SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Jesenná sonáta

Slnečné počasie a vlažné večery sú síce preč, ale keď sa na toto obdobie pozriete okuliarmi gurmánov, uvidíte toľko krásy, že by bol hriech si ho nevychutnať.



veprova1.jpgBravčová panenka na slivkách
suroviny na 4 porcie

500 g bravčovej panenky
2 lyžice rastlinného oleja
12 sušených sliviek
400 g čerstvých sliviek
200 ml červeného dezertného vína (vermutu alebo portského) na podliatie čerstvých sliviek, trochu na marinovanie sušených
50 g masla
1 lyžica ríbezľového džemu
4 vetvičky čerstvého tymianu
mleté čierne korenie
soľ

Sušené slivky zalejeme vermutom a necháme hodinu marinovať. Mäso nakrájame na 6 – 7 cm veľké kusy a prešpikujeme ich kúskami marinovaných sliviek. Potom mäso obalíme v soli, nahrubo zomletom čiernom korení a opečieme ho na panvici. Panvicu s mäsom premiestnime do rúry a pečieme asi 20 minút.

Čerstvo vykôstkované slivky nakrájame na osmičky a spolu s marinovaný-mi ich vsypeme do kastrólika, zalejeme vínom alebo vermutom a pomaly dusíme. Preložíme ich do misky a udržiavame v teple. Upečené mäso vyberieme a necháme chvíľku odstáť.

Do výpeku prilejeme šťavu zo sliviek a tekutinu odparíme, aby jej zostalo asi 6 lyžíc. Primiešame maslo a džem, krátko povaríme. Nakoniec mäso šikmo rozkrojíme a rozdelíme na taniere. Pridáme dusené slivky, polejeme ich šťavou, ozdobíme tymianom.

patizony1.jpgPlnené patizóny
suroviny na 4 porcie


16 malých patizónov alebo 4 väčšie
250 g jemne nasekaného pečeného mäsa
1 vajce
1 lyžica masla
2 cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica najemno nasekanej petržlenovej vňatky
50 g extra tvrdého syra gran moravia nastrúhaného na hoblinky
muškátový oriešok
soľ

Spodky očistených patizónov trochu skrátime, aby dobre „sedeli“. Odrežeme vršky a dužinu vyberieme lyžičkou. Patizóny zalejeme vriacou osolenou vodou, necháme 1 – 2 minúty spariť a odkvapkať. Na masle speníme najemno nasekanú cibuľku, potom prihodíme nasekaný cesnak a ľahko ho osmažíme; po chvíľke pripojíme najemno nasekanú dužinu z patizónov. Krátko podusíme.

Pridáme nasekané pečené mäso, vajíčko, muškátový oriešok, osolíme, premiešame a zmesou naplníme patizóny. Dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 15 – 30 minút. Na záver ich posypeme hoblinkami syra gran moravia.

salat1.jpgPečené zemiaky so šalátom Waldorf
suroviny na 4 porcie

4 väčšie zemiaky
1 zeler nakrájaný na tenké plátky
1 neošúpané jablko, nastrúhané nahrubo (pokiaľ možno s červenou šupkou)
50 g jadier vlašských orechov nasekaných na kúsky + niekoľko polovíc vcelku na ozdobu
100 g prírodného syra, napríklad lučiny alebo žervé
100 g taveného syra, napríklad madetky alebo maratónca
1 ľadový šalát, natrhaný na kúsky
čerstvo mleté korenie
soľ

Rúru zohrejeme na 190 stupňov Celzia. Zemiaky starostlivo očistíme kefou, osušíme, obalíme v soli a dáme piecť do rozohriatej rúry na 30 – 40 minút, podľa veľkosti. Do väčšej misky dáme oba typy syrov, plátky zeleru, nastrúhané jablko a kúsky orechov. Opatrne prisolíme (tavený syr býva často dosť slaný a zeler má tiež trochu slanú chuť) a podľa chuti okoreníme a zamiešame.

Upečené zemiaky krížom narežeme, rozlomíme, mierne stiahneme šupku a necháme trochu vychladnúť. Na dno misiek rozdelíme natrhané kúsky ľadového šalátu, zemiaky na ne rozložíme a do každej z nich vložíme šalát. Na záver ozdobíme kúskami jabĺk, zeleru a polovicami orechov.

kotlety1.jpgPečené kotlety so zemiakmi a cibuľou
suroviny na 4 porcie

4 kotlety (najlepšie z krkovičky, trochu tučnejšej, takže po upečení bude mäso krehkejšie)
4 väčšie zemiaky
4 cibule
2 lyžice rastlinného oleja
125 g smotany na šľahanie alebo kyslej smotany
2 lyžičky masla
nahrubo zomleté korenie
soľ

Kotlety po krajoch niekoľkokrát narežeme, aby sa nekrútili, osolíme ich a okoreníme nahrubo zomletým korením. Krátko ich opečieme na panvici na rozpálenom oleji. Zemiaky umyjeme, osušíme, ale nešúpeme. Len ich nakrájame na tenké plátky. Ošúpanú cibuľu nakrájame na mesiačiky alebo plátky.

Skryť Vypnúť reklamu

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Do zapekacích misiek alebo misiek zhotovených z pečiaceho papiera či alobalu naskladáme časť plátkov zemiakov, pridáme opečené kotlety, dáme vrstvu cibule a potom ďalšiu vrstvu zemiakov. Zalejeme šľahačkou, navrch položíme 1/2 lyžičky masla a pečieme v zohriatej rúre asi 25 – 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 710
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 649
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 207
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 445
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 302
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 162
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 868
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 934
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 786
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 732
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Už teraz prišlo viac ľudí ako na voľby, hodnotí testovanie Matovič (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračovalo celoplošné testovanie na Covid-19.

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii v Námestove.
Limuzína, v ktorej sa viezol predseda parlamentu Boris Kollár.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.
Sergio Ramos (vľavo) po strelenom góle do siete FC Barcelona.