Sezam

Poznáte potravinu plnú železa? Už to nie je špenát, ale biele alebo čierne sezamové semienka. V šaláte alebo na krekroch, lisované za studena na chutný zdravý olej, prípadne rozmixované na hustú pastu tahini. Ak steo nej ešte nepočuli, pridám názvy jedál

Keď sa bohovia stretli, aby stvorili svet, napili sa vína zo sezamových semienok.

baba ghanoush a hummus. Znejú čudne, ale tahini je súčasťou oboch spomenutých zeleninových jedál a garantujem vám, že po ich ochutnaní si ich pripíšete do svojich receptárov.

Čarovné heslo „Sezam, otvor sa!“ z rozprávky o Aladinovi poznáme všetci. No prečo sa používa toto slovné spojenie, nevieme. Vysvetliť by sa to dalo tak, že keď sezam dozreje, jeho štvorpuzdrová tobolka sa hlučným prasknutím samočinne otvára. V tobolke sa nachádzajú drobné semienka bielej alebo čiernej farby, podľa odrody.

Semená obsahujú 35 – 59 percent žltého oleja, ktorý sa z nich lisuje. Ak je olej lisovaný za studena, prevyšuje kvalitou aj olivový, je ľahko stráviteľný a má vysokú teplotu horenia, preto je vhodný na tepelnú úpravu pokrmov. Používa sa na priamu konzumáciu, v cukrárstve na konzerváciu a pri výrobe potravinárskych tukov. Semienka sa melú na pastu známu pod menom tahini alebo sezamové maslo. To je častou prísadou blízkovýchodných jedál, ale aj čínskych a japonských. Môže sa vyrábať z prírodných alebo opražených semienok. Neopražené tahini zmiešané s medom alebo cukrom tvorí hlavnú zložku grécko-tureckej cukrovinky chalva. Ak sa pred zomletím pridá soľ, je to základ pre japonskú polievku. V Japonsku sa zo semienok, podobne ako zo sóje, vyrába sezamové tofu, tzv. goma tofu.

Konzumuje sa ako chladené predjedlo v teplých dňoch s nakladaným zázvorom alebo s wasabi. Surové semienka sa používajú pri pečení sladkého a slaného pečiva, ale nachádzajú sa aj ako neviditeľné chrumkavé ingrediencie v ázijských šalátoch a omáčkach.

Pre zdravie

Sezam obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny, množstvo medi a mangánu, ale aj vápnika, železa, horčíka, fosforu a zinku.

Z vitamínov najmä vitamín B1 a E - lecitín. Je zdrojom diétnej vlákniny. Priaznivo ovplyvňuje telo pred vysokým tlakom, fotosteroly znižujú hladinu nezdravého cholesterolu. Unikátnymi zložkami sú sezamin a sezamolin, takzvané lignany. Tie pomáhajú pečeni pred poškodením, podporujú pamäť a pôsobia antidepresívne. Zlepšujú imunitu a metabolizmus pri ochoreniach vlasov, nechtov, slizníc a očí. Vďaka svojmu vyváženému zloženiu sú sezamové semienka vhodné pre dojčiace matky, športovcov a ťažko pracujúcich. Sezam sa tiež odporúča podporne užívať pri zápalových ochoreniach artritídy.

Z histórie

Vieme, že sezamové semienka boli pestované v trópoch už v prehistorických časoch. Asýrska legenda hovorí, že keď sa bohovia stretli, aby stvorili svet, tak sa napili vína zo sezamových semienok. O sezame sa predpokladá, že pochádza z Indie. Zmieňujú sa o ňom hinduistické legendy. V rozprávaniach sú sezamové semienka symbolom nesmrteľnosti. Z Indie sa sezam neskôr dostal do Ázie, na Blízky východ a do Afriky. Sezam bol prvou rastlinou, z ktorej sa lisoval olej. Maliarske výzdoby v najstarších egyptských hrobkách znázorňujú pekára pridávajúceho sezamové semienka do chleba.

Tipy a triky

Najbližšie, keď si budete piecť chlieb, prihoďte do cesta aj za čajovú lyžičku sezamových semienok.

Na varenú brokolicu skúste dať citrónovú šťavu a posypať ju jemne sezamom.

Namiesto klasického šalátového nálevu vyskúšajte nálev z ryžového octu, tamari, cesnaku a sezamových semienok.

Nevylúpané sezamové semienka uskladňujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo mrazničke a v tme, inak rýchlo zhorknú.

Pred použitím semienka vždy ovoniame alebo aj ochutnáme, či nie sú horké. Mohli by sme nimi pokaziť pokrm.

Recepty

Slané banánové

aperitívové guľôčky

v čiernom sezame8 ks

300 g zeleninového banánu

100 g šalotky nasekanej najemno

3 PL sezamového oleja

50 g zázvoru

1/2 limetky

50 g čierneho sezamu

Na panvici rozpálime olej, pridáme šalotku s banánom, krátko osmažíme, pridáme vodu a prikryjeme, krátko dusíme. Potom pridáme nastrúhaný zázvor, postrúhanú kôru z limetky aj so šťavou, soľ a dusíme ešte 10 minút. Necháme vychladnúť, z masy formujeme guľôčky a vyváľame ich v čiernom sezame.

Hummus (Libanon, Izrael, Palestína)

450 g mäkkého cíceru

(uvareného alebo z konzervy)

3 PL tahini

3 strúčiky cesnaku, pretlačené

šťava z dvoch citrónov

1 PL olivového oleja extra virgin

1 ČL pomletej rímskej rasce

1 ČL kurkumy

čerstvo pomleté čierne korenie

petržlenová vňať, posekaná nahrubo

zelenina – rajčiny, uhorky, olivy červená cibuľka

Všetky suroviny vhodíme do mixéra a vymixujeme na hladkú pastu. Ak je potrebné, pridáme trochu vody. Hummus necháme vychladnúť v miskách v chladničke. Pred podávaním ich dozdobíme krúžkami červenej cibuľky, olivami, kolieskami uhorky a osminkami paradajok. Posypeme sladkou mletou paprikou do tvaru hviezdy. Posypeme pár lístkami petržlenu alebo koriandra. Poddávame s pita chlebom. Chlieb môžeme tiež naplniť sekanou zeleninou a hummusom.

Sladký dezert s tahini4 porcie

2 PL tahini

2 PL medu

2 PL hrozienok

1 PL posekaných pistácií

stonkový zeler

Stonky zeleru nakrájame na 10 cm kúsky a položíme na väčší tanier. Do misky premiešame ostatné suroviny a posypeme zmes orechami. Sladká zmes slúži ako dip na namáčanie stonkového zeleru.

Baba ghanoush

(Libanon)6 – 8 porcií

800 g baklažánu

3 PL tahini

šťava z 2 citrónov

200 ml bieleho smotanového jogurtu

2 strúčiky cesnaku, rozotreté

2 PL extra virgin olivového oleja

2 PL posekanej petržlenovej vňate

Baklažán popicháme nožom na niekoľkých miestach a vložíme ho do rúry. Pečieme ho dovtedy, kým nie je úplne mäkký. Necháme ho vychladnúť, rozkrojíme a vnútro vydlabeme lyžičkou a roztlačíme vidličkou. V mise premiešame tahini s citrónovou šťavou, cesnakom, vňaťou a trochou soli, potom primiešame jogurt. Nakoniec pridáme baklažánovú kašu. Podávame s totillami alebo plochým libanonským chlebom, prípadne s pita chlebom.

Ryba v sezamovej

omáčke po libanonsky

3 strúčiky cesnaku

1 ČL soli

125 g tahini

šťava z 2 citrónov

2 PL posekanej petržlenovej vňate

800 g filiet z treskovitých rýb

Rozotrieme cesnak a soľ, pridáme tahini a toľko vody, aby sme dostali hmotu podobnú majonéze. Pridáme citrónovú šťavu, posekaný petržlen. Rybu položíme do pekáča a zmes natrieme na ňu. Pečieme pri 180 °C 10 minút. Je možné vynechať zapekanie, rybu upiecť len nasolenú zvlášť a omáčku podávať k rybe samostatne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 22 757
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 093
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 15 967
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 819
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 797
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 439
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 142
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 282
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 350
  10. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 071

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Ondreja Podstupku

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu.

EKONOMIKA

Google dostal od Komisie pokutu v rekordnej výške 4,3 miliardy

Google mal zneužívať dominantné postavenie systému Android.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.