Tokajský gurmánsky raj

Viete si predstaviť niečo príjemnejšie, ako prečkať studené zimné dni pri dobrom víne a pikantnej maďarskej kuchyni? Túto predstavu vám do bodky splní mestečko Tokaj.

Biele2.jpg

Malebné vinárske mesto je srdcom tokajskej oblasti, ktorá sa rozprestiera v severovýchodnom Maďarsku a jej severný okraj zasahuje do kopcov Zemplínskej vrchoviny na Slovensku. Jeho názov vraj vznikol zo staroslovenského označenia „stokaj“, čo znamená sútok. Tokaj totiž leží na sútoku dvoch maďarských riek Bodrogu a Tisy.

Miestna úrodná pôda a mikroklíma s dlhým teplým babím letom tu vytvorili unikátne podmienky na pestovanie tokajského vína. V teplom vlhkom počasí sa na vínnej réve množí ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea, vďaka ktorej sa hroznové bobule menia na scvrknuté sladké hrozienka, takzvané cibéby. Čím viac ich tokajské víno obsahuje, tým je cennejšie.
Sudy2.jpg
Pivničná exkurzia

V Tokaji sa dá víno ochutnať na každom kroku. Či už v miestnych krčmičkách, kde si k nemu môžeme dať kačaciu alebo husaciu pečeň a na zahriatie pekelne pikantné halászlé, alebo vo vinotékach a nespočetných pivniciach, do ktorých sa schádza priamo z domov a kde nám k nemu miestni naservírujú klobásky, salámy, syry a výborný chlieb. Mestečko je pomerne malé, peši ho prejdete celé asi za hodinku, ale hodovať sa v ňom dá celé dni. Ochutnávky vín si môžu turisti objednať v turistickom informačnom centre, ktoré spolupracuje so všetkými miestnymi vinármi. Tí vám ochotne pripravia degustáciu toho najlepšieho, čo ich pivnice ponúkajú.

Najvzácnejšou a najdrahšou špecialitou je takzvanú aszú s mimoriadne vysokým obsahom cukru a silnou arómou. Neodporúča sa piť ho vo veľkom množstve, lebo okrem toho, že je veľmi kalorické, dá sa z neho aj rýchlo opiť. Kedysi ho miestni uchlipkávali len po troškách ako liek.

Pivnica2.jpgVíno kráľov a kráľ vín

Takto pompézne nazval tokajské víno francúzsky kráľ Ľudovít XIV. Od panovníka vinárskej veľmoci to bola mimoriadne veľká pocta a zdá sa, že Francúzi na tokajské víno do dnešných čias nezabudli.

Hneď po páde socializmu totiž skúpili v Tokaji všetky vínne pivnice a vinice, ktoré boli v tom čase na predaj. Aj najväčšia miestna atrakcia, obrovská Rákociho pivnica s 24 chodbami s celkovou dĺžkou 1500 metrov, patrí dnes francúzsko-maďarskej spoločnosti. Kedysi sa tam obyvatelia Tokaja skrývali pred tureckými nájazdmi, dnes slúži turistom na degustácie.

Do hlbokej pivnice vytesanej v sopečnej hornine sa schádza po tak trochu strašidelnom kamennom schodisku. Dolu sú dlhočizné chodby plné starých sudov, ale víno v nich už nezreje, na to je dnes v Rákociho pivnici príliš teplo. O to príjemnejšie sa tam degustuje.

Aby boli návštevníci schopní ochutnať viacero druhov tokajského, začínajú suchšími odrodami a pokračujú tými sladšími. Medzi jednotlivými pohárikmi si treba dať niečo na zahryznutie, aby sa chuť jednotlivých vín v ústach nemiešala.

Vinica2.jpgPrechádzka na vytrávenie

Po fantastických gurmánskych orgiách dobre padne malá prechádzka na osvieženie. Za mestečkom sú príjemné lužné lesy ako stvorené na tiché rozjímanie v prírode.

V samotnom Tokaji sa oplatí prezrieť historické centrum, kde sa zachovalo pár vinárskych domov zo 16. storočia a niekoľko barokových stavieb, ktoré tam postavili talianski prisťahovalci v 17. a 18. storočí.

Pár budov tu zostalo aj po gréckych a židovských obchodníkoch, okrem iného aj pravoslávny kostol a synagóga. Tokaj totiž odpradávna priťahoval milovníkov vína z celého sveta, a zdá sa, že jeho príťažlivosť časom vôbec nestráca na intenzite.

Ako sa dostanete do Tokaja?

Najlepšie autom alebo vlakom. Z Budapešti tam premáva Tokaj Intercity, ktorý vás do mestečka dopraví za dve a pol hodiny. Ubytovať sa môžete v hoteli Millennium na Bajcsy-Zsilinszky ut., kde zaplatíte za nocľah pre dve osoby v dvojlôžkovej izbe 15 900 forintov (1 760 Sk, 58,6 €). Keby tam náhodou nemali voľné izby (iný hotel v mestečku totiž nie je), môžete skúsiť šťastie v penzióne Novák na Tarcali ut. alebo v hostinci Toldi na Hajdú köz.
4 miesta, ktoré musíte vidieť
  • najväčšiu Rákociho vínnu pivnicu v celom Tokaji
  • Tokajské vinohradnícke múzeum, kde sa dozviete všetko o výrobe miestneho vína
  • Tokajskú galériu s obrazmi miestnych umelcov
  • Synagógu, ktorú postavila židovská obchodnícka komunita

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 123
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 324
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 492
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 312
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 738
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 391
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 011
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 511
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 828
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 675

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.