SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Jesenná sonáta

Slnečné počasie a vlažné večery sú síce preč, ale keď sa na toto obdobie pozriete okuliarmi gurmánov, uvidíte toľko krásy, že by bol hriech si ho nevychutnať.



veprova1.jpgBravčová panenka na slivkách
suroviny na 4 porcie

500 g bravčovej panenky
2 lyžice rastlinného oleja
12 sušených sliviek
400 g čerstvých sliviek
200 ml červeného dezertného vína (vermutu alebo portského) na podliatie čerstvých sliviek, trochu na marinovanie sušených
50 g masla
1 lyžica ríbezľového džemu
4 vetvičky čerstvého tymianu
mleté čierne korenie
soľ

Sušené slivky zalejeme vermutom a necháme hodinu marinovať. Mäso nakrájame na 6 – 7 cm veľké kusy a prešpikujeme ich kúskami marinovaných sliviek. Potom mäso obalíme v soli, nahrubo zomletom čiernom korení a opečieme ho na panvici. Panvicu s mäsom premiestnime do rúry a pečieme asi 20 minút.

Čerstvo vykôstkované slivky nakrájame na osmičky a spolu s marinovaný-mi ich vsypeme do kastrólika, zalejeme vínom alebo vermutom a pomaly dusíme. Preložíme ich do misky a udržiavame v teple. Upečené mäso vyberieme a necháme chvíľku odstáť.

Do výpeku prilejeme šťavu zo sliviek a tekutinu odparíme, aby jej zostalo asi 6 lyžíc. Primiešame maslo a džem, krátko povaríme. Nakoniec mäso šikmo rozkrojíme a rozdelíme na taniere. Pridáme dusené slivky, polejeme ich šťavou, ozdobíme tymianom.

patizony1.jpgPlnené patizóny
suroviny na 4 porcie


16 malých patizónov alebo 4 väčšie
250 g jemne nasekaného pečeného mäsa
1 vajce
1 lyžica masla
2 cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica najemno nasekanej petržlenovej vňatky
50 g extra tvrdého syra gran moravia nastrúhaného na hoblinky
muškátový oriešok
soľ

Spodky očistených patizónov trochu skrátime, aby dobre „sedeli“. Odrežeme vršky a dužinu vyberieme lyžičkou. Patizóny zalejeme vriacou osolenou vodou, necháme 1 – 2 minúty spariť a odkvapkať. Na masle speníme najemno nasekanú cibuľku, potom prihodíme nasekaný cesnak a ľahko ho osmažíme; po chvíľke pripojíme najemno nasekanú dužinu z patizónov. Krátko podusíme.

Pridáme nasekané pečené mäso, vajíčko, muškátový oriešok, osolíme, premiešame a zmesou naplníme patizóny. Dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 15 – 30 minút. Na záver ich posypeme hoblinkami syra gran moravia.

salat1.jpgPečené zemiaky so šalátom Waldorf
suroviny na 4 porcie

4 väčšie zemiaky
1 zeler nakrájaný na tenké plátky
1 neošúpané jablko, nastrúhané nahrubo (pokiaľ možno s červenou šupkou)
50 g jadier vlašských orechov nasekaných na kúsky + niekoľko polovíc vcelku na ozdobu
100 g prírodného syra, napríklad lučiny alebo žervé
100 g taveného syra, napríklad madetky alebo maratónca
1 ľadový šalát, natrhaný na kúsky
čerstvo mleté korenie
soľ

Rúru zohrejeme na 190 stupňov Celzia. Zemiaky starostlivo očistíme kefou, osušíme, obalíme v soli a dáme piecť do rozohriatej rúry na 30 – 40 minút, podľa veľkosti. Do väčšej misky dáme oba typy syrov, plátky zeleru, nastrúhané jablko a kúsky orechov. Opatrne prisolíme (tavený syr býva často dosť slaný a zeler má tiež trochu slanú chuť) a podľa chuti okoreníme a zamiešame.

Upečené zemiaky krížom narežeme, rozlomíme, mierne stiahneme šupku a necháme trochu vychladnúť. Na dno misiek rozdelíme natrhané kúsky ľadového šalátu, zemiaky na ne rozložíme a do každej z nich vložíme šalát. Na záver ozdobíme kúskami jabĺk, zeleru a polovicami orechov.

kotlety1.jpgPečené kotlety so zemiakmi a cibuľou
suroviny na 4 porcie

4 kotlety (najlepšie z krkovičky, trochu tučnejšej, takže po upečení bude mäso krehkejšie)
4 väčšie zemiaky
4 cibule
2 lyžice rastlinného oleja
125 g smotany na šľahanie alebo kyslej smotany
2 lyžičky masla
nahrubo zomleté korenie
soľ

Kotlety po krajoch niekoľkokrát narežeme, aby sa nekrútili, osolíme ich a okoreníme nahrubo zomletým korením. Krátko ich opečieme na panvici na rozpálenom oleji. Zemiaky umyjeme, osušíme, ale nešúpeme. Len ich nakrájame na tenké plátky. Ošúpanú cibuľu nakrájame na mesiačiky alebo plátky.

Skryť Vypnúť reklamu

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Do zapekacích misiek alebo misiek zhotovených z pečiaceho papiera či alobalu naskladáme časť plátkov zemiakov, pridáme opečené kotlety, dáme vrstvu cibule a potom ďalšiu vrstvu zemiakov. Zalejeme šľahačkou, navrch položíme 1/2 lyžičky masla a pečieme v zohriatej rúre asi 25 – 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 29 301
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 724
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 792
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 099
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 713
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 515
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 605
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 527
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 402
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 346
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Slovensko sa bojí míňať vakcíny, aby zostalo na druhú dávku.

19 h
 Milan Uhrík v končí v Kotlebovej strane.

Pozícia Kotlebu sa výrazne upevnila po zmene v stanovách.

1 h
Petra Vlhová ide obrovský slalom.

Sledujte online prenos s nami.

1 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

41m
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

3 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

20 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan