SME

4x zemiakové šaláty

O zložení toho „naj“ vianočného šalátu sa často vedú náruživé diskusie – variantov je totiž neúrekom. Niekto obhajuje vajcia, iný si ho nevie predstaviť bez údeniny. Preto pre vás máme recept na klasiku i drobné experimenty.



klasic.jpgVianočný šalát
Suroviny na 6 porcií


600 g šalátových zemiakov (typ A)
¼ malého zeleru
1 koreňový petržlen
2 mrkvy
4 vajcia
1 cibuľa
100 g sterilizovaného hrášku
5 stredne veľkých nakladaných uhoriek
150 ml majonézy
1 lyžica plnotučnej horčice
soľ
mleté korenie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Koreňovú zeleninu očistíme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Vajcia uvaríme natvrdo a schladíme studenou vodou. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a spoločne so zeleninou nakrájame na kocky. Vložíme do veľkej misy a pridáme nakrájanú cibuľu (môžeme ju predtým preliať vriacou vodou, aby stratila ostrosť). Hrášok zlejeme a vsypeme do misy spolu s uhorkami nakrájanými na kocky.

SkryťVypnúť reklamu

Premiešame s majonézou, prípadne môžeme namiesto nej na odľahčenie použiť jogurt alebo kyslú smotanu. Pridáme horčicu a podľa chuti osolíme a okoreníme. Na záver do šalátu zamiešame olúpané a nakrájané vajíčka.

suspara.jpgŠalát s olivami a sušenými paradajkami
Suroviny na 4 porcie


400 g šalátových zemiakov (typ A)
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice nadrobno nasekanej pažítky
100 g čiernych olív
50 g sušených paradajok

Zálievka:
150 ml bieleho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
šťava z ½ citróna
soľ
čerstvo pomleté korenie

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, a keď vychladnú, nakrájame ich na asi centimetrové kolieska. Premiešame v mise s olejom a nasekanou pažítkou. Pridáme olivy a na slížiky nakrájané sušené paradajky.

Ak použijeme paradajky nakladané v oleji, premiešame zemiaky priamo s olejom zliatym z paradajok. Jogurt zmiešame s prelisovaným cesnakom a citrónovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Zálievku môžeme priamo vmiešať do šalátu alebo ju podávať samostatne v miske, nech si každý naberie podľa chuti. Šalát ešte osolíme a okoreníme.


brambor2.jpgŠalát so slaninou
Suroviny na 4 porcie


400 g šalátových zemiakov (typ A)
100 g plátkov slaniny
100 g cherry paradajok
hrsť rukoly

Zálievka:
1 lyžica dijonskej horčice
1 lyžica bieleho vínneho octu
1 lyžica olivového oleja
soľ
mleté korenie

Zemiaky dobre umyjeme a uvaríme v slanej vode do mäkka. Nakrájame na centimetrové kolieska a necháme vychladnúť. Preložíme ich do misy, vmiešame na polovicu pokrájané paradajky a umytú a usušenú rukolu.

Ingrediencie na zálievku vyšľaháme v miske a zalejeme šalát. Môžeme ňou poliať aj zemiaky, získajú tak výbornú chuť. Nakoniec všetko osolíme, okoreníme a na tanieri ozdobíme do chrumkava opečenými plátkami slaniny.

teply-bramborovy.jpgMoravský šalát
Suroviny na 6 porcií


600 g šalátových zemiakov (typ A)
2 mrkvy
2 stonky zeleru
2 jablká
4 nakladané uhorky
1 cibuľa
80 g masla
1 lyžica octu
1 lyžica hrubozrnnej horčice
1 lyžička cukru
soľ
mleté korenie

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na osminky. Mrkvu a zeler pokrájame na malé kúsky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Jablká zbavíme jadrovníkov a nakrájame na 2 cm malé kúsky. Uhorky rozkrájame na kolieska, všetko premiešame s ešte teplými osminkami zemiakov, osolíme a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu

Nakrájané polkolieska cibule krátko povaríme s maslom, octom, horčicou a cukrom. Horúcou zálievkou prelejeme šalát a okamžite podávame.

Autor: Iva Jakešová, recepty pochádzajú z časopisu Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 017
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 623
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 861
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 671
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 850
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 288
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 141
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 214
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 527
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 350
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 287
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 885
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 789
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 027
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 572
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu