4x zemiakové šaláty

O zložení toho „naj“ vianočného šalátu sa často vedú náruživé diskusie – variantov je totiž neúrekom. Niekto obhajuje vajcia, iný si ho nevie predstaviť bez údeniny. Preto pre vás máme recept na klasiku i drobné experimenty.



klasic.jpgVianočný šalát
Suroviny na 6 porcií


600 g šalátových zemiakov (typ A)
¼ malého zeleru
1 koreňový petržlen
2 mrkvy
4 vajcia
1 cibuľa
100 g sterilizovaného hrášku
5 stredne veľkých nakladaných uhoriek
150 ml majonézy
1 lyžica plnotučnej horčice
soľ
mleté korenie

Koreňovú zeleninu očistíme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Vajcia uvaríme natvrdo a schladíme studenou vodou. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a spoločne so zeleninou nakrájame na kocky. Vložíme do veľkej misy a pridáme nakrájanú cibuľu (môžeme ju predtým preliať vriacou vodou, aby stratila ostrosť). Hrášok zlejeme a vsypeme do misy spolu s uhorkami nakrájanými na kocky.

Premiešame s majonézou, prípadne môžeme namiesto nej na odľahčenie použiť jogurt alebo kyslú smotanu. Pridáme horčicu a podľa chuti osolíme a okoreníme. Na záver do šalátu zamiešame olúpané a nakrájané vajíčka.

suspara.jpgŠalát s olivami a sušenými paradajkami
Suroviny na 4 porcie


400 g šalátových zemiakov (typ A)
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice nadrobno nasekanej pažítky
100 g čiernych olív
50 g sušených paradajok

Zálievka:
150 ml bieleho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
šťava z ½ citróna
soľ
čerstvo pomleté korenie

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, a keď vychladnú, nakrájame ich na asi centimetrové kolieska. Premiešame v mise s olejom a nasekanou pažítkou. Pridáme olivy a na slížiky nakrájané sušené paradajky.

Ak použijeme paradajky nakladané v oleji, premiešame zemiaky priamo s olejom zliatym z paradajok. Jogurt zmiešame s prelisovaným cesnakom a citrónovou šťavou.

Zálievku môžeme priamo vmiešať do šalátu alebo ju podávať samostatne v miske, nech si každý naberie podľa chuti. Šalát ešte osolíme a okoreníme.


brambor2.jpgŠalát so slaninou
Suroviny na 4 porcie


400 g šalátových zemiakov (typ A)
100 g plátkov slaniny
100 g cherry paradajok
hrsť rukoly

Zálievka:
1 lyžica dijonskej horčice
1 lyžica bieleho vínneho octu
1 lyžica olivového oleja
soľ
mleté korenie

Zemiaky dobre umyjeme a uvaríme v slanej vode do mäkka. Nakrájame na centimetrové kolieska a necháme vychladnúť. Preložíme ich do misy, vmiešame na polovicu pokrájané paradajky a umytú a usušenú rukolu.

Ingrediencie na zálievku vyšľaháme v miske a zalejeme šalát. Môžeme ňou poliať aj zemiaky, získajú tak výbornú chuť. Nakoniec všetko osolíme, okoreníme a na tanieri ozdobíme do chrumkava opečenými plátkami slaniny.

teply-bramborovy.jpgMoravský šalát
Suroviny na 6 porcií


600 g šalátových zemiakov (typ A)
2 mrkvy
2 stonky zeleru
2 jablká
4 nakladané uhorky
1 cibuľa
80 g masla
1 lyžica octu
1 lyžica hrubozrnnej horčice
1 lyžička cukru
soľ
mleté korenie

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na osminky. Mrkvu a zeler pokrájame na malé kúsky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Jablká zbavíme jadrovníkov a nakrájame na 2 cm malé kúsky. Uhorky rozkrájame na kolieska, všetko premiešame s ešte teplými osminkami zemiakov, osolíme a okoreníme.

Nakrájané polkolieska cibule krátko povaríme s maslom, octom, horčicou a cukrom. Horúcou zálievkou prelejeme šalát a okamžite podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  4. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  6. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  2. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  3. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  4. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  7. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  8. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  9. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  10. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 538
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 3 363
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 093
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 831
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 757
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 506
  7. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 498
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 437
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 411
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 955

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Café Európa: Aká bude budúcnosť Česka a Slovenska v Európe

Aké je naše miesto v Európskej únii? Sledujte diskusiu naživo.

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

KULTÚRA

Rodičia zlyhávajú, film Nina je drsnejší ako horor

Nový slovenský film sa nechce páčiť.

Neprehliadnite tiež

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za svoju otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.