SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Chutné vitamíny

Aby nás sychravé jesenné počasie neoslabilo, naložme si na tanier dostatok zeleniny, ovocia a húb. Ak nezoženieme čerstvé suroviny, môžeme ich nahradiť aj mrazenými alebo konzervovanými.



artycoky1.jpgArtičoky plnené bryndzou
suroviny na 4 porcie

200 g bryndze
2 lyžice kyslej smotany
2 väčšie artičoky
1 lyžica citrónovej šťavy
2 lyžice masla
1/2 zväzku nasekanej pažítky
soľ

Do misky rozdrobíme bryndzu a zmiešame ju s kyslou smotanou a pažítkou. Trochu osolíme. Artičoky umyjeme a dáme dobre odkvapkať. Odrežeme zvyšok, stonku a všetky tvrdé časti. Ostré konce lístkov zostrihneme. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a pár minút povaríme vo vriacej, osolenej vode.

Predvarené artičoky vyberieme, opláchneme v studenej vode, aby si zachovali farbu, otočíme ich stonkou hore a necháme odkvapkať vodu. Potom ich rozrežeme, zo stredu okvetie odstránime a dutinu vyplníme zmesou syra a smotany.

Skryť Vypnúť reklamu

Rúru zohrejeme na 180 stupňov Celzia. Naplnené polovičky artičok vložíme do pekáčika vymazaného maslom, na povrch náplne rozložíme malé kúsky masla a zapečieme ich v zohriatej rúre 15 – 20 minút. Jednotlivé lístky pečených artičok rukou olúpeme a stiahneme dužinatú časť. Najchutnejšiu časť – srdiečko artičok – nakrájame nožom na kúsky.

hribky1.jpgHríbiky na víne
suroviny na 4 porcie

8 – 16 hríbikov (podľa veľkosti)
2 lyžice olivového oleja
4 mladé cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica husacieho tuku
200 g šunky, nakrájaných na kúsky (2 silnejšie plátky)
1 vetvička tymianu
100 ml suchého bieleho vína, napr. Zelený Veltín
1 citrón, nakrájaný na rezy
nahrubo mleté korenie, soľ

Hríbiky poutierame vlhkou utierkou a odkrojíme im nožičky. Na panvici zohrejeme olej a klobúčiky hríbikov v ňom po oboch stranách prudko opečieme. Preložíme ich na tanier a necháme v teple.

Skryť Vypnúť reklamu

Nožičky nasekáme a s petržlenovou vňatkou, rozpolenými cibuľkami a nasekaným cesnakom ich osmažíme v kastróliku na husacom tuku. Pridáme kúsky šunky a tymianu, na to položíme klobúčiky hríbikov, osolíme a podlejeme bielym vínom; odkryté pomaly dusíme asi 10 minút. Podávame na nahriatych tanieroch s rezom citróna a s pečivom.


salat1.jpgŠalát s grilovanou kukuricou
suroviny na 4 porcie


250 g vylúpanej kukurice (môže byť i mrazená alebo konzervovaná, v tom prípade ju už nemusíme variť)
200 g vylúpaného hrášku (mimo sezóny ho môžeme nahradiť mrazeným alebo konzervovaným; ten už nemusíme variť)
200 g čerstvých výhonkov mungo (naklíčené výhonky fazule mungo môžeme nahradiť inými naklíčenými výhonkami)

Na nálev:
4 lyžice olivového oleja
2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička sójovej omáčky
štipka cukru
soľ

Hrášok a kukuricu 5 minút povaríme v horúcej, osolenej vode; po scedení ich opláchneme studenou vodu, aby si zelenina zachovala farbu. Minútu grilujeme na grilovej panvice nasucho, dáme ich do misy na šalát a nasypeme k nim klíčky mungo.

Skryť Vypnúť reklamu

Nálev: do malého zaváracieho pohára dáme olej, citrónovú šťavu, sójovú omáčku, cukor a soľ (solíme opatrne, pretože sójová omáčka býva už slaná dosť), pohár zatvoríme viečkom a obsah dobre pretrepeme.

Šalát pomiešame s nálevom, necháme vychladiť a odstáť.

knedlicky1.jpgKysnuté čučoriedkové knedličky
suroviny na 4 porcie


600 g čučoriedok (môžu byť mrazené alebo zavárané)

Cesto:
10 g kvasníc
250 ml vlažného mlieka
500 g hrubej múky
1/2 lyžičky soli

Na ozdobu:
4 lyžice masla
4 lyžice múčkového cukru
100 g mletého maku

Suroviny na prípravu knedličiek pripravíme niekoľko hodín vopred na jedno miesto v kuchyni, aby mali rovnakú teplotu a lepšie vykysli. Pripravíme kvások: V hrnčeku alebo v miske zamiešame rozdrobené kvasnice s lyžičkou cukru a lyžičkou múky a zalejeme 2 lyžicami vlažného mlieka a necháme vykvasiť na teplom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Do misy preosejeme múku. V strede urobíme jamku a do nej nalejeme vykysnutý kvások a zvyšné vlažné mlieko s rozšľahaným vajíčkom a soľou. Najprv pomocou varechy a neskôr rukami vypracujeme tuhšie, lesklé cesto, poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.

Do veľkého hrnca dáme variť 3 litre osolenej vody. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na plát silný asi 1 cm, rozkrájame ho na štvorce a na každý dáme lyžicu čučoriedok. V dlani alebo na doske utvoríme knedličky; cesto by malo byť také tenké, aby cez neho ovocie presvitalo. Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte 10 – 15 minút kysnúť.

Knedličky dáme do vriacej vody (mali by mať okolo seba dosť miesta, aby do seba nenarážali), prikryjeme pokrievkou a varíme 5 – 8 minút. V strede varu ich vo vode obrátime. Uvarené knedličky poukladáme na misu a hneď ich prepichneme vidličkou alebo špajľou, aby sa nezrazili. Knedličky rozdelíme na tanieri, polejeme ich rozpusteným maslom a posypeme múčkovým cukrom a mletým makom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 189
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 836
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 429
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 594
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 090
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 666
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 583
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 345
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 275
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu