Darčeky z kuchyne

Nelámte si hlavu nad tým, čo venujete na Vianoce najbližším. Inšpirujte sa našimi darčekmi vlastnoručne vyrobenými v kuchyni.



pernicky.jpgMedové perníčky
Suroviny na 2 plechy perníčkov

250 g medu
250 g jemného pieskového cukru
2 až 4 lyžice vody
2 lyžice rumu
500 g hladkej múky
100 g mletých mandlí
1 balenie kypriaceho perníkového prášku (alebo kypriaceho prášku a perníkového korenia)
1 šálka osladeného mlieka na potrenie pečiva
soľ

Cukrová poleva:
300 g múčkového cukru
3 až 5 lyžíc vody
potravinárske farbivá

Najprv si nahrejme med. Keď trochu vychladne, pridáme doň cukor, vodu a rum. Do misy preosejeme múku, prihodíme mleté mandle, pridáme kypriaci prášok a štipku soli. Potom prilejeme vlažnú medovú zmes a vypracujeme tuhé cesto. Zabalené v potravinárskej fólii ho necháme cez noc odležať v chladničke.

Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme z chladničky, necháme ho ohriať na izbovú teplotu, vyváľame z neho asi 0,5 cm vysokú placku a vykrajujeme z nej požadované tvary. Rozložíme ich na plech vyložený pečiacim papierom a ich povrch potrieme mliekom. Pečieme ich 20 až 25 minút pri teplote 160 stupňov.

Cukrová poleva: Cukor nasypeme do misky, prilejeme vodu a miešame vareškou do zhustnutia asi 10 minút. Poleva musí byť hustá, ale tekutá. Môžeme ju zafarbiť potravinárskou farbou (pri jej príprave postupujeme podľa návodu na obale). Vychladnuté perníčky ozdobíme pomocou štetca. Keď poleva zaschne, vložíme perníky do škatule a necháme ich minimálne 14 dní odležať.

Tip: Perníčky sa dajú ozdobiť aj rumovou alebo citrónovou polevou či čokoládovou polevou z vrecúška.

Čokoládový adventný kalendár
Suroviny na 24 placiek
cokola2.jpg

200 g čokolády na varenie (najradšej s obsahom kakaa aspoň 50 %)
70 g masla nasekaného na kúsky
40 g múčkového cukru
100 g olúpaných nasekaných mandlí
24 papierových košíčkov

Na ozdobu:
50 g čokolády
1 lyžica smotany na šľahanie

Čokoládu na varenie nalámeme na menšie kúsky a vložíme do misky. Pridáme maslo a cukor a ohrievame vo vodnom kúpeli asi 1 minútu. Potom prihodíme mandle, zamiešame a odstavíme z ohňa.Čokoládo-vú hmotu nalejeme po lyžičkách do pripravených papierových košíčkov, v každom by mala byť asi 0,5 cm vrstva. Dajme ich stuhnúť do chladničky.

Na ozdobu: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu spolu so smotanou na šľahanie. Stuhnuté placičky vyberieme z košíčkov. Rozpustenou čokoládou naplníme zdobiaci kornútok so slabým nadstavcom a na hladkú stranu placičiek napíšeme číslice od 1 po 24.
orechy2.jpg
Tip: Na ozdobenie môžeme použiť i bielu čokoládu.

Orechy v mede
suroviny na 2 poháre


100 g lieskových orieškov
100 g lúpaných mandlí
100 g vlašských orechov
250 g medu

Lieskové oriešky krátko nasucho opečieme, vložíme ich do suchej utierky a trením ich zbavíme šupiek. Mandle vhodíme do kastrólika s vriacou vodou, chvíľku povaríme, scedíme, zalejeme studenou vodou, znovu scedíme, zbavíme šupiek a necháme na teplom mieste preschnúť. Vlašské orechy môžeme ogrilovať alebo ich len otrieme utierkou. Čisté a suché plody vložíme do pohárov a zalejeme medom.

Tip: Pre vôňu a krásu pridáme do medu kúsok čerstvej mäty.


vajecny2.jpgVaječný koňak pre deti i dospelých
suroviny na 700 ml


500 ml plnotučného mlieka
4 žĺtky
200 g múčkového cukru l kvapka vanilkovej drviny alebo na špičke nože utlčenej a preosiatej vanilky (dá sa nahradiť balíčkom vanilkového cukru) l 250 ml rumu (pre dospelých) alebo kvapka ovocného sirupu (pre deti)

Mlieko nalejeme do hrnčeka a privedieme takmer k varu. Vo vodnom kúpeli, najlepšie v plytkej miske posadenej na hrnčeku s vriacou vodou tak, aby sa jej dno nedotýkalo vody, vytrepeme žĺtky s cukrom a vanilkou. Zmes zalejeme horúcim mliekom a ďalej miešame do zhustnutia. Prelejeme do fľaše a necháme niekoľko dní v chladničke – čím je koňak odležanejší, tým je hustejší. Dospelý si potom môžu do pohárika s „vaječníkom“ pridať rum podľa vlastnej chuti, deťom môžeme zlepšiť chuť kvapkou ovocného sirupu.

Tip: Ak neholdujeme rumu, môžeme použiť whisky, vodku, brandy alebo koňak.



zavinac2.jpgDomáce naložené slede
suroviny na 4 poháre po 750 ml


2 kg čerstvých alebo mrazených sleďov

Nálev:
500 ml octu
500 ml vody
4 lyžice soli

Marináda:
500 ml vody
250 ml octu
1 lyžica celého korenia
1 lyžica nového korenia
3 bobkové listy
1 lyžica horčičných semienok
1 lyžica cukru
2 cibule nakrájané na kolieska
1 mrkva nakrájaná na kolieska

Suroviny na nálev dáme do misky. Čerstvé ryby očistíme, ak nie sú vypitvané, vypitveme. Vložíme ich do primerane veľkej nádoby (veľkého zaváracieho pohára, keramickej nádoby alebo nerezového kastróla), zalejeme ich nálevom a prikryté necháme stáť v chlade 48 hodín.

Naložené ryby vyberieme z nálevu, každú rozrežeme pozdĺž chrbtice na polovice a chrbticu vyberieme. Drobné kostičky vyberať nemusíme, v octe zmäknú. Po odležaní rýb v náleve si pripravíme marinádu: všetky prísady dáme do hrnca, 15 minút povaríme a dáme vychladnúť.

Medzitým zrolujeme každý rez ryby, spichneme ho špáradlom a naskladáme do pohárov. Zalejeme pripravenou, vychladenou marinádou so zeleninou a dáme najmenej 3 dni odležať. Podobne môžeme naložiť napríklad aj pstruha nakrájaného na rezy.

Tip: Do vychladenej marinády môžeme podľa chuti pridať sladkokyslé uhorky nakrájané na hrubšie kolieska, niekoľko vetvičiek čerstvého kôpru, na plátky nakrájaný citrón a soľ.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 039
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 558
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 581
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 241
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 913
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 707
  7. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 381
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 308
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 589
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 155

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Jeden za všetkých, všetci za jedného. Čo má Kaliňák s tromi mušketiermi

Dom, v ktorom býva minister vnútra Robert Kaliňák, je pomenovaný podľa Aramisa z Troch mušketierov. Susedmi sú Athos a Porthos.

PRIMÁR

S vekom lekára môže stúpať aj počet úmrtí pacientov

Lekárom nad šesťdesiat úmrtnosť pacientov stúpla.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?