Darčeky z kuchyne

Nelámte si hlavu nad tým, čo venujete na Vianoce najbližším. Inšpirujte sa našimi darčekmi vlastnoručne vyrobenými v kuchyni.



pernicky.jpgMedové perníčky
Suroviny na 2 plechy perníčkov

250 g medu
250 g jemného pieskového cukru
2 až 4 lyžice vody
2 lyžice rumu
500 g hladkej múky
100 g mletých mandlí
1 balenie kypriaceho perníkového prášku (alebo kypriaceho prášku a perníkového korenia)
1 šálka osladeného mlieka na potrenie pečiva
soľ

Cukrová poleva:
300 g múčkového cukru
3 až 5 lyžíc vody
potravinárske farbivá

Najprv si nahrejme med. Keď trochu vychladne, pridáme doň cukor, vodu a rum. Do misy preosejeme múku, prihodíme mleté mandle, pridáme kypriaci prášok a štipku soli. Potom prilejeme vlažnú medovú zmes a vypracujeme tuhé cesto. Zabalené v potravinárskej fólii ho necháme cez noc odležať v chladničke.

Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme z chladničky, necháme ho ohriať na izbovú teplotu, vyváľame z neho asi 0,5 cm vysokú placku a vykrajujeme z nej požadované tvary. Rozložíme ich na plech vyložený pečiacim papierom a ich povrch potrieme mliekom. Pečieme ich 20 až 25 minút pri teplote 160 stupňov.

Cukrová poleva: Cukor nasypeme do misky, prilejeme vodu a miešame vareškou do zhustnutia asi 10 minút. Poleva musí byť hustá, ale tekutá. Môžeme ju zafarbiť potravinárskou farbou (pri jej príprave postupujeme podľa návodu na obale). Vychladnuté perníčky ozdobíme pomocou štetca. Keď poleva zaschne, vložíme perníky do škatule a necháme ich minimálne 14 dní odležať.

Tip: Perníčky sa dajú ozdobiť aj rumovou alebo citrónovou polevou či čokoládovou polevou z vrecúška.

Čokoládový adventný kalendár
Suroviny na 24 placiek
cokola2.jpg

200 g čokolády na varenie (najradšej s obsahom kakaa aspoň 50 %)
70 g masla nasekaného na kúsky
40 g múčkového cukru
100 g olúpaných nasekaných mandlí
24 papierových košíčkov

Na ozdobu:
50 g čokolády
1 lyžica smotany na šľahanie

Čokoládu na varenie nalámeme na menšie kúsky a vložíme do misky. Pridáme maslo a cukor a ohrievame vo vodnom kúpeli asi 1 minútu. Potom prihodíme mandle, zamiešame a odstavíme z ohňa.Čokoládo-vú hmotu nalejeme po lyžičkách do pripravených papierových košíčkov, v každom by mala byť asi 0,5 cm vrstva. Dajme ich stuhnúť do chladničky.

Na ozdobu: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu spolu so smotanou na šľahanie. Stuhnuté placičky vyberieme z košíčkov. Rozpustenou čokoládou naplníme zdobiaci kornútok so slabým nadstavcom a na hladkú stranu placičiek napíšeme číslice od 1 po 24.
orechy2.jpg
Tip: Na ozdobenie môžeme použiť i bielu čokoládu.

Orechy v mede
suroviny na 2 poháre


100 g lieskových orieškov
100 g lúpaných mandlí
100 g vlašských orechov
250 g medu

Lieskové oriešky krátko nasucho opečieme, vložíme ich do suchej utierky a trením ich zbavíme šupiek. Mandle vhodíme do kastrólika s vriacou vodou, chvíľku povaríme, scedíme, zalejeme studenou vodou, znovu scedíme, zbavíme šupiek a necháme na teplom mieste preschnúť. Vlašské orechy môžeme ogrilovať alebo ich len otrieme utierkou. Čisté a suché plody vložíme do pohárov a zalejeme medom.

Tip: Pre vôňu a krásu pridáme do medu kúsok čerstvej mäty.


vajecny2.jpgVaječný koňak pre deti i dospelých
suroviny na 700 ml


500 ml plnotučného mlieka
4 žĺtky
200 g múčkového cukru l kvapka vanilkovej drviny alebo na špičke nože utlčenej a preosiatej vanilky (dá sa nahradiť balíčkom vanilkového cukru) l 250 ml rumu (pre dospelých) alebo kvapka ovocného sirupu (pre deti)

Mlieko nalejeme do hrnčeka a privedieme takmer k varu. Vo vodnom kúpeli, najlepšie v plytkej miske posadenej na hrnčeku s vriacou vodou tak, aby sa jej dno nedotýkalo vody, vytrepeme žĺtky s cukrom a vanilkou. Zmes zalejeme horúcim mliekom a ďalej miešame do zhustnutia. Prelejeme do fľaše a necháme niekoľko dní v chladničke – čím je koňak odležanejší, tým je hustejší. Dospelý si potom môžu do pohárika s „vaječníkom“ pridať rum podľa vlastnej chuti, deťom môžeme zlepšiť chuť kvapkou ovocného sirupu.

Tip: Ak neholdujeme rumu, môžeme použiť whisky, vodku, brandy alebo koňak.



zavinac2.jpgDomáce naložené slede
suroviny na 4 poháre po 750 ml


2 kg čerstvých alebo mrazených sleďov

Nálev:
500 ml octu
500 ml vody
4 lyžice soli

Marináda:
500 ml vody
250 ml octu
1 lyžica celého korenia
1 lyžica nového korenia
3 bobkové listy
1 lyžica horčičných semienok
1 lyžica cukru
2 cibule nakrájané na kolieska
1 mrkva nakrájaná na kolieska

Suroviny na nálev dáme do misky. Čerstvé ryby očistíme, ak nie sú vypitvané, vypitveme. Vložíme ich do primerane veľkej nádoby (veľkého zaváracieho pohára, keramickej nádoby alebo nerezového kastróla), zalejeme ich nálevom a prikryté necháme stáť v chlade 48 hodín.

Naložené ryby vyberieme z nálevu, každú rozrežeme pozdĺž chrbtice na polovice a chrbticu vyberieme. Drobné kostičky vyberať nemusíme, v octe zmäknú. Po odležaní rýb v náleve si pripravíme marinádu: všetky prísady dáme do hrnca, 15 minút povaríme a dáme vychladnúť.

Medzitým zrolujeme každý rez ryby, spichneme ho špáradlom a naskladáme do pohárov. Zalejeme pripravenou, vychladenou marinádou so zeleninou a dáme najmenej 3 dni odležať. Podobne môžeme naložiť napríklad aj pstruha nakrájaného na rezy.

Tip: Do vychladenej marinády môžeme podľa chuti pridať sladkokyslé uhorky nakrájané na hrubšie kolieska, niekoľko vetvičiek čerstvého kôpru, na plátky nakrájaný citrón a soľ.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 990
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 077
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 897
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 036
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 808
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 937
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 509
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 178
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 470
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 215

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

KOMENTÁRE

Plot bol jeho nápad, nie Orbánov. Dnes má dom kúsok od pletiva

Ako sme sa nestretli so starostom Ásotthalomu.

PLUS

Ako prvá žena pred takmer sedemsto rokmi prežila cisársky rez

Českí vedci prišli s novým objavom.

Neprehliadnite tiež

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop