SME

Dnešné menu - Bôb

Bôb, kedysi najznámejšia potravina našich predkov, sa stratil z našich stolov aj z kuchárskych kníh, aby sme ho v dnešných časoch opäť objavili a vrátili mu čestné miesto v jedálnom lístku.

Bôb chutí varený v polievke, ako pyré s bylinkami, ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsu, ale aj vyprážaný ako snack na maškrtenie.

Bôb k nám prišiel pravdepodobne z Blízkeho východu, kde bol bežný už v období neolitu asi 7-tisíc rokov pred naším letopočtom. V dobe bronzovej sa dostal do Talianska a spolu s Rimanmi do Švajčiarska a Veľkej Británie. Známy bol aj v Egypte a Grécku. V krajine pyramíd ho jedol len chudobný ľud. Vyššie vrstvy ho považovali za bezcenný, čo sa usudzuje z mála nálezov z hrobov bohatých.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Spomína sa aj v antickej gréckej lituratúre v Homérovej Iliade. Tam sa malá čierna bodka, ktorá sa nachádza na mieste, kde bolo semeno pripojené k rastline, prirovnáva k smrti. Bôb býval obetovaný Apolónovi a kňazi ho nesmeli jesť, ani vysloviť jeho meno. Rimania ho mali vo väčšej obľube. Spomína ho Plínius, ktorý píše o jedle z bôbu a obilia. Tiež sa zmieňuje, že sa pridával do múky, z ktorej sa piekol chlieb, aby bol bochník ťažší. Apicius v 1. storočí nášho letopočtu v „najstaršej kuchárskej“ knihe opisuje niekoľko receptov z bôbu. Vareného, lúpaného aj vyprážaného. V stredoveku bôb pojedala celá Európa a pred objavením Ameriky to bola jediná známa strukovina. V 16. storočí sa verilo, že destilát z kvetov bôbu pomáhal pri odstraňovaní vyrážok a vrások. Múka z bôbu zmiešaná s pomletou senovkou gréckou a medom sa mala aplikovať na modriny a zádery.

SkryťVypnúť reklamu

Opis

Bôb je jednoročná, vzpriamená, asi 60 cm vysoká rastlina s párnoperovitými listami. Jednotlivé listy sú kožovité a oválne. Dobre sa mu darí na slnečných, teplých a chránených polohách, jeho vegetačné obdobie je 150 až 180 dní. S výsevom sa niekedy začína už na jeseň, pretože mladé rastlinky dobre znášajú mrazíky.

Má rád vlhké pôdy, ktoré dobre držia vlhkosť, ale sú aj prevzdušnené. Výsev na to isté miesto sa odporúča až po troch-štyroch rokoch. Zelená hmota z rastliny je vhodná ako dusíkaté hnojivo. Zber bôbu sa začína už od júna. Tvar semien býva variabilný od okrúhleho po pretiahnutý. Aj farba má škály od bie-lej cez zelenú, žltú, hnedú, purpurovú až po čiernu. V niektorých krajinách sa dá kúpiť aj mrazený alebo zaváraný.

Využitie

SkryťVypnúť reklamu

V kuchyni sa dá využiť hneď po zbere – čerstvý alebo ako sušený, ktorý sa pred použitím máča, varí a šúpe, pretože jeho obal je dosť tuhý.

Je výborný do polievok, varený chutí trochu ako pečené gaštany. Výborný je roztlačený so senovkou gréckou a olivovým olejom, arabským chlebom a čerstvou zeleninou.

Bôb je pre naše telo významým zdrojom bielkovín (až 25 percent v sušine), ale má málo aminokyselín, preto je vhodné kombinovať ho s pšenicou, jačmeňom alebo ryžou. Napríklad ako nátierka na chlebe. Bôb ďalej obsahuje niacín, vitamín C, vlákninu, škrob, z minerálnych látok najmä meď. Bôb sa užíva ako prevencia aj počas Parkinsonovej choroby, pomáha pri hypertenzii, v nie-ktorých kultúrach ho považujú za afrodiziakum.

Grilovaná jahňacina s bôbom a ryžou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

(4 porcie)

4 chudé jahňacie kotlety s kosťou

8 ks jarných cibuliek

3 strúčiky cesnaku

500 g čerstvého bôbu

(alebo vo vode napučaného)

250 g ryže basmati

čierne korenie, soľ

1 PL posekanej mäty

1 PL oleja

Rúru predhrejeme a prepneme na grilovací program. Na oleji osmahneme posekanú cibuľku, primiešame bôb a

po 2 minútach primiešame ryžu. Prilejeme 750 ml vody a varíme asi 20 minút alebo kým sa všetka vody neodparí. Odstavíme z ohňa a necháme 15 minút pod pokrievkou dobehnúť. Pod grilom opečieme jahňacie kúsky asi 6 – 10 minút z každej strany. Ryžu premiešame s mätou a korením a podávame s kotletami. Osolíme podľa chuti.

Cestovinový šalát

s bôbom

(2 porcie)

1 hrsť

potočnice

100 g

SkryťVypnúť reklamu
reklama

povareného

čerstvého bôbu (alebo uvareného suchého bôbu)

150 g uvarených cestovín (napríklad farfalle)

1 postrúhaná karotka

1 ČL sezamových semiačok


Dresing:

2 PL extra virgin olivového oleja

1 PL octu z bieleho vína

1 ČL celozrnnej horčice

1 ČL posekaného kôpru

1 ČL posekanej petržlenovej vňate

Všetky suroviny zmiešame vo veľkej mise. V malej miske premiešame dresingové suroviny a prelejeme nimi šalát. Podávame.

Ful Medames

(Egypt 4 porcie)

600 g

sušeného bôbu (cez noc

namočeného)

3 PL šťavy

z citróna

2 strúčiky cesnaku, pretlačeného

5 cm póru, posekaného nadrobno

120 ml extra virgin olivového oleja

soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Vodu z bôbu zlejeme a napustíme novú. V hrnci povaríme 45 minút až 1 hodinu alebo kým bôb nezmäkkne. Scedíme, pridáme ostatné suroviny a roztlačíme vidličkou alebo ponorným mixérom. Podávame s rozštvrteným natvrdo vareným vajíčkom a pita chlebom. Niekedy sa pridáva aj mletá rímska rasca a posekaná cibuľka na tenké kolieska.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Polievka z bôbu

2 šálky sušeného bôbu

(cez noc namočeného, alebo 4 šálky zaváraného)

1 ČL rímskej rasce

2 pretlačené strúčiky cesnaku

80 ml olivového oleja

60 ml citrónovej šťavy

2 PL posekanej petržlenovej vňate

voda z namočeného bôbu

K bôbu prilejeme 6 šálok vody, dáme na sporák a privedieme do varu. Potom stíšime plameň a varíme asi 45 – 60 minút. Scedíme a pomixujeme. Dáme na panvicu alebo do hrnca, pridáme rascu, cesnak a citrónovú šťavu. Krátko povaríme. Ak treba, pridáme vodu. Polievku podávame v miskách, posypanú petržlenovou vňaťkou.

Bôb s artičokovými srdiečkami

(Grécko, 6 porcií)

120 g čerstvého bôbu

10 čerstvých artičokových srdiečok

1 veľká jarná cibuľka

3 strúčiky cesnaku, pretlačeného

SkryťVypnúť reklamu
reklama

140 ml olivového oleja

2 x 125 ml vody

1 ČL soli

šťava z citróna

šťava z 3 citrónov (na artičoky)

Artičoky dáme do hrnca, zalejeme citrónovou šťavou a osolíme. Potom pridáme 125 ml vody, cibuľku, cesnak, soľ a bôby. Varíme na miernom plameni a miešame dosť často, aby nám artičoky neprihoreli. Potom artičoky scedíme, bôby dáme bokom a varíme s novou vodou asi 40 minút prikryté, kým nezmäknú. Potom scedíme, premiešame s bôbom a podávame ako predjedlo.

Dip z troch strukovín

1 posekaná šalotka

150 ml prírodnej omáčky

1 plechovka lúpaných a drvených paradajok

1 plechovka veľkej červenej fazule

1 plechovka cíceru

1 plechovka zaváraného bôbu

8 červených, nadrobno nasekaných čili papričiek

soľ a korenie

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do panvice vysypeme všetky suroviny, varíme asi 60 minút. Potom rozmixujeme na jemnú kašu. Podávame ku krekrom, nachos a k surovej zelenine ako dip. Pastu môžeme použiť po pridaní oleja ako marinádu na kuracinu, ktorú potom rýchlo na oleji opražíme.

Mám pocit, že na Slovensku je veľmi málo ľudí,

ktorých zaujíma hlbší pohľad na kultúru, stačí im to, čím ich kŕmia médiá.

Autor: Miroslav Kubečka

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 964
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 702
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 357
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 677
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 327
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 601
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 090
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 66 399
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 145
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 133
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 068
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 048
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 442
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
SkryťZatvoriť reklamu