Pochúťky do práce

Nemáte v okolí kancelárie dobrú jedáleň? Čo takto pripraviť si občerstvenie na obedňajšiu pauzu doma? Jedlo, ktoré vás nabije energiou a zároveň vás príliš nezaťaží, by malo byť plné vitamínov a ľahko stráviteľných surovín.



cicersalat.jpgCícerový šalát s konzervovaným tuniakom, sušenými paradajkami a mozzarellou
suroviny na 1 porciu

1/2 šálky vareného, konzervovaného alebo naklíčeného cíceru
2 lyžice tuniaka vo vlastnej šťave alebo v oleji
3 kúsky sušených paradajok naložených v oleji
1 mladá cibuľka
1/2 lyžičky kapary v octe
100 g mozzarelly
hrsť reďkovkových lístkov
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžica posekanej petržlenovej vňate
korenie, soľ

Cibuľke odrežeme korienky a listy, umyjeme ju, usušíme a nakrájame na kolieska. Reďkovkové lístky umyjeme a usušíme. Paradajky rozložíme na papierovej utierke, aby odsali prebytočný olej, a potom ich nakrájame na kocky. Mozzarellu nakrájame na kocky. Všetko vložíme do misky a pridáme tuniaka. Olej, citrónovú šťavu a soľ dáme do malého zaváracieho pohára s viečkom a potrepeme. Všetky prísady premiešame v miske so zálievkou.



Wraps s bryndzou, plátkami reďkoviek a lístkami rukoly
wraps2.jpg
suroviny na 1 porciu


1 cesnaková tortilla
100 g bryndze
1/2 zväzku reďkoviek
1/4 papriky
hrsť rukoly alebo polníčka

Papriku umyjeme, usušíme, rozkrojíme, odstránime semienka a nakrájame ju na rezančeky. Reďkovkám odrežeme korienky a lístočky; umyjeme, usušíme a nakrájame na plátky alebo kocky. Rukolu umyjeme a usušíme. Tortillu potrieme bryndzou, obložíme paprikou, reďkvičkami a rukolou a úhľadne ju zavinieme.

Kastrólik s kuracími plátkami a paprikami
suroviny na 1 porciu
kastrolik.jpg

100 g (1 plátok) kuracieho mäsa
1/2 cibule
1 stredná zelená paprika
1 väčší zemiak
1 lyžica oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžička petržlenovej vňate
korenie, soľ

Mäso nakrájame na kúsky, dáme do misky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Cibuľu nadrobno nakrájame. Papriku umyjeme, usušíme, rozpolíme, odstránime z nej semienka a nakrájame ju na kúsky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiak ošúpeme a nakrájame ho na kocky. V kastróliku zohrejeme olej a osmažíme v ňom mäso, pridáme nakrájanú zeleninu, osolíme ju, osmažíme, podlejeme a 10 minút dusíme pod pokrievkou. Okoreníme čerstvo mletým korením a posypeme nasekanou vňaťou.

Polievka z hrášku, mrkvy, brokolice a mladej cibuľky so syrovými haluškami
suroviny na 1 porciu
polevka2.jpg

1 lyžica hrášku
2 lyžice ružičkovej brokolice
1/2 mrkvy
1 mladá cibuľka
1 lyžička masla
1 lyžička lístkov žeruchy

Na halušky:
1 prepeličie vajce (alebo 1/2 slepačieho vajca)
1 lyžička mlieka
1 lyžička strúhaného syra
1 lyžička polohrubej múky
korenie, soľ

Mrkvu ošúpeme, ružičky brokolice umyjeme a usušíme, cibuľke odrežeme korienky a zelené listy. Zeleninu nakrájame nadrobno, osmažíme ju na masle, zalejeme horúcou vodou, osolíme a varíme asi 10 minút. Vajce s mliekom rozšľaháme, nasypeme múku a syr a vypracujeme cesto. Lyžičkou tvoríme halušky a dávame ich do polievky. Potom ich ešte asi 3 minúty varíme. Ozdobíme lístočkami žeruchy a podľa chuti okoreníme čerstvým mletým korením.

vajicko.jpgGratinované vajíčko s omáčkou z paradajok a bazalky
suroviny na 1 porciu


1 malá bageta
1 vajce
4 zelené olivy
1 lyžica nastrúhaného syra
1 lyžička masla

Na omáčku:
5 malých paradajok alebo 2 konzervované olúpané paradajky
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
niekoľko lístkov čerstvého tymianu
niekoľko lístkov bazalky
1 lyžička olivového oleja
soľ, korenie

Paradajky, cesnak a lístky bazalky umyjeme, usušíme a nadrobno ich nasekáme. Cibuľku umyjeme, usušíme, odrežeme korienky a časť zelenej vňate a nadrobno ju posekáme. Na panvici zohrejeme olej a cibuľku v nej speníme, pridáme cesnak, tymian a opečieme minútu na miernom ohni. Pridáme paradajky, osolíme a pomaly dusíme 8 minút pod pokrievkou. Zapekaciu formičku vytrieme maslom, rozložíme v nej rozkrojenú, ľahko grilovanú bagetu, zalejeme omáčkou, vyklepneme opatrne vajce, obložíme olivami, posypeme syrom a zapečieme v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia asi 15 minút dozlata.

miska2.jpgMiska s dusenými jablkami a piškótami
suroviny na 1 porciu

1 jablko (môžeme ho nahradiť rebarborou)
1 lyžička masla
2 dlhé piškóty
3-5 lyžíc bieleho jogurtu
1 lyžička zaváraných brusníc
1 hviezdička badyánu
na špičku noža mletej škorice

Jablko umyjeme a usušíme, rozkrojíme, odstránime z neho jadrovník a dužinu nakrájame na kocky. V kastróliku zohrejeme maslo, pridáme kúsky jablka, badyán so škoricou a pod pokrievkou podusíme na miernom ohni 5-7 minút. Do misky navrstvíme jablká, potom jogurt, piškóty a všetko ozdobíme zaváranými brusnicami a hviezdičkou badyánu (tá je len pre potešenie oka).

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 044
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 694
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 299
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 617
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 107
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 143
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 708
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 3 538
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 966
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

SVET

Menila sex za politický vplyv. V mladej Ruske vidia agentku

Maria Butinová sa zblížila s republikánmi, aby mohla mať viac vplyvu.

ČESKÝ ZÁPISNÍK

Zbohom, Praha. Hľadá sa nová Krnáčová

Primátorka prichádzala s nádejou na zmenu. Odchádza ponížená.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.