Využite obdobie vianočných sviatkov nielen na návštevu príbuzných, ale aj na usporiadanie večierkov.
Mäsové guličky
suroviny asi na 50 guličiek
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
4 lyžice strúhanky
1 zemiak
1 vajce
80 g jemne nastrúhaného parmezánu
hŕstka jemne nasekanej petržlenovej vňatky
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Omáčka:
cesnak
hrsť petržlenovej vňatky a pažítky
50 ml panenského oleja
šťava z 1/2 citróna
50 g sušených paradajok
čerstvo mleté korenie, soľ
Omáčka: Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Cesnak zbavíme vrchnej vrstvy „papierovej“ šupky, zabalíme ho do alobalu a vložíme do rúry na 25 minút. Potom cesnak vyberieme, rozbalíme a necháme mierne vychladnúť.
Ošúpanú cibuľu nakrájame na veľmi drobné kúsky, vsypeme ich do misky a pridáme ošúpaný a prelisovaný cesnak. Dobre premiešame s mäsom, strúhankou, najemno nastrúhaným zemiakom, vajcom, parmezánom a petržlenovou vňatkou. Osolíme, okoreníme a opäť dobre premiešame. Zo zmesi vytvoríme malé guľôčky s priemerom asi 2 cm a nakladieme ich do pekáča vyloženého papierom na pečenie alebo vymazaného olejom. Pekáč vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút.
Do mixéra dáme cesnakové upečené a zmäknuté strúčiky, pridáme hrsť petržlenovej vňatky a pažítky, olivový olej, citrónovú šťavu a nasekané paradajky. Krátko premixujeme. Masové guľôčky podávame s omáčkou. Ozdobíme ich nasekanými listami polníčka, rukoly alebo baby špenátu.
Frittata s nivou, karamelizovanou cibuľou, paradajkami a špenátom
suroviny asi na 30 kusov
6 stredných šalátových zemiakov (typu A)
50 g masla
2 cibule
200 g čerstvého špenátu
200 g cherry paradajok
6 vajec
150 g nivy
čerstvo mleté korenie, soľ
Očistené zemiaky nakrájame na plátky a uvaríme ich v osolenej vode, potom vodu zlejeme. V panvici zohrejeme polovicu masla a zemiaky na ňom osmažíme po oboch stranách, až získajú svetlohnedú farbu. Cibuľku nakrájame na tenké plátky. Na inej panvici rozohrejeme zvyšok masla, vsypeme do nej cibuľku a smažíme na miernom plameni za občasného pomiešania asi 15 minút. Cibuľka krásne zhnedne a sladkastá šťava skaramelizuje.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Čerstvý špenát dobre umyjeme a usušíme, paradajky rozkrojíme na polovičky. Vajce rozbijeme do misky, osolíme ho, okoreníme čerstvo mletým korením a vyšľaháme. Polovicu plátkov zemiakov naukladáme v jednej vrstve do vymazanej alebo papierom na pečenie vyloženej zapekacej misky.
Zalejeme tretinou rozšľahaných vajec. Pridáme vrstvu špenátu, rozpolených paradajok, karamelizovanej cibule a rozdrobenej nivy. Kúsok nivy a trochu cibuľky si necháme na ozdobu. Zalejeme druhou tretinou vajec a na záver nakladieme zvyšné zemiaky. Zapekaciu misku vložíme do rúry a pečieme asi 20 minút. Vajcia by mali stuhnúť a omeleta na povrchu krásne zozlatnúť.
Frittatu vyklopíme a necháme vychladnúť. Nakrájame na kocky a každú ozdobíme kúskom syra a skaramelizovanou cibuľkou.
Vianočná sangria
suroviny na 1,5 litra
1 citrón
1 limetku
1 pomaranč
1 jablko
1 konzerva ananásového kompótu
750 ml suchého červéneho vína
500 ml perlivej vody
100 ml brandy
1 celú škoricu
Citrón, limetku a pomaranč dobre umyjeme a nakrájame na kúsky. Umyté jablko zbavíme jadierok a dužinu tiež pokrájame na kúsky. Ovocie vysypeme do džbánu, pridáme ananásový kompót aj so šťavou a zalejeme brandy a vínom. Prihodíme škoricu a necháme asi hodinu odstáť. Pred podávaním primiešajte do nápoja perlivú vodu.
Rolky z toustového chleba
suroviny asi na 50 roliek
1 balenie toustového chleba
100 g nátierkového masla
100 g šunky
100 g plátkového syra
50 g šalátu polníček
1 žltú papriku
100 g údeného lososa
1 červenú papriku
hŕstka jemne pokrájanej pažítky
Plátok chleba bez kôrky rozváľajte na tenkú placku. Tú potrite vrstvou nátierkového masla
a položte naň plátok šunky, syra, lístky polníčka a pridajte tenký slížik papriky. Asi centimeter od okraja chleba nechajte voľný, len potretý maslom. Plátok chleba od seba zabaľte do ruličky a okraj pritlačte, aby sa rolka nerozvinovala. Lososová rolka: na chleba položte plátky lososa, polníček a slížiky červenej papriky. Zabaľte rovnakým spôsobom. Rolky rozkrájajte ostrým nožom na 2-3 cm valčeky. Potrite ich ešte maslom a omočte v nasekanej pažítke.
Šalát v ryžovom papieri
suroviny na 10 kornútov
100 g tenkých ryžových knedličiek
2 lyžice sójovej omáčky
2 jarné cibuľky
1 mrkva
listový šalát
1 žltú papriku
1 červenú papriku
100 g tofu
10 ryžových papierov
100 ml sladkokyslej omáčky na jarné závitky
Ryžové knedličky pripravíme podľa návodu na obale. Zalejeme ich sójovou omáčkou a premiešame s jarnou cibuľkou pokrájanou na tenučké rezance. Očistenú mrkvu nakrájame na tenké rezance a 3 minúty povaríme v mierne osolenej vode. Zlejeme a necháme vychladnúť. Šalát dobre umyjeme a usušíme. Umyté papriky i tofu nakrájame na tenké rezance.
Jednotlivé pláty ryžového papiera namočíme na minútu do teplej vody (50 stupňov Celzia). Potom ich vyberieme a preložíme na polovicu. Na papier naukladáme list šalátu, pár kúskov papriky, mrkvy a tofu. Pridáme trochu cibule. Zalejeme zálievkou a zabalíme do kornúta.
Autor: Iva Jakešová