Chutné vitamíny

Aby nás sychravé jesenné počasie neoslabilo, naložme si na tanier dostatok zeleniny, ovocia a húb. Ak nezoženieme čerstvé suroviny, môžeme ich nahradiť aj mrazenými alebo konzervovanými.



artycoky1.jpgArtičoky plnené bryndzou
suroviny na 4 porcie

200 g bryndze
2 lyžice kyslej smotany
2 väčšie artičoky
1 lyžica citrónovej šťavy
2 lyžice masla
1/2 zväzku nasekanej pažítky
soľ

Do misky rozdrobíme bryndzu a zmiešame ju s kyslou smotanou a pažítkou. Trochu osolíme. Artičoky umyjeme a dáme dobre odkvapkať. Odrežeme zvyšok, stonku a všetky tvrdé časti. Ostré konce lístkov zostrihneme. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a pár minút povaríme vo vriacej, osolenej vode.

Predvarené artičoky vyberieme, opláchneme v studenej vode, aby si zachovali farbu, otočíme ich stonkou hore a necháme odkvapkať vodu. Potom ich rozrežeme, zo stredu okvetie odstránime a dutinu vyplníme zmesou syra a smotany.

Rúru zohrejeme na 180 stupňov Celzia. Naplnené polovičky artičok vložíme do pekáčika vymazaného maslom, na povrch náplne rozložíme malé kúsky masla a zapečieme ich v zohriatej rúre 15 – 20 minút. Jednotlivé lístky pečených artičok rukou olúpeme a stiahneme dužinatú časť. Najchutnejšiu časť – srdiečko artičok – nakrájame nožom na kúsky.

hribky1.jpgHríbiky na víne
suroviny na 4 porcie

8 – 16 hríbikov (podľa veľkosti)
2 lyžice olivového oleja
4 mladé cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica husacieho tuku
200 g šunky, nakrájaných na kúsky (2 silnejšie plátky)
1 vetvička tymianu
100 ml suchého bieleho vína, napr. Zelený Veltín
1 citrón, nakrájaný na rezy
nahrubo mleté korenie, soľ

Hríbiky poutierame vlhkou utierkou a odkrojíme im nožičky. Na panvici zohrejeme olej a klobúčiky hríbikov v ňom po oboch stranách prudko opečieme. Preložíme ich na tanier a necháme v teple.

Nožičky nasekáme a s petržlenovou vňatkou, rozpolenými cibuľkami a nasekaným cesnakom ich osmažíme v kastróliku na husacom tuku. Pridáme kúsky šunky a tymianu, na to položíme klobúčiky hríbikov, osolíme a podlejeme bielym vínom; odkryté pomaly dusíme asi 10 minút. Podávame na nahriatych tanieroch s rezom citróna a s pečivom.


salat1.jpgŠalát s grilovanou kukuricou
suroviny na 4 porcie


250 g vylúpanej kukurice (môže byť i mrazená alebo konzervovaná, v tom prípade ju už nemusíme variť)
200 g vylúpaného hrášku (mimo sezóny ho môžeme nahradiť mrazeným alebo konzervovaným; ten už nemusíme variť)
200 g čerstvých výhonkov mungo (naklíčené výhonky fazule mungo môžeme nahradiť inými naklíčenými výhonkami)

Na nálev:
4 lyžice olivového oleja
2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička sójovej omáčky
štipka cukru
soľ

Hrášok a kukuricu 5 minút povaríme v horúcej, osolenej vode; po scedení ich opláchneme studenou vodu, aby si zelenina zachovala farbu. Minútu grilujeme na grilovej panvice nasucho, dáme ich do misy na šalát a nasypeme k nim klíčky mungo.

Nálev: do malého zaváracieho pohára dáme olej, citrónovú šťavu, sójovú omáčku, cukor a soľ (solíme opatrne, pretože sójová omáčka býva už slaná dosť), pohár zatvoríme viečkom a obsah dobre pretrepeme.

Šalát pomiešame s nálevom, necháme vychladiť a odstáť.

knedlicky1.jpgKysnuté čučoriedkové knedličky
suroviny na 4 porcie


600 g čučoriedok (môžu byť mrazené alebo zavárané)

Cesto:
10 g kvasníc
250 ml vlažného mlieka
500 g hrubej múky
1/2 lyžičky soli

Na ozdobu:
4 lyžice masla
4 lyžice múčkového cukru
100 g mletého maku

Suroviny na prípravu knedličiek pripravíme niekoľko hodín vopred na jedno miesto v kuchyni, aby mali rovnakú teplotu a lepšie vykysli. Pripravíme kvások: V hrnčeku alebo v miske zamiešame rozdrobené kvasnice s lyžičkou cukru a lyžičkou múky a zalejeme 2 lyžicami vlažného mlieka a necháme vykvasiť na teplom mieste.

Do misy preosejeme múku. V strede urobíme jamku a do nej nalejeme vykysnutý kvások a zvyšné vlažné mlieko s rozšľahaným vajíčkom a soľou. Najprv pomocou varechy a neskôr rukami vypracujeme tuhšie, lesklé cesto, poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.

Do veľkého hrnca dáme variť 3 litre osolenej vody. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na plát silný asi 1 cm, rozkrájame ho na štvorce a na každý dáme lyžicu čučoriedok. V dlani alebo na doske utvoríme knedličky; cesto by malo byť také tenké, aby cez neho ovocie presvitalo. Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte 10 – 15 minút kysnúť.

Knedličky dáme do vriacej vody (mali by mať okolo seba dosť miesta, aby do seba nenarážali), prikryjeme pokrievkou a varíme 5 – 8 minút. V strede varu ich vo vode obrátime. Uvarené knedličky poukladáme na misu a hneď ich prepichneme vidličkou alebo špajľou, aby sa nezrazili. Knedličky rozdelíme na tanieri, polejeme ich rozpusteným maslom a posypeme múčkovým cukrom a mletým makom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 106
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 5 946
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 792
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 425
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 689
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 637
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 308
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 038
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 026
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 845

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Návrat Ščurka z basy k hokeju: vražda, klamstvá aj podozrenie z korupcie

Pôvodne mu hrozilo až 20 rokov. Prečo dostal hokejista Ščurko za brutálnu vraždu rozhodcu Mareka Liptaja len mierny trest.

SVET

Mexiko ničí ďalšie zemetrasenie. Má už 226 obetí

Tisíce ľudí utekali ulicami, padali aj budovy. Medzi obeťami sú aj deti.

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

ŠPORT

Saganov debut na MS: žalúdočné problémy a hnev

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.