SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Darčeky z kuchyne

Nelámte si hlavu nad tým, čo venujete na Vianoce najbližším. Inšpirujte sa našimi darčekmi vlastnoručne vyrobenými v kuchyni.



pernicky.jpgMedové perníčky
Suroviny na 2 plechy perníčkov

250 g medu
250 g jemného pieskového cukru
2 až 4 lyžice vody
2 lyžice rumu
500 g hladkej múky
100 g mletých mandlí
1 balenie kypriaceho perníkového prášku (alebo kypriaceho prášku a perníkového korenia)
1 šálka osladeného mlieka na potrenie pečiva
soľ

Cukrová poleva:
300 g múčkového cukru
3 až 5 lyžíc vody
potravinárske farbivá

Najprv si nahrejme med. Keď trochu vychladne, pridáme doň cukor, vodu a rum. Do misy preosejeme múku, prihodíme mleté mandle, pridáme kypriaci prášok a štipku soli. Potom prilejeme vlažnú medovú zmes a vypracujeme tuhé cesto. Zabalené v potravinárskej fólii ho necháme cez noc odležať v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme z chladničky, necháme ho ohriať na izbovú teplotu, vyváľame z neho asi 0,5 cm vysokú placku a vykrajujeme z nej požadované tvary. Rozložíme ich na plech vyložený pečiacim papierom a ich povrch potrieme mliekom. Pečieme ich 20 až 25 minút pri teplote 160 stupňov.

Cukrová poleva: Cukor nasypeme do misky, prilejeme vodu a miešame vareškou do zhustnutia asi 10 minút. Poleva musí byť hustá, ale tekutá. Môžeme ju zafarbiť potravinárskou farbou (pri jej príprave postupujeme podľa návodu na obale). Vychladnuté perníčky ozdobíme pomocou štetca. Keď poleva zaschne, vložíme perníky do škatule a necháme ich minimálne 14 dní odležať.

Tip: Perníčky sa dajú ozdobiť aj rumovou alebo citrónovou polevou či čokoládovou polevou z vrecúška.

Čokoládový adventný kalendár
Suroviny na 24 placiek
cokola2.jpg

200 g čokolády na varenie (najradšej s obsahom kakaa aspoň 50 %)
70 g masla nasekaného na kúsky
40 g múčkového cukru
100 g olúpaných nasekaných mandlí
24 papierových košíčkov

Skryť Vypnúť reklamu

Na ozdobu:
50 g čokolády
1 lyžica smotany na šľahanie

Čokoládu na varenie nalámeme na menšie kúsky a vložíme do misky. Pridáme maslo a cukor a ohrievame vo vodnom kúpeli asi 1 minútu. Potom prihodíme mandle, zamiešame a odstavíme z ohňa.Čokoládo-vú hmotu nalejeme po lyžičkách do pripravených papierových košíčkov, v každom by mala byť asi 0,5 cm vrstva. Dajme ich stuhnúť do chladničky.

Na ozdobu: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu spolu so smotanou na šľahanie. Stuhnuté placičky vyberieme z košíčkov. Rozpustenou čokoládou naplníme zdobiaci kornútok so slabým nadstavcom a na hladkú stranu placičiek napíšeme číslice od 1 po 24.
orechy2.jpg
Tip: Na ozdobenie môžeme použiť i bielu čokoládu.

Orechy v mede
suroviny na 2 poháre


100 g lieskových orieškov
100 g lúpaných mandlí
100 g vlašských orechov
250 g medu

Lieskové oriešky krátko nasucho opečieme, vložíme ich do suchej utierky a trením ich zbavíme šupiek. Mandle vhodíme do kastrólika s vriacou vodou, chvíľku povaríme, scedíme, zalejeme studenou vodou, znovu scedíme, zbavíme šupiek a necháme na teplom mieste preschnúť. Vlašské orechy môžeme ogrilovať alebo ich len otrieme utierkou. Čisté a suché plody vložíme do pohárov a zalejeme medom.

Tip: Pre vôňu a krásu pridáme do medu kúsok čerstvej mäty.

Skryť Vypnúť reklamu


vajecny2.jpgVaječný koňak pre deti i dospelých
suroviny na 700 ml


500 ml plnotučného mlieka
4 žĺtky
200 g múčkového cukru l kvapka vanilkovej drviny alebo na špičke nože utlčenej a preosiatej vanilky (dá sa nahradiť balíčkom vanilkového cukru) l 250 ml rumu (pre dospelých) alebo kvapka ovocného sirupu (pre deti)

Mlieko nalejeme do hrnčeka a privedieme takmer k varu. Vo vodnom kúpeli, najlepšie v plytkej miske posadenej na hrnčeku s vriacou vodou tak, aby sa jej dno nedotýkalo vody, vytrepeme žĺtky s cukrom a vanilkou. Zmes zalejeme horúcim mliekom a ďalej miešame do zhustnutia. Prelejeme do fľaše a necháme niekoľko dní v chladničke – čím je koňak odležanejší, tým je hustejší. Dospelý si potom môžu do pohárika s „vaječníkom“ pridať rum podľa vlastnej chuti, deťom môžeme zlepšiť chuť kvapkou ovocného sirupu.

Tip: Ak neholdujeme rumu, môžeme použiť whisky, vodku, brandy alebo koňak.

Skryť Vypnúť reklamu



zavinac2.jpgDomáce naložené slede
suroviny na 4 poháre po 750 ml


2 kg čerstvých alebo mrazených sleďov

Nálev:
500 ml octu
500 ml vody
4 lyžice soli

Marináda:
500 ml vody
250 ml octu
1 lyžica celého korenia
1 lyžica nového korenia
3 bobkové listy
1 lyžica horčičných semienok
1 lyžica cukru
2 cibule nakrájané na kolieska
1 mrkva nakrájaná na kolieska

Suroviny na nálev dáme do misky. Čerstvé ryby očistíme, ak nie sú vypitvané, vypitveme. Vložíme ich do primerane veľkej nádoby (veľkého zaváracieho pohára, keramickej nádoby alebo nerezového kastróla), zalejeme ich nálevom a prikryté necháme stáť v chlade 48 hodín.

Naložené ryby vyberieme z nálevu, každú rozrežeme pozdĺž chrbtice na polovice a chrbticu vyberieme. Drobné kostičky vyberať nemusíme, v octe zmäknú. Po odležaní rýb v náleve si pripravíme marinádu: všetky prísady dáme do hrnca, 15 minút povaríme a dáme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým zrolujeme každý rez ryby, spichneme ho špáradlom a naskladáme do pohárov. Zalejeme pripravenou, vychladenou marinádou so zeleninou a dáme najmenej 3 dni odležať. Podobne môžeme naložiť napríklad aj pstruha nakrájaného na rezy.

Tip: Do vychladenej marinády môžeme podľa chuti pridať sladkokyslé uhorky nakrájané na hrubšie kolieska, niekoľko vetvičiek čerstvého kôpru, na plátky nakrájaný citrón a soľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 932
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 762
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 682
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 559
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 173
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 910
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 371
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 228
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 199
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 096
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ak sa chcú seniori nad 65 rokov prihlásiť ako náhradníci na očkovanie musia pátrať po tom, aký systém prihlasovania používa ich najbližšie očkovacie centrum. Ilustračná fotografia.

Nemocnice navrhujú, aby sa náhradníci prihlasovali cez portál korona.gov.

8 h
Certifikát z celoplošného skríningového testovania na ochorenie COVID-19 prebiehajúceho od 18. - 26. januára 2021.

Zoznam zmien platných od 27. januára.

8 h

V sobotu sa chystajú ďalšie protesty.

6 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

15 h
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

18 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

25. jan
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan