SME
Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Nedeľný obed

Mrazivé zimné rána a prenikavo chladné dni sú predo dvermi. Nasledujúce menu vám do vašich domovov prinavráti atmosféru letných dní.



polievka.jpgKrémová karfiolová polievka s krutónmi
Suroviny na 4 porcie


1 karfiol
2 zemiaky
1 l zeleninového vývaru
2 jarné cibuľky
2 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
300 ml mlieka
30 g nastrúhaného parmezánu
rozmarín
soľ, korenie

Syrové krutóny:
1 rožok
1 lyžice olivového oleja
1 strúčik cesnaku
1 lyžica jemne nastrúhaného parmezánu

Zemiaky očistíme, nakrájame na kúsky. Karfiol rozoberieme, vložíme do väčšieho hrnca spolu so zemiakmi a zalejeme vývarom. Pridáme biele konce cibuliek a vetvičku rozmarínu.

Privedieme do varu a varíme, kým karfiol i zemiaky nezmäknú. V hrnci roztopíme maslo a nasypeme doň múku. Za stáleho miešania smažíme asi minútu. Prilejeme mlieko, rozmiešame do hladka a povaríme.

Z hrnca s karfiolom vyberieme rozmarín a zeleninu rozmixujeme. Tekutiny z oboch hrncov zlejeme. Prisypeme parmezán, premiešame a vrátime na oheň. Osolíme, okoreníme a ešte povaríme.

Syrové krutóny: Rožok nakrájame na kolieska. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokropíme olivovým olejom, posypeme parmezánom a pretlačeným cesnakom. Krutóny opečieme vo vyhriatej rúre dozlatista. Polievku podávame ozdobenú krutónmi.

morka.jpgMorčacia roláda plnená sušenými rajčinami, syrom feta a mätou
Suroviny na 4 porcie


800 g morčacieho mäsa; plátok na roládu aj s kožou
100 g sušených rajčín
100 g syra feta alebo balkánskeho syra
10 olív
2 zväzky čerstvej mäty
4 lyžice oleja
korenie

Mäso umyjeme, uložíme na dosku kožou dole, naklepeme a okoreníme. Rajčiny nakrájame nadrobno, alebo rozmixujeme s troškou olivového oleja a rozotrieme ich na mäso. Olivy pokrájame na menšie kúsky a tiež rozložíme na mäso.

Na záver plátky posypeme rozdrobeným syrom a nasekanou mätou. Roládu zabalíme a niekoľkokrát previažeme špagátom. Nesolíme ju – rajčiny, olivy i syr bývajú dostatočne slané. Povrch rolády potrieme olejom a uložíme na pekáč.

Roládu pečieme 45 minút. Po upečení ju necháme odpočívať a nakrájame ju na plátky.

Karamelizované pomaranče s ricottou
Suroviny na 4 porcie
karamel.jpg

4 veľké pomaranče
100 g cukru
80 ml horúcej vody

Medová ricotta:
250 g ricotty (1 téglik)
1 – 2 lyžice medu
50 g mandľových plátkov

Dva pomaranče veľmi dobre umyjeme – najlepšie mydlom – a poriadne opláchneme. Škrabkou na zemiaky olúpeme kôru na tenké plátky, ktoré nakrájame na jemné rezance. Vložíme ich do menšieho hrnca, zalejeme vodou a povaríme 2 minúty. Potom vodu zlejeme a kôru uschováme.

Všetky pomaranče olúpeme a pokrájame na kolieska alebo menšie kúsky a vložíme do misy spolu so šťavou. Zohrejeme veľkú panvicu a nasypeme do nej cukor. Necháme niekoľko minút hriať a potom miešame vareškou asi 3 minúty, kým sa cukor nerozpustí. Tekutina bude orieškovohnedá a bude mierne bublať. Do cukru opatrne vlejeme horúcu vodu. Pozor, aby vám horúci karamel nevystrekol na kožu, mohol by vám spôsobiť popáleniny!

Karamelový sirup rozmiešame a pridáme povarenú pomarančovú kôru. Znížime teplotu a varíme 5 – 10 minút. Ak sirup príliš zhustne, môžeme ho zriediť. Ešte za horúca zalejeme pomaranče v mise a necháme vychladnúť. Mandľové plátky opražíme na panvici do svetlohnedej farby. K ricotte primiešame med a dve tretiny mandlí. Pomaranče servírujeme s medovou ricottou a posypeme zvyškom mandlí.

Tip: Namiesto pomarančov môžete použiť broskyne alebo mandarínky. Tajomstvo úspechu tohto receptu spočíva v božskej kombinácii sladkej a kyslej chuti.

Krémová polenta
Najlepšia príloha k roláde


Vo veľkom hrnci privedieme do varu liter vývaru. Znížime teplotu a pomaly pridávame hrnček kukuričnej krupice. Neustále miešame metlou, aby sa nevytvorili hrudky. Potom prikryjeme a dusíme na miernom ohni 20 minút. Na záver vmiešajme do polenty štvrť hrnčeka mlieka. Ochutíme korením a soľou.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  2. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  3. Spánok – základ pevných vzťahov
  4. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  5. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  6. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  8. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 19 753
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 864
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 7 929
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 500
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 5 302
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 186
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 947
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 749
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 391
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 380
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Nemocnica  Malacky.

Z prvej ligy akútnych nemocníc môže vypadnúť až 50 zariadení.


6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Tretia vlna má prvé čierne okresy.


a 2 ďalší 3 h

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  2. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  3. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  4. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  5. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  6. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  7. Symptomedica: Výskyt stresového vredu žalúdka sa zvyšuje.
  8. Lenka Bajzíková: Ako nedomrviť svoj prvý maratón
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 089
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 880
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 082
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 216
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 470
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 077
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 509
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 398
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu