SME
Nedeľa, 14. august, 2022 | Meniny má Mojmír

Upečte si s nami chlieb za 20 korún

Je to jednoduché. Pomeliete na kuchynskom robote pšenicu, primiešate soľ, rascu, droždie a vodu. Zamiesite automatom v rovnakej nádobe a necháte vykysnúť v rúre. Po upečení pred vami leží na stole 750-gramový bochník, ktorý nestráca na kvalite ani po troc

Tí starší určite nezabudnú na to, ako každý týždeň piekli doma ich rodičia chlieb na sedem dní vopred. Dnes je pohodlnejšie siahnuť po bochníku zo supermarketu. Nezmeníme to?Tí starší určite nezabudnú na to, ako každý týždeň piekli doma ich rodičia chlieb na sedem dní vopred. Dnes je pohodlnejšie siahnuť po bochníku zo supermarketu. Nezmeníme to? (Zdroj: ARCHÍV)

h dňoch skladovania. Výsledné skóre? 20 korún aj so spotrebovanou energiou.

Pekárne na chlieb, chlebopiecky či chlebovače – obchodníci tvrdia, že sa stali hitom tohtoročných Vianoc. Keďže príprava chleba nie je náročnou úlohou, rozhodli sme sa ukázať vám, ako na to. Ak kráča výbava vašej kuchyne s dobou, zaobídete sa aj bez chlebopiecky. My sme siahli po spotrebičoch, ktoré v redakcii testujeme, aby sme odhalili ich plusy a mínusy. To však neznamená, že rovnaký výsledok nedosiahnete v plynovej rúre či s iným strojom na mletie obilia.

Na kuchynskom robote Bosch MUM 46CR1 sme zomleli 500 gramov potravinárskej pšenice na najjemnejšom stupni mletia. V supermarkete ju kúpite za 16 korún a robot sa postará o to, aby sa premenila na celozrnnú hladkú múku. Výhodou mletia tesne pred prípravou cesta je skutočnosť, že zrno sa pri drvení na múku zohrieva. Znamená to, že kysnutie nezaberie mnoho času.

Pridali sme pol kocky droždia, trochu rasce a kuchynskej soli. K 500 gramom múky patrí 350 mililitrov studenej pitnej vody. Hák na miesenie cesta je efektívny nástroj na to, aby počas 10 minút miesenia aktivoval lepok v múke. Pôvodne drobivá zmes sa počas miesenia postupne mení na homogénnu hmotu, ktorá vo výsledku pripomína akúsi nelepivú pastu s jemnou, poddajnou štruktúrou. Zistili sme, že je zbytočné strácať čas prípravou kvásku či aktivovania droždia. Hák a silný motor robota sa o to postarajú samé.

Kysnutie je dôležitou fázou. Trvá približne 30 minút, kým cesto v nádobe na pečenie získa potrebný objem. My sme nechali cesto kysnúť v rúre Electrolux EOB98000X v režime teplovzdušného ohrevu s teplotou 40 °C. Po tejto fáze nastalo pečenie pri 230 °C. Ak sa opriete o 40 minútový časovač, môžete si byť istí, že bochník vyberiete v tom správnom momente.

Nuž a výsledok? Celozrnný pšeničný chlieb zo surovín v ich najzákladnejšej podobe. Priemyselné mletie múky a príprava zmesi na pečenie sa presúva z podnikov priamo do vašej domácnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  2. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  3. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  4. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  6. Prehľad a automatizácia
  7. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  8. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  2. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  3. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  4. Trenčín potrebuje nový impulz!
  5. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  6. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  7. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 17 856
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 15 194
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 12 626
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 701
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 4 158
  6. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 3 341
  7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 2 885
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny 2 332
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Imunoblog: Poranenia, nehody a úrazy u detí - možné komplikácie a riešenia.
  2. Unicef Slovensko: Šťastné stretnutia rodín po odlúčení v dôsledku vojny
  3. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  4. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Hranie spoločenských hier ako prostriedok výchovy detí
  5. Peter Rúfus: Priateľstvo medzi mužom a ženou
  6. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  7. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Špaldová varená kysnutá knedľa
  8. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Majonézová zapekačka
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 117 816
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 14 287
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 852
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 8 578
  5. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 6 680
  6. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 753
  7. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 4 162
  8. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 3 625
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťZatvoriť reklamu