SME
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Štyri nápady s tofu

Tofu už dávno nepatrí len na taniere zaprisahaných vegetariánov a tvrdohlavých zástancov zdravého žitia. Dajte mu tiež šancu! Milo vás prekvapí.



cilli2.jpgChilli con tofu
Suroviny na 4 porcie


4 lyžice oleja + 2 lyžice na opečenie tofu
3 červené cibule
4 strúčky cesnaku
1 čili paprička
1 červená paprika
1 lyžička mletej rasce
1 plechovka ošúpaných paradajok
½ lyžičky sušeného oregana alebo malá hŕstka čerstvých lístkov
400 g tofu
2 plechovky červených fazúľ
4 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu
čili korenie
soľ
mleté korenie

V hrnci rozohrejeme olej a nasypeme doň nadrobno nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku, malé kocky papriky a tenké slíže čili papričky. Ochutíme rascou a restujeme asi 10 minút. Potom vlejeme do hrnca nakrájané sterilizované paradajky i so šťavou. Prisypeme oregano, soľ, korenie a necháme na miernom ohni dovariť asi 15 minút. Omáčku občas zamiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým nakrájame tofu na kocky a posypeme čili. V panvici rozohrejeme dve lyžice oleja a tofu asi 3 minúty opekáme. Tofu potom presunieme do omáčky, pridáme fazule a ešte 5 minút povaríme. Podávame s krajcom dobrého chleba. Chilli con tofu chutí najlepšie ohrievané.


karbanatky2.jpgKarbonátky z tofu
Suroviny na 4 porcie


400 g tofu
2 lyžice masla
1 kocka zeleninového vývaru
2 mrkvy
2 cibule
2 vajcia
1 lyžička zmesi byliniek – oregano
tymián
petržlen
5 lyžíc strúhanky
4 lyžice oleja
soľ
mleté korenie

Tofu vidličkou rozpučíme a na rozohriatom masle ho asi dve minúty podusíme spolu s rozdrobenou kockou bujónu. Potom odstavíme z ohňa. Očistenú mrkvu jemne nastrúhame a vmiešame k tofu s nadrobno nakrájanou cibuľou.

Pridáme vajce, bylinky a strúhanku, rozmiešame, osolíme a okoreníme. Namiesto obyčajnej strúhanky môžeme použiť kukuričnú, neobsahuje lepok, je ľahšia a menej nasáva tuk. Soľ používajme opatrne, lebo bujón býva zväčša dosť slaný. Navlhčenými rukami vytvarujeme karbonátky a smažíme ich na oleji z každej strany asi 5 minút.

polevka2.jpgPolievka z tofu
Suroviny na 4 porcie


200 g tofu
2 lyžice rastlinného oleja
2 jarné cibuľky
2 mrkvy
2 cm dlhý koreň čerstvého zázvoru
1 l zeleninového vývaru (môže byť aj bujón)
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice suchého sherry
1 lyžička cukru
120 g nakrájaného hlávkového šalátu
soľ
mleté korenie

Tofu nakrájame na kocky. V panvici rozohrejeme olej a tofu na ňom opražíme dohneda. Kocky vyberieme a necháme odkvapkať na servítke. Do rozpáleného oleja vysypeme mrkvu nakrájanú na tenké polovičné kolieska, cibuľku a nadrobno nakrájaný ošúpaný zázvor. Smažíme asi dve minúty. Potom prilejeme zeleninový vývar, sójovú omáčku, sherry a prisypeme cukor. Počas miešania privedieme do varu a potom na miernom ohni povaríme asi minútu. Nakoniec do polievky vložíme pokrájaný hlávkový šalát a opražené tofu.

zapeka2.jpgZapekané zemiaky so šampiňónmi a údeným tofu
Suroviny na 4 porcie


8 zemiakov
2 lyžice oleja
1 cibuľa
2 mrkvy
300 g šampiónov
1 balíček údeného tofu
1 hrnček mrazenej kukurice
1 pór
½ lyžičky mletej sladkej papriky
½ lyžičky mletého karí
½ lyžičky mletého koriandra
1 lyžička vegety bez glutamanu
soľ
mleté korenie

Zemiaky umyjeme a varíme v osolenej vode domäkka asi 15 - 20 minút. Mierne ochladené ich ošúpeme a nakrájame na plátky. Na oleji opražíme polovičné kolieska cibule. Prihodíme na ňu malé kocky mrkvy, posypeme mletou paprikou, karí, koriandrom a pečieme ešte ďalšiu minútu.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom pridáme kocky nakrájaného tofu a plátky šampiňónov. Pre výraznejšiu vôňu môžeme použiť akékoľvek iné huby. Prisypeme mrazenú kukuricu a podlejeme 100 ml vody. Osolíme, okoreníme, pridáme vegetu a dusíme 3 minúty.

Nakoniec primiešame pór nakrájaný na kolieska. Necháme prejsť varom a odstavíme. Rúru predhrejeme na 180˚C. Do zapekacej misky potretej olejom naskladáme polovicu zemiakov. Na ne navrstvíme zeleninovú zmes s tofu a prikryjeme ostatnými zemiakmi. Necháme zapekať asi 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 207
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 735
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 009
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 643
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 413
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 124
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 071
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 889
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 786
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Matovič naďalej trvá na celoplošnom testovaní (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Vláda opäť odložila rozhodovanie o plošnom testovaní

Premiér Matovič stanovisko k testovaniu nemení.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).
Cynická obluda

Dôkaz o účinnosti homeopatík

Ako to, že Cibulková netrvala na tom, aby jej vakcínu najskôr miliardukrát rozriedili?

Koronavírusom sa nakazilo už viac ako 55 miliónov ľudí.