Správnym skladovaním ovocia môžeme mnohým chorobám predísť alebo eliminovať ich rozšírenie. Takisto aj drobnopestovatelia by mali pred naskladnením svoje sklady vydezinfikovať (vysíriť), prípadne vybieliť, aby sa zničili všetky choroboplodné zárodky.
Ovocie sa doporučuje ukladať do umelohmotných debničiek, ktoré majú rad výhod vrátane ľahkej dezinfekcie mokrou cestou. Tí pestovatelia, ktorí dávajú prednosť dreveným policiam, by ich mali tiež vydezinfikovať jednopercentným roztokom formalínu a prekryť novým papierom. U pestovateľa, ktorý si dá prácu s dokonalou prípravou skladu na zimné uskladnenie, by už malo byť samozrejmosťou, že aj jednotlivé druhy, sorty ovocia vytriedi podľa veľkosti a farby plodov a tie bude uskladňovať samostatne.
Sklady bez nútenej termoregulácie a výmeny vzduchu sú vhodné len na skladovanie zimných jabĺk a hrušiek, prípadne neskorých odrôd viniča.
Aby sa ovocie udržalo čo najdlhšie svieže a chutné, treba ho uskladňovať v tmavej miestnosti, pri teplote okolo 5 stupňov a pri pomerne vysokej relatívnej vlhkosti vzduchu 85 až 95 percent. Tieto ukazovatele by mali byť stabilné, bez striedania hodnôt.
Autor: Peter Ország