SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Silvestrovská oslava

V taký výnimočný deň musí byť váš stôl posiaty tými najlepšími a s láskou vybranými lahôdkami.



silvestr0.jpgPlnené kúsky fenikla
suroviny na 4 porcie

2 zeleninové fenikle
1 prírodný syr cottage
100 g údeného syra
hrsť mandľových plátkov
soľ

Údený syr nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame so syrom cottage. Fenikle rozoberieme na jednotlivé listy, umyjeme ich a na 2 minúty vložíme do vriacej osolenej vody. Aby zostali pekné zelené, ponoríme ich na chvíľku do ľadovej vody. Potom ich naplníme syrovou zmesou a ozdobíme mandľami.

Plnené kúsky zeleru
suroviny na 4 porcie


1 zeler
100 g syra s modrou plesňou (niva, gorgonzola a pod.)
100 ml kyslej smotany
50 g orechov
soľ

Syr nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so smotanou. Zeler rozdelíme na jednotlivé kusy, umyjeme, usušíme a odrežeme spodné rozšírené časti po dĺžke 5 cm. Na 2 minúty ich vložíme do vriacej osolenej vody a potom ich ponoríme do ľadovej vody, aby zostali pekné zelené. Po osušení ich naplníme syrovou zmesou a ozdobíme pekanovými alebo vlašskými orechmi a kúskom syra.

Špargľa zavinutá v sušenej šunke
suroviny na 4 porcie


8 výhonkov špargle
4 plátky sušenej šunky
soľ

Špargľu umyjeme, na 2 minúty vložíme do vriacej osolenej vody a aby zostala pekne zelená, dáme ju do ľadovej vody. Šunku rozdelíme na prúžky a ovinieme ich okolo špargle.

Plnené listy čakanky
suroviny na 4 porcie


2 malé červené čakanky
100 ml kyslej smotany
100 ml smotany na šľahanie (alebo tuhej šľahačky)
1 pohár červeného kaviáru
niekoľko vetvičiek kôpru
soľ

Dotuha ušľahanú šľahačku opatrne zmiešame s kyslou smotanou. Čakanku rozoberieme na jednotlivé listy, umyjeme, usušíme, naplníme ochutenou šľahačkou, ozdobíme kaviárom a kúskom kôpru.

silvestr2_1.jpgMarinované avokádo
suroviny na 4 porcie


1 avokádo
1 citrón
8 vylúpaných jadier vlašských alebo pekanových orechov
soľ
8 malých kreviet

Avokádo umyjeme a usušíme, nožom pozdĺžne rozrežeme okolo jadra, a potom oboma polovicami plodu v protismere proti sebe otočíme. Lyžičkou vyberieme jadro, a potom lyžicou dužinu pod šupkou. Vyberieme ju a nakrájame na kocky. Vložíme ju do misky, pokvapkáme citrónom, osolíme, opatrne premiešame a necháme 15 minút marinovať. Lyžičky naplníme avokádom a ozdobíme polovicou vlašského a pekanového orecha alebo krevety.

Marinovaná červená repa
suroviny na 4 porcie

2 menšie červené repy
1 menší ananás

Skryť Vypnúť reklamu

Marináda:
1 lyžica citrónovej šťavy
2 lyžice olivového oleja
soľ

Surové repy ošúpeme, nakrájame na kocky, dáme do misky a zalejeme zmesou oleja, soli a citrónovej šťavy. Necháme 20 minút marinovať. Ananás ošúpeme, nakrájame na priečne plátky a tie potom na kúsky. Lyžičky naplníme repou a ozdobíme kúskami ananásu.

Marinovaná kačacia pečeň
suroviny na 4 porcie


200 g kačacej pečene
korenie

Marináda:
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica pomarančovej šťavy
1 hrsť mandľových plátkov
soľ

Pečeň vložíme do vriacej neosolenej vody a varíme ju 15 minút. Vyberieme ju a necháme trochu vychladnúť, potom ju nakrájame na kúsky. Dáme ju do misky a pomiešame s marinádou. Necháme 20 minút odležať a potom ju okoreníme hrubo mletým korením. Lyžičky naplníme pečeňou a ozdobíme plátkami mandlí.

silvestr3_1.jpgPaprikový dip
suroviny na 4 porcie

Skryť Vypnúť reklamu

2 žlté papriky
1 strúčik cesnaku
1 lyžička posekanej petržlenovej vňatky
1 lyžička sekaného koriandra
1 lyžička citrónovej šťavy
100 ml olivového oleja
korenie
soľ

Papriky umyjeme, osušíme a dáme piecť do rúry rozpálenej na 180 stupňov Celzia, až začne šupka černieť. Opatrne ich dáme do mikroténového vrecka a necháme 10 minút zapariť. Budú sa dať ľahko ošúpať. Ošúpané papriky rozkrojíme, odstránime semienka a vnútorné blany. Dužinu rozmixujeme s olejom, citrónovou šťavou, cesnakom a soľou. Zmes urovnáme do misky.

Uhorkový dip
suroviny na 4 porcie

400 ml bieleho jogurtu
1/2 čerstvej uhorky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica oleja
čierne olivy na ozdobenie

Uhorky umyjeme, osušíme, ošúpeme, nakrájame ich na malé kúsky alebo ich nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ich do misky, pomiešame s jogurtom a olejom, osolíme a ozdobíme olivami.

Avokádový dip
suroviny na 4 porcie


1 avokádo
1 mladá cibuľka
1 lyžica citrónovej šťavy
1 paradajka
niekoľko kvapiek tabaska (alebo štipka drvených čili papričiek)
soľ

Cibuľku a paradajku umyjeme a nakrájame na kúsky. Avokádo umyjeme, nožom ho pozdĺž rozrežeme, oboma polovicami plodu otočíme v protismere a lyžičkou odkôstkujeme. Lyžicou obídeme dužinu pod kôstkou a vyberieme ju. Nakrájame ju na kúsky a potom vidličkou roztlačíme. Hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby avokádo nezhnedlo, pridáme cibuľku, paradajku a všetko okoreníme tabaskom, osolíme a pomiešame.

Zeleninové tyčinky
suroviny pre 4 osoby


2 mrkvy
2 červené repy
2 petržleny
100 g zemiakového škrobu

Zeleninu nakrájame na tenšie plátky. Plátky obalíme v škrobe, prebytočný škrob dobre oklepeme. Smažíme ich v horúcom, ale nie príliš rozpálenom oleji, aby sa nespálili. Opečené tyčinky odkladáme na papierové obrúsky, ktoré odsajú prebytočný tuk.

Parmezánové placky
suroviny na 4 porcie


200 g parmezánu

Parmezán jemne nastrúhame a na plechu vyloženom papierom na pečenie vytvoríme malé placky, vysoké asi 1 mm (kolieska vytvoríme pomocou vykrajovanej formičky - syr nasypeme dovnútra, formičku zdvihneme). Pečieme dozlatista v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia cca 7 –10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 266
  2. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 215
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 18 822
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 346
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 219
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 725
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 447
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 258
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 124
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 243-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 411 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

5 h
Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

16 h

Anonym sa hlásil ako kastrát. Našli uňho aj detské porno.

14 h
Pôvodné vizualizácie projektu Pharos Park.

Časť pozemkov je dlhodobo na predaj.

22 h