Silvestrovská oslava

V taký výnimočný deň musí byť váš stôl posiaty tými najlepšími a s láskou vybranými lahôdkami.



silvestr0.jpgPlnené kúsky fenikla
suroviny na 4 porcie

2 zeleninové fenikle
1 prírodný syr cottage
100 g údeného syra
hrsť mandľových plátkov
soľ

Údený syr nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame so syrom cottage. Fenikle rozoberieme na jednotlivé listy, umyjeme ich a na 2 minúty vložíme do vriacej osolenej vody. Aby zostali pekné zelené, ponoríme ich na chvíľku do ľadovej vody. Potom ich naplníme syrovou zmesou a ozdobíme mandľami.

Plnené kúsky zeleru
suroviny na 4 porcie


1 zeler
100 g syra s modrou plesňou (niva, gorgonzola a pod.)
100 ml kyslej smotany
50 g orechov
soľ

Syr nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so smotanou. Zeler rozdelíme na jednotlivé kusy, umyjeme, usušíme a odrežeme spodné rozšírené časti po dĺžke 5 cm. Na 2 minúty ich vložíme do vriacej osolenej vody a potom ich ponoríme do ľadovej vody, aby zostali pekné zelené. Po osušení ich naplníme syrovou zmesou a ozdobíme pekanovými alebo vlašskými orechmi a kúskom syra.

Špargľa zavinutá v sušenej šunke
suroviny na 4 porcie


8 výhonkov špargle
4 plátky sušenej šunky
soľ

Špargľu umyjeme, na 2 minúty vložíme do vriacej osolenej vody a aby zostala pekne zelená, dáme ju do ľadovej vody. Šunku rozdelíme na prúžky a ovinieme ich okolo špargle.

Plnené listy čakanky
suroviny na 4 porcie


2 malé červené čakanky
100 ml kyslej smotany
100 ml smotany na šľahanie (alebo tuhej šľahačky)
1 pohár červeného kaviáru
niekoľko vetvičiek kôpru
soľ

Dotuha ušľahanú šľahačku opatrne zmiešame s kyslou smotanou. Čakanku rozoberieme na jednotlivé listy, umyjeme, usušíme, naplníme ochutenou šľahačkou, ozdobíme kaviárom a kúskom kôpru.

silvestr2_1.jpgMarinované avokádo
suroviny na 4 porcie


1 avokádo
1 citrón
8 vylúpaných jadier vlašských alebo pekanových orechov
soľ
8 malých kreviet

Avokádo umyjeme a usušíme, nožom pozdĺžne rozrežeme okolo jadra, a potom oboma polovicami plodu v protismere proti sebe otočíme. Lyžičkou vyberieme jadro, a potom lyžicou dužinu pod šupkou. Vyberieme ju a nakrájame na kocky. Vložíme ju do misky, pokvapkáme citrónom, osolíme, opatrne premiešame a necháme 15 minút marinovať. Lyžičky naplníme avokádom a ozdobíme polovicou vlašského a pekanového orecha alebo krevety.

Marinovaná červená repa
suroviny na 4 porcie

2 menšie červené repy
1 menší ananás

Článok pokračuje pod video reklamou

Marináda:
1 lyžica citrónovej šťavy
2 lyžice olivového oleja
soľ

Surové repy ošúpeme, nakrájame na kocky, dáme do misky a zalejeme zmesou oleja, soli a citrónovej šťavy. Necháme 20 minút marinovať. Ananás ošúpeme, nakrájame na priečne plátky a tie potom na kúsky. Lyžičky naplníme repou a ozdobíme kúskami ananásu.

Marinovaná kačacia pečeň
suroviny na 4 porcie


200 g kačacej pečene
korenie

Marináda:
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica pomarančovej šťavy
1 hrsť mandľových plátkov
soľ

Pečeň vložíme do vriacej neosolenej vody a varíme ju 15 minút. Vyberieme ju a necháme trochu vychladnúť, potom ju nakrájame na kúsky. Dáme ju do misky a pomiešame s marinádou. Necháme 20 minút odležať a potom ju okoreníme hrubo mletým korením. Lyžičky naplníme pečeňou a ozdobíme plátkami mandlí.

silvestr3_1.jpgPaprikový dip
suroviny na 4 porcie

2 žlté papriky
1 strúčik cesnaku
1 lyžička posekanej petržlenovej vňatky
1 lyžička sekaného koriandra
1 lyžička citrónovej šťavy
100 ml olivového oleja
korenie
soľ

Papriky umyjeme, osušíme a dáme piecť do rúry rozpálenej na 180 stupňov Celzia, až začne šupka černieť. Opatrne ich dáme do mikroténového vrecka a necháme 10 minút zapariť. Budú sa dať ľahko ošúpať. Ošúpané papriky rozkrojíme, odstránime semienka a vnútorné blany. Dužinu rozmixujeme s olejom, citrónovou šťavou, cesnakom a soľou. Zmes urovnáme do misky.

Uhorkový dip
suroviny na 4 porcie

400 ml bieleho jogurtu
1/2 čerstvej uhorky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica oleja
čierne olivy na ozdobenie

Uhorky umyjeme, osušíme, ošúpeme, nakrájame ich na malé kúsky alebo ich nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ich do misky, pomiešame s jogurtom a olejom, osolíme a ozdobíme olivami.

Avokádový dip
suroviny na 4 porcie


1 avokádo
1 mladá cibuľka
1 lyžica citrónovej šťavy
1 paradajka
niekoľko kvapiek tabaska (alebo štipka drvených čili papričiek)
soľ

Cibuľku a paradajku umyjeme a nakrájame na kúsky. Avokádo umyjeme, nožom ho pozdĺž rozrežeme, oboma polovicami plodu otočíme v protismere a lyžičkou odkôstkujeme. Lyžicou obídeme dužinu pod kôstkou a vyberieme ju. Nakrájame ju na kúsky a potom vidličkou roztlačíme. Hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby avokádo nezhnedlo, pridáme cibuľku, paradajku a všetko okoreníme tabaskom, osolíme a pomiešame.

Zeleninové tyčinky
suroviny pre 4 osoby


2 mrkvy
2 červené repy
2 petržleny
100 g zemiakového škrobu

Zeleninu nakrájame na tenšie plátky. Plátky obalíme v škrobe, prebytočný škrob dobre oklepeme. Smažíme ich v horúcom, ale nie príliš rozpálenom oleji, aby sa nespálili. Opečené tyčinky odkladáme na papierové obrúsky, ktoré odsajú prebytočný tuk.

Parmezánové placky
suroviny na 4 porcie


200 g parmezánu

Parmezán jemne nastrúhame a na plechu vyloženom papierom na pečenie vytvoríme malé placky, vysoké asi 1 mm (kolieska vytvoríme pomocou vykrajovanej formičky - syr nasypeme dovnútra, formičku zdvihneme). Pečieme dozlatista v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia cca 7 –10 minút.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 213
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 052
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 459
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 577
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 040
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 526
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 4 054
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 218
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 2 966
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 961

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA TKAČENKA

Tri mýty o brexite

Briti už si hrozienka vyberať nebudú.

Neprehliadnite tiež

Slovenky organizujú islandský festival: Objednať si ich kapelu je drahé

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.