Dnešné menu: Bryndza

Sme hrdí, že slávna slovenská bryndza bola nedávno zapísaná v rámci Európskej únie ako tradičný výrobok regiónu. Bryndza je nielen syr, ale aj akási konzerva ovčieho mlieka, plná zdraviu prospešných baktérií. No za bryndzu musíme poďakovať našim južným su

sedom Rumunom, ktorí ju k nám v 15. storočí priviezli. Nám sa zapáčila až tak, že sme jej výrobu zdokonalili až do dnešnej podoby a začali ju vyvážať do okolitých štátov. Že nám stále chutí, dokazuje množstvo receptov, v ktorých ju nájdeme.

Cesta bryndze na naše stoly bola dlhá, ale nie márna.

V 15. storočí to boli valasi, ktorí prišli aj s iným spôsobom chovu oviec. U nás sa ovce chovali poväčšine v ohradách, oni priniesli pasenie v prírode, po kopcoch. A priniesli aj výrobu bryndze. Tá sa vtedy v Rumunsku už vyrábala, ale bola tvrdá, a preto nebola veľmi vhodná na konzumáciu. Dokonca sa sekala na kilá.

Až jeden slovenský podnikavec prišiel na fígeľ, ako bryndzu upraviť tak, aby vydržala mäkká, roztierateľná. A to bol úplný prelom. V 18. storočí boli založené mnohé známe bryndziarne, z ktorých tá vo Zvolenskej Slatine funguje nepretržite dodnes, už vyše dvesto rokov. Založil ju Peter Molec a bryndza v nej sa vyrába stále podľa pôvodnej receptúry. Hoci bola bryndza vyrábaná na Slovensku, to bolo vtedy súčasťou Rakúsko-Uhorska. A tam všade bola v obľube, takisto v Čechách a Nemecku. Tam ju volali brinsa, brimsen alebo liptovský syr (liptauerkäse, liptauer cheese), alebo schmierkäse – roztierateľný syr. Dnes sa vyrába aj v Rumunsku, Poľsku, Maďarsku, Slovinsku a na Ukrajine. No názov bryndza už má Slovensko ochránený.

Zdraviu prospešná

Najzdravšia je nepasterizovaná bryndza. Tá má pre náš organizmus cenu zlata. Vzniká pomalým kvasením, pri ktorom vzniká veľké množstvo probiotických kultúr, schopných priaznivo vplývať na naše zdravie. Takáto bryndza dokáže znižovať cukor v krvi, cholesterol aj tlak. Má preventívne účinky proti vzniku rakoviny hrubého čreva, cukrovky, pri alergiách, zvyšuje imunitu, pomáha pri zažívacích problémoch.

Najzdravšia je nepasterizovaná bryndza. Tá má pre náš organizmus cenu zlata.

Druhy bryndze

Tradičná, tepelne neupravená bryndza je úplná zdravotná bomba. Obsahuje až 20 rôznych zdraviu prospešných probiotických kultúr.

Bryndza z pasterizovaného mlieka má len málo spoločné s tradičnou, na salaši vyrobenou bryndzou. Mlieko po zahriatí je ešte naočkované jednou-dvomi kultúrami.

Termizovaná, tepelne upravená bryndza je už bez života, chutí dobre, no v porovnaní s tradičnou bryndzou je to niečo celkom iné.

Letnú a zimnú. Zmiešavajú sa aj s kravským mliekom. Zimná sa však robí z uskladneného letného syra. Dobrú chuť letnej bryndze robí paša oviec, jej pestrosť. Preto väčšina ľudí preferuje letnú. Najlepšie však je zájsť si po čerstvú priamo na salaš.

Recepty

Bryndzová nátierka

  • 100 g masla
  • 200 g bryndze
  • 1 šalotka posekaná nadrobno
  • 1 ČL mletej sladkej červenej papriky
  • Všetky suroviny spolu vymiešame na hladkú hmotu a dáme vychladiť. Podávame k nej čerstvé pečivo alebo
  • chlieb.

Tyčinky z bryndze

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 200 g bryndze
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1/2 ČL soli
  • rasca
  • 1 vajce na potretie

Tretinu múky zmiešame s maslom a vytvarujeme do kocky. Do zvyšku múky pridáme bryndzu, soľ, žĺtok, vodu a vypracujeme vláčne cesto. Prikryté cesto necháme na pomúčenej doske odpočinúť asi 15 minút. Potom do cesta zabalíme kocku a vyvaľkáme. Skladáme a vaľkáme, ako keby sme pripravovali lístkové cesto. Zopakujeme trikrát. Potom cesto vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm, potrieme rozšľahaným vajcom a pokrájame kolieskom na tyčinky a posypeme hrubou, najlepšie morskou soľou a rascou. Pečieme v rúre na 150 °C do zlatista.

Bryndzové pirohy

Cesto:

  • 400 g hrubej múky
  • mlieko
  • 120 g masla
  • 80 g cibule
  • soľ

Náplň:

  • bryndza
  • korenie, soľ

Z hrubej múky, soli a mlieka vypracujeme redšie cesto, rozvaľkáme a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Bryndzu zmiešanú so soľou a korením ukladáme do stredu kolieska, okraje preložíme cez plnku a prstami pritlačíme. Varíme v osolenej vode. Keď pirohy vyplávajú na povrch, tak sú uvarené. Scedíme ich, uložíme do misy a polejeme horúcim maslom. Podávame s restovanou cibuľkou.

Demikát

(bryndzová polievka)

  • 300 g bryndze
  • 750 g zemiakov
  • 300 g údeného syra
  • 2,5 l vody
  • petržlenová vňať
  • červená paprika
  • rasca
  • soľ

Do jemne osolenej vriacej vody dáme variť pokrájané zemiaky s troškou rasce. V malom hrnčeku rozpustíme bryndzu v horúcej vode, do ktorej vmiešame 1 lyžičku mletej červenej papriky. Do uvarených zemiakov vlejeme rozmiešanú bryndzovú zmes a privedieme k varu, keď zovrie, hneď polievku odstavíme. Polievku dochutíme na tanieri strúhaným údeným syrom. Po pridaní mrveničky bude polievka ešte sýtejšia

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  2. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  3. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  6. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 10 802
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 236
  3. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 7 366
  4. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 7 197
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 550
  6. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 6 339
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 421
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 865
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 2 819
  10. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 764

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Výbuch na koncerte v Manchestri neprežilo 22 ľudí

Polícia potvrdila, že vo vstupnej hale sa odpálil samovražedný atentátnik.

KOMENTÁRE

Teror siahol na deti

Útok na štadión plný mladých ľudí jasne naznačuje, že pre teroristov neexistujú hranice.

KULTÚRA

Dizajnérka zhodnotila naše značky: Kto nazve čipsy, že Slovakia?

Debbie Millmanová pracovala aj s Pepsi.

ŠPORT

Cígera odmietli aj Višňovský, Handzuš, Országh a Bača

To, že hráči z NHL neprišli na šampionát, berie ako podraz.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?