
Aj keď je domáca pekáreň na chlieb jednoduché zariadenie, nie všetky modely na trhu sú schopné vyčariť z múkovej zmesi chlieb dostatočnej kvality. Dovozcovia totiž často zabúdajú, že domáci trh ponúka iné suroviny a požaduje iný chlieb, na aký je pekáreň predprogramovaná.
V princípe platí, že s pšeničnou múkou si poradí každá pekáreň, s ražnou je to už horšie. Pekárne bývajú na jej spracovanie vybavené špeciálnym programom miesenia a neraz majú na tento účel aj špeciálne metličky na miesenie. Silný motor je zárukou toho, že budete vedieť spracovať aj hustejšie cestá, ktoré zaručia dlhšiu trvanlivosť chleba. Počet programov rozhoduje o úspechu – čím viac ich je, tým väčšia pravdepodobnosť je, že budete spokojní. Niektoré modely umožňujú programovanie. Určiť si môžete dĺžku miesenia, kysnutia aj pečenia.
Viacpočetné rodiny musia myslieť aj na objem pekárne. Od neho závisí veľkosť bochníka. V ponuke sú modely s rôznymi formami, takže pripraviť môžete buď jeden veľký bochník, alebo dva menšie – hoci aj každý z inej zmesi.
Rýchlosť pečenia je dôležitá, čím je však čas kratší, tým nižšiu kvalitu a trvanlivosť bude chlieb mať. To, či budete čakať v základnom programe 4 alebo 2 hodiny, je jedno. Všade môžete siahnuť po programe rýchlopečenia, ktorý to zvládne za polovičný čas. Praktickou funkciou je odložený štart, ktorý sa postará o to, aby vás prebúdzala vôňa čerstvého chleba.
Rady na vianočné nákupy bude SME zverejňovať každý deň až do konca roka.