SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Sezam

Poznáte potravinu plnú železa? Už to nie je špenát, ale biele alebo čierne sezamové semienka. V šaláte alebo na krekroch, lisované za studena na chutný zdravý olej, prípadne rozmixované na hustú pastu tahini. Ak steo nej ešte nepočuli, pridám názvy jedál

Keď sa bohovia stretli, aby stvorili svet, napili sa vína zo sezamových semienok.Keď sa bohovia stretli, aby stvorili svet, napili sa vína zo sezamových semienok.

baba ghanoush a hummus. Znejú čudne, ale tahini je súčasťou oboch spomenutých zeleninových jedál a garantujem vám, že po ich ochutnaní si ich pripíšete do svojich receptárov.

Čarovné heslo „Sezam, otvor sa!“ z rozprávky o Aladinovi poznáme všetci. No prečo sa používa toto slovné spojenie, nevieme. Vysvetliť by sa to dalo tak, že keď sezam dozreje, jeho štvorpuzdrová tobolka sa hlučným prasknutím samočinne otvára. V tobolke sa nachádzajú drobné semienka bielej alebo čiernej farby, podľa odrody.

Semená obsahujú 35 – 59 percent žltého oleja, ktorý sa z nich lisuje. Ak je olej lisovaný za studena, prevyšuje kvalitou aj olivový, je ľahko stráviteľný a má vysokú teplotu horenia, preto je vhodný na tepelnú úpravu pokrmov. Používa sa na priamu konzumáciu, v cukrárstve na konzerváciu a pri výrobe potravinárskych tukov. Semienka sa melú na pastu známu pod menom tahini alebo sezamové maslo. To je častou prísadou blízkovýchodných jedál, ale aj čínskych a japonských. Môže sa vyrábať z prírodných alebo opražených semienok. Neopražené tahini zmiešané s medom alebo cukrom tvorí hlavnú zložku grécko-tureckej cukrovinky chalva. Ak sa pred zomletím pridá soľ, je to základ pre japonskú polievku. V Japonsku sa zo semienok, podobne ako zo sóje, vyrába sezamové tofu, tzv. goma tofu.

Konzumuje sa ako chladené predjedlo v teplých dňoch s nakladaným zázvorom alebo s wasabi. Surové semienka sa používajú pri pečení sladkého a slaného pečiva, ale nachádzajú sa aj ako neviditeľné chrumkavé ingrediencie v ázijských šalátoch a omáčkach.

Pre zdravie

Sezam obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny, množstvo medi a mangánu, ale aj vápnika, železa, horčíka, fosforu a zinku.

Z vitamínov najmä vitamín B1 a E - lecitín. Je zdrojom diétnej vlákniny. Priaznivo ovplyvňuje telo pred vysokým tlakom, fotosteroly znižujú hladinu nezdravého cholesterolu. Unikátnymi zložkami sú sezamin a sezamolin, takzvané lignany. Tie pomáhajú pečeni pred poškodením, podporujú pamäť a pôsobia antidepresívne. Zlepšujú imunitu a metabolizmus pri ochoreniach vlasov, nechtov, slizníc a očí. Vďaka svojmu vyváženému zloženiu sú sezamové semienka vhodné pre dojčiace matky, športovcov a ťažko pracujúcich. Sezam sa tiež odporúča podporne užívať pri zápalových ochoreniach artritídy.

Z histórie

Vieme, že sezamové semienka boli pestované v trópoch už v prehistorických časoch. Asýrska legenda hovorí, že keď sa bohovia stretli, aby stvorili svet, tak sa napili vína zo sezamových semienok. O sezame sa predpokladá, že pochádza z Indie. Zmieňujú sa o ňom hinduistické legendy. V rozprávaniach sú sezamové semienka symbolom nesmrteľnosti. Z Indie sa sezam neskôr dostal do Ázie, na Blízky východ a do Afriky. Sezam bol prvou rastlinou, z ktorej sa lisoval olej. Maliarske výzdoby v najstarších egyptských hrobkách znázorňujú pekára pridávajúceho sezamové semienka do chleba.

Tipy a triky

Najbližšie, keď si budete piecť chlieb, prihoďte do cesta aj za čajovú lyžičku sezamových semienok.

Na varenú brokolicu skúste dať citrónovú šťavu a posypať ju jemne sezamom.

