Upečte si s nami chlieb za 20 korún

Je to jednoduché. Pomeliete na kuchynskom robote pšenicu, primiešate soľ, rascu, droždie a vodu. Zamiesite automatom v rovnakej nádobe a necháte vykysnúť v rúre. Po upečení pred vami leží na stole 750-gramový bochník, ktorý nestráca na kvalite ani po troc

Tí starší určite nezabudnú na to, ako každý týždeň piekli doma ich rodičia chlieb na sedem dní vopred. Dnes je pohodlnejšie siahnuť po bochníku zo supermarketu. Nezmeníme to?(Zdroj: ARCHÍV)

h dňoch skladovania. Výsledné skóre? 20 korún aj so spotrebovanou energiou.

Pekárne na chlieb, chlebopiecky či chlebovače – obchodníci tvrdia, že sa stali hitom tohtoročných Vianoc. Keďže príprava chleba nie je náročnou úlohou, rozhodli sme sa ukázať vám, ako na to. Ak kráča výbava vašej kuchyne s dobou, zaobídete sa aj bez chlebopiecky. My sme siahli po spotrebičoch, ktoré v redakcii testujeme, aby sme odhalili ich plusy a mínusy. To však neznamená, že rovnaký výsledok nedosiahnete v plynovej rúre či s iným strojom na mletie obilia.

Na kuchynskom robote Bosch MUM 46CR1 sme zomleli 500 gramov potravinárskej pšenice na najjemnejšom stupni mletia. V supermarkete ju kúpite za 16 korún a robot sa postará o to, aby sa premenila na celozrnnú hladkú múku. Výhodou mletia tesne pred prípravou cesta je skutočnosť, že zrno sa pri drvení na múku zohrieva. Znamená to, že kysnutie nezaberie mnoho času.

Pridali sme pol kocky droždia, trochu rasce a kuchynskej soli. K 500 gramom múky patrí 350 mililitrov studenej pitnej vody. Hák na miesenie cesta je efektívny nástroj na to, aby počas 10 minút miesenia aktivoval lepok v múke. Pôvodne drobivá zmes sa počas miesenia postupne mení na homogénnu hmotu, ktorá vo výsledku pripomína akúsi nelepivú pastu s jemnou, poddajnou štruktúrou. Zistili sme, že je zbytočné strácať čas prípravou kvásku či aktivovania droždia. Hák a silný motor robota sa o to postarajú samé.

Kysnutie je dôležitou fázou. Trvá približne 30 minút, kým cesto v nádobe na pečenie získa potrebný objem. My sme nechali cesto kysnúť v rúre Electrolux EOB98000X v režime teplovzdušného ohrevu s teplotou 40 °C. Po tejto fáze nastalo pečenie pri 230 °C. Ak sa opriete o 40 minútový časovač, môžete si byť istí, že bochník vyberiete v tom správnom momente.

Nuž a výsledok? Celozrnný pšeničný chlieb zo surovín v ich najzákladnejšej podobe. Priemyselné mletie múky a príprava zmesi na pečenie sa presúva z podnikov priamo do vašej domácnosti.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 942
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 647
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 485
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 022
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 985
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 552
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 750
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 185
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 2 992
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 698

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.