SME
Streda, 20. október, 2021 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Silvestrovská oslava

V taký výnimočný deň musí byť váš stôl posiaty tými najlepšími a s láskou vybranými lahôdkami.



silvestr0.jpgPlnené kúsky fenikla
suroviny na 4 porcie

2 zeleninové fenikle
1 prírodný syr cottage
100 g údeného syra
hrsť mandľových plátkov
soľ

Údený syr nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame so syrom cottage. Fenikle rozoberieme na jednotlivé listy, umyjeme ich a na 2 minúty vložíme do vriacej osolenej vody. Aby zostali pekné zelené, ponoríme ich na chvíľku do ľadovej vody. Potom ich naplníme syrovou zmesou a ozdobíme mandľami.

Plnené kúsky zeleru
suroviny na 4 porcie


1 zeler
100 g syra s modrou plesňou (niva, gorgonzola a pod.)
100 ml kyslej smotany
50 g orechov
soľ

Syr nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so smotanou. Zeler rozdelíme na jednotlivé kusy, umyjeme, usušíme a odrežeme spodné rozšírené časti po dĺžke 5 cm. Na 2 minúty ich vložíme do vriacej osolenej vody a potom ich ponoríme do ľadovej vody, aby zostali pekné zelené. Po osušení ich naplníme syrovou zmesou a ozdobíme pekanovými alebo vlašskými orechmi a kúskom syra.

Špargľa zavinutá v sušenej šunke
suroviny na 4 porcie


8 výhonkov špargle
4 plátky sušenej šunky
soľ

Špargľu umyjeme, na 2 minúty vložíme do vriacej osolenej vody a aby zostala pekne zelená, dáme ju do ľadovej vody. Šunku rozdelíme na prúžky a ovinieme ich okolo špargle.

Plnené listy čakanky
suroviny na 4 porcie


2 malé červené čakanky
100 ml kyslej smotany
100 ml smotany na šľahanie (alebo tuhej šľahačky)
1 pohár červeného kaviáru
niekoľko vetvičiek kôpru
soľ

Dotuha ušľahanú šľahačku opatrne zmiešame s kyslou smotanou. Čakanku rozoberieme na jednotlivé listy, umyjeme, usušíme, naplníme ochutenou šľahačkou, ozdobíme kaviárom a kúskom kôpru.

silvestr2_1.jpgMarinované avokádo
suroviny na 4 porcie


1 avokádo
1 citrón
8 vylúpaných jadier vlašských alebo pekanových orechov
soľ
8 malých kreviet

Avokádo umyjeme a usušíme, nožom pozdĺžne rozrežeme okolo jadra, a potom oboma polovicami plodu v protismere proti sebe otočíme. Lyžičkou vyberieme jadro, a potom lyžicou dužinu pod šupkou. Vyberieme ju a nakrájame na kocky. Vložíme ju do misky, pokvapkáme citrónom, osolíme, opatrne premiešame a necháme 15 minút marinovať. Lyžičky naplníme avokádom a ozdobíme polovicou vlašského a pekanového orecha alebo krevety.

Marinovaná červená repa
suroviny na 4 porcie

2 menšie červené repy
1 menší ananás

Skryť Vypnúť reklamu

Marináda:
1 lyžica citrónovej šťavy
2 lyžice olivového oleja
soľ

Surové repy ošúpeme, nakrájame na kocky, dáme do misky a zalejeme zmesou oleja, soli a citrónovej šťavy. Necháme 20 minút marinovať. Ananás ošúpeme, nakrájame na priečne plátky a tie potom na kúsky. Lyžičky naplníme repou a ozdobíme kúskami ananásu.

Marinovaná kačacia pečeň
suroviny na 4 porcie


200 g kačacej pečene
korenie

Marináda:
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica pomarančovej šťavy
1 hrsť mandľových plátkov
soľ

Pečeň vložíme do vriacej neosolenej vody a varíme ju 15 minút. Vyberieme ju a necháme trochu vychladnúť, potom ju nakrájame na kúsky. Dáme ju do misky a pomiešame s marinádou. Necháme 20 minút odležať a potom ju okoreníme hrubo mletým korením. Lyžičky naplníme pečeňou a ozdobíme plátkami mandlí.

silvestr3_1.jpgPaprikový dip
suroviny na 4 porcie

Skryť Vypnúť reklamu

2 žlté papriky
1 strúčik cesnaku
1 lyžička posekanej petržlenovej vňatky
1 lyžička sekaného koriandra
1 lyžička citrónovej šťavy
100 ml olivového oleja
korenie
soľ

Papriky umyjeme, osušíme a dáme piecť do rúry rozpálenej na 180 stupňov Celzia, až začne šupka černieť. Opatrne ich dáme do mikroténového vrecka a necháme 10 minút zapariť. Budú sa dať ľahko ošúpať. Ošúpané papriky rozkrojíme, odstránime semienka a vnútorné blany. Dužinu rozmixujeme s olejom, citrónovou šťavou, cesnakom a soľou. Zmes urovnáme do misky.

Uhorkový dip
suroviny na 4 porcie

400 ml bieleho jogurtu
1/2 čerstvej uhorky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica oleja
čierne olivy na ozdobenie

Uhorky umyjeme, osušíme, ošúpeme, nakrájame ich na malé kúsky alebo ich nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ich do misky, pomiešame s jogurtom a olejom, osolíme a ozdobíme olivami.

Avokádový dip
suroviny na 4 porcie


1 avokádo
1 mladá cibuľka
1 lyžica citrónovej šťavy
1 paradajka
niekoľko kvapiek tabaska (alebo štipka drvených čili papričiek)
soľ

Cibuľku a paradajku umyjeme a nakrájame na kúsky. Avokádo umyjeme, nožom ho pozdĺž rozrežeme, oboma polovicami plodu otočíme v protismere a lyžičkou odkôstkujeme. Lyžicou obídeme dužinu pod kôstkou a vyberieme ju. Nakrájame ju na kúsky a potom vidličkou roztlačíme. Hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby avokádo nezhnedlo, pridáme cibuľku, paradajku a všetko okoreníme tabaskom, osolíme a pomiešame.

Zeleninové tyčinky
suroviny pre 4 osoby


2 mrkvy
2 červené repy
2 petržleny
100 g zemiakového škrobu

Zeleninu nakrájame na tenšie plátky. Plátky obalíme v škrobe, prebytočný škrob dobre oklepeme. Smažíme ich v horúcom, ale nie príliš rozpálenom oleji, aby sa nespálili. Opečené tyčinky odkladáme na papierové obrúsky, ktoré odsajú prebytočný tuk.

Parmezánové placky
suroviny na 4 porcie


200 g parmezánu

Parmezán jemne nastrúhame a na plechu vyloženom papierom na pečenie vytvoríme malé placky, vysoké asi 1 mm (kolieska vytvoríme pomocou vykrajovanej formičky - syr nasypeme dovnútra, formičku zdvihneme). Pečieme dozlatista v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia cca 7 –10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  2. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  3. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  5. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  6. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  7. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov
  1. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  2. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  6. QSI International School of Bratislava
  7. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  8. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  9. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 923
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 033
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 163
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 758
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 693
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 745
  7. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 343
  8. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 333
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 164
  10. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 128
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Český prezident Miloš Zeman.

Prezidentská kancelária robí kroky, s ktorými by Zeman nemusel súhlasiť.


6 h
Pôvodná vizualizácia projektu Za stanicou.

Avoris sa stal spolumajiteľom pozemkov pod projektom Za stanicou.


19. okt
Rozhovory ZKH: Štefan Hamran.

Štefan Hamran prevzal vedenie polície po Kovaříkovi, ktorý bol v úrade len rok.


a 1 ďalší 8 h

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  3. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 219
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 7 121
  3. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 910
  4. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 656
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 5 621
  6. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 5 202
  7. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 082
  8. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 578
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu