SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Štedrá večera na dva spôsoby

Vianočné pohostenie nemusí pozostávať len z obligátnej kapustnice, filé a zemiakového šalátu. Vyskúšajme tento rok niečo iné – s klobáskou, hubami, ovocím, rybou alebo bez ryby.



kapor.jpg Kapor plnený slaninou a chrenom
Na 4 porcie

4 porcie kapra (podkovy)
4 plátky slaniny
2 lyžice čerstvého nastrúhaného chrenu
4 lístky šalvie
30 g masla
soľ

Kapra zbavíme šupín, umyjeme a usušíme. Každú porciu trochu osolíme. Do vnútornej strany podkovy vložíme rolku zo slaniny, naplnenú chrenom a zviažeme potravinárskou niťou. Malé množstvo chrenu pridáme aj navrch každej porcie, ozdobíme lístkom šalvie a kúskom masla. Opatrne vložíme do zapekacej misky, prikryjeme fóliou alebo alobalom a v chlade necháme odležať asi dve hodiny. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Odstránime fóliu alebo alobal, misku s kaprom vložíme do rozhohriatej rúry a pečieme 30 až 40 minút.

Tip: Kapra môžeme upiecť aj vcelku. Slaninu a chren vložíme spolu so šalviou a maslom do brušnej dutiny a pečieme o 20 minút dlhšie.

kubo.jpgPohánkový kubo
Na 4 porcie


1 veľká hrsť sušených húb
200 g lúpanej pohánky (krúpy)
2 lyžice masti
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
½ lyžičky mletej rasce
1 lyžica majoránky (najlepšie čerstvá)
40 g masla
soľ, čierne korenie

Huby nasypeme do misky, zalejeme 300 ml horúcej vody a necháme namočené aspoň 30 minút, aby nasiakli vodou a zmäkli. Pohánku uvaríme podľa návodu na obale. Cesnak nakrájame na tenké plátky, cibuľu na drobné kocky. V kastróle roztopíme masť, vsypeme nakrájanú cibuľu a necháme pražiť asi štyri minúty.

Skryť Vypnúť reklamu

Pridáme cesnak a smažíme jednu až dve minúty, pokým cesnak aj cibuľa mierne nezhnednú. Cesnak by nemal stmavnúť príliš, pretože ľahko zhorkne. Pridáme huby, z ktorých sme vyžmýkali prebytočnú vodu. Vsypeme rascu a minútu restujeme. Pridáme uvarenú pohánku, osolíme, okoreníme a vmiešame lyžicu majoránky. Rúru predhrejeme na 200 stupňov, zmes vlejeme do vymasteného pekáča alebo do zapekacej misky a pečieme asi 20 minút.

Tip: Kuba si môžeme pripraviť aj v klasickej podobe z jačmenných krúp. Vyskúšať môžeme aj ryžu, prípadne hrubú krupicu.

hrusky.jpgHrušky v župane
Na 4 porcie


4 hrušky
100 g práškového cukru
šťava z jedného citróna
1 celá škorica
200 g lístkového cesta
1 vajce
1 lyžica kryštálového cukru

Plnka:
40 g mletých orechov
20 g masla
1 lyžica strúhanky
1 lyžica práškového cukru

Hrušky ošúpeme, no necháme im stopky. Do hrnca nalejeme 1,5 litra vody a nasypeme cukor. Za ustavičného miešania zohrievame cukor, až kým sa nerozpustí. Pridáme hrušky, šťavu z citróna a škoricu. Varíme 10 – 15 minút, až kým hrušky nezmäknú. Vyberieme z hrnca a necháme na tanieri vychladnúť. S pomocou malého nožíka alebo lyžičky odstránime z hrušiek jadrovník.

Skryť Vypnúť reklamu

Náplň: Orechy premiešame s cukrom, strúhankou a maslom. Vypracujeme tuhšiu hmotu, ktorou naplníme priehlbiny na hruškách. Cesto rozvaľkáme na plát hrubý 3 cm. Povykrajujeme štvorce s veľkosťou približne 15 x 15 cm. Doprostred každého štvorca vložíme hrušku, zabalíme a spoje dobre pritlačíme, aby náplň nevytiekla. Rúru rozohrejeme na 190 stupňov Celzia.

Hrušky v ceste prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme kryštálovým cukrom a pečieme dozlata 12 – 15 minút. Podávame teplé.

Tip: K náplni môžeme pridať ríbezľovú zaváraninu. Vďaka kyslastej chuti bude dezert pikantnejší.

klobas.jpg Vínna klobása na víne
Na 4 porcie


400 g vínnej klobásy
1 lyžica oleja
bobkový list
4 guličky čierneho korenia
200 ml bieleho vína

Klobásu rozdelíme na štyri časti – najjednoduchšie tak, že ju zakrútime, akoby sme ju chceli žmýkať, a črievko na zatočenom mieste prerežeme. Klobásku zatočíme do špirály a upevníme špajľou alebo kovovou ihlou. Na panvici zohrejeme olej a z oboch strán na ňom opečieme klobásky dohneda. Pridáme korenie a podlejeme vínom. Podusíme 15 minút.

Tip: Klobásu môžeme upiecť aj v rúre. Vložíme ju do zapekacej misky, podlejeme vínom, pridáme korenie a pečieme 20 minút pri 200 stupňoch Celzia. V polovici pečenia ju obrátime.

Skryť Vypnúť reklamu


morka.jpgPečené morčacie mäso s pomarančovým maslom
Na 8 porcií


100 g zmäknutého masla
nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
1 lyžička soli
1 vetvička rozmarínu
2 vetvičky tymianu
morčacie prsia vcelku (asi 2 kg)
200 g slaniny, nakrájanej na tenké plátky

Maslo zmiešame s nastrúhanou kôrou z dôkladne umytého pomaranča, soľou, nasekaným rozmarínom a tymianom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov Celzia. Mäso umyjeme a vysušíme. Povrch potrieme pomarančovo-bylinkovým maslom, obalíme plátkami slaniny a previažeme potravinárskou niťou. Mäso vložíme do pekáča a pečieme podľa hmotnosti – 20 minút na kilogram mäsa, plus 50 minút (dvojkilogramová morka sa pečie 90 minút).

Prvých 60 minút pečenia prikryjeme mäso alobalom, po odstránení alobalu dopekáme odokryté a občas polejeme výpekom. Po dopečení vyberieme morku na drevenú dosku, prikryjeme alobalom a necháme 20 minút odpočívať. Pekáč položíme na sporák, nalejeme doň 200 ml vody a výpek povaríme do zhustnutia. Mäso nakrájame na plátky a podávame pokvapkané pomarančovou šťavou.

Tip: K mäsu sa výborne hodia zemiaky pečené spolu s morkou. Dobre umyté malé zemiaky pridáme k morke počas posledných 30 minút pečenia a kým bude mäso odpočívať, dopekáme ešte 20 minút pri teplote 220 stupňov Celzia.

capicka.jpgDezert so snehovou čiapkou
Na 1 koláč


Krehké cesto:
150 g hladkej múky + hrsť na vyvaľkanie cesta
50 g cukru
70 g masla

Skryť Vypnúť reklamu

Citrónový krém:
šťava z 3 citrónov
1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
40 g kukuričného škrobu
3 žĺtky
150 g cukru
80 g masla

Bezé (snehová čiapka):
330 g cukru
4 vaječné bielky

Príprava cesta: Múku zmiešame s maslom a cukrom. Pridáme 2 lyžice studenej vody a vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do chladničky. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenkú placku. Prenesieme ju do koláčovej formy s priemerom 24 cm. Presahujúce cesto odkrojíme a formu odložíme do chladničky na ďalších 20 minút.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme ho suchými fazuľami alebo hrachom. Pečieme 15 minút. Strukoviny odstránime a pečieme do zlata. Formu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Krém: Citrónovú šťavu a kôru vložíme do ohňovzdornej misky. Položíme na hrniec s horúcou vodou a zahrievame. V inej miske rozmiešame kukuričný škrob s dvomi lyžicami vody. Pridáme k citrónovej šťave a rozšľaháme. Prilejeme vriacu vodu a znovu šľaháme do zhustnutia. Vodný kúpeľ stále zahrievame. Misku zložíme z hrnca a pridáme žĺtky, cukor a maslo. Vyšľaháme hladký krém a necháme vychladnúť. Studený krém rozotrieme na korpuse z cesta a povrch vyhladíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Bezé: V kastróle zmiešame cukor s ¼ hrnčeka vody. Mierne ohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Zvýšime teplotu a sirup varíme aspoň 5 minút. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a pomaly do nich zašľahávame horúci sirup. Šľaháme ďalších 5 minút.

Cukrárske vrecko s koncovkou s hladkým guľatým otvorom naplníme snehom. Na koláči vytvoríme špičky, umiestnené tesne vedľa seba. Koláč vložíme na chvíľu pod rozohriaty gril (220 stupňov Celzia) a špičky necháme zľahka zhnednúť.

Tip: Sladká a zároveň nakyslá chuť vás určite navodí na pravú vianočnú náladu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  3. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  6. Aj panelák môže byť Smart
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  9. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  10. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 507
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 791
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 144
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 640
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 474
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 144
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 048
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 724
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 818
  10. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 812
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na súd.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


10 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


13 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu