie obilia.

Na kuchynskom robote Bosch MUM 46CR1 sme zomleli 500 gramov potravinárskej pšenice na najjemnejšom stupni mletia. V supermarkete ju kúpite za 16 korún a robot sa postará o to, aby sa premenila na celozrnnú hladkú múku. Výhodou mletia tesne pred prípravou cesta je skutočnosť, že zrno sa pri drvení na múku zohrieva. Znamená to, že kysnutie nezaberie mnoho času.

Pridali sme pol kocky droždia, trochu rasce a kuchynskej soli. K 500 gramom múky patrí 350 mililitrov studenej pitnej vody. Hák na miesenie cesta je efektívny nástroj na to, aby počas 10 minút miesenia aktivoval lepok v múke. Pôvodne drobivá zmes sa počas miesenia postupne mení na homogénnu hmotu, ktorá vo výsledku pripomína akúsi nelepivú pastu s jemnou, poddajnou štruktúrou. Zistili sme, že je zbytočné strácať čas prípravou kvásku či aktivovania droždia. Hák a silný motor robota sa o to postarajú samé.

Kysnutie je dôležitou fázou. Trvá približne 30 minút, kým cesto v nádobe na pečenie získa potrebný objem. My sme nechali cesto kysnúť v rúre Electrolux EOB98000X v režime teplovzdušného ohrevu s teplotou 40 °C. Po tejto fáze nastalo pečenie pri 230 °C. Ak sa opriete o 40 minútový časovač, môžete si byť istí, že bochník vyberiete v tom správnom momente.

Nuž a výsledok? Celozrnný pšeničný chlieb zo surovín v ich najzákladnejšej podobe. Priemyselné mletie múky a príprava zmesi na pečenie sa presúva z podnikov priamo do vašej domácnosti.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 686
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 704
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 365
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 399
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 821
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 401
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 731
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 660
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 792
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 247

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.