SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky
TESTOVALI SME (RECENZIA)

Keď do kuchyne zavíta para

Mnohí si varenie v pare spájajú so zdravou výživou, ktorá nikomu nechutí. Pravý opak je však pravdou. V pokrmoch sa rozvinú chute, vône a štruktúra, ktoré by sa pri inej príprave potlačili a zničili. My sme sa v redakcii pozreli na zúbky novinke z dielní

+ rýchle varenie
+ úspora energie
+ nelepivé povrchy
- cyklus vody

Philipsu, ktorá sľubuje pohodlné ovládanie a bonusovú arómu ku každému pokrmu.

Konštrukcia parných hrncov je jednoduchá. V spodnej časti odoberajú zo zásobníka vodu, ktorú pomocou výhrevného telesa premieňajú na paru. Tá prúdi cez dierované nádoby okolo pokrmov a vracia sa po skondenzovaní späť do odpadovej nádobky. Niektorí výrobcovia používajú výhrevné telesá v malej, oddelenej miske, iní volia mechanizmus zo zariadení na výrobu prekvapkávanej kávy. Inak tomu nie je ani v tomto prípade.

Skryť Vypnúť reklamu

Inteligentný a prehľadný
I keď má väčšina parných hrncov analógové ovládanie, Philips zvolil čaro digitálu. Výsledkom je nielen komfortný prístup k niekoľkým prednastaveným časom, ale aj inteligencia, ktorá strojom iných značiek chýba. Po tepelnej úprave pokrmu sa hrniec prestaví do režimu udržiavania teplého pokrmu, čo znamená, že so servírovaním môžete ešte chvíľu počkať bez toho, aby ste sa pri prvom pípnutí museli ponáhľať.

Senzor sleduje dostatok vody v zásobníku a digitálne počítadlo vždy upozorní na to, keď sa blíži čas údržby. Predsa len, žiadny parný hrniec sa nezaobíde bez boja s vodným kameňom. Ak ste doposiaľ za digitálnym ovládaním videli iba tlačidlá s prednastavenými minútami a displej, teraz viete, že sa za ním skrýva zopár funkcií navyše.

Skryť Vypnúť reklamu

Jednoduché dopĺňanie a aróma plus
Kapacita zásobníka je 1,1 litra vody, čo zodpovedá v priemere štyridsiatim minútam varenia. To je zväčša dostatok času na prípravu kompletného obedného menu, ak však potrebujete viac, doplniť vodu počas prípravy je viac ako jednoduché. Nálevka je umiestnená na čelnej strane a pri vlievaní vody neprekážajú žiadne obruby, ani rukoväte. I keď sme sa v minulosti pri testoch presvedčili že takéto samozrejmosti nemusia vždy pracovať ako majú, pri Philipse HD9140 sme boli úplne spokojní.

Špeciálnou výbavou hrnca je zásobník na bylinky a koreniny, cez ktorý prechádza všetka para, ktorá sa vytvorí vo vyvíjači. Znamená to, že do horúceho aerosólu sa primiešajú intenzívne vône korenín, ktoré doplnia jemnosť pripravovaných pokrmov. Zdá sa však, že aróma sa z pripraveného pokrmu stráca rýchlejšie, ako sme očakávali. Silný závoj po niekoľkých minútach po ukončení prípravy zaniká a zostáva po ňom iba jemná stopa. Preto sme siahli po omáčkach a prílohách, v ktorých sme použitie koreniny zopakovali. Výsledok bol viac ako fantastický. Výhodou zásobníka na koreniny je, že je vyhotovený z jemného sitka, na ktorom sa udrží čokoľvek – zelené lístky byliniek, sušené zmesi, pretlačený cesnak či kôra z ovocia. Fantázii sa medze nekladú.

Skryť Vypnúť reklamu

Nádoby neprekážajú a nelepia
Veľmi príjemne nás prekvapil materiál, ktorý je použitý pre výrobu varných nádob. Je hladký, lesklý a pružný, takže ani pri páde na zem nepraskne. Typickým problémom parných hrncov je, že niektoré suroviny sa na povrch nádob lepia aj napriek tomu, že ich vopred potriete olejom. Keďže sme s touto možnosťou počítali, prekvapilo nás, že pokrmy sa od stien a dna nádob oddeľovali s maximálnou dokonalosťou. Týmto si u nás testovaný prístroj získal veľké plus. Či už šlo o parené buchty, knedľu, či wontony, všetko šlo ako po masle.

Nádoby majú objem 2.5, 2.6 a 3,6 litra, nechýba ani miska pre varenie omáčok, polievok a ryže. Ako je už zvykom, varnú zostavu si vďaka univerzálnej veľkosti pokrievky zostavíte sami. Čo nám však chýbalo bolo odnímateľné dno vrchnej nádoby, aby bolo možné pripraviť kurča vcelku bez toho, aby vyžadovalo porciovanie. I keď sú nádoby vysoké, s úpravou vcelku nepočítajte. Vysoké a úzke vyhotovenie sme ocenili pri skladovaní, údržba v umývačke riadu je samozrejmosťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Pomalý nábeh, lacná prevádzka
Keďže hrniec nepoužíva pre ohrev ponornú výhrevnú špirálu, nábeh parného rázu je o málo pomalší, ako pri hrncoch odlišnej konštrukcie. Neznamená to však, že by varil pomalšie ako jeho konkurenti. Je iba úspornejší. Výkon parného rázu je presne kalibrovaný na objem pribalených nádob, takže v kuchyni sa hromadí menej pary, ako je nutné.

Možno si kladiete otázku, na koľko korún vás vyjde varenie. Jednoduché menu pozostávajúce zo zemiakov, zeleniny varených v pare a marinovaného kuracieho mäsa pri štyri osoby pripravíte približne za 40 minút. V priebehu tohto času spotrebuje hrniec podľa nami nameraných údajov energiu za približne 2 koruny. Výhodou je, že za zlomok ceny dokážete pokrm prihriať v rovnakých nádobách bez toho, aby ste degradovali jeho kvalitu.

Skryť Vypnúť reklamu

Cyklus vody pýta vylepšenie
Voda, ktorá je médiom pre prenos tepla pri varení sa v parných hrncoch nerecykluje. Ak raz skondenzuje, spolu s tukmi a šťavami z pokrmov putuje do odpadovej nádoby, aby neznečisťovala výhrevné teleso. Zdá sa, že vývojári z Philpsu spravili kdesi chybičku a spodné dva dielce netesnia tak, ako treba. Tuky a šťavy sa dostávajú aj do zásobníka vody, čo trochu znepríjemňuje údržbu. Na funkciu a životnosť výhrevného telesa to vplyv nemá, základňu s elektronikou však do umývačky riadu nevtesnáte.

Ako sme varili
Varenie v pare je rýchle, zachováva jemnosť a štruktúru surovín, nevyplavuje vitamíny a zachováva sviežu a prirodzenú farbu. Možno to znie ako poučka z reklamného letáku, ak si však potrpíte na kvalitu, viete o čom je reč.

Skryť Vypnúť reklamu

Hrniec nás presvedčil o tom, že si poradí so všetkými všednými surovinami tak, ako sa od neho očakáva. Zemiaky sú pripravené v priebehu niekoľkých minút, zeleninu je možné pripravovať aj zmrazenú. Intenzívna para pomáha nielen pri tepelnej úprave, ale aj pri blanžírovaní či šúpaní paradajok. Intenzívna vlhkosť a vysoká teplota sú na nezaplatenie.

Príprava ľahších druhov mäsa dopadla podľa očakávaní, okrem rýb sme siahli aj po daroch mora, kuracine či jemnom teľacom mäse. Ukázalo sa, že hrniec dokáže v kuchyni pripravovať pokrmy bez toho, aby sa plnila umývačka nádobami. Zvykli sme si v jednom kroku súčasne pripravovať v priloženej nádobe aj omáčky.

Neoceniteľný je aj pri práci s pokrmami, ktorých základom je múka. Šúľance zo zemiakového cesta, knedľa a parené buchty prekvapili, jednoduché je aj ohrievanie halušiek či cestovín. Ak sa z hrncom dokonale zžijete, skôr či neskôr začnete rozmýšľať o investície do parnej rúry. Vrcholom zručnosti je príprava zákuskov a krémov varených v pare, bez nich to jednoducho nejde.

Skryť Vypnúť reklamu
Technické parametre: Príkon: 900W * Nelepivé povrchy * Funkcie AutoStop, Keep Warm, No Water * Digitálny časový spínač * Ukazovateľ hladiny vody * Trojica odnímateľných nádob * Funkcia Aroma Plus * Nádoba na prípravu ryže a omáčok

Dostupnosť: www.philips.sk
Orientačná cena: 2300 Sk

Hodnotenie: * * * * * (5/5)

Parný hrniec Philips HD9140 je úsporný, dobre navrhnutý a komfortne ovládateľný hrniec, ktorý patrí do každej kuchyne, kde je dostatok miesta na to, aby bol vždy pripravený pomôcť. Ak patríte medzi labužníkov a radi meníte svoje návyky v kuchyni, bude sa vám pozdávať aj napriek tomu, že čistenie základne nemusí byť vždy najjednoduchšie. Ak vás však kuchynskí pomocníci rýchlo zunujú a končia na polici v špajzi, nájdite si priateľov, ktorí v takomto hrnci varia. Aspoň si budete môcť kvality pokrmov varených v pare užívať aj napriek svojej lenivosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 178
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 16 006
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 277
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 432
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 253
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 047
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 393
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 230
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 090
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie začne už v pondelok. Dokedy sa treba otestovať a čo sa zmení?

Testovanie si vo februári zopakujú najhoršie okresy.

Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dotácie na rodovú rovnosť rozdali čudne

Ministerstvo rozdávalo viac ako 21-tisíc eur.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hluchá linka, nefunkčná appka

Keď štát rieši násilie v rodinách.

Zuzana Kepplová.
Dave Grohl z kapely Foo Fighters, ktorá 5. februára vydáva nový album.

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom