Anémia alebo „choroba chudobných“ je žiaľ stále bežnou realitou. „Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) chudokrvnosť v dôsledku nesprávnej výživy, takzvaná nutričná anémia, postihuje tridsať percent ľudstva,“ vraví Marcela Skraková, primárka Kliniky hematológie a transfuziológie LF UK. Anémia je chorobný prejav vyvolaný nedostatkom hemoglobínu, krvného farbiva v červených krvinkách, ktorý je zodpovedný za prenos kyslíka po celom tele. Viaže sa v pľúcach a uvoľňuje sa napríklad vo svaloch. Množstvo hemoglobínu závisí od veku, pohlavia a ďalších okolností.
Problémom môže byť napríklad aj malý počet samotných červených krviniek. „Príčinou anémie nemusí byť vždy porucha krvotvorby alebo krviniek, ale aj celý rad najrôznejších chorobných stavov. Správnejšie je hovoriť o anemickom syndróme,“ upresňuje odborníčka. Podľa spôsobu vzniku sa rozoznávajú anémie z nedostatočnej tvorby červených krviniek, zo zvýšenej straty krvi a hemolytické poruchy, vzniknuté pri chronických ochoreniach a z kombinovaných príčin.
Tehotné i anorektičky
Ženy sú na toto ochorenie náchylnejšie. Najmä v plodnom veku pre menštruáciu, lebo telo si musí vytvárať stále novú krv. Mimo rizika nie sú ani tehotné ženy, ženy po pôrode, dojčiace matky, dospievajúce dievčatá, vegetariánky, vegánky, ženy s ochorením štítnej žľazy, obličiek a pečene.
Anémia sa vyskytuje pri rozpade červených krviniek a pri chronických chorobách, ako sú nádory a zápaly, ktoré si vyžadujú stály prísun krvi. Hrozí tiež ženám s anorexiou a zo sociálne slabších vrstiev. Vtedy súvisí s podvýživou a nízkym prísunom potrebných živín do tela. Jednou z častých príčin anémie je totiž najmä nedostatok železa, vitamínu B12 a kyseliny listovej. Práve tieto stavebné látky sú zodpovedné za tvorbu červených krviniek a hemoglobínu.
Organizmus sa bráni Často sa stáva, že žena ani netuší, že trpí anémiou, kým to nepotvrdia krvné testy pri inom vyšetrení alebo pri darovaní krvi. „Typickými prejavmi anémie sú celková únava, bolesti hlavy, nízka výkonnosť, závrate, dýchavica a tachykardia. Dominuje bledosť kože, slizníc, často počuť šelest.
Špecifické príznaky pri deficite železa sú bolestivé ústne kútiky, pálenie jazyka, krehké a suché vlasy, lámavé nechty, na ktorých sa tvoria ryhy. Rozpad červených krviniek (hemolýza) sa prejavuje žltačkou a zväčšenou slezinou. Pre nedostatok vitamínu B12 a kyseliny listovej je zasa charakteristický takzvaný malinový jazyk, ktorý je červený, vyhladený, lesklý s pálivým pocitom. Okrem toho sa môžu vyskytnúť aj neurologické príznaky,“ vysvetľuje Marcela Skraková. Jednotlivé príznaky a ich intenzita samozrejme súvisia s pokročilosťou ochorenia, ale aj s rýchlosťou jeho vzniku. Pokiaľ totiž ku chudokrvnosti dochádza v tele pomaly, organizmus sa bráni kompenzačnými mechanizmami. Vďaka nim chorobné prejavy nie sú také viditeľné a silné. Ak sa však anémia dlhšie nelieči, chorobný stav sa zhoršuje a môže spôsobiť vážne problémy.
„Nedostatočné dávky kyslíka do tkanív môžu viesť až ku generalizovanej hypoxii buniek a tkanín. Dôsledkom toho nastáva dysfunkcia orgánov, respektíve ich zlyhávanie.“ Na nedostatok kyslíka je mimoriadne citlivý najmä centrálny nervový systém, ktorý je pre celkové fungovanie ľudského organizmu nevyhnutný a jeho poškodením vznikajú nenapraviteľné poruchy. Malý prísun železa v období dospievania zasa môže spôsobiť retardáciu rastu. Rizikové skupiny, teda ženy aj deti, by preto nemali podceňovať výživu a varovné príznaky. Ak totiž anémiu zachytíme včas, dá sa liečiť prakticky bez problémov.
Prvoradá je výživa
Aby sme sa vyhli chudokrvnosti, súčasťou jedálneho lístka by mali byť potraviny, ktoré nám zabezpečia dostatočný prísun potrebných výživných látok. Záleží aj na kombinácií jednotlivých zložiek. Železo, základná zložka hemoglobínu, sa napríklad do organizmu
dostáva ľahšie spolu s vitamínom C. Preto je vhodné spolu s mäsom konzumovať aj ovocné šťavy. Celkom opačný účinok majú však čaj alebo vajcia, ktoré jeho vstrebávaniu prekážajú. Netreba ich teda jesť súčasne. Železo nájdeme aj v hydine, čerstvej zelenine, vo fazuli, v cereáliách a rybách. Najviac ho vždy obsahuje pečeň. Zdrojom vitamínu B 12 je kyslá kapusta, droždie, morské riasy, sójové bôby, mliečne produkty, rybie produkty, vajcia. Kyselinu listovú nájdeme v listovej zelenine, najmä v špenáte a brokolici, v ovocí a strukovinách. Jej vstrebávanie zasa zamedzuje alkohol.
Aká je situácia na Slovensku?
„V poslednom období sa kladie dôraz na prevenciu, a preto sa na základe laboratórnych vyšetrení častejšie odhalí prítomnosť anémie. Praktickí, respektíve odborní lekári v takomto prípade pacientky posielajú do hematologickej ambulancie, kde sú dispenzarizované a liečené. Mnohé ženy však príznaky anémie podceňujú a k odborníkovi sa dostávajú v ťažkom klinickom stave. Často už musia byť aj hospitalizované. Sú však aj také pacientky, ktoré sa príliš venujú sebapozorovaniu. Dnes, v čase elektronických médií a informatiky, majú na internete neobmedzený prístup k informáciám o ochoreniach, diagnostike, vyšetreniach a liečebných postupoch, a aj preto prichádzajú k lekárovi dostatočne vopred poučené,“ vraví odborníčka Marcela Skraková.