SME

Nedeľný obed

Mrazivé zimné rána a prenikavo chladné dni sú predo dvermi. Nasledujúce menu vám do vašich domovov prinavráti atmosféru letných dní.



polievka.jpgKrémová karfiolová polievka s krutónmi
Suroviny na 4 porcie


1 karfiol
2 zemiaky
1 l zeleninového vývaru
2 jarné cibuľky
2 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
300 ml mlieka
30 g nastrúhaného parmezánu
rozmarín
soľ, korenie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Syrové krutóny:
1 rožok
1 lyžice olivového oleja
1 strúčik cesnaku
1 lyžica jemne nastrúhaného parmezánu

Zemiaky očistíme, nakrájame na kúsky. Karfiol rozoberieme, vložíme do väčšieho hrnca spolu so zemiakmi a zalejeme vývarom. Pridáme biele konce cibuliek a vetvičku rozmarínu.

Privedieme do varu a varíme, kým karfiol i zemiaky nezmäknú. V hrnci roztopíme maslo a nasypeme doň múku. Za stáleho miešania smažíme asi minútu. Prilejeme mlieko, rozmiešame do hladka a povaríme.

SkryťVypnúť reklamu

Z hrnca s karfiolom vyberieme rozmarín a zeleninu rozmixujeme. Tekutiny z oboch hrncov zlejeme. Prisypeme parmezán, premiešame a vrátime na oheň. Osolíme, okoreníme a ešte povaríme.

Syrové krutóny: Rožok nakrájame na kolieska. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokropíme olivovým olejom, posypeme parmezánom a pretlačeným cesnakom. Krutóny opečieme vo vyhriatej rúre dozlatista. Polievku podávame ozdobenú krutónmi.

morka.jpgMorčacia roláda plnená sušenými rajčinami, syrom feta a mätou
Suroviny na 4 porcie


800 g morčacieho mäsa; plátok na roládu aj s kožou
100 g sušených rajčín
100 g syra feta alebo balkánskeho syra
10 olív
2 zväzky čerstvej mäty
4 lyžice oleja
korenie

Mäso umyjeme, uložíme na dosku kožou dole, naklepeme a okoreníme. Rajčiny nakrájame nadrobno, alebo rozmixujeme s troškou olivového oleja a rozotrieme ich na mäso. Olivy pokrájame na menšie kúsky a tiež rozložíme na mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Na záver plátky posypeme rozdrobeným syrom a nasekanou mätou. Roládu zabalíme a niekoľkokrát previažeme špagátom. Nesolíme ju – rajčiny, olivy i syr bývajú dostatočne slané. Povrch rolády potrieme olejom a uložíme na pekáč.

Roládu pečieme 45 minút. Po upečení ju necháme odpočívať a nakrájame ju na plátky.

Karamelizované pomaranče s ricottou
Suroviny na 4 porcie
karamel.jpg

4 veľké pomaranče
100 g cukru
80 ml horúcej vody

Medová ricotta:
250 g ricotty (1 téglik)
1 – 2 lyžice medu
50 g mandľových plátkov

Dva pomaranče veľmi dobre umyjeme – najlepšie mydlom – a poriadne opláchneme. Škrabkou na zemiaky olúpeme kôru na tenké plátky, ktoré nakrájame na jemné rezance. Vložíme ich do menšieho hrnca, zalejeme vodou a povaríme 2 minúty. Potom vodu zlejeme a kôru uschováme.

SkryťVypnúť reklamu

Všetky pomaranče olúpeme a pokrájame na kolieska alebo menšie kúsky a vložíme do misy spolu so šťavou. Zohrejeme veľkú panvicu a nasypeme do nej cukor. Necháme niekoľko minút hriať a potom miešame vareškou asi 3 minúty, kým sa cukor nerozpustí. Tekutina bude orieškovohnedá a bude mierne bublať. Do cukru opatrne vlejeme horúcu vodu. Pozor, aby vám horúci karamel nevystrekol na kožu, mohol by vám spôsobiť popáleniny!

Karamelový sirup rozmiešame a pridáme povarenú pomarančovú kôru. Znížime teplotu a varíme 5 – 10 minút. Ak sirup príliš zhustne, môžeme ho zriediť. Ešte za horúca zalejeme pomaranče v mise a necháme vychladnúť. Mandľové plátky opražíme na panvici do svetlohnedej farby. K ricotte primiešame med a dve tretiny mandlí. Pomaranče servírujeme s medovou ricottou a posypeme zvyškom mandlí.

Tip: Namiesto pomarančov môžete použiť broskyne alebo mandarínky. Tajomstvo úspechu tohto receptu spočíva v božskej kombinácii sladkej a kyslej chuti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Krémová polenta
Najlepšia príloha k roláde


Vo veľkom hrnci privedieme do varu liter vývaru. Znížime teplotu a pomaly pridávame hrnček kukuričnej krupice. Neustále miešame metlou, aby sa nevytvorili hrudky. Potom prikryjeme a dusíme na miernom ohni 20 minút. Na záver vmiešajme do polenty štvrť hrnčeka mlieka. Ochutíme korením a soľou.

Autor: Iva Jakešová, recepty pochádzajú z časopisu Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


22
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, rozhodne strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 5
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 169
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 494
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 873
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 735
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 555
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu