Štyri nápady s tofu

Tofu už dávno nepatrí len na taniere zaprisahaných vegetariánov a tvrdohlavých zástancov zdravého žitia. Dajte mu tiež šancu! Milo vás prekvapí.



cilli2.jpgChilli con tofu
Suroviny na 4 porcie


4 lyžice oleja + 2 lyžice na opečenie tofu
3 červené cibule
4 strúčky cesnaku
1 čili paprička
1 červená paprika
1 lyžička mletej rasce
1 plechovka ošúpaných paradajok
½ lyžičky sušeného oregana alebo malá hŕstka čerstvých lístkov
400 g tofu
2 plechovky červených fazúľ
4 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu
čili korenie
soľ
mleté korenie

V hrnci rozohrejeme olej a nasypeme doň nadrobno nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku, malé kocky papriky a tenké slíže čili papričky. Ochutíme rascou a restujeme asi 10 minút. Potom vlejeme do hrnca nakrájané sterilizované paradajky i so šťavou. Prisypeme oregano, soľ, korenie a necháme na miernom ohni dovariť asi 15 minút. Omáčku občas zamiešame.

Článok pokračuje pod video reklamou

Medzitým nakrájame tofu na kocky a posypeme čili. V panvici rozohrejeme dve lyžice oleja a tofu asi 3 minúty opekáme. Tofu potom presunieme do omáčky, pridáme fazule a ešte 5 minút povaríme. Podávame s krajcom dobrého chleba. Chilli con tofu chutí najlepšie ohrievané.


karbanatky2.jpgKarbonátky z tofu
Suroviny na 4 porcie


400 g tofu
2 lyžice masla
1 kocka zeleninového vývaru
2 mrkvy
2 cibule
2 vajcia
1 lyžička zmesi byliniek – oregano
tymián
petržlen
5 lyžíc strúhanky
4 lyžice oleja
soľ
mleté korenie

Tofu vidličkou rozpučíme a na rozohriatom masle ho asi dve minúty podusíme spolu s rozdrobenou kockou bujónu. Potom odstavíme z ohňa. Očistenú mrkvu jemne nastrúhame a vmiešame k tofu s nadrobno nakrájanou cibuľou.

Pridáme vajce, bylinky a strúhanku, rozmiešame, osolíme a okoreníme. Namiesto obyčajnej strúhanky môžeme použiť kukuričnú, neobsahuje lepok, je ľahšia a menej nasáva tuk. Soľ používajme opatrne, lebo bujón býva zväčša dosť slaný. Navlhčenými rukami vytvarujeme karbonátky a smažíme ich na oleji z každej strany asi 5 minút.

polevka2.jpgPolievka z tofu
Suroviny na 4 porcie


200 g tofu
2 lyžice rastlinného oleja
2 jarné cibuľky
2 mrkvy
2 cm dlhý koreň čerstvého zázvoru
1 l zeleninového vývaru (môže byť aj bujón)
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice suchého sherry
1 lyžička cukru
120 g nakrájaného hlávkového šalátu
soľ
mleté korenie

Tofu nakrájame na kocky. V panvici rozohrejeme olej a tofu na ňom opražíme dohneda. Kocky vyberieme a necháme odkvapkať na servítke. Do rozpáleného oleja vysypeme mrkvu nakrájanú na tenké polovičné kolieska, cibuľku a nadrobno nakrájaný ošúpaný zázvor. Smažíme asi dve minúty. Potom prilejeme zeleninový vývar, sójovú omáčku, sherry a prisypeme cukor. Počas miešania privedieme do varu a potom na miernom ohni povaríme asi minútu. Nakoniec do polievky vložíme pokrájaný hlávkový šalát a opražené tofu.

zapeka2.jpgZapekané zemiaky so šampiňónmi a údeným tofu
Suroviny na 4 porcie


8 zemiakov
2 lyžice oleja
1 cibuľa
2 mrkvy
300 g šampiónov
1 balíček údeného tofu
1 hrnček mrazenej kukurice
1 pór
½ lyžičky mletej sladkej papriky
½ lyžičky mletého karí
½ lyžičky mletého koriandra
1 lyžička vegety bez glutamanu
soľ
mleté korenie

Zemiaky umyjeme a varíme v osolenej vode domäkka asi 15 - 20 minút. Mierne ochladené ich ošúpeme a nakrájame na plátky. Na oleji opražíme polovičné kolieska cibule. Prihodíme na ňu malé kocky mrkvy, posypeme mletou paprikou, karí, koriandrom a pečieme ešte ďalšiu minútu.

Potom pridáme kocky nakrájaného tofu a plátky šampiňónov. Pre výraznejšiu vôňu môžeme použiť akékoľvek iné huby. Prisypeme mrazenú kukuricu a podlejeme 100 ml vody. Osolíme, okoreníme, pridáme vegetu a dusíme 3 minúty.

Nakoniec primiešame pór nakrájaný na kolieska. Necháme prejsť varom a odstavíme. Rúru predhrejeme na 180˚C. Do zapekacej misky potretej olejom naskladáme polovicu zemiakov. Na ne navrstvíme zeleninovú zmes s tofu a prikryjeme ostatnými zemiakmi. Necháme zapekať asi 15 minút.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 436
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 131
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 834
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 384
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 444
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 767
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 133
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 430
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 247
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 639

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.