SME

Najlepšie vianočné pečivo

Receptov na vianočné pečivo existuje niekoľko tisíc. My vám chceme ponúknuť len tie NAJ.



pusinky.jpgRužové pusinky
Suroviny na 40 pusiniek


80 g veľmi jemne namletých mandlí
120 g práškového cukru
3 bielka
štipka soli
1 lyžica krupicového cukru
štipka ružovej potravinárskej farby
3 lyžice jahodového džemu

Rúru zohrejeme na 150 stupňov. V miske premiešame práškový cukor a mleté mandle. Bielka so štipkou soli vyšľaháme elektrickým šľahačom pri strednej rýchlosti na penu. Potom zvýšime rýchlosť, prisypeme krupicový cukor a šľaháme dotuha. Bude to trvať aspoň 10 minút a na snehu sa budú vytvárať po vytiahnutí metly pevné špičky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Práškový cukor s mandľami a farbivom zapracujeme do snehu vareškou alebo gumovou stierkou. Miešame veľmi jemne, aby sneh nezredol. Plech vyložíme papierom na pečenie. Bielkovým cestom naplníme cukrárske vrecko. Môžeme použiť i silnejšie igelitové vrecko.

Do vrecka vystrihneme otvor s priemerom asi 0,5 cm. Na plech vytlačíme kolieska s priemerom asi 3 cm. Medzi každým necháme 5-centimetrovú medzeru, aby sa pri pečení nespojili. Necháme ich chvíľu stáť pri izbovej teplote. Cesto sa trochu roztečie a povrch bude krásne guľatý a hladký. Pečieme 15 minút.

Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom pusinky opatrne zoberieme z papiera tenkým ostrým nožom. Manipulujeme s nimi opatrne, lebo sú krehké a ľahko sa rozdrobia. Pusinky spojíme po dve trochou marmelády a uchováme v plechovej alebo v plastovej škatuli v chlade.

kavenky.jpgKávenky
Suroviny ma 2 plechy


210 g hladkej múky
70 g práškového cukru
140 g masla
50 g mletých vlašských orechov
20 g mletej čiernej kávy

SkryťVypnúť reklamu

Náplň:
60 g masla
80 g múčkového cukru
1 žĺtok
1 lyžička uvarenej, studenej a silnej čiernej kávy

Poleva:
1 čokoládová poleva biela
čokoládové zrniečka na ozdobu

Na dosku vysypeme hladkú múku a práškový cukor. Maslo pokrájame na kúsky a pridáme do zmesi. Premiešame a pridáme mleté orechy a mletú čiernu kávu. Vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu odležať do chladničky.

Dosku poprášime hladkou múkou a vyváľame asi 0,3-centimetrové cesto. Formičkami vykrojíme ovály, rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre asi 15 minút. Upečené pečivo potom necháme vychladnúť na rovnej tácke.

Náplň: Práškový cukor a maslo dohladka vymiešame. Pridáme žĺtok a lyžičku čiernej kávy a krém poriadne zamiešame. Vždy dva ovály zlepíme kávovým krémom. Poleva: Čokoládu vo vrecku necháme rozohriať podľa návodu na obale. Kávové ovály ozdobíme čokoládou vytlačenou z vrecka, do prostriedku položíme čokoládové zrnko a necháme stuhnúť.

Rafaelky
Suroviny na 1 plech


250 g práškového cukru susienky.jpg
250 g masla
100 ml vody
1 vanilkový cukor
120 g mletého kokosu
250 g sušeného mlieka
ošúpané mandle
mletý kokos na obalenie

Vanilkový, práškový cukor a maslo dáme spolu s vodou do misky a necháme vo vodnom kúpeli rozpustiť. Zmes necháme vychladnúť a postupne pridáme sušené mlieko a strúhaný kokos. Metličkou riadne premiešame. Vzniknutú hmotu dáme na 2 až 3 hodiny stuhnúť do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu

Z tuhej zmesi tvoríme guľôčky a do každej zabalíme jednu ošúpanú mandľu. Hotové guľôčky obalíme v strúhanom kokose. Vrátime opäť do chladničky stuhnúť.

Mandľové hviezdičky
Suroviny na 40 hviezdičiek


140 g hladkej múky
140 g krupicového cukru
140 g strúhaných mandlí
140 g masla
½ lyžičky jemne nenastrúhanej citrónovej kôry
½ lyžičky jemne pomletých klinčekov
2 žĺtky

Zo všetkých ingrediencií vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky stuhnúť. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov. Cesto vyvaľkáme na štvormilimetrový plát a vykrojíme z neho hviezdičky. Opatrne ich prenesieme na plech vystlatý papierom na pečenie a každú hviezdičku posypeme hrubým kryštálovým cukrom. Pečieme v rúre asi 8 minút.

Zázvorové sušienky
Suroviny na 30 sušienok


120 g masla
180 g nerafinovaného cukru (hnedého)
7 cm čerstvého zázvoru, jemne nastrúhaného
1 vajce
3 lyžice medu
200 g hladkej múky
100 g špaldovej múky
2 lyžičky soli
40 g kandizovaných čerešní alebo višní

Maslo vymiešame s cukrom. Pridáme nastrúhaný zázvor, vajce a med a dobre premiešame. V jednej mise zmiešame dva druhy múky a sódu. Primiešame ostatné suroviny z druhej misky a rýchlo, aby maslo veľmi nezmäklo, vypracujeme tuhšie cesto. Z cesta vytvoríme na plechu pomocou dvoch lyžičiek kopčeky veľkosti orecha, alebo z cesta vyrobíme malé guľôčky a poukladáme ich na plech vystlatý papierom na pečenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pracujeme veľmi rýchlo, aby sa cesto veľmi neroztopilo. Medzi kopčekmi nechávame medzery – pri pečení sa sušienky trochu roztečú a mohli by sa spojiť. Kým dáme plech do rúry, do každého kopčeka vtlačíme kandizovanú čerešňu alebo višňu. Pečieme asi 12 minút v rozohriatej rúre. Sušienky uchovávame v chlade v plechovej alebo v plastovej škatuli.

oriesky.jpgNepečené orechové kolieska
Suroviny na 1 plech

200 g mletých vlašských orechov
150 g práškového cukru
1 bielok
1 lyžica rumu
1 tmavá čokoládová poleva
orechy na zdobenie - vcelku alebo posekané

Na doske zmiešame práškový cukor s mletými vlašskými orechami. Uprostred zmesi urobíme dierku a nalejeme do nej bielok a niekoľko kvapiek rumu. Nožom tekutiny zapracujeme do cesta. Keď je cesto veľmi riedke, pridáme trochu zo zmesi cukru a orechov. Rukami vypracujeme cesto.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dosku posypeme práškovým cukrom a valčekom z cesta vyváľame placku. Znovu dosku pocukrujeme a placku obrátime. Takto pokračujeme, kým nerozvaľkáme plát na 0,3 cm. Z plátu vykrajujeme menšie kolieska a poukladáme ich vedľa seba na tácku. Pečivo necháme pri izbovej teplote odpočívať do druhého dňa.

V mikrovlnnej rúre alebo v hrnčeku s vodou necháme zohriať čokoládu vo vrecku podľa návodu na obale. Potom odstrihneme roh vrecka tak, aby vznikol malý otvor. Orechové kolieska ozdobíme uprostred čokoládovou polevou, ihneď ich posypeme nasekanými orieškami a necháme stuhnúť.

Plnené orechy
Suroviny na 2 plechy


280 g hladkej múky
210 g masla
70 g práškového cukru
70 g mletých vlašských orechov

Náplň:
120 g múčkového cukru
200 g masla
2 lyžice rumu
50 g mletých vlašských orechov

Na dosku vysypeme hladkú múku a práškový cukor. Maslo pokrájame na kúsky a pridáme k zmesi. Premiešame všetko pomocou dlhého rovného noža a pridáme mleté orechy. Vypracujeme hladké cesto (nesmú v ňom zostať nespracované hrudky tuku), zabalíme do fólie a dáme na hodinu odležať do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z časti cesta vyváľame na pomúčenej doske valček s priemerom asi 1 cm a nakrájame ho na dieliky so šírkou asi 1 cm. Formičky na orechy potrieme maslom a vysypeme hladkou múkou. Ak máme teflonové formičky, nemusíme ich potrieť. Dieliky cesta vtlačíme do formičiek tak, aby cesto bolo len na stenách, uprostred totiž musí zostať miesto na náplň.

Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Formičky rozložíme na plech tak, aby sa nedotýkali. Pečieme asi 7 minút. Keď začnú okraje pečiva hnednúť, vyberieme plech z rúry. Pečivo necháme asi minútu odpočinúť, ešte teplé vyklopíme z formičiek a necháme vychladnúť.

Náplň: Práškový cukor a maslo premiešame vareškou dohladka. Pridáme rum a mleté orechy a ešte chvíľu miešame. Polovicu orecha naplníme krémom a pritlačíme k nej druhú polovicu. Necháme aspoň do druhého dňa odležať.

skorica.jpg Škoricové hviezdičky
Suroviny na 2 plechy


1 balíček lístkového cesta
hladká múka na pomúčenie
1 vajce na potrenie
hrubý kryštálový cukor
mletá škorica na posypanie

Na pomúčenej doske rozváľame z lístkového cesta asi 0,3-centimetrovú placku. Vykrojíme z nej hviezdičky alebo kolieska a opatrne ich položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vykrájané tvary potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubým kryštálovým cukrom a škoricou. Rúru zohrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Aby sa pečivo podarilo
  • Všetky suroviny si pripravíme dopredu, aby získali izbovú teplotu. Budú sa nám lepšie spracúvať.
  • Vhodné formičky si pripravíme ešte pred pečením, stuhnuté cesto z chladničky rýchlo zmäkne a potom sa lepí na prsty.
  • Cesto si pripravíme večer, druhý deň môžeme rovno piecť.
  • Horúce pečivo z rúry preložíme na plochú tácku. V zaoblenej miske by sa mohol požadovaný tvar zdeformovať.
  • Pečivo sa najlepšie uchová v papierových škatuliach prikrytých alobalom.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 027
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 858
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 550
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 632
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 569
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 252
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 641
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 816
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 620
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 35 485
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 25 623
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 547
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 021
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 954
  8. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 10 576
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Tupou Ceruzou: Businessman
  7. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu