Cícerový šalát s konzervovaným tuniakom, sušenými paradajkami a mozzarellou
suroviny na 1 porciu
1/2 šálky vareného, konzervovaného alebo naklíčeného cíceru
2 lyžice tuniaka vo vlastnej šťave alebo v oleji
3 kúsky sušených paradajok naložených v oleji
1 mladá cibuľka
1/2 lyžičky kapary v octe
100 g mozzarelly
hrsť reďkovkových lístkov
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžica posekanej petržlenovej vňate
korenie, soľ
Cibuľke odrežeme korienky a listy, umyjeme ju, usušíme a nakrájame na kolieska. Reďkovkové lístky umyjeme a usušíme. Paradajky rozložíme na papierovej utierke, aby odsali prebytočný olej, a potom ich nakrájame na kocky. Mozzarellu nakrájame na kocky. Všetko vložíme do misky a pridáme tuniaka. Olej, citrónovú šťavu a soľ dáme do malého zaváracieho pohára s viečkom a potrepeme. Všetky prísady premiešame v miske so zálievkou.
Wraps s bryndzou, plátkami reďkoviek a lístkami rukoly
suroviny na 1 porciu
1 cesnaková tortilla
100 g bryndze
1/2 zväzku reďkoviek
1/4 papriky
hrsť rukoly alebo polníčka
Papriku umyjeme, usušíme, rozkrojíme, odstránime semienka a nakrájame ju na rezančeky. Reďkovkám odrežeme korienky a lístočky; umyjeme, usušíme a nakrájame na plátky alebo kocky. Rukolu umyjeme a usušíme. Tortillu potrieme bryndzou, obložíme paprikou, reďkvičkami a rukolou a úhľadne ju zavinieme.
Kastrólik s kuracími plátkami a paprikami
suroviny na 1 porciu
100 g (1 plátok) kuracieho mäsa
1/2 cibule
1 stredná zelená paprika
1 väčší zemiak
1 lyžica oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžička petržlenovej vňate
korenie, soľ
Mäso nakrájame na kúsky, dáme do misky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Cibuľu nadrobno nakrájame. Papriku umyjeme, usušíme, rozpolíme, odstránime z nej semienka a nakrájame ju na kúsky.
Zemiak ošúpeme a nakrájame ho na kocky. V kastróliku zohrejeme olej a osmažíme v ňom mäso, pridáme nakrájanú zeleninu, osolíme ju, osmažíme, podlejeme a 10 minút dusíme pod pokrievkou. Okoreníme čerstvo mletým korením a posypeme nasekanou vňaťou.
Polievka z hrášku, mrkvy, brokolice a mladej cibuľky so syrovými haluškami
suroviny na 1 porciu
1 lyžica hrášku
2 lyžice ružičkovej brokolice
1/2 mrkvy
1 mladá cibuľka
1 lyžička masla
1 lyžička lístkov žeruchy
Na halušky:
1 prepeličie vajce (alebo 1/2 slepačieho vajca)
1 lyžička mlieka
1 lyžička strúhaného syra
1 lyžička polohrubej múky
korenie, soľ
Mrkvu ošúpeme, ružičky brokolice umyjeme a usušíme, cibuľke odrežeme korienky a zelené listy. Zeleninu nakrájame nadrobno, osmažíme ju na masle, zalejeme horúcou vodou, osolíme a varíme asi 10 minút. Vajce s mliekom rozšľaháme, nasypeme múku a syr a vypracujeme cesto. Lyžičkou tvoríme halušky a dávame ich do polievky. Potom ich ešte asi 3 minúty varíme. Ozdobíme lístočkami žeruchy a podľa chuti okoreníme čerstvým mletým korením. Gratinované vajíčko s omáčkou z paradajok a bazalky
suroviny na 1 porciu
1 malá bageta
1 vajce
4 zelené olivy
1 lyžica nastrúhaného syra
1 lyžička masla
Na omáčku:
5 malých paradajok alebo 2 konzervované olúpané paradajky
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
niekoľko lístkov čerstvého tymianu
niekoľko lístkov bazalky
1 lyžička olivového oleja
soľ, korenie
Paradajky, cesnak a lístky bazalky umyjeme, usušíme a nadrobno ich nasekáme. Cibuľku umyjeme, usušíme, odrežeme korienky a časť zelenej vňate a nadrobno ju posekáme. Na panvici zohrejeme olej a cibuľku v nej speníme, pridáme cesnak, tymian a opečieme minútu na miernom ohni. Pridáme paradajky, osolíme a pomaly dusíme 8 minút pod pokrievkou. Zapekaciu formičku vytrieme maslom, rozložíme v nej rozkrojenú, ľahko grilovanú bagetu, zalejeme omáčkou, vyklepneme opatrne vajce, obložíme olivami, posypeme syrom a zapečieme v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia asi 15 minút dozlata. Miska s dusenými jablkami a piškótami
suroviny na 1 porciu
1 jablko (môžeme ho nahradiť rebarborou)
1 lyžička masla
2 dlhé piškóty
3-5 lyžíc bieleho jogurtu
1 lyžička zaváraných brusníc
1 hviezdička badyánu
na špičku noža mletej škorice
Jablko umyjeme a usušíme, rozkrojíme, odstránime z neho jadrovník a dužinu nakrájame na kocky. V kastróliku zohrejeme maslo, pridáme kúsky jablka, badyán so škoricou a pod pokrievkou podusíme na miernom ohni 5-7 minút. Do misky navrstvíme jablká, potom jogurt, piškóty a všetko ozdobíme zaváranými brusnicami a hviezdičkou badyánu (tá je len pre potešenie oka).
Autor: recepty pochádzajú z časopisu Chef Gurmán