Božská čokoláda

Chcete sa cítiť ako vo viktoriánskom Anglicku, zaspomínať si na staré časy alebo sa len tak porozprávať? Upečte cookies alebo nejaký lahodný zákusok a pozvite priateľov na čokoládu.



cookie.jpgČokoládové cookies
suroviny na 4 porcie

100 g tmavej čokolády (čo najkvalitnejšej horkej)
120 g hladkej múky
30 g kakaa, preosiateho
1 lyžička jedlej sódy
1 štipka soli
100 g zmäknutého masla
100 g hnedého alebo trstinového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
1 vajce
100 ml mlieka
80 g čokoládových chipsov

Rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme vo vode (varnú misku s nalámanou čokoládou položíme na hrniec s vodou, ktorú privedieme do varu. Zmiernime teplotu a varíme, kým sa čokoláda nerozpustí).

Môžeme použiť i mikrovlnnú rúru; čokoládu zahrievame pri strednom stupni asi 3 minúty.

Do väčšej misy dáme múku, kakao, sódu, soľ a dobre zamiešame. V inej mise vymiešame zmäknuté maslo s cukrom na hladkú a nadýchanú penu. Penu spojíme s rozpustenou čokoládou a primiešame vanilkový extrakt a vajce. Túto zmes prilejeme do suchých ingrediencií, pridáme mlieko a ľahko premiešame. Na záver vsypeme do cesta čokoládové chipsy a opäť veľmi ľahko premiešame.

Lyžicou nakladieme kopčeky cesta na plech s papierom na pečenie. Sušienky pečieme asi 18 minút. Necháme ich vychladnúť a podávame. Zvyšné sušienky uchovávame v uzavretej nádobe v chlade, aby nevyschli.

cokina.jpgHorúca čokoláda s kardamómom a šľahačkou
suroviny na 4 porcie


1 l mlieka
1/2 vanilkového struku
4 semená rozdrveného kardamómu alebo 1/2 lyžičky mletého
200 g mliečnej čokolády
2 lyžice nastrúhanej tmavej čokolády na ozdobu

Do hrnca nalejeme mlieko; asi 100 ml si necháme bokom na ozdobu z mliečnej peny. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky. Vanilkový struk pozdĺž rozrežeme, špičkou noža z neho vyškriabeme semienka a vmiešame ich do mlieka. Prisypeme rozdrvené zrniečka kardamómu.

Mlieko pomaly ohrievame a miešame. Varíme, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Horúcu čokoládu nalejeme do do pohárov. Zvyšné mlieko ohrejeme a metličkou vyšľaháme hustú penu. Ozdobíme ňou nápoj v hrnčeku a postrúhame naň horkú čokoládu.

cheesecake.jpgCheesecake s bielou čokoládou, mandarínkami a paraorechmi
suroviny na 4 porcie


100 g bielej čokolády
1 lyžica smotany na šľahanie
80 g paraorechov
1 lyžica smotanového jogurtu
25 g múčkového cukru
200 g mascarpone
kôra z 1 pomaranča
1 plechovka mandarínkového kompótu
1/2 vanilkového struku
kakaový prášok na ozdobenie

Rozpustíme čokoládu spolu so smotanou. Paraorechy nasekáme nahru-bo. Orechy vsypeme do čokolády a spolu s jogurtom vymiešame na hustý krém. Ak nemáme doma cukrárenský krúžok, postupujeme takto: Z plastovej fľaše vystrihneme rovnú časť s výškou asi 8 cm, z papiera na pečenie odstrihneme pruh a vložíme ho do plastového krúžku.

Krúžok položíme na rovnú podložku s papierom na pečenie. Najprv doň vlejeme rozpustenú bielu čokoládu s orechmi, tá bude tvoriť korpus. Mascarpone premiešame s múčkovým cukrom. Ľahko vmiešame odkvapkané mandarínky a nastrúhanú kôru z dobre umytého pomaranča. Lyžicou naukladáme mascarpone do formy a vyhľadíme. Dáme vychladiť do chladničky.

Pred podávaním opatrne zoberieme krúžok z torty a odstránime papier na pečenie. Tortu posypeme silnou vrstvou kakaa.

rolada.jpgČokoládová roláda s jahodami
suroviny na 1 plech


150 g tmavej čokolády (čo najkvalitnejšej horkej)
150 g krupicového cukru
5 vajec, oddelíme žĺtky a bielky

Na náplň:
300 ml smotany na šľahanie
200 g jahôd

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vyšľaháme žĺtky s cukrom na hustý svetlý krém. Vmiešame mierne vychladnutú čokoládu a znovu vyšľaháme, kým sa obe časti dokonale nespoja. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a ľahko ho zapracujeme do žĺtok a čokoládového krému.

Na plech (s rozmermi asi 23 x 33 cm) položíme papier na pečenie a rozprestrieme naň cesto vo vrstve vysokej asi 1 cm. Pečieme asi 15 minút.

Dopečené cesto má tuhý, ale pružný povrch a keď doň pichneme drevenú špajľu, zostane po vytiahnutí suchá a čistá. Upečený korpus vyberieme z rúry. Po 2 minútach ho prikryjeme vlhkou utierkou a obrátime; plech priklopíme valom alebo iným plechom a otočíme. Odlúpime z upečeného cesta papier na pečenie a znovu ho naň položíme. Pomocou utierky odspodu zrolujeme cesto, prekryjeme mikroténovou fóliou a necháme vychladnúť.

Šľahačku vyšľaháme dotuha. Správnu konzistenciu poznáme tak, že keď obrátime nádobu, šľahačka sa nevyklopí. Rozvinieme vychladnutú roládu, natrieme ju šľahačkou a na nej rozmiestnime nakrájané jahody. Roládu pomocou utierky znovu zrolujeme. Posypeme múčkovým cukrom, ozdobíme jahodou a lístkom mäty.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 664
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 643
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 580
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 178
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 665
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 355
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 184
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 103
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 711
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 699

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako šperk, ktorý vyhrával vojny, prehráva boj s časom

Bol to vynález desaťročia. Nebyť náramkových hodiniek, niektoré strategické bitky by možno dopadli inak. Dnes prehrávajú samotné náramkové hodinky.

EKONOMIKA

Slovák vytvoril nový dizajn pre TANAP, majú oň záujem

Baví ho, keď sa môže podieľať propagácii Slovenska.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.