Nedeľný obed

Mrazivé zimné rána a prenikavo chladné dni sú predo dvermi. Nasledujúce menu vám do vašich domovov prinavráti atmosféru letných dní.



polievka.jpgKrémová karfiolová polievka s krutónmi
Suroviny na 4 porcie


1 karfiol
2 zemiaky
1 l zeleninového vývaru
2 jarné cibuľky
2 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
300 ml mlieka
30 g nastrúhaného parmezánu
rozmarín
soľ, korenie

Syrové krutóny:
1 rožok
1 lyžice olivového oleja
1 strúčik cesnaku
1 lyžica jemne nastrúhaného parmezánu

Zemiaky očistíme, nakrájame na kúsky. Karfiol rozoberieme, vložíme do väčšieho hrnca spolu so zemiakmi a zalejeme vývarom. Pridáme biele konce cibuliek a vetvičku rozmarínu.

Privedieme do varu a varíme, kým karfiol i zemiaky nezmäknú. V hrnci roztopíme maslo a nasypeme doň múku. Za stáleho miešania smažíme asi minútu. Prilejeme mlieko, rozmiešame do hladka a povaríme.

Z hrnca s karfiolom vyberieme rozmarín a zeleninu rozmixujeme. Tekutiny z oboch hrncov zlejeme. Prisypeme parmezán, premiešame a vrátime na oheň. Osolíme, okoreníme a ešte povaríme.

Syrové krutóny: Rožok nakrájame na kolieska. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokropíme olivovým olejom, posypeme parmezánom a pretlačeným cesnakom. Krutóny opečieme vo vyhriatej rúre dozlatista. Polievku podávame ozdobenú krutónmi.

morka.jpgMorčacia roláda plnená sušenými rajčinami, syrom feta a mätou
Suroviny na 4 porcie


800 g morčacieho mäsa; plátok na roládu aj s kožou
100 g sušených rajčín
100 g syra feta alebo balkánskeho syra
10 olív
2 zväzky čerstvej mäty
4 lyžice oleja
korenie

Mäso umyjeme, uložíme na dosku kožou dole, naklepeme a okoreníme. Rajčiny nakrájame nadrobno, alebo rozmixujeme s troškou olivového oleja a rozotrieme ich na mäso. Olivy pokrájame na menšie kúsky a tiež rozložíme na mäso.

Na záver plátky posypeme rozdrobeným syrom a nasekanou mätou. Roládu zabalíme a niekoľkokrát previažeme špagátom. Nesolíme ju – rajčiny, olivy i syr bývajú dostatočne slané. Povrch rolády potrieme olejom a uložíme na pekáč.

Roládu pečieme 45 minút. Po upečení ju necháme odpočívať a nakrájame ju na plátky.

Karamelizované pomaranče s ricottou
Suroviny na 4 porcie
karamel.jpg

4 veľké pomaranče
100 g cukru
80 ml horúcej vody

Medová ricotta:
250 g ricotty (1 téglik)
1 – 2 lyžice medu
50 g mandľových plátkov

Dva pomaranče veľmi dobre umyjeme – najlepšie mydlom – a poriadne opláchneme. Škrabkou na zemiaky olúpeme kôru na tenké plátky, ktoré nakrájame na jemné rezance. Vložíme ich do menšieho hrnca, zalejeme vodou a povaríme 2 minúty. Potom vodu zlejeme a kôru uschováme.

Všetky pomaranče olúpeme a pokrájame na kolieska alebo menšie kúsky a vložíme do misy spolu so šťavou. Zohrejeme veľkú panvicu a nasypeme do nej cukor. Necháme niekoľko minút hriať a potom miešame vareškou asi 3 minúty, kým sa cukor nerozpustí. Tekutina bude orieškovohnedá a bude mierne bublať. Do cukru opatrne vlejeme horúcu vodu. Pozor, aby vám horúci karamel nevystrekol na kožu, mohol by vám spôsobiť popáleniny!

Karamelový sirup rozmiešame a pridáme povarenú pomarančovú kôru. Znížime teplotu a varíme 5 – 10 minút. Ak sirup príliš zhustne, môžeme ho zriediť. Ešte za horúca zalejeme pomaranče v mise a necháme vychladnúť. Mandľové plátky opražíme na panvici do svetlohnedej farby. K ricotte primiešame med a dve tretiny mandlí. Pomaranče servírujeme s medovou ricottou a posypeme zvyškom mandlí.

Tip: Namiesto pomarančov môžete použiť broskyne alebo mandarínky. Tajomstvo úspechu tohto receptu spočíva v božskej kombinácii sladkej a kyslej chuti.

Krémová polenta
Najlepšia príloha k roláde


Vo veľkom hrnci privedieme do varu liter vývaru. Znížime teplotu a pomaly pridávame hrnček kukuričnej krupice. Neustále miešame metlou, aby sa nevytvorili hrudky. Potom prikryjeme a dusíme na miernom ohni 20 minút. Na záver vmiešajme do polenty štvrť hrnčeka mlieka. Ochutíme korením a soľou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 934
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 373
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 228
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 479
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 043
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 980
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 529
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 212
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 836
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 029

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.