SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

4x zemiakové šaláty

O zložení toho „naj“ vianočného šalátu sa často vedú náruživé diskusie – variantov je totiž neúrekom. Niekto obhajuje vajcia, iný si ho nevie predstaviť bez údeniny. Preto pre vás máme recept na klasiku i drobné experimenty.



klasic.jpgVianočný šalát
Suroviny na 6 porcií


600 g šalátových zemiakov (typ A)
¼ malého zeleru
1 koreňový petržlen
2 mrkvy
4 vajcia
1 cibuľa
100 g sterilizovaného hrášku
5 stredne veľkých nakladaných uhoriek
150 ml majonézy
1 lyžica plnotučnej horčice
soľ
mleté korenie

Koreňovú zeleninu očistíme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Vajcia uvaríme natvrdo a schladíme studenou vodou. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a spoločne so zeleninou nakrájame na kocky. Vložíme do veľkej misy a pridáme nakrájanú cibuľu (môžeme ju predtým preliať vriacou vodou, aby stratila ostrosť). Hrášok zlejeme a vsypeme do misy spolu s uhorkami nakrájanými na kocky.

Skryť Vypnúť reklamu

Premiešame s majonézou, prípadne môžeme namiesto nej na odľahčenie použiť jogurt alebo kyslú smotanu. Pridáme horčicu a podľa chuti osolíme a okoreníme. Na záver do šalátu zamiešame olúpané a nakrájané vajíčka.

suspara.jpgŠalát s olivami a sušenými paradajkami
Suroviny na 4 porcie


400 g šalátových zemiakov (typ A)
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice nadrobno nasekanej pažítky
100 g čiernych olív
50 g sušených paradajok

Zálievka:
150 ml bieleho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
šťava z ½ citróna
soľ
čerstvo pomleté korenie

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, a keď vychladnú, nakrájame ich na asi centimetrové kolieska. Premiešame v mise s olejom a nasekanou pažítkou. Pridáme olivy a na slížiky nakrájané sušené paradajky.

Ak použijeme paradajky nakladané v oleji, premiešame zemiaky priamo s olejom zliatym z paradajok. Jogurt zmiešame s prelisovaným cesnakom a citrónovou šťavou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zálievku môžeme priamo vmiešať do šalátu alebo ju podávať samostatne v miske, nech si každý naberie podľa chuti. Šalát ešte osolíme a okoreníme.


brambor2.jpgŠalát so slaninou
Suroviny na 4 porcie


400 g šalátových zemiakov (typ A)
100 g plátkov slaniny
100 g cherry paradajok
hrsť rukoly

Zálievka:
1 lyžica dijonskej horčice
1 lyžica bieleho vínneho octu
1 lyžica olivového oleja
soľ
mleté korenie

Zemiaky dobre umyjeme a uvaríme v slanej vode do mäkka. Nakrájame na centimetrové kolieska a necháme vychladnúť. Preložíme ich do misy, vmiešame na polovicu pokrájané paradajky a umytú a usušenú rukolu.

Ingrediencie na zálievku vyšľaháme v miske a zalejeme šalát. Môžeme ňou poliať aj zemiaky, získajú tak výbornú chuť. Nakoniec všetko osolíme, okoreníme a na tanieri ozdobíme do chrumkava opečenými plátkami slaniny.

teply-bramborovy.jpgMoravský šalát
Suroviny na 6 porcií


600 g šalátových zemiakov (typ A)
2 mrkvy
2 stonky zeleru
2 jablká
4 nakladané uhorky
1 cibuľa
80 g masla
1 lyžica octu
1 lyžica hrubozrnnej horčice
1 lyžička cukru
soľ
mleté korenie

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na osminky. Mrkvu a zeler pokrájame na malé kúsky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Jablká zbavíme jadrovníkov a nakrájame na 2 cm malé kúsky. Uhorky rozkrájame na kolieska, všetko premiešame s ešte teplými osminkami zemiakov, osolíme a okoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Nakrájané polkolieska cibule krátko povaríme s maslom, octom, horčicou a cukrom. Horúcou zálievkou prelejeme šalát a okamžite podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Budovanie zelenej značky
  6. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  7. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 630
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 276
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 433
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 121
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 704
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 571
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 546
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 455
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 389
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 293
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 238-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 260 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

4 h
Petra Vlhová ide obrovský slalom.

Sledujte online prenos s nami.

3 h
Rusko si vybralo tvrdú silu.

Protesty spája pieseň a pocit beznádeje.

19 h

Nie všetci občania trpia množiacimi sa príkladmi neschopnosti tejto vlády. Minimálne dvaja sa z nich tešia.

Neprehliadnite tiež

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

17 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan