Párty pre priateľov

Využite obdobie vianočných sviatkov nielen na návštevu príbuzných, ale aj na usporiadanie večierkov.



masove2.jpgMäsové guličky
suroviny asi na 50 guličiek


1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
4 lyžice strúhanky
1 zemiak
1 vajce
80 g jemne nastrúhaného parmezánu
hŕstka jemne nasekanej petržlenovej vňatky

Omáčka:
cesnak
hrsť petržlenovej vňatky a pažítky
50 ml panenského oleja
šťava z 1/2 citróna
50 g sušených paradajok
čerstvo mleté korenie, soľ

Omáčka: Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Cesnak zbavíme vrchnej vrstvy „papierovej“ šupky, zabalíme ho do alobalu a vložíme do rúry na 25 minút. Potom cesnak vyberieme, rozbalíme a necháme mierne vychladnúť.

Ošúpanú cibuľu nakrájame na veľmi drobné kúsky, vsypeme ich do misky a pridáme ošúpaný a prelisovaný cesnak. Dobre premiešame s mäsom, strúhankou, najemno nastrúhaným zemiakom, vajcom, parmezánom a petržlenovou vňatkou. Osolíme, okoreníme a opäť dobre premiešame. Zo zmesi vytvoríme malé guľôčky s priemerom asi 2 cm a nakladieme ich do pekáča vyloženého papierom na pečenie alebo vymazaného olejom. Pekáč vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút.

Do mixéra dáme cesnakové upečené a zmäknuté strúčiky, pridáme hrsť petržlenovej vňatky a pažítky, olivový olej, citrónovú šťavu a nasekané paradajky. Krátko premixujeme. Masové guľôčky podávame s omáčkou. Ozdobíme ich nasekanými listami polníčka, rukoly alebo baby špenátu.

frittata2.jpgFrittata s nivou, karamelizovanou cibuľou, paradajkami a špenátom
suroviny asi na 30 kusov


6 stredných šalátových zemiakov (typu A)
50 g masla
2 cibule
200 g čerstvého špenátu
200 g cherry paradajok
6 vajec
150 g nivy
čerstvo mleté korenie, soľ

Očistené zemiaky nakrájame na plátky a uvaríme ich v osolenej vode, potom vodu zlejeme. V panvici zohrejeme polovicu masla a zemiaky na ňom osmažíme po oboch stranách, až získajú svetlohnedú farbu. Cibuľku nakrájame na tenké plátky. Na inej panvici rozohrejeme zvyšok masla, vsypeme do nej cibuľku a smažíme na miernom plameni za občasného pomiešania asi 15 minút. Cibuľka krásne zhnedne a sladkastá šťava skaramelizuje.

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Čerstvý špenát dobre umyjeme a usušíme, paradajky rozkrojíme na polovičky. Vajce rozbijeme do misky, osolíme ho, okoreníme čerstvo mletým korením a vyšľaháme. Polovicu plátkov zemiakov naukladáme v jednej vrstve do vymazanej alebo papierom na pečenie vyloženej zapekacej misky.

Zalejeme tretinou rozšľahaných vajec. Pridáme vrstvu špenátu, rozpolených paradajok, karamelizovanej cibule a rozdrobenej nivy. Kúsok nivy a trochu cibuľky si necháme na ozdobu. Zalejeme druhou tretinou vajec a na záver nakladieme zvyšné zemiaky. Zapekaciu misku vložíme do rúry a pečieme asi 20 minút. Vajcia by mali stuhnúť a omeleta na povrchu krásne zozlatnúť.

Frittatu vyklopíme a necháme vychladnúť. Nakrájame na kocky a každú ozdobíme kúskom syra a skaramelizovanou cibuľkou.

Vianočná sangria
suroviny na 1,5 litra


1 citrón
1 limetku
1 pomaranč
1 jablko
1 konzerva ananásového kompótu
750 ml suchého červéneho vína
500 ml perlivej vody
100 ml brandy
1 celú škoricu

Citrón, limetku a pomaranč dobre umyjeme a nakrájame na kúsky. Umyté jablko zbavíme jadierok a dužinu tiež pokrájame na kúsky. Ovocie vysypeme do džbánu, pridáme ananásový kompót aj so šťavou a zalejeme brandy a vínom. Prihodíme škoricu a necháme asi hodinu odstáť. Pred podávaním primiešajte do nápoja perlivú vodu.

rolky2.jpgRolky z toustového chleba
suroviny asi na 50 roliek


1 balenie toustového chleba
100 g nátierkového masla
100 g šunky
100 g plátkového syra
50 g šalátu polníček
1 žltú papriku
100 g údeného lososa
1 červenú papriku
hŕstka jemne pokrájanej pažítky

Plátok chleba bez kôrky rozváľajte na tenkú placku. Tú potrite vrstvou nátierkového masla

a položte naň plátok šunky, syra, lístky polníčka a pridajte tenký slížik papriky. Asi centimeter od okraja chleba nechajte voľný, len potretý maslom. Plátok chleba od seba zabaľte do ruličky a okraj pritlačte, aby sa rolka nerozvinovala. Lososová rolka: na chleba položte plátky lososa, polníček a slížiky červenej papriky. Zabaľte rovnakým spôsobom. Rolky rozkrájajte ostrým nožom na 2-3 cm valčeky. Potrite ich ešte maslom a omočte v nasekanej pažítke.

Šalát v ryžovom papieri
suroviny na 10 kornútov


100 g tenkých ryžových knedličiek
2 lyžice sójovej omáčky
2 jarné cibuľky
1 mrkva
listový šalát
1 žltú papriku
1 červenú papriku
100 g tofu
10 ryžových papierov
100 ml sladkokyslej omáčky na jarné závitky

Ryžové knedličky pripravíme podľa návodu na obale. Zalejeme ich sójovou omáčkou a premiešame s jarnou cibuľkou pokrájanou na tenučké rezance. Očistenú mrkvu nakrájame na tenké rezance a 3 minúty povaríme v mierne osolenej vode. Zlejeme a necháme vychladnúť. Šalát dobre umyjeme a usušíme. Umyté papriky i tofu nakrájame na tenké rezance.

Jednotlivé pláty ryžového papiera namočíme na minútu do teplej vody (50 stupňov Celzia). Potom ich vyberieme a preložíme na polovicu. Na papier naukladáme list šalátu, pár kúskov papriky, mrkvy a tofu. Pridáme trochu cibule. Zalejeme zálievkou a zabalíme do kornúta.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  4. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  6. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  2. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  3. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  4. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  7. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  8. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  9. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  10. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 455
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 3 968
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 088
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 771
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 419
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 538
  7. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 512
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 349
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 333
  10. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 999

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Robert Roth: Označili ma za potetovaného feťáka. Ako to mám vysvetliť dcére?

Film Nina hovorí o rozvode, v úlohe rodiča hrá on.

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

KULTÚRA

Rodičia zlyhávajú a vinia dieťa. Film Nina je drsnejší ako horor

Nový slovenský film sa nechce páčiť.

Neprehliadnite tiež

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za svoju otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.