SME

Božská čokoláda

Chcete sa cítiť ako vo viktoriánskom Anglicku, zaspomínať si na staré časy alebo sa len tak porozprávať? Upečte cookies alebo nejaký lahodný zákusok a pozvite priateľov na čokoládu.



cookie.jpgČokoládové cookies
suroviny na 4 porcie

100 g tmavej čokolády (čo najkvalitnejšej horkej)
120 g hladkej múky
30 g kakaa, preosiateho
1 lyžička jedlej sódy
1 štipka soli
100 g zmäknutého masla
100 g hnedého alebo trstinového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
1 vajce
100 ml mlieka
80 g čokoládových chipsov

Rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme vo vode (varnú misku s nalámanou čokoládou položíme na hrniec s vodou, ktorú privedieme do varu. Zmiernime teplotu a varíme, kým sa čokoláda nerozpustí).

Môžeme použiť i mikrovlnnú rúru; čokoládu zahrievame pri strednom stupni asi 3 minúty.

Do väčšej misy dáme múku, kakao, sódu, soľ a dobre zamiešame. V inej mise vymiešame zmäknuté maslo s cukrom na hladkú a nadýchanú penu. Penu spojíme s rozpustenou čokoládou a primiešame vanilkový extrakt a vajce. Túto zmes prilejeme do suchých ingrediencií, pridáme mlieko a ľahko premiešame. Na záver vsypeme do cesta čokoládové chipsy a opäť veľmi ľahko premiešame.

Lyžicou nakladieme kopčeky cesta na plech s papierom na pečenie. Sušienky pečieme asi 18 minút. Necháme ich vychladnúť a podávame. Zvyšné sušienky uchovávame v uzavretej nádobe v chlade, aby nevyschli.

cokina.jpgHorúca čokoláda s kardamómom a šľahačkou
suroviny na 4 porcie


1 l mlieka
1/2 vanilkového struku
4 semená rozdrveného kardamómu alebo 1/2 lyžičky mletého
200 g mliečnej čokolády
2 lyžice nastrúhanej tmavej čokolády na ozdobu

Do hrnca nalejeme mlieko; asi 100 ml si necháme bokom na ozdobu z mliečnej peny. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky. Vanilkový struk pozdĺž rozrežeme, špičkou noža z neho vyškriabeme semienka a vmiešame ich do mlieka. Prisypeme rozdrvené zrniečka kardamómu.

Mlieko pomaly ohrievame a miešame. Varíme, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Horúcu čokoládu nalejeme do do pohárov. Zvyšné mlieko ohrejeme a metličkou vyšľaháme hustú penu. Ozdobíme ňou nápoj v hrnčeku a postrúhame naň horkú čokoládu.

cheesecake.jpgCheesecake s bielou čokoládou, mandarínkami a paraorechmi
suroviny na 4 porcie


100 g bielej čokolády
1 lyžica smotany na šľahanie
80 g paraorechov
1 lyžica smotanového jogurtu
25 g múčkového cukru
200 g mascarpone
kôra z 1 pomaranča
1 plechovka mandarínkového kompótu
1/2 vanilkového struku
kakaový prášok na ozdobenie

Rozpustíme čokoládu spolu so smotanou. Paraorechy nasekáme nahru-bo. Orechy vsypeme do čokolády a spolu s jogurtom vymiešame na hustý krém. Ak nemáme doma cukrárenský krúžok, postupujeme takto: Z plastovej fľaše vystrihneme rovnú časť s výškou asi 8 cm, z papiera na pečenie odstrihneme pruh a vložíme ho do plastového krúžku.

Krúžok položíme na rovnú podložku s papierom na pečenie. Najprv doň vlejeme rozpustenú bielu čokoládu s orechmi, tá bude tvoriť korpus. Mascarpone premiešame s múčkovým cukrom. Ľahko vmiešame odkvapkané mandarínky a nastrúhanú kôru z dobre umytého pomaranča. Lyžicou naukladáme mascarpone do formy a vyhľadíme. Dáme vychladiť do chladničky.

Pred podávaním opatrne zoberieme krúžok z torty a odstránime papier na pečenie. Tortu posypeme silnou vrstvou kakaa.

rolada.jpgČokoládová roláda s jahodami
suroviny na 1 plech


150 g tmavej čokolády (čo najkvalitnejšej horkej)
150 g krupicového cukru
5 vajec, oddelíme žĺtky a bielky

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na náplň:
300 ml smotany na šľahanie
200 g jahôd

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vyšľaháme žĺtky s cukrom na hustý svetlý krém. Vmiešame mierne vychladnutú čokoládu a znovu vyšľaháme, kým sa obe časti dokonale nespoja. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a ľahko ho zapracujeme do žĺtok a čokoládového krému.

Na plech (s rozmermi asi 23 x 33 cm) položíme papier na pečenie a rozprestrieme naň cesto vo vrstve vysokej asi 1 cm. Pečieme asi 15 minút.

Dopečené cesto má tuhý, ale pružný povrch a keď doň pichneme drevenú špajľu, zostane po vytiahnutí suchá a čistá. Upečený korpus vyberieme z rúry. Po 2 minútach ho prikryjeme vlhkou utierkou a obrátime; plech priklopíme valom alebo iným plechom a otočíme. Odlúpime z upečeného cesta papier na pečenie a znovu ho naň položíme. Pomocou utierky odspodu zrolujeme cesto, prekryjeme mikroténovou fóliou a necháme vychladnúť.

Šľahačku vyšľaháme dotuha. Správnu konzistenciu poznáme tak, že keď obrátime nádobu, šľahačka sa nevyklopí. Rozvinieme vychladnutú roládu, natrieme ju šľahačkou a na nej rozmiestnime nakrájané jahody. Roládu pomocou utierky znovu zrolujeme. Posypeme múčkovým cukrom, ozdobíme jahodou a lístkom mäty.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Iva Jakešová

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 964
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 702
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 357
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 677
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 327
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 601
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 095
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 66 402
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 180
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 135
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 068
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 053
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 443
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
reklama
SkryťZatvoriť reklamu