Božská čokoláda

Chcete sa cítiť ako vo viktoriánskom Anglicku, zaspomínať si na staré časy alebo sa len tak porozprávať? Upečte cookies alebo nejaký lahodný zákusok a pozvite priateľov na čokoládu.



cookie.jpgČokoládové cookies
suroviny na 4 porcie

100 g tmavej čokolády (čo najkvalitnejšej horkej)
120 g hladkej múky
30 g kakaa, preosiateho
1 lyžička jedlej sódy
1 štipka soli
100 g zmäknutého masla
100 g hnedého alebo trstinového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
1 vajce
100 ml mlieka
80 g čokoládových chipsov

Rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme vo vode (varnú misku s nalámanou čokoládou položíme na hrniec s vodou, ktorú privedieme do varu. Zmiernime teplotu a varíme, kým sa čokoláda nerozpustí).

Môžeme použiť i mikrovlnnú rúru; čokoládu zahrievame pri strednom stupni asi 3 minúty.

Do väčšej misy dáme múku, kakao, sódu, soľ a dobre zamiešame. V inej mise vymiešame zmäknuté maslo s cukrom na hladkú a nadýchanú penu. Penu spojíme s rozpustenou čokoládou a primiešame vanilkový extrakt a vajce. Túto zmes prilejeme do suchých ingrediencií, pridáme mlieko a ľahko premiešame. Na záver vsypeme do cesta čokoládové chipsy a opäť veľmi ľahko premiešame.

Lyžicou nakladieme kopčeky cesta na plech s papierom na pečenie. Sušienky pečieme asi 18 minút. Necháme ich vychladnúť a podávame. Zvyšné sušienky uchovávame v uzavretej nádobe v chlade, aby nevyschli.

cokina.jpgHorúca čokoláda s kardamómom a šľahačkou
suroviny na 4 porcie


1 l mlieka
1/2 vanilkového struku
4 semená rozdrveného kardamómu alebo 1/2 lyžičky mletého
200 g mliečnej čokolády
2 lyžice nastrúhanej tmavej čokolády na ozdobu

Do hrnca nalejeme mlieko; asi 100 ml si necháme bokom na ozdobu z mliečnej peny. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky. Vanilkový struk pozdĺž rozrežeme, špičkou noža z neho vyškriabeme semienka a vmiešame ich do mlieka. Prisypeme rozdrvené zrniečka kardamómu.

Mlieko pomaly ohrievame a miešame. Varíme, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Horúcu čokoládu nalejeme do do pohárov. Zvyšné mlieko ohrejeme a metličkou vyšľaháme hustú penu. Ozdobíme ňou nápoj v hrnčeku a postrúhame naň horkú čokoládu.

cheesecake.jpgCheesecake s bielou čokoládou, mandarínkami a paraorechmi
suroviny na 4 porcie


100 g bielej čokolády
1 lyžica smotany na šľahanie
80 g paraorechov
1 lyžica smotanového jogurtu
25 g múčkového cukru
200 g mascarpone
kôra z 1 pomaranča
1 plechovka mandarínkového kompótu
1/2 vanilkového struku
kakaový prášok na ozdobenie

Rozpustíme čokoládu spolu so smotanou. Paraorechy nasekáme nahru-bo. Orechy vsypeme do čokolády a spolu s jogurtom vymiešame na hustý krém. Ak nemáme doma cukrárenský krúžok, postupujeme takto: Z plastovej fľaše vystrihneme rovnú časť s výškou asi 8 cm, z papiera na pečenie odstrihneme pruh a vložíme ho do plastového krúžku.

Krúžok položíme na rovnú podložku s papierom na pečenie. Najprv doň vlejeme rozpustenú bielu čokoládu s orechmi, tá bude tvoriť korpus. Mascarpone premiešame s múčkovým cukrom. Ľahko vmiešame odkvapkané mandarínky a nastrúhanú kôru z dobre umytého pomaranča. Lyžicou naukladáme mascarpone do formy a vyhľadíme. Dáme vychladiť do chladničky.

Pred podávaním opatrne zoberieme krúžok z torty a odstránime papier na pečenie. Tortu posypeme silnou vrstvou kakaa.

rolada.jpgČokoládová roláda s jahodami
suroviny na 1 plech


150 g tmavej čokolády (čo najkvalitnejšej horkej)
150 g krupicového cukru
5 vajec, oddelíme žĺtky a bielky

Na náplň:
300 ml smotany na šľahanie
200 g jahôd

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vyšľaháme žĺtky s cukrom na hustý svetlý krém. Vmiešame mierne vychladnutú čokoládu a znovu vyšľaháme, kým sa obe časti dokonale nespoja. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a ľahko ho zapracujeme do žĺtok a čokoládového krému.

Na plech (s rozmermi asi 23 x 33 cm) položíme papier na pečenie a rozprestrieme naň cesto vo vrstve vysokej asi 1 cm. Pečieme asi 15 minút.

Dopečené cesto má tuhý, ale pružný povrch a keď doň pichneme drevenú špajľu, zostane po vytiahnutí suchá a čistá. Upečený korpus vyberieme z rúry. Po 2 minútach ho prikryjeme vlhkou utierkou a obrátime; plech priklopíme valom alebo iným plechom a otočíme. Odlúpime z upečeného cesta papier na pečenie a znovu ho naň položíme. Pomocou utierky odspodu zrolujeme cesto, prekryjeme mikroténovou fóliou a necháme vychladnúť.

Šľahačku vyšľaháme dotuha. Správnu konzistenciu poznáme tak, že keď obrátime nádobu, šľahačka sa nevyklopí. Rozvinieme vychladnutú roládu, natrieme ju šľahačkou a na nej rozmiestnime nakrájané jahody. Roládu pomocou utierky znovu zrolujeme. Posypeme múčkovým cukrom, ozdobíme jahodou a lístkom mäty.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 477
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 886
  3. Moskva alebo Petrohrad? 6 141
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 282
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 400
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 895
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 853
  8. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 807
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 726
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 444

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

Neprehliadnite tiež

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?

Na svete je prvá Barbie s hidžábom

Modelom zahalenej bábiky je šermiarka Ibtihaj Muhammad.

Sĺpček osmelené

Keď musel zomrieť Marián Varga, musíme aj my

Téma smrti chodí okolo mňa aj inak ako cez dokument.