Chilli con tofu
Suroviny na 4 porcie
4 lyžice oleja + 2 lyžice na opečenie tofu
3 červené cibule
4 strúčky cesnaku
1 čili paprička
1 červená paprika
1 lyžička mletej rasce
1 plechovka ošúpaných paradajok
½ lyžičky sušeného oregana alebo malá hŕstka čerstvých lístkov
400 g tofu
2 plechovky červených fazúľ
4 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu
čili korenie
soľ
mleté korenie
V hrnci rozohrejeme olej a nasypeme doň nadrobno nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku, malé kocky papriky a tenké slíže čili papričky. Ochutíme rascou a restujeme asi 10 minút. Potom vlejeme do hrnca nakrájané sterilizované paradajky i so šťavou. Prisypeme oregano, soľ, korenie a necháme na miernom ohni dovariť asi 15 minút. Omáčku občas zamiešame.
Medzitým nakrájame tofu na kocky a posypeme čili. V panvici rozohrejeme dve lyžice oleja a tofu asi 3 minúty opekáme. Tofu potom presunieme do omáčky, pridáme fazule a ešte 5 minút povaríme. Podávame s krajcom dobrého chleba. Chilli con tofu chutí najlepšie ohrievané.
Karbonátky z tofu
Suroviny na 4 porcie
400 g tofu
2 lyžice masla
1 kocka zeleninového vývaru
2 mrkvy
2 cibule
2 vajcia
1 lyžička zmesi byliniek – oregano
tymián
petržlen
5 lyžíc strúhanky
4 lyžice oleja
soľ
mleté korenie
Tofu vidličkou rozpučíme a na rozohriatom masle ho asi dve minúty podusíme spolu s rozdrobenou kockou bujónu. Potom odstavíme z ohňa. Očistenú mrkvu jemne nastrúhame a vmiešame k tofu s nadrobno nakrájanou cibuľou.
Pridáme vajce, bylinky a strúhanku, rozmiešame, osolíme a okoreníme. Namiesto obyčajnej strúhanky môžeme použiť kukuričnú, neobsahuje lepok, je ľahšia a menej nasáva tuk. Soľ používajme opatrne, lebo bujón býva zväčša dosť slaný. Navlhčenými rukami vytvarujeme karbonátky a smažíme ich na oleji z každej strany asi 5 minút. Polievka z tofu
Suroviny na 4 porcie
200 g tofu
2 lyžice rastlinného oleja
2 jarné cibuľky
2 mrkvy
2 cm dlhý koreň čerstvého zázvoru
1 l zeleninového vývaru (môže byť aj bujón)
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice suchého sherry
1 lyžička cukru
120 g nakrájaného hlávkového šalátu
soľ
mleté korenie
Tofu nakrájame na kocky. V panvici rozohrejeme olej a tofu na ňom opražíme dohneda. Kocky vyberieme a necháme odkvapkať na servítke. Do rozpáleného oleja vysypeme mrkvu nakrájanú na tenké polovičné kolieska, cibuľku a nadrobno nakrájaný ošúpaný zázvor. Smažíme asi dve minúty. Potom prilejeme zeleninový vývar, sójovú omáčku, sherry a prisypeme cukor. Počas miešania privedieme do varu a potom na miernom ohni povaríme asi minútu. Nakoniec do polievky vložíme pokrájaný hlávkový šalát a opražené tofu. Zapekané zemiaky so šampiňónmi a údeným tofu
Suroviny na 4 porcie
8 zemiakov
2 lyžice oleja
1 cibuľa
2 mrkvy
300 g šampiónov
1 balíček údeného tofu
1 hrnček mrazenej kukurice
1 pór
½ lyžičky mletej sladkej papriky
½ lyžičky mletého karí
½ lyžičky mletého koriandra
1 lyžička vegety bez glutamanu
soľ
mleté korenie
Zemiaky umyjeme a varíme v osolenej vode domäkka asi 15 - 20 minút. Mierne ochladené ich ošúpeme a nakrájame na plátky. Na oleji opražíme polovičné kolieska cibule. Prihodíme na ňu malé kocky mrkvy, posypeme mletou paprikou, karí, koriandrom a pečieme ešte ďalšiu minútu.
Potom pridáme kocky nakrájaného tofu a plátky šampiňónov. Pre výraznejšiu vôňu môžeme použiť akékoľvek iné huby. Prisypeme mrazenú kukuricu a podlejeme 100 ml vody. Osolíme, okoreníme, pridáme vegetu a dusíme 3 minúty.
Nakoniec primiešame pór nakrájaný na kolieska. Necháme prejsť varom a odstavíme. Rúru predhrejeme na 180˚C. Do zapekacej misky potretej olejom naskladáme polovicu zemiakov. Na ne navrstvíme zeleninovú zmes s tofu a prikryjeme ostatnými zemiakmi. Necháme zapekať asi 15 minút.
Autor: Iva Jakešová, recepty pochádzajú z časopisu Gurmán