Božská čokoláda

Chcete sa cítiť ako vo viktoriánskom Anglicku, zaspomínať si na staré časy alebo sa len tak porozprávať? Upečte cookies alebo nejaký lahodný zákusok a pozvite priateľov na čokoládu.



cookie.jpgČokoládové cookies
suroviny na 4 porcie

100 g tmavej čokolády (čo najkvalitnejšej horkej)
120 g hladkej múky
30 g kakaa, preosiateho
1 lyžička jedlej sódy
1 štipka soli
100 g zmäknutého masla
100 g hnedého alebo trstinového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
1 vajce
100 ml mlieka
80 g čokoládových chipsov

Rúru predhrejeme na 170 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme vo vode (varnú misku s nalámanou čokoládou položíme na hrniec s vodou, ktorú privedieme do varu. Zmiernime teplotu a varíme, kým sa čokoláda nerozpustí).

Môžeme použiť i mikrovlnnú rúru; čokoládu zahrievame pri strednom stupni asi 3 minúty.

Do väčšej misy dáme múku, kakao, sódu, soľ a dobre zamiešame. V inej mise vymiešame zmäknuté maslo s cukrom na hladkú a nadýchanú penu. Penu spojíme s rozpustenou čokoládou a primiešame vanilkový extrakt a vajce. Túto zmes prilejeme do suchých ingrediencií, pridáme mlieko a ľahko premiešame. Na záver vsypeme do cesta čokoládové chipsy a opäť veľmi ľahko premiešame.

Lyžicou nakladieme kopčeky cesta na plech s papierom na pečenie. Sušienky pečieme asi 18 minút. Necháme ich vychladnúť a podávame. Zvyšné sušienky uchovávame v uzavretej nádobe v chlade, aby nevyschli.

cokina.jpgHorúca čokoláda s kardamómom a šľahačkou
suroviny na 4 porcie


1 l mlieka
1/2 vanilkového struku
4 semená rozdrveného kardamómu alebo 1/2 lyžičky mletého
200 g mliečnej čokolády
2 lyžice nastrúhanej tmavej čokolády na ozdobu

Do hrnca nalejeme mlieko; asi 100 ml si necháme bokom na ozdobu z mliečnej peny. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky. Vanilkový struk pozdĺž rozrežeme, špičkou noža z neho vyškriabeme semienka a vmiešame ich do mlieka. Prisypeme rozdrvené zrniečka kardamómu.

Mlieko pomaly ohrievame a miešame. Varíme, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Horúcu čokoládu nalejeme do do pohárov. Zvyšné mlieko ohrejeme a metličkou vyšľaháme hustú penu. Ozdobíme ňou nápoj v hrnčeku a postrúhame naň horkú čokoládu.

cheesecake.jpgCheesecake s bielou čokoládou, mandarínkami a paraorechmi
suroviny na 4 porcie


100 g bielej čokolády
1 lyžica smotany na šľahanie
80 g paraorechov
1 lyžica smotanového jogurtu
25 g múčkového cukru
200 g mascarpone
kôra z 1 pomaranča
1 plechovka mandarínkového kompótu
1/2 vanilkového struku
kakaový prášok na ozdobenie

Rozpustíme čokoládu spolu so smotanou. Paraorechy nasekáme nahru-bo. Orechy vsypeme do čokolády a spolu s jogurtom vymiešame na hustý krém. Ak nemáme doma cukrárenský krúžok, postupujeme takto: Z plastovej fľaše vystrihneme rovnú časť s výškou asi 8 cm, z papiera na pečenie odstrihneme pruh a vložíme ho do plastového krúžku.

Krúžok položíme na rovnú podložku s papierom na pečenie. Najprv doň vlejeme rozpustenú bielu čokoládu s orechmi, tá bude tvoriť korpus. Mascarpone premiešame s múčkovým cukrom. Ľahko vmiešame odkvapkané mandarínky a nastrúhanú kôru z dobre umytého pomaranča. Lyžicou naukladáme mascarpone do formy a vyhľadíme. Dáme vychladiť do chladničky.

Pred podávaním opatrne zoberieme krúžok z torty a odstránime papier na pečenie. Tortu posypeme silnou vrstvou kakaa.

rolada.jpgČokoládová roláda s jahodami
suroviny na 1 plech


150 g tmavej čokolády (čo najkvalitnejšej horkej)
150 g krupicového cukru
5 vajec, oddelíme žĺtky a bielky

Na náplň:
300 ml smotany na šľahanie
200 g jahôd

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vyšľaháme žĺtky s cukrom na hustý svetlý krém. Vmiešame mierne vychladnutú čokoládu a znovu vyšľaháme, kým sa obe časti dokonale nespoja. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a ľahko ho zapracujeme do žĺtok a čokoládového krému.

Na plech (s rozmermi asi 23 x 33 cm) položíme papier na pečenie a rozprestrieme naň cesto vo vrstve vysokej asi 1 cm. Pečieme asi 15 minút.

Dopečené cesto má tuhý, ale pružný povrch a keď doň pichneme drevenú špajľu, zostane po vytiahnutí suchá a čistá. Upečený korpus vyberieme z rúry. Po 2 minútach ho prikryjeme vlhkou utierkou a obrátime; plech priklopíme valom alebo iným plechom a otočíme. Odlúpime z upečeného cesta papier na pečenie a znovu ho naň položíme. Pomocou utierky odspodu zrolujeme cesto, prekryjeme mikroténovou fóliou a necháme vychladnúť.

Šľahačku vyšľaháme dotuha. Správnu konzistenciu poznáme tak, že keď obrátime nádobu, šľahačka sa nevyklopí. Rozvinieme vychladnutú roládu, natrieme ju šľahačkou a na nej rozmiestnime nakrájané jahody. Roládu pomocou utierky znovu zrolujeme. Posypeme múčkovým cukrom, ozdobíme jahodou a lístkom mäty.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 12 725
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 024
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 408
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 472
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 192
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 798
  7. Kam do tepla v januári? 2 042
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 845
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 676
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 014

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová: Presvedčila som sa, že chyba nie je v streleckej forme

Slovenská biatlonistka je bez stresu a vo väčšej pohode. V stíhacích pretekoch skončila jedenásta.

BRATISLAVA

Developer oprášil projekt pred stanicou Nové Mesto

Pred stanicou oproti Kuchajde plánujú postaviť obytné budovy.

PLUS

Logopedička: Nikdy nie je neskoro odnaučiť sa ráčkovať

Detí s problémami je čoraz viac.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.