Namiesto klasického šalátového nálevu vyskúšajte nálev z ryžového octu, tamari, cesnaku a sezamových semienok.

Nevylúpané sezamové semienka uskladňujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo mrazničke a v tme, inak rýchlo zhorknú.

Pred použitím semienka vždy ovoniame alebo aj ochutnáme, či nie sú horké. Mohli by sme nimi pokaziť pokrm.

Recepty

Slané banánové

aperitívové guľôčky

v čiernom sezame8 ks

300 g zeleninového banánu

100 g šalotky nasekanej najemno

3 PL sezamového oleja

50 g zázvoru

1/2 limetky

50 g čierneho sezamu

Na panvici rozpálime olej, pridáme šalotku s banánom, krátko osmažíme, pridáme vodu a prikryjeme, krátko dusíme. Potom pridáme nastrúhaný zázvor, postrúhanú kôru z limetky aj so šťavou, soľ a dusíme ešte 10 minút. Necháme vychladnúť, z masy formujeme guľôčky a vyváľame ich v čiernom sezame.

Hummus (Libanon, Izrael, Palestína)

450 g mäkkého cíceru

(uvareného alebo z konzervy)

3 PL tahini

3 strúčiky cesnaku, pretlačené

šťava z dvoch citrónov

1 PL olivového oleja extra virgin

1 ČL pomletej rímskej rasce

1 ČL kurkumy

čerstvo pomleté čierne korenie

petržlenová vňať, posekaná nahrubo

zelenina – rajčiny, uhorky, olivy červená cibuľka

Všetky suroviny vhodíme do mixéra a vymixujeme na hladkú pastu. Ak je potrebné, pridáme trochu vody. Hummus necháme vychladnúť v miskách v chladničke. Pred podávaním ich dozdobíme krúžkami červenej cibuľky, olivami, kolieskami uhorky a osminkami paradajok. Posypeme sladkou mletou paprikou do tvaru hviezdy. Posypeme pár lístkami petržlenu alebo koriandra. Poddávame s pita chlebom. Chlieb môžeme tiež naplniť sekanou zeleninou a hummusom.

Sladký dezert s tahini4 porcie

2 PL tahini

2 PL medu

2 PL hrozienok

1 PL posekaných pistácií

stonkový zeler

Stonky zeleru nakrájame na 10 cm kúsky a položíme na väčší tanier. Do misky premiešame ostatné suroviny a posypeme zmes orechami. Sladká zmes slúži ako dip na namáčanie stonkového zeleru.

Baba ghanoush

(Libanon)6 – 8 porcií

800 g baklažánu

3 PL tahini

šťava z 2 citrónov

200 ml bieleho smotanového jogurtu

2 strúčiky cesnaku, rozotreté

2 PL extra virgin olivového oleja

2 PL posekanej petržlenovej vňate

Baklažán popicháme nožom na niekoľkých miestach a vložíme ho do rúry. Pečieme ho dovtedy, kým nie je úplne mäkký. Necháme ho vychladnúť, rozkrojíme a vnútro vydlabeme lyžičkou a roztlačíme vidličkou. V mise premiešame tahini s citrónovou šťavou, cesnakom, vňaťou a trochou soli, potom primiešame jogurt. Nakoniec pridáme baklažánovú kašu. Podávame s totillami alebo plochým libanonským chlebom, prípadne s pita chlebom.

Ryba v sezamovej

omáčke po libanonsky

3 strúčiky cesnaku

1 ČL soli

125 g tahini

šťava z 2 citrónov

2 PL posekanej petržlenovej vňate

800 g filiet z treskovitých rýb

Rozotrieme cesnak a soľ, pridáme tahini a toľko vody, aby sme dostali hmotu podobnú majonéze. Pridáme citrónovú šťavu, posekaný petržlen. Rybu položíme do pekáča a zmes natrieme na ňu. Pečieme pri 180 °C 10 minút. Je možné vynechať zapekanie, rybu upiecť len nasolenú zvlášť a omáčku podávať k rybe samostatne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  2. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  5. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  2. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  3. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  4. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  5. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  6. Stiahnite si stovky e-kníh
  7. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  8. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 443
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 605
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 611
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 305
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 271
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 084
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 471
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 870
  10. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 117
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana. Tiež nenosil rúško.


13 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Opatrenia nedodržiavajú aj politici.


a 2 ďalší 9 h