SME

Štyri nápady s tofu

Tofu už dávno nepatrí len na taniere zaprisahaných vegetariánov a tvrdohlavých zástancov zdravého žitia. Dajte mu tiež šancu! Milo vás prekvapí.



cilli2.jpgChilli con tofu
Suroviny na 4 porcie


4 lyžice oleja + 2 lyžice na opečenie tofu
3 červené cibule
4 strúčky cesnaku
1 čili paprička
1 červená paprika
1 lyžička mletej rasce
1 plechovka ošúpaných paradajok
½ lyžičky sušeného oregana alebo malá hŕstka čerstvých lístkov
400 g tofu
2 plechovky červených fazúľ
4 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu
čili korenie
soľ
mleté korenie

V hrnci rozohrejeme olej a nasypeme doň nadrobno nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku, malé kocky papriky a tenké slíže čili papričky. Ochutíme rascou a restujeme asi 10 minút. Potom vlejeme do hrnca nakrájané sterilizované paradajky i so šťavou. Prisypeme oregano, soľ, korenie a necháme na miernom ohni dovariť asi 15 minút. Omáčku občas zamiešame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým nakrájame tofu na kocky a posypeme čili. V panvici rozohrejeme dve lyžice oleja a tofu asi 3 minúty opekáme. Tofu potom presunieme do omáčky, pridáme fazule a ešte 5 minút povaríme. Podávame s krajcom dobrého chleba. Chilli con tofu chutí najlepšie ohrievané.


karbanatky2.jpgKarbonátky z tofu
Suroviny na 4 porcie


400 g tofu
2 lyžice masla
1 kocka zeleninového vývaru
2 mrkvy
2 cibule
2 vajcia
1 lyžička zmesi byliniek – oregano
tymián
petržlen
5 lyžíc strúhanky
4 lyžice oleja
soľ
mleté korenie

Tofu vidličkou rozpučíme a na rozohriatom masle ho asi dve minúty podusíme spolu s rozdrobenou kockou bujónu. Potom odstavíme z ohňa. Očistenú mrkvu jemne nastrúhame a vmiešame k tofu s nadrobno nakrájanou cibuľou.

Pridáme vajce, bylinky a strúhanku, rozmiešame, osolíme a okoreníme. Namiesto obyčajnej strúhanky môžeme použiť kukuričnú, neobsahuje lepok, je ľahšia a menej nasáva tuk. Soľ používajme opatrne, lebo bujón býva zväčša dosť slaný. Navlhčenými rukami vytvarujeme karbonátky a smažíme ich na oleji z každej strany asi 5 minút.

polevka2.jpgPolievka z tofu
Suroviny na 4 porcie


200 g tofu
2 lyžice rastlinného oleja
2 jarné cibuľky
2 mrkvy
2 cm dlhý koreň čerstvého zázvoru
1 l zeleninového vývaru (môže byť aj bujón)
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice suchého sherry
1 lyžička cukru
120 g nakrájaného hlávkového šalátu
soľ
mleté korenie

Tofu nakrájame na kocky. V panvici rozohrejeme olej a tofu na ňom opražíme dohneda. Kocky vyberieme a necháme odkvapkať na servítke. Do rozpáleného oleja vysypeme mrkvu nakrájanú na tenké polovičné kolieska, cibuľku a nadrobno nakrájaný ošúpaný zázvor. Smažíme asi dve minúty. Potom prilejeme zeleninový vývar, sójovú omáčku, sherry a prisypeme cukor. Počas miešania privedieme do varu a potom na miernom ohni povaríme asi minútu. Nakoniec do polievky vložíme pokrájaný hlávkový šalát a opražené tofu.

zapeka2.jpgZapekané zemiaky so šampiňónmi a údeným tofu
Suroviny na 4 porcie


8 zemiakov
2 lyžice oleja
1 cibuľa
2 mrkvy
300 g šampiónov
1 balíček údeného tofu
1 hrnček mrazenej kukurice
1 pór
½ lyžičky mletej sladkej papriky
½ lyžičky mletého karí
½ lyžičky mletého koriandra
1 lyžička vegety bez glutamanu
soľ
mleté korenie

Zemiaky umyjeme a varíme v osolenej vode domäkka asi 15 - 20 minút. Mierne ochladené ich ošúpeme a nakrájame na plátky. Na oleji opražíme polovičné kolieska cibule. Prihodíme na ňu malé kocky mrkvy, posypeme mletou paprikou, karí, koriandrom a pečieme ešte ďalšiu minútu.

SkryťVypnúť reklamu

Potom pridáme kocky nakrájaného tofu a plátky šampiňónov. Pre výraznejšiu vôňu môžeme použiť akékoľvek iné huby. Prisypeme mrazenú kukuricu a podlejeme 100 ml vody. Osolíme, okoreníme, pridáme vegetu a dusíme 3 minúty.

Nakoniec primiešame pór nakrájaný na kolieska. Necháme prejsť varom a odstavíme. Rúru predhrejeme na 180˚C. Do zapekacej misky potretej olejom naskladáme polovicu zemiakov. Na ne navrstvíme zeleninovú zmes s tofu a prikryjeme ostatnými zemiakmi. Necháme zapekať asi 15 minút.

Autor: Iva Jakešová, recepty pochádzajú z časopisu Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  2. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  3. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  5. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  6. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  7. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 251
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 501
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 187
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 5 103
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 3 981
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 3 647
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 838
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 363
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 104 540
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 53 609
  3. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 49 399
  4. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 470
  5. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 25 313
  6. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 886
  7. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 315
  8. Matej Galo: Pán Fico, ste tak neschopný, alebo len žijete mimo reality? 16 239
  1. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  2. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  3. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  4. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  5. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  6. Tupou Ceruzou: Medvede
  7. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  8. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
reklama
SkryťZatvoriť reklamu