SME
Štvrtok, 21. október, 2021 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Dnešné menu- Citrón

Citrón je asi naše najznámejšie cudzokrajné ovocie hneď po banáne. V zime čaj s medom a citrónom pomáha pri prechladnutí. V lete nás zase osvieži citronáda s ľadom a cukrom. No asi málokto vie, že to, čo voláme na Slovensku (ale aj v okolitých štátoch) ci

trón, by mal byť skôr lemon alebo limon. Najlepšie delenie majú Briti na citron a lemon. Aký je medzi nimi rozdiel?

Citrón patrí medzi citrusy ako lemon, ale práve on sa pokladá za prapredka všetkých citrusov. Rozdiel je zrejmý po prekrojení. Citrón má hrubú kôru, zvonka žltú až tmavožltú, veľmi aromatickú. Dužina je veľmi malá, takmer bez šťavy a kyslá. Plody bývajú rôznych nepravidelných tvarov od hruškovitého po tvar prstov na ruke s kôrou drsnou, matnou. Plody neraz dorastú do veľkosti až 30 cm. Jednotlivé segmenty (mesiačiky) sa od seba oddeľujú veľmi zle. Citrón sa používa na prípravu oleja, v parfumérii, v lekárnictve. Neskôr sa začalo s novším využitím kôry na účely kandizovania, prípadne na výrobu marmelád.

Lemon má šupku svetložltú, tenkú, zato dužina je výrazná, s ľahko oddeliteľnými segmentmi, chuti od kyslej po sladkú, a je menej aromatický. Používa sa na prípravu nápojov, na dochucovanie liekov, v niektorých krajinách namiesto octu. Plody bývajú oválne s kónickým zakončením na oboch stranách. Kôra lemonu je hladká a lesklá, veľkosť plodu medzi 5,5 – 12 cm.

Pôvod

Predpokladá sa, že citrón a teda aj všetky citrusy pochádzajú z juhovýchodnej Ázie spred 4000 rokov. Z citrónu sa neskôr vyvinuli ostatné známe citrusy ako pomaranč, lemon, grapefruit, limetka, mandarínka, kumquat alebo najnovšie dopestovaný limquat. Citrónovník je malý strom s ostňami, ale z citrusov rodí najväčšie plody. Z Ázie bol citrón prenesený na Stredný východ, kde bol známy pod menom perzské jabĺčko.

Predpokladá sa, že okolo 540 p. n. l. za vlády Kýrosa veľkého z Perzskej veľríše bolo jabĺčko dovezené do Babylonu. Odtiaľ sa citrón preniesol spolu s Alexandrom Veľkým do oblasti Stredozemného mora asi 300 p. n. l. V biblických časoch citrón v Palestíne kultivovali Židia, ktorí ho používajú dodnes pri svojich oslavách svätostánku. Ďalšie rozšírenie nastalo za vlády cisára Augusta. Citrónovníky boli vysadené na mnohých miestach Talianska od Sicílie až po Rím. Lenže čoskoro pestovatelia zistili, že citrónovník je háklivý na nízke teploty, preto začali postupne v chladnejších oblastiach vznikať prvé „oranžériá“. V 4. storočí stromy v Taliansku zničili nájazdy Barbarov a mráz. Prežili a dodnes sa aj pestujú na Korzike a na Sicílii a niektorých gréckych ostrovoch.

Použitie

Citrón poslúži v cukrárstve, do pudingov a koláčov, najmä ako nakladaná kôra v cukre. Kôra citrónu sa v Indii nakladá na pickles (na kyslo asi ako naša sladkokyslá čalamáda). V Indonézii sa čerstvá kôra je surová s ryžou. V Guatemale sa výťažkom z kôry ochucujú sýtené nápoje. V Barbadose sa vyrába „citrónová voda“, ktorá sa používa pri výrobe vermútov. V Číne si ľudia ukladajú čerstvé citróny do misiek, aby im príjemne prevoňali byt. Z listov sa na tichomorských ostrovoch lisuje olej používaný pri príprave francúzskych parfumov. V Indii sa drevo z citrónovníka používa ako palica na podopieranie pri chôdzi. Jej drevo je pevné a trvácne.

Kandizovanie kôry

Plod sa po zbavení dužiny 40 dní máča v slanej vode, voda sa pritom každý druhý deň vymieňa. Potom sa soľ odstráni a následne sa kôra varí a sladí a väčšinou suší na slnku. Najväčšími výrobcami sladenej kôry sú Anglicko, Francúzsko a Spojené štáty americké. V roku 1970, v Portoriku objavili inú metódu výroby sladkej kôry. Dovtedy sa ťažké sudy s kôrou prevážali cez oceány, no odteraz sa malo všetko zjednodušiť. Portoričania prišli na lepšiu technológiu - ošúpanú kôru vysušia pri 42,2 stupňa, čím zredukujú hmotnosť o 95 percent, kôru zabalia do vreciek, prevezú na miesto určenia, tam ju opäť zvlhčia a skandizujú. To zlacňuje celý zdĺhavý proces výroby presladenej kôry.

Využitie

V Paname sa šťava a olej používajú ako liek pri otravách. V západnej Afrike je známy citrón len ako liečivo. Obsahuje kyselinu askorbovú a kyselinu citrónovú. Tie pomáhajú priočiste obličiek a pečene a na hojenie rán. Citrón pomáha na zažívanie, pôsobí proti tvorbe krvných zrazenín, podporuje činnosť žlče a pôsobí aj proti črevným parazitom. Šťava pomáha znižovať horúčku, upokojí zapálené hrdlo.

V západnej Afrike je známy citrón len ako liečivo.

Recepty

Jablkový koláč

  • 100 g polohrubej múky
  • 50 g maizeny
  • štipka soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 70 g masla

Náplň:

  • 500 g kyslých jabĺk
  • 1 citrón
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 50 g práškového cukru
  • 2 vajcia

forma na pečenie

Na doske zmiešame múku, maizenu, soľ, prášok do pečiva, vajce, maslo a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozvaľkáme a vložíme do okrúhlej nádoby na pečenie s priemerom 21 cm. Jabĺčka očistíme, vykrojíme jadrovník, pokrájame na plátky s hrúbkou 0,5 cm a potrieme ich citrónovou šťavou. Na cesto ich poukladáme podobne, ako sú uložené škridly na streche. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 st. C a pečieme asi 30 - 35 minút. Potom rozšľaháme smotanu s vajíčkami a cukrom, vylejeme ju na koláč a dáme piecť ešte na 20 - 25 minút. Vychladený koláč posypeme cukrom.

Pečené kuracie stehná

  • 4 kuracie stehná
  • 1,5 kg zemiakov
  • mrkva
  • olej
  • cesnak
  • soľ
  • čierne korenie
  • vegeta
  • tymian
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 PL horčice
  • citrónová šťava
  • jablká
  • syr
  • grilovacie korenie
  • 2 - 3 menšie cibule

Zemiaky nakrájame na kolieska, podobne aj mrkvu, pridáme olej, primiešame pretlačený cesnak, posolíme, okoreníme, pridáme 1 PL horčice, citrónovú šťavu, cibuľu a necháme hodinu odležať. Medzitým kuracie stehná posypeme solčankou a zmesou grilovacieho korenia. Po hodine dáme zemiakovú zmes na plech, posypeme tymianom, na ňu poukladáme stehná a dáme piecť. Asi v polovici pečenia obložíme stehná jablkami a posypeme nastrúhaným syrom.

Orechové mesiačiky

  • 300 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 130 g mletých vlašských orechov
  • 420 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • citrónová kôra

Suroviny vymiesime do cesta. Cesto rozvaľkáme a z neho vykrajujeme mesiačiky, tie ukladáme na vymastený plech a pečieme. Upečené mesiačiky obaľujeme v práškovom cukre zamiešanom s vanilkovým cukrom.

Tabbouleh

(Stredozemský šalát, Libanon)

  • 210 g kus-kusu
  • 1 hrsť koriandovej vňate
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • 2 hrste mäty
  • 3 citróny – šťava
  • 4 mladé cibuľky
  • 120 ml olivového oleja
  • 120 g čiernych olív
  • arabský (nekvasený) chlieb alebo bageta
  • tzatziky (jogurt s nastrúhanou uhorkou a pretlačeným strúčikom cesnaku, soľ)
  • 500 g paradajok
  • soľ
  • čierne korenie

Pripravte kus-kus podľa návodu. Nahrubo nasekajte petržlenovú a koriandrovú a mätovú vňať. Nakrájajte paradajky na malé kúsky, cibuľku na tenké kolieska. Olivy rozpolte. Všetko zmiešajte vo veľkej mise, dobre osoľte a okoreňte čerstvo pomletým korením. Nechajte vychladnúť v chladničke 2 hodiny, aby sa chute spojili. Podávajte s arabským chlebom a tzatzikmi.

Polievka Tom Kha Gai

(Thajsko)

  • 2 šálky kokosového mlieka
  • 5 cm čerstvého zázvoru (najlepšie thajského kha)
  • 2 šálky slepačieho vývaru
  • 700 g kuracích pŕs, pokrájaných na tenké pásiky
  • 200 g šampiňónov
  • 1 - 2 ČL červených čili papričiek
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 1 ČL jemného trstinového cukru
  • 1 šálky čerstvých listov koriandra
  • 6 stebiel citrónovej trávy
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 6 ks kaffir limetových listov

Ošúpeme a nakrájame zázvor na tenké pásiky. Zmiešame ho s trávou, listami, mliekom a vývarom v stredne veľkom hrnci. Privedieme do varu a necháme vrieť odokryté na slabom ohni 10 minút, občas zamiešame. Pridáme kuracie prsia, šampiňóny, čili, necháme vrieť dalších 8 minút a potom pridáme rybaciu omáčku a trstinový cukor a zamiešame. Nakoniec primiešame limetovú šťavu a ozdobíme koriandrovými lístkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šéf Accenture: Nie je nič nezvyčajné, že mám paralelne dva mítingy naraz
  2. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  3. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  4. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  5. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  7. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  8. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  5. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  6. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  7. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  8. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  9. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 835
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 139
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 167
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 837
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 826
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 732
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 348
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 035
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 2 839
  10. Bratislavu bude sprevádzať luxus 2 641
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Judita a Tomáš

Na jej verzii nesedeli nože, rany ani stopy krvi.


13 h
Testovanie na koronavírus.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 446-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 883 obetí.


a 4 ďalší 13 h
Peter Schut.

Čo je skutočným zámerom zníženia platby za poistencov štátu?


20 h

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 31 110
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 6 634
  3. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 6 221
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 956
  5. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 841
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 674
  7. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 4 780
  8. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 3 574
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu