Silvestrovská oslava

V taký výnimočný deň musí byť váš stôl posiaty tými najlepšími a s láskou vybranými lahôdkami.



silvestr0.jpgPlnené kúsky fenikla
suroviny na 4 porcie

2 zeleninové fenikle
1 prírodný syr cottage
100 g údeného syra
hrsť mandľových plátkov
soľ

Údený syr nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame so syrom cottage. Fenikle rozoberieme na jednotlivé listy, umyjeme ich a na 2 minúty vložíme do vriacej osolenej vody. Aby zostali pekné zelené, ponoríme ich na chvíľku do ľadovej vody. Potom ich naplníme syrovou zmesou a ozdobíme mandľami.

Plnené kúsky zeleru
suroviny na 4 porcie


1 zeler
100 g syra s modrou plesňou (niva, gorgonzola a pod.)
100 ml kyslej smotany
50 g orechov
soľ

Syr nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so smotanou. Zeler rozdelíme na jednotlivé kusy, umyjeme, usušíme a odrežeme spodné rozšírené časti po dĺžke 5 cm. Na 2 minúty ich vložíme do vriacej osolenej vody a potom ich ponoríme do ľadovej vody, aby zostali pekné zelené. Po osušení ich naplníme syrovou zmesou a ozdobíme pekanovými alebo vlašskými orechmi a kúskom syra.

Špargľa zavinutá v sušenej šunke
suroviny na 4 porcie


8 výhonkov špargle
4 plátky sušenej šunky
soľ

Špargľu umyjeme, na 2 minúty vložíme do vriacej osolenej vody a aby zostala pekne zelená, dáme ju do ľadovej vody. Šunku rozdelíme na prúžky a ovinieme ich okolo špargle.

Plnené listy čakanky
suroviny na 4 porcie


2 malé červené čakanky
100 ml kyslej smotany
100 ml smotany na šľahanie (alebo tuhej šľahačky)
1 pohár červeného kaviáru
niekoľko vetvičiek kôpru
soľ

Dotuha ušľahanú šľahačku opatrne zmiešame s kyslou smotanou. Čakanku rozoberieme na jednotlivé listy, umyjeme, usušíme, naplníme ochutenou šľahačkou, ozdobíme kaviárom a kúskom kôpru.

silvestr2_1.jpgMarinované avokádo
suroviny na 4 porcie


1 avokádo
1 citrón
8 vylúpaných jadier vlašských alebo pekanových orechov
soľ
8 malých kreviet

Avokádo umyjeme a usušíme, nožom pozdĺžne rozrežeme okolo jadra, a potom oboma polovicami plodu v protismere proti sebe otočíme. Lyžičkou vyberieme jadro, a potom lyžicou dužinu pod šupkou. Vyberieme ju a nakrájame na kocky. Vložíme ju do misky, pokvapkáme citrónom, osolíme, opatrne premiešame a necháme 15 minút marinovať. Lyžičky naplníme avokádom a ozdobíme polovicou vlašského a pekanového orecha alebo krevety.

Marinovaná červená repa
suroviny na 4 porcie

2 menšie červené repy
1 menší ananás

Marináda:
1 lyžica citrónovej šťavy
2 lyžice olivového oleja
soľ

Surové repy ošúpeme, nakrájame na kocky, dáme do misky a zalejeme zmesou oleja, soli a citrónovej šťavy. Necháme 20 minút marinovať. Ananás ošúpeme, nakrájame na priečne plátky a tie potom na kúsky. Lyžičky naplníme repou a ozdobíme kúskami ananásu.

Marinovaná kačacia pečeň
suroviny na 4 porcie


200 g kačacej pečene
korenie

Marináda:
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica pomarančovej šťavy
1 hrsť mandľových plátkov
soľ

Pečeň vložíme do vriacej neosolenej vody a varíme ju 15 minút. Vyberieme ju a necháme trochu vychladnúť, potom ju nakrájame na kúsky. Dáme ju do misky a pomiešame s marinádou. Necháme 20 minút odležať a potom ju okoreníme hrubo mletým korením. Lyžičky naplníme pečeňou a ozdobíme plátkami mandlí.

