Chutné vitamíny

Aby nás sychravé jesenné počasie neoslabilo, naložme si na tanier dostatok zeleniny, ovocia a húb. Ak nezoženieme čerstvé suroviny, môžeme ich nahradiť aj mrazenými alebo konzervovanými.



artycoky1.jpgArtičoky plnené bryndzou
suroviny na 4 porcie

200 g bryndze
2 lyžice kyslej smotany
2 väčšie artičoky
1 lyžica citrónovej šťavy
2 lyžice masla
1/2 zväzku nasekanej pažítky
soľ

Do misky rozdrobíme bryndzu a zmiešame ju s kyslou smotanou a pažítkou. Trochu osolíme. Artičoky umyjeme a dáme dobre odkvapkať. Odrežeme zvyšok, stonku a všetky tvrdé časti. Ostré konce lístkov zostrihneme. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a pár minút povaríme vo vriacej, osolenej vode.

Predvarené artičoky vyberieme, opláchneme v studenej vode, aby si zachovali farbu, otočíme ich stonkou hore a necháme odkvapkať vodu. Potom ich rozrežeme, zo stredu okvetie odstránime a dutinu vyplníme zmesou syra a smotany.

Rúru zohrejeme na 180 stupňov Celzia. Naplnené polovičky artičok vložíme do pekáčika vymazaného maslom, na povrch náplne rozložíme malé kúsky masla a zapečieme ich v zohriatej rúre 15 – 20 minút. Jednotlivé lístky pečených artičok rukou olúpeme a stiahneme dužinatú časť. Najchutnejšiu časť – srdiečko artičok – nakrájame nožom na kúsky.

hribky1.jpgHríbiky na víne
suroviny na 4 porcie

8 – 16 hríbikov (podľa veľkosti)
2 lyžice olivového oleja
4 mladé cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica husacieho tuku
200 g šunky, nakrájaných na kúsky (2 silnejšie plátky)
1 vetvička tymianu
100 ml suchého bieleho vína, napr. Zelený Veltín
1 citrón, nakrájaný na rezy
nahrubo mleté korenie, soľ

Hríbiky poutierame vlhkou utierkou a odkrojíme im nožičky. Na panvici zohrejeme olej a klobúčiky hríbikov v ňom po oboch stranách prudko opečieme. Preložíme ich na tanier a necháme v teple.

Nožičky nasekáme a s petržlenovou vňatkou, rozpolenými cibuľkami a nasekaným cesnakom ich osmažíme v kastróliku na husacom tuku. Pridáme kúsky šunky a tymianu, na to položíme klobúčiky hríbikov, osolíme a podlejeme bielym vínom; odkryté pomaly dusíme asi 10 minút. Podávame na nahriatych tanieroch s rezom citróna a s pečivom.


salat1.jpgŠalát s grilovanou kukuricou
suroviny na 4 porcie


250 g vylúpanej kukurice (môže byť i mrazená alebo konzervovaná, v tom prípade ju už nemusíme variť)
200 g vylúpaného hrášku (mimo sezóny ho môžeme nahradiť mrazeným alebo konzervovaným; ten už nemusíme variť)
200 g čerstvých výhonkov mungo (naklíčené výhonky fazule mungo môžeme nahradiť inými naklíčenými výhonkami)

Na nálev:
4 lyžice olivového oleja
2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička sójovej omáčky
štipka cukru
soľ

Hrášok a kukuricu 5 minút povaríme v horúcej, osolenej vode; po scedení ich opláchneme studenou vodu, aby si zelenina zachovala farbu. Minútu grilujeme na grilovej panvice nasucho, dáme ich do misy na šalát a nasypeme k nim klíčky mungo.

Nálev: do malého zaváracieho pohára dáme olej, citrónovú šťavu, sójovú omáčku, cukor a soľ (solíme opatrne, pretože sójová omáčka býva už slaná dosť), pohár zatvoríme viečkom a obsah dobre pretrepeme.

Šalát pomiešame s nálevom, necháme vychladiť a odstáť.

knedlicky1.jpgKysnuté čučoriedkové knedličky
suroviny na 4 porcie


600 g čučoriedok (môžu byť mrazené alebo zavárané)

Cesto:
10 g kvasníc
250 ml vlažného mlieka
500 g hrubej múky
1/2 lyžičky soli

Na ozdobu:
4 lyžice masla
4 lyžice múčkového cukru
100 g mletého maku

Suroviny na prípravu knedličiek pripravíme niekoľko hodín vopred na jedno miesto v kuchyni, aby mali rovnakú teplotu a lepšie vykysli. Pripravíme kvások: V hrnčeku alebo v miske zamiešame rozdrobené kvasnice s lyžičkou cukru a lyžičkou múky a zalejeme 2 lyžicami vlažného mlieka a necháme vykvasiť na teplom mieste.

Do misy preosejeme múku. V strede urobíme jamku a do nej nalejeme vykysnutý kvások a zvyšné vlažné mlieko s rozšľahaným vajíčkom a soľou. Najprv pomocou varechy a neskôr rukami vypracujeme tuhšie, lesklé cesto, poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.

Do veľkého hrnca dáme variť 3 litre osolenej vody. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na plát silný asi 1 cm, rozkrájame ho na štvorce a na každý dáme lyžicu čučoriedok. V dlani alebo na doske utvoríme knedličky; cesto by malo byť také tenké, aby cez neho ovocie presvitalo. Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte 10 – 15 minút kysnúť.

Knedličky dáme do vriacej vody (mali by mať okolo seba dosť miesta, aby do seba nenarážali), prikryjeme pokrievkou a varíme 5 – 8 minút. V strede varu ich vo vode obrátime. Uvarené knedličky poukladáme na misu a hneď ich prepichneme vidličkou alebo špajľou, aby sa nezrazili. Knedličky rozdelíme na tanieri, polejeme ich rozpusteným maslom a posypeme múčkovým cukrom a mletým makom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 17 529
  2. Eilat: Slnko, teplo a zábava 9 768
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 539
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 372
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 722
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 715
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 067
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 760
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky 1 506
  10. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik 1 400

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Fakturant Fico, vojna inštitúcií a klaun Danko (Schutzov týždeň)

Danko rečou v Štátnej dume upozornil na čoraz zrejmejší fakt, že je komplexne mimo reality.

KOMENTÁRE

Pán premiér, pozrite sa aj na východ

V oblasti zamestnanosti sú západné a východné Slovensko rozdielne svety.

SVET

Diktátora drží pri moci boj s teroristami. V Egypte s nimi prehráva

Džihádisti chcú rozvrátiť celý Egypt.

Neprehliadnite tiež

Svet sa zabáva na odlíčených celebritách, aplikácia im zmýva šminky

Vďaka technológii môžete vyzerať horšie ako v skutočnosti.

Sedem receptov na punčové rezy

Jeden z najobľúbenejších receptov všetkých čias v rôznych verziách.

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.