SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Darčeky z kuchyne

Nelámte si hlavu nad tým, čo venujete na Vianoce najbližším. Inšpirujte sa našimi darčekmi vlastnoručne vyrobenými v kuchyni.



pernicky.jpgMedové perníčky
Suroviny na 2 plechy perníčkov

250 g medu
250 g jemného pieskového cukru
2 až 4 lyžice vody
2 lyžice rumu
500 g hladkej múky
100 g mletých mandlí
1 balenie kypriaceho perníkového prášku (alebo kypriaceho prášku a perníkového korenia)
1 šálka osladeného mlieka na potrenie pečiva
soľ

Cukrová poleva:
300 g múčkového cukru
3 až 5 lyžíc vody
potravinárske farbivá

Najprv si nahrejme med. Keď trochu vychladne, pridáme doň cukor, vodu a rum. Do misy preosejeme múku, prihodíme mleté mandle, pridáme kypriaci prášok a štipku soli. Potom prilejeme vlažnú medovú zmes a vypracujeme tuhé cesto. Zabalené v potravinárskej fólii ho necháme cez noc odležať v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme z chladničky, necháme ho ohriať na izbovú teplotu, vyváľame z neho asi 0,5 cm vysokú placku a vykrajujeme z nej požadované tvary. Rozložíme ich na plech vyložený pečiacim papierom a ich povrch potrieme mliekom. Pečieme ich 20 až 25 minút pri teplote 160 stupňov.

Cukrová poleva: Cukor nasypeme do misky, prilejeme vodu a miešame vareškou do zhustnutia asi 10 minút. Poleva musí byť hustá, ale tekutá. Môžeme ju zafarbiť potravinárskou farbou (pri jej príprave postupujeme podľa návodu na obale). Vychladnuté perníčky ozdobíme pomocou štetca. Keď poleva zaschne, vložíme perníky do škatule a necháme ich minimálne 14 dní odležať.

Tip: Perníčky sa dajú ozdobiť aj rumovou alebo citrónovou polevou či čokoládovou polevou z vrecúška.

Čokoládový adventný kalendár
Suroviny na 24 placiek
cokola2.jpg

200 g čokolády na varenie (najradšej s obsahom kakaa aspoň 50 %)
70 g masla nasekaného na kúsky
40 g múčkového cukru
100 g olúpaných nasekaných mandlí
24 papierových košíčkov

Skryť Vypnúť reklamu

Na ozdobu:
50 g čokolády
1 lyžica smotany na šľahanie

Čokoládu na varenie nalámeme na menšie kúsky a vložíme do misky. Pridáme maslo a cukor a ohrievame vo vodnom kúpeli asi 1 minútu. Potom prihodíme mandle, zamiešame a odstavíme z ohňa.Čokoládo-vú hmotu nalejeme po lyžičkách do pripravených papierových košíčkov, v každom by mala byť asi 0,5 cm vrstva. Dajme ich stuhnúť do chladničky.

Na ozdobu: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu spolu so smotanou na šľahanie. Stuhnuté placičky vyberieme z košíčkov. Rozpustenou čokoládou naplníme zdobiaci kornútok so slabým nadstavcom a na hladkú stranu placičiek napíšeme číslice od 1 po 24.
orechy2.jpg
Tip: Na ozdobenie môžeme použiť i bielu čokoládu.

Orechy v mede
suroviny na 2 poháre


100 g lieskových orieškov
100 g lúpaných mandlí
100 g vlašských orechov
250 g medu

Lieskové oriešky krátko nasucho opečieme, vložíme ich do suchej utierky a trením ich zbavíme šupiek. Mandle vhodíme do kastrólika s vriacou vodou, chvíľku povaríme, scedíme, zalejeme studenou vodou, znovu scedíme, zbavíme šupiek a necháme na teplom mieste preschnúť. Vlašské orechy môžeme ogrilovať alebo ich len otrieme utierkou. Čisté a suché plody vložíme do pohárov a zalejeme medom.

Tip: Pre vôňu a krásu pridáme do medu kúsok čerstvej mäty.

Skryť Vypnúť reklamu


vajecny2.jpgVaječný koňak pre deti i dospelých
suroviny na 700 ml


500 ml plnotučného mlieka
4 žĺtky
200 g múčkového cukru l kvapka vanilkovej drviny alebo na špičke nože utlčenej a preosiatej vanilky (dá sa nahradiť balíčkom vanilkového cukru) l 250 ml rumu (pre dospelých) alebo kvapka ovocného sirupu (pre deti)

Mlieko nalejeme do hrnčeka a privedieme takmer k varu. Vo vodnom kúpeli, najlepšie v plytkej miske posadenej na hrnčeku s vriacou vodou tak, aby sa jej dno nedotýkalo vody, vytrepeme žĺtky s cukrom a vanilkou. Zmes zalejeme horúcim mliekom a ďalej miešame do zhustnutia. Prelejeme do fľaše a necháme niekoľko dní v chladničke – čím je koňak odležanejší, tým je hustejší. Dospelý si potom môžu do pohárika s „vaječníkom“ pridať rum podľa vlastnej chuti, deťom môžeme zlepšiť chuť kvapkou ovocného sirupu.

Tip: Ak neholdujeme rumu, môžeme použiť whisky, vodku, brandy alebo koňak.

Skryť Vypnúť reklamu



zavinac2.jpgDomáce naložené slede
suroviny na 4 poháre po 750 ml


2 kg čerstvých alebo mrazených sleďov

Nálev:
500 ml octu
500 ml vody
4 lyžice soli

Marináda:
500 ml vody
250 ml octu
1 lyžica celého korenia
1 lyžica nového korenia
3 bobkové listy
1 lyžica horčičných semienok
1 lyžica cukru
2 cibule nakrájané na kolieska
1 mrkva nakrájaná na kolieska

Suroviny na nálev dáme do misky. Čerstvé ryby očistíme, ak nie sú vypitvané, vypitveme. Vložíme ich do primerane veľkej nádoby (veľkého zaváracieho pohára, keramickej nádoby alebo nerezového kastróla), zalejeme ich nálevom a prikryté necháme stáť v chlade 48 hodín.

Naložené ryby vyberieme z nálevu, každú rozrežeme pozdĺž chrbtice na polovice a chrbticu vyberieme. Drobné kostičky vyberať nemusíme, v octe zmäknú. Po odležaní rýb v náleve si pripravíme marinádu: všetky prísady dáme do hrnca, 15 minút povaríme a dáme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým zrolujeme každý rez ryby, spichneme ho špáradlom a naskladáme do pohárov. Zalejeme pripravenou, vychladenou marinádou so zeleninou a dáme najmenej 3 dni odležať. Podobne môžeme naložiť napríklad aj pstruha nakrájaného na rezy.

Tip: Do vychladenej marinády môžeme podľa chuti pridať sladkokyslé uhorky nakrájané na hrubšie kolieska, niekoľko vetvičiek čerstvého kôpru, na plátky nakrájaný citrón a soľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  2. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  5. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  10. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 295
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 990
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 923
  4. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 14 659
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 437
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 782
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 159
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 896
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 744
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 076
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď zverejnil podrobnosti plošného testovania (minúta po minúte)

Na Slovensku za pondelok pribudlo 901 prípadov nákazy novým koronavírusom pri 5 899 testoch. Pribudlo 11 úmrtí na pľúcnu formu COVID-19, celkový počet obetí je 176. Aktívnych prípadov nákazy je aktuálne 34 872.

Minister obrany SR Jaroslav Naď.
Boris Kollár.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Na obranu deduškov

Vláda seniorom „odporúča“ zákaz vychádzania.

Peter Tkačenko
Scenáristka a spisovateľka Hana Lasicová.

Neprehliadnite tiež

Životný priestor len pár metrov štvorcových. Prečo sú drobné domy veľký fenomén?

Tiny houses sú podľa mnohých výhodnejšie ako hypotéka či garsónka.

Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.
Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou