Jeden pomocník do kuchyne, tri polohy pri grilovaní

Niet rýchlejšej prípravy pokrmov ako na grile. Vysoká teplota zachová v surovinách maximum šťavy a zintenzívni chuť, ktorá sa pri pomalších tepelných úpravách môže vytrácať. Grilovanie nie je iba letné posedenie pri údeninách a marinovanom mäse v altánku

za domom. S výkonným elektrickým grilom dokážete v kuchyni kúzla, na ktoré je panvica aj rúra prikrátka.

V redakcii sme testovali model HD4407 z dielní Philips, ktorý ponúka tri rôzne spôsoby grilovania a výkon ktorý naznačuje, že nejde iba o doplnok na príležitostné používanie. Gril zastane v kuchyni prvé husle pri ľahkom občerstvení, ale aj pri hlavnom chode pri nedeľnom obede. Čo všetko sme zistili a ako vyzeralo naše menu? Čítajte ďalej.

Kontaktný gril trochu inak
Philips HD4407 je gril pozostávajúci z dvoch výhrevných telies a kontaktných plôch s nepriľnavou povrchovou úpravou. Prostredníctvom dobre navrhnutých pántov však nejde o žiadnu jednoúčelovku. Práve naopak. Tri rôzne nastavenia otvárajú priestor pre prípravu rôznych pokrmov bez toho, aby ste mrhali časom.

Kontaktné grilovanie je silnou a výkonnou zbraňou pre mäsá a zeleninu, kde je potrebné zachovať vo vnútri všetku šťavu bez toho, aby unikla.
Vysoká teplota rozpáleného povrchu uzavrie póry na oboch stranách súčasne a prenikajúce teplo zohrieva suroviny od okraja k stredu. Obľúbili sme si voľne uložené pánty, ktoré sa prispôsobia hrúbke surovín až do 6 centimetrového maxima.

Pre zapekanie, či gratinovanie slúži poloha s fixovaným vekom. Znamená to, že medzi dolnou a hornou grilovacou plochou vznikne 7 centimetrov vysoká medzera, do ktorej je možné vkladať suroviny. To je ideálne vtedy, ak treba rýchlu tepelnú úpravu, avšak vrchná strana kontakt vylučuje. Tento režim sa nám osvedčil v prípadoch, ak sú pokrmy posypané syrom alebo vstupuje do hry jemné pečivo.

Ak sa obe grilovacie plochy rozostrú vedľa seba, z HD4407 sa stáva zdravý „párty-gril“, ktorý umožňuje jednostrannú tepelnú úpravu s tým, že všetky vytekajúce šťavy a tuky opúšťajú suroviny a zbierajú sa do nádobky. Takýmto spôsobom je možné z mäsitých pokrmov odstrániť nadbytočný tuk a zabrániť jeho prepaľovaniu. Ide o klasiku, ktorá nás motivovala vytiahnuť gril z kuchyne a premiestniť ho aj na jedálenský stôl.

Pri trojtýždennom teste sme za zamerali na všetky tri spôsoby použitia v chode domácnosti, kde nie je čas nazvyš na komplikované prípravy pokrmov, avšak pestrosť je rozhodujúca. Hodnotili sme jednoduchosť obsluhy, náklady na prevádzku a výsledky, ktoré sme dosiahli.

Jednoduchá údržba bez nástrah
Testovaný gril rozhodne nepatrí medzi zariadenia, ktoré je možné ako celok vložiť do umývačky riadu, aby ste sa zbavili zapečených tukov a štiav z pripravovaných pokrmov.

Je zrejmé že výrobca si to uvedomuje a preto siahol po konštrukcii, ktorá minimalizuje riziká trvalého znečistenia. Veď to poznáte sami – stará zahnednutá fritéza, ktorej pôvodnú farbu už neodhalí nik, sendvičovač z ktorého sa pri zapnutí vždy dymí a hriankovač s nánosmi čiernej krusty uhlíku.

Riešenie spočíva v dvoch kontaktných pečúcich plochách, ktoré svojim formátom presahujú cez kovové krytovanie. Pri vkladaní surovín zabraňujú znečisteniu stroja a pri vytekaní šťavy je odkvapkávacou hranou práve ich obvod.

Jedinou slabinou je ich pružinový úchyt, ktorý sa pri každom grilovaní znečistí a opätovne „vypáli“. Ide však o drobný detail, ktorý nezaváži.

Grilovacie plochy sú vyhotovené z ľahkej hliníkovej zliatiny, ktorá je dobrým vodičom tepla. Na lícnej strane sú potiahnuté vrstvou húževnatého teflónu, ktorý zaisťuje nelepivosť.

V umývačke riadu aj pri ručnom umývaní sa pripečené zvyšky surovín odstraňovali s ľahkosťou, pri grilovaní sme siahali po drevených a plastových nástrojoch.

Nie je nezvyčajné, že teflónom potiahnuté povrchy sa dlhodobým používaním opotrebúvajú. Overovali sme dostupnosť kontaktných plôch u výrobcu a zistili sme, že sú bežne k dispozícii. Znamená to, že ak plochy doslúžia, dajú sa vymeniť za nové.

Skladovanie s rozumom
Kuchynskí pomocníci zväčša nahnevajú svojou neskladnosťou a po chvíli prekážania končia nevyužité v špajzi na polici, kde zapadajú prachom. Výrobcovia to registrujú a už dlhšiu dobu sa snažia o nápravu.

Aj keď gril na obrázkoch vyzerá ako sendvičovač, v skutočnosti je dvakrát taký veľký. Nepretržite položený na pracovnej doske kuchynskej linky by skôr či neskôr zavadzal.

Preto sme ocenili, že je možné skladovať ho v skrinke v polohe „ na výšku“. Napájací kábel je možné obmotať okolo dvojice úchytných konzol z plastu a misky pre zachytávanie tukov sme zavesili na špeciálny držiak.

Pravdupovediac, 15 centimetrov šírky voľného priestoru sa nájde v ktorejkoľvek skrinke, takže skladovanie je bezproblémové. Vždy je bližšie siahnuť v kuchyni po grile, ako preň liezť na najvyššiu policu kdesi v špajzi. Tentokrát sme boli naozaj spokojní.

Plynulá regulácia, horúce platne
Čím sa tento gril odlišuje od podobných zariadení na trhu je vysoká povrchová teplota kontaktných plôch. Tá pri plnom výkone vďaka vysokej tepelnej vodivosti hliníka vystúpi až na hraničných 250 °C a vďaka dvojici 1000 wattových špirál pri vložení surovín výraznejšie neklesá. Teplo prechádza zo špirály sálaním na kontaktnú plochu a dotiaľ sa vedením dostáva do surovín.

Aby nedochádzalo k zbytočným stratám, za špirálou je kovový reflektor, ktorý tepelné lúče odráža na stranu pokrmu.

To však nezabráni tomu, aby sa na pomerne vysokú teplotu nezahrialo aj vonkajšie oplechovanie. Pri manipulácii s grilom sa žiada istá dávka opatrnosti, či rutinnej rozvahy. Plastové časti pri manipulácii nepália, konštrukcia grilu je viac ako rozumná.

Priamo v grile je zabudovaný termostatický regulátor teploty, ktorý ponúka 5 výkonových stupňov s medzikrokovaním, ku ktorým sú priradené symboly pokrmov. Nám sa osvedčilo rozohrievanie grilu s najvyšším z nich a postupné znižovanie výkonu v závislosti na druhu surovín. Termostat sa nachádza v strede spodnej plochy grilu, takže v režime „párty gril“ ju nevynechávajte, inak bude gril chladnejší, ako má byť.

Náklady na prevádzku si spočítate jednoducho. 2000 wattový príkon je v závislosti od nastaveného stupňa aktívny počas 30 až 50 percent doby prípravy pokrmov. Zahriatie na pracovnú teplotu trvá približne 4 minúty. Ak budeme grilovať štyri marinované kuracie prsia po dobu 8 minút, počas rýchlej tepelnej úpravy minieme energiu približne za 1,20 Sk vrátane predhrevu. Vzhľadom na krátke doby príprav sú prevádzkové náklady v rozumných mantineloch, v režime „párty-grilu“ sme sa stretli s riešeniami, ktoré boli ekonomickejšie. Používali výhrevné teleso zabudované priamo v rošte, ktorý zabezpečoval akumulovanie prebytočného tepla.

Kam s ním?
Metrový napájací kábel naznačuje, že výrobca počíta s používaním priamo na kuchynskej linke, kde sú elektrické zásuvky v bezprostrednom dosahu. Kuchynské spotrebiče dostávajú do vienka dlhší kábel iba zriedkakedy.

Dôležité je však uvedomiť si, že grilovacie plochy sú vyspádované tak, aby šťavy a tuky odtekali do zberných misiek a pri grilovaní nedymili viac, ako je nevyhnutné. Je teda dôležité, aby bola plocha linky vyvážená, inak sa môže stať, že šťavy sa budú sústreďovať na opačnom konci, mimo odtoku. Gril regulovateľné nožičky nemá, takže v kuchyni by to rozhodne nemalo vyzerať, ako na vlnách oceánu.

Použitie na stole je hračkou, ak však stolovníci sedia okolo grilu, pre napájací kábel treba hľadať cestičku. My sme migrovali s grilom z miesta na miesto a vďaka dvojici uší a možnosti uloženia „nastojato“ môžeme povedať, že nikoho neodradí od experimentov. Či v kuchyni, na balkóne, v altánku za domom, alebo na kuchynskom stole – fantázii sa medze nekladú.

Chrumkavé pečivo na sto spôsobov
Chrumkavé zapekačky s prekvapením, rozvoniavajúce sendviče, rozpečený syr s bielou plesňou na povrchu či naťahujúca sa syrová krusta na čomkoľvek dokáže prebudiť apetít aj u tých, čo k raňajkám či večeri zasadajú iba s nechuťou. Nuž pravdupovediac, chlieb s maslom, syrom a salámou je iba akousi „bezchutnou“ náplasťou na rýchly životný štýl a kvalita surovín zo supermarketu je úbohá. S trochou fantázie to ide bez zmien v spôsoboch nakupovania aj inak.

Experimentovali sme a zdá sa, že výsledky boli viac ako dobré. Hawajské tousty s nádychom exotiky prevoňali byt viac, ako sme čakali. Prekrojené pečivo s holandskou goudou, pražskou šunkou a ananásom sa v gratinovacom režime po piatich minút menia na malý zázrak.

Prázdna polovička naberá pekárenskú vôňu a chrumkavosť bez ohľadu na kvalitu, a tá s nákladom preväzuje jemné chute, ktoré za studena nezaujmú. Spolu so šalátovým listom vzniká po zaklopení fantázia, ktorá vás vytrhne zo zimnej depresie. Tento osvedčený trhák sme pripravovali v minulosti v rúre pod grilom, ale aj v mikrovlnke s funkciou zapekania. Dvojica horúcich panelov je však asi najúspešnejším vyvrcholením.

Ak sa tuniak z konzervy vo vlastnej šťave spojí po odkvapkaní s rafinovaným oreganom a nastrúhaným eidamom mizernej kvality, vznikne polohorká zmes, ktorú radšej ani neochutnávajte. Nazvať ju pomazánkou na chlieb by bolo viac ako odvážne.

Akonáhle sa však ku slovu dostal gril – tentokrát opäť v gratinovacom režime – po niekoľkominútovom rozpečení vzniká malý zázrak, ktorý môže doplniť k dokonalosti už iba jediné.

Zeleninová obloha z uhorky a paradajok, alebo pre tých ktorým učarovalo stredomorie odporúčame olivy. Odskúšali sme niekoľko variácií surovinových zmesí a pečív, ktoré nás presvedčili o tom, že vysoká teplota útočiaca z dvoch strán súčasne pečivo nevysuší. Rožky v každodennom strese postačia, batety a rôzne druhy žemlí sú však lahôdkou, ktorá dodá vašim kreáciám punc dokonalosti.

Staršie pečivo sme oživovali v kontaktnom i gratinovacom režime a výsledky boli o krok vpred pred hriankovačom. Zaujala nás rýchlosť a výsledok, ktorý osloví oko. Žemľa na kebab s vrúbkovaným grilovaním? Žiadny problém.

Mäso ako z reštaurácie
Ak hovoríme o rýchlej tepelnej úprave mäsa, na prvom mieste boduje v slovenských domácnostiach teflónová panvica, tí zručnejší určite siahnu po rúre. Kto však má skúsenosti s elektrickým grilovaním, ten dá na prvú priečku zaručene kontaktný gril. Kým panvica pečie iba z jednej strany, gril to zvládne z oboch. Kuracie mäso sa tak nezmení na vysušenú hrču, ale zachová si svoju jemnosť a šťavnatosť. A ak hovoríme o 8 minútach prípravy pre štyroch stolovníkov, hovoríme o strope.

Olivový olej, tymián a strúčik cesnaku dokážu s kuracími prsiami zázrak, ktorý navodí s dobre zvolenou prílohou v tuctovej domácnosti zážitok posedenia v reštaurácii. Marinovali sme približne hodinu a neplytvali sme časom, aby sme mäso narezávali alebo naklepávali. Zaujímalo nás, ako si gril poradí s rôznou hrúbkou mäsa v rôznych častiach. V kontaktom režime sa pánty prispôsobili našim hrúbkam a silné syčanie stupňa 5 naznačilo, že povrch sa zaťahuje. Tmavohnedé vzhľadné ryhy a silne stiahnuté póry medzi nimi uzavreli v prsiach šťavu a za necelých 8 minút sme s neopakovateľnou vôňou vyrukovali na stôl. Zvedavosť nám nedala a túto procedúru sme opakovali, tentorkát s mäsom z mrazničky. Je známe, že po rozmrazení stráca značný podiel vody a bez rýchlej úpravy sa vysuší podstatne viac, ako mäso čerstvé. I keď sme očakávali kompromis, výsledok bol na rovnakej úrovni, ako pri čerstvom mäse. Iba rúčky grilu sa nám zarosili menej. Podstatné je však zistenie, že mäso v tenších partiách zostáva rovnako šťavnaté ako tam, kde hrá prím hrúbka. Prečo? Nuž tu je vrchná grilovacia vrstva podstatne ďalej.

Nuž a čo by ste povedali na falošný kebap z pravej nefalšovanej jahňaciny? Na rozmerný gril a pomalé orezávanie dnes nemá nikto čas. Vopred nakrájané rezance jahňaciny marinované niekoľko hodín v tej správne zmesi nás presviedčali o tom, že nezlyháme.
Dvojica platní rozohriata na 250 °C musí predsa prepiecť kúsky odležaného mäsa až po stred a vyčariť na jeho povrchu chrumkavú kôrku bez toho, aby bolo degradované vnútro. Použiť kontaktný gril je síce podfuk na plnej čiare, výsledok nás však milo prekvapil a nedokázali sme ho opakovať ani na panvici, ani v rúre.

Hamburgery z hovädzieho mäsa a bravčoviny, či minútky z bravčovej krkovičky nás oslovili viac z grilovania v „párty-režime“ ako pri obojstrannom intenzívnom pečení. Predsa len čosi zohralo svoju úlohu. A to tuk, ktorý odtekal počas prípravy do zbernej misky namiesto toho, aby zostal nasiaknutý v mäse. Pri krkovičke sa síce z grilu trochu dymilo ako pri poriadnej záhradnej párty, digestor však skúšku zvládol na jednotku.

S údeninami sme nestrácali čas, predsa nás len zaujímalo, ako sa gril vysporiada s citlivkami, akými sú jaternice. Aj napriek tomu, že sme predpokladali rýchle zobliekanie z čreva už po niekoľkých desiatkách sekúnd, zdá sa, že sa zadarilo. Ak máte radi zabíjačku, možno siahnete po veľkej akcii aj po grile.

Ryby a zelenina radšej do pary
Ryby nie sú v slovenskom jedálničku na prvom mieste a preto každému záleží na tom, aby sa príprava podarila. My sme siahli po sezónnom kaprovi, ale aj losovi, aby sme ich s grilom zoznámili. Nuž zdá sa, že na nás počas roku ryby neútočia jednotvárnosťou úpravy tak, ako v krajinách, ktoré majú vlastné more. Dospeli sme k záveru, že para predsa len dokáže túto prácu spraviť podstatne lepšie. Ryba sa v grile rozsuší a stráca svoju jemnosť a jedinečnosť.

Gilovaná zelenina je super, žiadny gril však nedokáže zázraky. Najvďačnejšími surovninami pre grilovanie sú papriky a baklažány. Dospeli sme však k pocitu, že teplovzdušná rúra, ktorá je schopná dávkovať do priestoru potrebnú dávku pary však spraví lepšiu a rýchlejšiu prácu.

Nič však nebráni tomu, aby ste sa do grilovania pustili vy. Zaberie to síce nejaký čas a výsledok nie je okúzľujúci, je to však cesta, ako sa zabaviť za stolom s priateľmi pri posedení okolo grilu.

Philips HD4407 počas trojtýždenného testu v redakcii absolvoval desiatky príprav teplých pokrmov a ukázal, že má silný potenciál nielen na príležitostné použitie, ale obstál by aj v malej stravovacej prevádzke v stánku či malej reštaurácii, kde príprava mäsových pokrmov žiada rýchlosť a skvelý výstup. Gril ocenia tí, čo majú radi kvalitné jedlá z bežných surovín a nájdu si príležitostne čas na experimentovanie a zmenu svojich dlhoročných návykov. V maloobchodnej sieti stojí približne 2 300 korún.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 974
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 11 830
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 770
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 666
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 301
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 147
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 564
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 388
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 374
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 127

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Odstrihnime sa od koreňov nenávisti (píše Michal Havran)

Pri výročí reformácie dokázali francúzski protestanti odsúdiť Lutherov antisemitizmus. A čo Slováci?

KOMENTÁRE

Púť do Compostely nám pripomína stratené ideály

Všetci pocestní sa v jednu chvíľu stretli, aby sa stručne pozdravili „buen camino“, a aby sa hneď potom aj rozišli.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.