SME

Upečte si s nami chlieb za 20 korún

Je to jednoduché. Pomeliete na kuchynskom robote pšenicu, primiešate soľ, rascu, droždie a vodu. Zamiesite automatom v rovnakej nádobe a necháte vykysnúť v rúre. Po upečení pred vami leží na stole 750-gramový bochník, ktorý nestráca na kvalite ani po troc

Tí starší určite nezabudnú na to, ako každý týždeň piekli doma ich rodičia chlieb na sedem dní vopred. Dnes je pohodlnejšie siahnuť po bochníku zo supermarketu. Nezmeníme to?Tí starší určite nezabudnú na to, ako každý týždeň piekli doma ich rodičia chlieb na sedem dní vopred. Dnes je pohodlnejšie siahnuť po bochníku zo supermarketu. Nezmeníme to? (Zdroj: ARCHÍV)

h dňoch skladovania. Výsledné skóre? 20 korún aj so spotrebovanou energiou.

Pekárne na chlieb, chlebopiecky či chlebovače – obchodníci tvrdia, že sa stali hitom tohtoročných Vianoc. Keďže príprava chleba nie je náročnou úlohou, rozhodli sme sa ukázať vám, ako na to. Ak kráča výbava vašej kuchyne s dobou, zaobídete sa aj bez chlebopiecky. My sme siahli po spotrebičoch, ktoré v redakcii testujeme, aby sme odhalili ich plusy a mínusy. To však neznamená, že rovnaký výsledok nedosiahnete v plynovej rúre či s iným strojom na mletie obilia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na kuchynskom robote Bosch MUM 46CR1 sme zomleli 500 gramov potravinárskej pšenice na najjemnejšom stupni mletia. V supermarkete ju kúpite za 16 korún a robot sa postará o to, aby sa premenila na celozrnnú hladkú múku. Výhodou mletia tesne pred prípravou cesta je skutočnosť, že zrno sa pri drvení na múku zohrieva. Znamená to, že kysnutie nezaberie mnoho času.

Pridali sme pol kocky droždia, trochu rasce a kuchynskej soli. K 500 gramom múky patrí 350 mililitrov studenej pitnej vody. Hák na miesenie cesta je efektívny nástroj na to, aby počas 10 minút miesenia aktivoval lepok v múke. Pôvodne drobivá zmes sa počas miesenia postupne mení na homogénnu hmotu, ktorá vo výsledku pripomína akúsi nelepivú pastu s jemnou, poddajnou štruktúrou. Zistili sme, že je zbytočné strácať čas prípravou kvásku či aktivovania droždia. Hák a silný motor robota sa o to postarajú samé.

SkryťVypnúť reklamu

Kysnutie je dôležitou fázou. Trvá približne 30 minút, kým cesto v nádobe na pečenie získa potrebný objem. My sme nechali cesto kysnúť v rúre Electrolux EOB98000X v režime teplovzdušného ohrevu s teplotou 40 °C. Po tejto fáze nastalo pečenie pri 230 °C. Ak sa opriete o 40 minútový časovač, môžete si byť istí, že bochník vyberiete v tom správnom momente.

Nuž a výsledok? Celozrnný pšeničný chlieb zo surovín v ich najzákladnejšej podobe. Priemyselné mletie múky a príprava zmesi na pečenie sa presúva z podnikov priamo do vašej domácnosti.

Autor: (mag)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 007
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 612
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 835
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 655
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 882
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 331
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 131
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 212
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 174
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 384
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 880
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 776
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 566
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu