SME
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Párty pre priateľov

Využite obdobie vianočných sviatkov nielen na návštevu príbuzných, ale aj na usporiadanie večierkov.



masove2.jpgMäsové guličky
suroviny asi na 50 guličiek


1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
4 lyžice strúhanky
1 zemiak
1 vajce
80 g jemne nastrúhaného parmezánu
hŕstka jemne nasekanej petržlenovej vňatky

Omáčka:
cesnak
hrsť petržlenovej vňatky a pažítky
50 ml panenského oleja
šťava z 1/2 citróna
50 g sušených paradajok
čerstvo mleté korenie, soľ

Omáčka: Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Cesnak zbavíme vrchnej vrstvy „papierovej“ šupky, zabalíme ho do alobalu a vložíme do rúry na 25 minút. Potom cesnak vyberieme, rozbalíme a necháme mierne vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Ošúpanú cibuľu nakrájame na veľmi drobné kúsky, vsypeme ich do misky a pridáme ošúpaný a prelisovaný cesnak. Dobre premiešame s mäsom, strúhankou, najemno nastrúhaným zemiakom, vajcom, parmezánom a petržlenovou vňatkou. Osolíme, okoreníme a opäť dobre premiešame. Zo zmesi vytvoríme malé guľôčky s priemerom asi 2 cm a nakladieme ich do pekáča vyloženého papierom na pečenie alebo vymazaného olejom. Pekáč vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút.

Do mixéra dáme cesnakové upečené a zmäknuté strúčiky, pridáme hrsť petržlenovej vňatky a pažítky, olivový olej, citrónovú šťavu a nasekané paradajky. Krátko premixujeme. Masové guľôčky podávame s omáčkou. Ozdobíme ich nasekanými listami polníčka, rukoly alebo baby špenátu.

frittata2.jpgFrittata s nivou, karamelizovanou cibuľou, paradajkami a špenátom
suroviny asi na 30 kusov


6 stredných šalátových zemiakov (typu A)
50 g masla
2 cibule
200 g čerstvého špenátu
200 g cherry paradajok
6 vajec
150 g nivy
čerstvo mleté korenie, soľ

Očistené zemiaky nakrájame na plátky a uvaríme ich v osolenej vode, potom vodu zlejeme. V panvici zohrejeme polovicu masla a zemiaky na ňom osmažíme po oboch stranách, až získajú svetlohnedú farbu. Cibuľku nakrájame na tenké plátky. Na inej panvici rozohrejeme zvyšok masla, vsypeme do nej cibuľku a smažíme na miernom plameni za občasného pomiešania asi 15 minút. Cibuľka krásne zhnedne a sladkastá šťava skaramelizuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Čerstvý špenát dobre umyjeme a usušíme, paradajky rozkrojíme na polovičky. Vajce rozbijeme do misky, osolíme ho, okoreníme čerstvo mletým korením a vyšľaháme. Polovicu plátkov zemiakov naukladáme v jednej vrstve do vymazanej alebo papierom na pečenie vyloženej zapekacej misky.

Zalejeme tretinou rozšľahaných vajec. Pridáme vrstvu špenátu, rozpolených paradajok, karamelizovanej cibule a rozdrobenej nivy. Kúsok nivy a trochu cibuľky si necháme na ozdobu. Zalejeme druhou tretinou vajec a na záver nakladieme zvyšné zemiaky. Zapekaciu misku vložíme do rúry a pečieme asi 20 minút. Vajcia by mali stuhnúť a omeleta na povrchu krásne zozlatnúť.

Frittatu vyklopíme a necháme vychladnúť. Nakrájame na kocky a každú ozdobíme kúskom syra a skaramelizovanou cibuľkou.

Vianočná sangria
suroviny na 1,5 litra


1 citrón
1 limetku
1 pomaranč
1 jablko
1 konzerva ananásového kompótu
750 ml suchého červéneho vína
500 ml perlivej vody
100 ml brandy
1 celú škoricu

Citrón, limetku a pomaranč dobre umyjeme a nakrájame na kúsky. Umyté jablko zbavíme jadierok a dužinu tiež pokrájame na kúsky. Ovocie vysypeme do džbánu, pridáme ananásový kompót aj so šťavou a zalejeme brandy a vínom. Prihodíme škoricu a necháme asi hodinu odstáť. Pred podávaním primiešajte do nápoja perlivú vodu.

rolky2.jpgRolky z toustového chleba
suroviny asi na 50 roliek


1 balenie toustového chleba
100 g nátierkového masla
100 g šunky
100 g plátkového syra
50 g šalátu polníček
1 žltú papriku
100 g údeného lososa
1 červenú papriku
hŕstka jemne pokrájanej pažítky

Plátok chleba bez kôrky rozváľajte na tenkú placku. Tú potrite vrstvou nátierkového masla

a položte naň plátok šunky, syra, lístky polníčka a pridajte tenký slížik papriky. Asi centimeter od okraja chleba nechajte voľný, len potretý maslom. Plátok chleba od seba zabaľte do ruličky a okraj pritlačte, aby sa rolka nerozvinovala. Lososová rolka: na chleba položte plátky lososa, polníček a slížiky červenej papriky. Zabaľte rovnakým spôsobom. Rolky rozkrájajte ostrým nožom na 2-3 cm valčeky. Potrite ich ešte maslom a omočte v nasekanej pažítke.

Šalát v ryžovom papieri
suroviny na 10 kornútov


100 g tenkých ryžových knedličiek
2 lyžice sójovej omáčky
2 jarné cibuľky
1 mrkva
listový šalát
1 žltú papriku
1 červenú papriku
100 g tofu
10 ryžových papierov
100 ml sladkokyslej omáčky na jarné závitky

Ryžové knedličky pripravíme podľa návodu na obale. Zalejeme ich sójovou omáčkou a premiešame s jarnou cibuľkou pokrájanou na tenučké rezance. Očistenú mrkvu nakrájame na tenké rezance a 3 minúty povaríme v mierne osolenej vode. Zlejeme a necháme vychladnúť. Šalát dobre umyjeme a usušíme. Umyté papriky i tofu nakrájame na tenké rezance.

Jednotlivé pláty ryžového papiera namočíme na minútu do teplej vody (50 stupňov Celzia). Potom ich vyberieme a preložíme na polovicu. Na papier naukladáme list šalátu, pár kúskov papriky, mrkvy a tofu. Pridáme trochu cibule. Zalejeme zálievkou a zabalíme do kornúta.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Ako sa mení dynamika firiem?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 238
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 911
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 809
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 915
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 9 945
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 414
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 015
  9. Po Slovensku na motorke 5 261
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 179
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Demografický problém nikto nerieši.


9. jún
Ilustračné foto

Štát pridal nové možnosti do očkovacieho formulára na webe.


3 h
Zuzana Kepplová.

Nie je jedno, ako sa k výsledku dostaneme, tvrdí Kolíková.


15. jún
Cestovateľský semafor: Pozrite si mapu.

Aktualizovaný cestovateľský semafor vstúpi do platnosti v pondelok 21. júna.


a 1 ďalší 59m