Koriander siaty má kvety biele alebo ružové, usporiadané sú v okolíkoch. K nám sa dostal z krajín Blízkeho východu a zo Stredomoria.
Obsahuje aromatickú silicu, ktorá podporuje trávenie, uvoľňuje nadmerné plyny v črevách, pôsobí proti črevným parazitom, povzbudzuje nervovú činnosť. Semená sú veľmi aromatické a majú príjemne sladkavú, mierne pálivú chuť.
V kuchyni sa používajú čerstvé listy a zrelé semená, pri konzervovaní zeleniny v sladkokyslom náleve, ako sú napríklad uhorky. Používa sa aj pri spracovaní mletého mäsa a salámy. Koriander siaty je súčasťou francúzskych zeleninových pokrmov.
Najlepšie rastie na slnečnej, pred vetrami chránenej strane s vlhkým počasím. Vyžaduje si stredne ťažké, priepustné a vápenaté pôdy.
Semená sa sejú v apríli do riadkov vzdialených od seba 30 centimetrov. Vyklíčia o dva až tri týždne.
Počas vegetácie treba hriadku okopávať, odstraňovať buriny a pravidelne zavlažovať. Plody koriandra dozrievajú vždy postupne.
Zbierať ich môžeme koncom augusta, keď začínajú hnednúť. Semená sa po dosušení ľahko vymrvia z okolíkov.
Autor: Ján Červenka