h dňoch skladovania. Výsledné skóre? 20 korún aj so spotrebovanou energiou.
Pekárne na chlieb, chlebopiecky či chlebovače – obchodníci tvrdia, že sa stali hitom tohtoročných Vianoc. Keďže príprava chleba nie je náročnou úlohou, rozhodli sme sa ukázať vám, ako na to. Ak kráča výbava vašej kuchyne s dobou, zaobídete sa aj bez chlebopiecky. My sme siahli po spotrebičoch, ktoré v redakcii testujeme, aby sme odhalili ich plusy a mínusy. To však neznamená, že rovnaký výsledok nedosiahnete v plynovej rúre či s iným strojom na mletie obilia.
Na kuchynskom robote Bosch MUM 46CR1 sme zomleli 500 gramov potravinárskej pšenice na najjemnejšom stupni mletia. V supermarkete ju kúpite za 16 korún a robot sa postará o to, aby sa premenila na celozrnnú hladkú múku. Výhodou mletia tesne pred prípravou cesta je skutočnosť, že zrno sa pri drvení na múku zohrieva. Znamená to, že kysnutie nezaberie mnoho času.
Pridali sme pol kocky droždia, trochu rasce a kuchynskej soli. K 500 gramom múky patrí 350 mililitrov studenej pitnej vody. Hák na miesenie cesta je efektívny nástroj na to, aby počas 10 minút miesenia aktivoval lepok v múke. Pôvodne drobivá zmes sa počas miesenia postupne mení na homogénnu hmotu, ktorá vo výsledku pripomína akúsi nelepivú pastu s jemnou, poddajnou štruktúrou. Zistili sme, že je zbytočné strácať čas prípravou kvásku či aktivovania droždia. Hák a silný motor robota sa o to postarajú samé.
Kysnutie je dôležitou fázou. Trvá približne 30 minút, kým cesto v nádobe na pečenie získa potrebný objem. My sme nechali cesto kysnúť v rúre Electrolux EOB98000X v režime teplovzdušného ohrevu s teplotou 40 °C. Po tejto fáze nastalo pečenie pri 230 °C. Ak sa opriete o 40 minútový časovač, môžete si byť istí, že bochník vyberiete v tom správnom momente.
Nuž a výsledok? Celozrnný pšeničný chlieb zo surovín v ich najzákladnejšej podobe. Priemyselné mletie múky a príprava zmesi na pečenie sa presúva z podnikov priamo do vašej domácnosti.
Autor: (mag)