Dnešné menu: Bryndza

Sme hrdí, že slávna slovenská bryndza bola nedávno zapísaná v rámci Európskej únie ako tradičný výrobok regiónu. Bryndza je nielen syr, ale aj akási konzerva ovčieho mlieka, plná zdraviu prospešných baktérií. No za bryndzu musíme poďakovať našim južným su

sedom Rumunom, ktorí ju k nám v 15. storočí priviezli. Nám sa zapáčila až tak, že sme jej výrobu zdokonalili až do dnešnej podoby a začali ju vyvážať do okolitých štátov. Že nám stále chutí, dokazuje množstvo receptov, v ktorých ju nájdeme.

Cesta bryndze na naše stoly bola dlhá, ale nie márna.

V 15. storočí to boli valasi, ktorí prišli aj s iným spôsobom chovu oviec. U nás sa ovce chovali poväčšine v ohradách, oni priniesli pasenie v prírode, po kopcoch. A priniesli aj výrobu bryndze. Tá sa vtedy v Rumunsku už vyrábala, ale bola tvrdá, a preto nebola veľmi vhodná na konzumáciu. Dokonca sa sekala na kilá.

Až jeden slovenský podnikavec prišiel na fígeľ, ako bryndzu upraviť tak, aby vydržala mäkká, roztierateľná. A to bol úplný prelom. V 18. storočí boli založené mnohé známe bryndziarne, z ktorých tá vo Zvolenskej Slatine funguje nepretržite dodnes, už vyše dvesto rokov. Založil ju Peter Molec a bryndza v nej sa vyrába stále podľa pôvodnej receptúry. Hoci bola bryndza vyrábaná na Slovensku, to bolo vtedy súčasťou Rakúsko-Uhorska. A tam všade bola v obľube, takisto v Čechách a Nemecku. Tam ju volali brinsa, brimsen alebo liptovský syr (liptauerkäse, liptauer cheese), alebo schmierkäse – roztierateľný syr. Dnes sa vyrába aj v Rumunsku, Poľsku, Maďarsku, Slovinsku a na Ukrajine. No názov bryndza už má Slovensko ochránený.

Zdraviu prospešná

Najzdravšia je nepasterizovaná bryndza. Tá má pre náš organizmus cenu zlata. Vzniká pomalým kvasením, pri ktorom vzniká veľké množstvo probiotických kultúr, schopných priaznivo vplývať na naše zdravie. Takáto bryndza dokáže znižovať cukor v krvi, cholesterol aj tlak. Má preventívne účinky proti vzniku rakoviny hrubého čreva, cukrovky, pri alergiách, zvyšuje imunitu, pomáha pri zažívacích problémoch.

Najzdravšia je nepasterizovaná bryndza. Tá má pre náš organizmus cenu zlata.

Druhy bryndze

Tradičná, tepelne neupravená bryndza je úplná zdravotná bomba. Obsahuje až 20 rôznych zdraviu prospešných probiotických kultúr.

Bryndza z pasterizovaného mlieka má len málo spoločné s tradičnou, na salaši vyrobenou bryndzou. Mlieko po zahriatí je ešte naočkované jednou-dvomi kultúrami.

Termizovaná, tepelne upravená bryndza je už bez života, chutí dobre, no v porovnaní s tradičnou bryndzou je to niečo celkom iné.

Letnú a zimnú. Zmiešavajú sa aj s kravským mliekom. Zimná sa však robí z uskladneného letného syra. Dobrú chuť letnej bryndze robí paša oviec, jej pestrosť. Preto väčšina ľudí preferuje letnú. Najlepšie však je zájsť si po čerstvú priamo na salaš.

Recepty

Bryndzová nátierka

  • 100 g masla
  • 200 g bryndze
  • 1 šalotka posekaná nadrobno
  • 1 ČL mletej sladkej červenej papriky
  • Všetky suroviny spolu vymiešame na hladkú hmotu a dáme vychladiť. Podávame k nej čerstvé pečivo alebo
  • chlieb.

Tyčinky z bryndze

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 200 g bryndze
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1/2 ČL soli
  • rasca
  • 1 vajce na potretie

Tretinu múky zmiešame s maslom a vytvarujeme do kocky. Do zvyšku múky pridáme bryndzu, soľ, žĺtok, vodu a vypracujeme vláčne cesto. Prikryté cesto necháme na pomúčenej doske odpočinúť asi 15 minút. Potom do cesta zabalíme kocku a vyvaľkáme. Skladáme a vaľkáme, ako keby sme pripravovali lístkové cesto. Zopakujeme trikrát. Potom cesto vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm, potrieme rozšľahaným vajcom a pokrájame kolieskom na tyčinky a posypeme hrubou, najlepšie morskou soľou a rascou. Pečieme v rúre na 150 °C do zlatista.

Bryndzové pirohy

Cesto:

  • 400 g hrubej múky
  • mlieko
  • 120 g masla
  • 80 g cibule
  • soľ

Náplň:

  • bryndza
  • korenie, soľ

Z hrubej múky, soli a mlieka vypracujeme redšie cesto, rozvaľkáme a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Bryndzu zmiešanú so soľou a korením ukladáme do stredu kolieska, okraje preložíme cez plnku a prstami pritlačíme. Varíme v osolenej vode. Keď pirohy vyplávajú na povrch, tak sú uvarené. Scedíme ich, uložíme do misy a polejeme horúcim maslom. Podávame s restovanou cibuľkou.

Demikát

(bryndzová polievka)

  • 300 g bryndze
  • 750 g zemiakov
  • 300 g údeného syra
  • 2,5 l vody
  • petržlenová vňať
  • červená paprika
  • rasca
  • soľ

Do jemne osolenej vriacej vody dáme variť pokrájané zemiaky s troškou rasce. V malom hrnčeku rozpustíme bryndzu v horúcej vode, do ktorej vmiešame 1 lyžičku mletej červenej papriky. Do uvarených zemiakov vlejeme rozmiešanú bryndzovú zmes a privedieme k varu, keď zovrie, hneď polievku odstavíme. Polievku dochutíme na tanieri strúhaným údeným syrom. Po pridaní mrveničky bude polievka ešte sýtejšia

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 16 198
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 9 096
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 761
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 626
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 416
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 173
  7. Kam do tepla v januári? 1 929
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 723
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 533
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 910

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Ukrajina priznala vojnu s Ruskom. Slova vojna sa však bojí

Na východe Ukrajiny už aj formálne prebieha otvorený konflikt.

KOMENTÁRE

Ako sa katolícka cirkev stala hrozbou pre Poľsko

Cirkev naklonená prijímaniu utečencov sa rozchádza s väčšinou Poliakov.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.