silvestr3_1.jpgPaprikový dip
suroviny na 4 porcie

2 žlté papriky
1 strúčik cesnaku
1 lyžička posekanej petržlenovej vňatky
1 lyžička sekaného koriandra
1 lyžička citrónovej šťavy
100 ml olivového oleja
korenie
soľ

Papriky umyjeme, osušíme a dáme piecť do rúry rozpálenej na 180 stupňov Celzia, až začne šupka černieť. Opatrne ich dáme do mikroténového vrecka a necháme 10 minút zapariť. Budú sa dať ľahko ošúpať. Ošúpané papriky rozkrojíme, odstránime semienka a vnútorné blany. Dužinu rozmixujeme s olejom, citrónovou šťavou, cesnakom a soľou. Zmes urovnáme do misky.

Uhorkový dip
suroviny na 4 porcie

400 ml bieleho jogurtu
1/2 čerstvej uhorky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica oleja
čierne olivy na ozdobenie

Uhorky umyjeme, osušíme, ošúpeme, nakrájame ich na malé kúsky alebo ich nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ich do misky, pomiešame s jogurtom a olejom, osolíme a ozdobíme olivami.

Avokádový dip
suroviny na 4 porcie


1 avokádo
1 mladá cibuľka
1 lyžica citrónovej šťavy
1 paradajka
niekoľko kvapiek tabaska (alebo štipka drvených čili papričiek)
soľ

Cibuľku a paradajku umyjeme a nakrájame na kúsky. Avokádo umyjeme, nožom ho pozdĺž rozrežeme, oboma polovicami plodu otočíme v protismere a lyžičkou odkôstkujeme. Lyžicou obídeme dužinu pod kôstkou a vyberieme ju. Nakrájame ju na kúsky a potom vidličkou roztlačíme. Hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby avokádo nezhnedlo, pridáme cibuľku, paradajku a všetko okoreníme tabaskom, osolíme a pomiešame.

Zeleninové tyčinky
suroviny pre 4 osoby


2 mrkvy
2 červené repy
2 petržleny
100 g zemiakového škrobu

Zeleninu nakrájame na tenšie plátky. Plátky obalíme v škrobe, prebytočný škrob dobre oklepeme. Smažíme ich v horúcom, ale nie príliš rozpálenom oleji, aby sa nespálili. Opečené tyčinky odkladáme na papierové obrúsky, ktoré odsajú prebytočný tuk.

Parmezánové placky
suroviny na 4 porcie


200 g parmezánu

Parmezán jemne nastrúhame a na plechu vyloženom papierom na pečenie vytvoríme malé placky, vysoké asi 1 mm (kolieska vytvoríme pomocou vykrajovanej formičky - syr nasypeme dovnútra, formičku zdvihneme). Pečieme dozlatista v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia cca 7 –10 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  2. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  3. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  4. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  5. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  6. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  7. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  8. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  9. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  10. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  1. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 926
  2. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 7 699
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 030
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 239
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 203
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 170
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 236
  8. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 745
  9. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 3 396
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 514

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

RTVS nie je vaša televízia (píše Michal Havran)

Krajinu neurobíte prosperujúcejšou tak, že budete určovať, kto a kde s vami môže diskutovať.

KOMENTÁRE

Čistými rukami proti stúpencom čistej rasy

Akákoľvek akcia proti extrémizmu vyznie dôveryhodne, keď ju vykonávajú inštitúcie zastupujúce spravodlivý štát.

DOMOV

Polícia obvinila poslanca ĽSNS, opozícia ju kritizuje

Stanislava Mizíka polícia odviedla počas rokovania v parlamente.

KULTÚRA

Johnny Depp skrachoval. Nechajte ho, sám to tak chcel

Za mesiac minie dva milióny, víno ho stojí tridsať tisíc. Náhradu žiada na súde.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.

Kathrine Switzer: Ako prvá žena na maratóne čelila zúrivosti, zmenila históriu

Chcela ukázať, čo ženy dokážu, ovplyvnila vývoj športu.

Prečo muži používajú sexistické vtipy?

Vedci našli odpoveď a súvisí s ohrozením ich mužnosti.

Čo si obliecť na maturitu a štátnice?

Skúšky v škole sú formálnymi udalosťami, dospelosť a úctu prejavujeme aj oblečením.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop