SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Božská čokoláda

Chcete sa cítiť ako vo viktoriánskom Anglicku, zaspomínať si na staré časy alebo sa len tak porozprávať? Upečte cookies alebo nejaký lahodný zákusok a pozvite priateľov na čokoládu.



cookie.jpgČokoládové cookies
suroviny na 4 porcie

100 g tmavej čokolády (čo najkvalitnejšej horkej)
120 g hladkej múky
30 g kakaa, preosiateho
1 lyžička jedlej sódy
1 štipka soli
100 g zmäknutého masla
100 g hnedého alebo trstinového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
1 vajce
100 ml mlieka
80 g čokoládových chipsov

Rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme vo vode (varnú misku s nalámanou čokoládou položíme na hrniec s vodou, ktorú privedieme do varu. Zmiernime teplotu a varíme, kým sa čokoláda nerozpustí).

Môžeme použiť i mikrovlnnú rúru; čokoládu zahrievame pri strednom stupni asi 3 minúty.

Do väčšej misy dáme múku, kakao, sódu, soľ a dobre zamiešame. V inej mise vymiešame zmäknuté maslo s cukrom na hladkú a nadýchanú penu. Penu spojíme s rozpustenou čokoládou a primiešame vanilkový extrakt a vajce. Túto zmes prilejeme do suchých ingrediencií, pridáme mlieko a ľahko premiešame. Na záver vsypeme do cesta čokoládové chipsy a opäť veľmi ľahko premiešame.

Lyžicou nakladieme kopčeky cesta na plech s papierom na pečenie. Sušienky pečieme asi 18 minút. Necháme ich vychladnúť a podávame. Zvyšné sušienky uchovávame v uzavretej nádobe v chlade, aby nevyschli.

cokina.jpgHorúca čokoláda s kardamómom a šľahačkou
suroviny na 4 porcie


1 l mlieka
1/2 vanilkového struku
4 semená rozdrveného kardamómu alebo 1/2 lyžičky mletého
200 g mliečnej čokolády
2 lyžice nastrúhanej tmavej čokolády na ozdobu

Do hrnca nalejeme mlieko; asi 100 ml si necháme bokom na ozdobu z mliečnej peny. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky. Vanilkový struk pozdĺž rozrežeme, špičkou noža z neho vyškriabeme semienka a vmiešame ich do mlieka. Prisypeme rozdrvené zrniečka kardamómu.

Mlieko pomaly ohrievame a miešame. Varíme, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Horúcu čokoládu nalejeme do do pohárov. Zvyšné mlieko ohrejeme a metličkou vyšľaháme hustú penu. Ozdobíme ňou nápoj v hrnčeku a postrúhame naň horkú čokoládu.

cheesecake.jpgCheesecake s bielou čokoládou, mandarínkami a paraorechmi
suroviny na 4 porcie


100 g bielej čokolády
1 lyžica smotany na šľahanie
80 g paraorechov
1 lyžica smotanového jogurtu
25 g múčkového cukru
200 g mascarpone
kôra z 1 pomaranča
1 plechovka mandarínkového kompótu
1/2 vanilkového struku
kakaový prášok na ozdobenie

Rozpustíme čokoládu spolu so smotanou. Paraorechy nasekáme nahru-bo. Orechy vsypeme do čokolády a spolu s jogurtom vymiešame na hustý krém. Ak nemáme doma cukrárenský krúžok, postupujeme takto: Z plastovej fľaše vystrihneme rovnú časť s výškou asi 8 cm, z papiera na pečenie odstrihneme pruh a vložíme ho do plastového krúžku.

Krúžok položíme na rovnú podložku s papierom na pečenie. Najprv doň vlejeme rozpustenú bielu čokoládu s orechmi, tá bude tvoriť korpus. Mascarpone premiešame s múčkovým cukrom. Ľahko vmiešame odkvapkané mandarínky a nastrúhanú kôru z dobre umytého pomaranča. Lyžicou naukladáme mascarpone do formy a vyhľadíme. Dáme vychladiť do chladničky.

Pred podávaním opatrne zoberieme krúžok z torty a odstránime papier na pečenie. Tortu posypeme silnou vrstvou kakaa.

rolada.jpgČokoládová roláda s jahodami
suroviny na 1 plech


150 g tmavej čokolády (čo najkvalitnejšej horkej)
150 g krupicového cukru
5 vajec, oddelíme žĺtky a bielky

Skryť Vypnúť reklamu

Na náplň:
300 ml smotany na šľahanie
200 g jahôd

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vyšľaháme žĺtky s cukrom na hustý svetlý krém. Vmiešame mierne vychladnutú čokoládu a znovu vyšľaháme, kým sa obe časti dokonale nespoja. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a ľahko ho zapracujeme do žĺtok a čokoládového krému.

Na plech (s rozmermi asi 23 x 33 cm) položíme papier na pečenie a rozprestrieme naň cesto vo vrstve vysokej asi 1 cm. Pečieme asi 15 minút.

Dopečené cesto má tuhý, ale pružný povrch a keď doň pichneme drevenú špajľu, zostane po vytiahnutí suchá a čistá. Upečený korpus vyberieme z rúry. Po 2 minútach ho prikryjeme vlhkou utierkou a obrátime; plech priklopíme valom alebo iným plechom a otočíme. Odlúpime z upečeného cesta papier na pečenie a znovu ho naň položíme. Pomocou utierky odspodu zrolujeme cesto, prekryjeme mikroténovou fóliou a necháme vychladnúť.

Šľahačku vyšľaháme dotuha. Správnu konzistenciu poznáme tak, že keď obrátime nádobu, šľahačka sa nevyklopí. Rozvinieme vychladnutú roládu, natrieme ju šľahačkou a na nej rozmiestnime nakrájané jahody. Roládu pomocou utierky znovu zrolujeme. Posypeme múčkovým cukrom, ozdobíme jahodou a lístkom mäty.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 835
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 830
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 860
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 188
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 154
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 578
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 913
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 633
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 588
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

4 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

3 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

8 h

Neprehliadnite tiež

Michaela Žureková

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

20 h
Ilustračné foto.

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

20. jan

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.

17. feb

Mení sa ľudské telo aj vzťahy.

28. apr