SME
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Štyri nápady s tofu

Tofu už dávno nepatrí len na taniere zaprisahaných vegetariánov a tvrdohlavých zástancov zdravého žitia. Dajte mu tiež šancu! Milo vás prekvapí.



cilli2.jpgChilli con tofu
Suroviny na 4 porcie


4 lyžice oleja + 2 lyžice na opečenie tofu
3 červené cibule
4 strúčky cesnaku
1 čili paprička
1 červená paprika
1 lyžička mletej rasce
1 plechovka ošúpaných paradajok
½ lyžičky sušeného oregana alebo malá hŕstka čerstvých lístkov
400 g tofu
2 plechovky červených fazúľ
4 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu
čili korenie
soľ
mleté korenie

V hrnci rozohrejeme olej a nasypeme doň nadrobno nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku, malé kocky papriky a tenké slíže čili papričky. Ochutíme rascou a restujeme asi 10 minút. Potom vlejeme do hrnca nakrájané sterilizované paradajky i so šťavou. Prisypeme oregano, soľ, korenie a necháme na miernom ohni dovariť asi 15 minút. Omáčku občas zamiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým nakrájame tofu na kocky a posypeme čili. V panvici rozohrejeme dve lyžice oleja a tofu asi 3 minúty opekáme. Tofu potom presunieme do omáčky, pridáme fazule a ešte 5 minút povaríme. Podávame s krajcom dobrého chleba. Chilli con tofu chutí najlepšie ohrievané.


karbanatky2.jpgKarbonátky z tofu
Suroviny na 4 porcie


400 g tofu
2 lyžice masla
1 kocka zeleninového vývaru
2 mrkvy
2 cibule
2 vajcia
1 lyžička zmesi byliniek – oregano
tymián
petržlen
5 lyžíc strúhanky
4 lyžice oleja
soľ
mleté korenie

Tofu vidličkou rozpučíme a na rozohriatom masle ho asi dve minúty podusíme spolu s rozdrobenou kockou bujónu. Potom odstavíme z ohňa. Očistenú mrkvu jemne nastrúhame a vmiešame k tofu s nadrobno nakrájanou cibuľou.

Pridáme vajce, bylinky a strúhanku, rozmiešame, osolíme a okoreníme. Namiesto obyčajnej strúhanky môžeme použiť kukuričnú, neobsahuje lepok, je ľahšia a menej nasáva tuk. Soľ používajme opatrne, lebo bujón býva zväčša dosť slaný. Navlhčenými rukami vytvarujeme karbonátky a smažíme ich na oleji z každej strany asi 5 minút.

polevka2.jpgPolievka z tofu
Suroviny na 4 porcie


200 g tofu
2 lyžice rastlinného oleja
2 jarné cibuľky
2 mrkvy
2 cm dlhý koreň čerstvého zázvoru
1 l zeleninového vývaru (môže byť aj bujón)
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice suchého sherry
1 lyžička cukru
120 g nakrájaného hlávkového šalátu
soľ
mleté korenie

Tofu nakrájame na kocky. V panvici rozohrejeme olej a tofu na ňom opražíme dohneda. Kocky vyberieme a necháme odkvapkať na servítke. Do rozpáleného oleja vysypeme mrkvu nakrájanú na tenké polovičné kolieska, cibuľku a nadrobno nakrájaný ošúpaný zázvor. Smažíme asi dve minúty. Potom prilejeme zeleninový vývar, sójovú omáčku, sherry a prisypeme cukor. Počas miešania privedieme do varu a potom na miernom ohni povaríme asi minútu. Nakoniec do polievky vložíme pokrájaný hlávkový šalát a opražené tofu.

zapeka2.jpgZapekané zemiaky so šampiňónmi a údeným tofu
Suroviny na 4 porcie


8 zemiakov
2 lyžice oleja
1 cibuľa
2 mrkvy
300 g šampiónov
1 balíček údeného tofu
1 hrnček mrazenej kukurice
1 pór
½ lyžičky mletej sladkej papriky
½ lyžičky mletého karí
½ lyžičky mletého koriandra
1 lyžička vegety bez glutamanu
soľ
mleté korenie

Zemiaky umyjeme a varíme v osolenej vode domäkka asi 15 - 20 minút. Mierne ochladené ich ošúpeme a nakrájame na plátky. Na oleji opražíme polovičné kolieska cibule. Prihodíme na ňu malé kocky mrkvy, posypeme mletou paprikou, karí, koriandrom a pečieme ešte ďalšiu minútu.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom pridáme kocky nakrájaného tofu a plátky šampiňónov. Pre výraznejšiu vôňu môžeme použiť akékoľvek iné huby. Prisypeme mrazenú kukuricu a podlejeme 100 ml vody. Osolíme, okoreníme, pridáme vegetu a dusíme 3 minúty.

Nakoniec primiešame pór nakrájaný na kolieska. Necháme prejsť varom a odstavíme. Rúru predhrejeme na 180˚C. Do zapekacej misky potretej olejom naskladáme polovicu zemiakov. Na ne navrstvíme zeleninovú zmes s tofu a prikryjeme ostatnými zemiakmi. Necháme zapekať asi 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 25 233
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 480
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 980
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 180
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 034
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 732
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 886
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 665
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Slovensko otestujú celoplošne cez víkend (minúta po minúte)

Počas pilotnej fázy plošného testovania otestovali 140 945 ľudí.

v popredí vpravo premiér Igor Matovič, v pozadí sprava minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister obrany Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniel Zmeko na brífingu s novinármi počas prestávky zasadnutia Ústredného krízového štábu.
Viliam Turan na archívnej fotografii.
Komentár Petra Schutza

Do análov hlavným vchodom

Ani päťtisíc odhalených v predpremiére nedáva odpoveď na záhadu, že načo je dobré plošné testovanie.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová