Pochúťky do práce

Nemáte v okolí kancelárie dobrú jedáleň? Čo takto pripraviť si občerstvenie na obedňajšiu pauzu doma? Jedlo, ktoré vás nabije energiou a zároveň vás príliš nezaťaží, by malo byť plné vitamínov a ľahko stráviteľných surovín.



cicersalat.jpgCícerový šalát s konzervovaným tuniakom, sušenými paradajkami a mozzarellou
suroviny na 1 porciu

1/2 šálky vareného, konzervovaného alebo naklíčeného cíceru
2 lyžice tuniaka vo vlastnej šťave alebo v oleji
3 kúsky sušených paradajok naložených v oleji
1 mladá cibuľka
1/2 lyžičky kapary v octe
100 g mozzarelly
hrsť reďkovkových lístkov
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžica posekanej petržlenovej vňate
korenie, soľ

Cibuľke odrežeme korienky a listy, umyjeme ju, usušíme a nakrájame na kolieska. Reďkovkové lístky umyjeme a usušíme. Paradajky rozložíme na papierovej utierke, aby odsali prebytočný olej, a potom ich nakrájame na kocky. Mozzarellu nakrájame na kocky. Všetko vložíme do misky a pridáme tuniaka. Olej, citrónovú šťavu a soľ dáme do malého zaváracieho pohára s viečkom a potrepeme. Všetky prísady premiešame v miske so zálievkou.



Wraps s bryndzou, plátkami reďkoviek a lístkami rukoly
wraps2.jpg
suroviny na 1 porciu


1 cesnaková tortilla
100 g bryndze
1/2 zväzku reďkoviek
1/4 papriky
hrsť rukoly alebo polníčka

Papriku umyjeme, usušíme, rozkrojíme, odstránime semienka a nakrájame ju na rezančeky. Reďkovkám odrežeme korienky a lístočky; umyjeme, usušíme a nakrájame na plátky alebo kocky. Rukolu umyjeme a usušíme. Tortillu potrieme bryndzou, obložíme paprikou, reďkvičkami a rukolou a úhľadne ju zavinieme.

Kastrólik s kuracími plátkami a paprikami
suroviny na 1 porciu
kastrolik.jpg

100 g (1 plátok) kuracieho mäsa
1/2 cibule
1 stredná zelená paprika
1 väčší zemiak
1 lyžica oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžička petržlenovej vňate
korenie, soľ

Mäso nakrájame na kúsky, dáme do misky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Cibuľu nadrobno nakrájame. Papriku umyjeme, usušíme, rozpolíme, odstránime z nej semienka a nakrájame ju na kúsky.

Zemiak ošúpeme a nakrájame ho na kocky. V kastróliku zohrejeme olej a osmažíme v ňom mäso, pridáme nakrájanú zeleninu, osolíme ju, osmažíme, podlejeme a 10 minút dusíme pod pokrievkou. Okoreníme čerstvo mletým korením a posypeme nasekanou vňaťou.

Polievka z hrášku, mrkvy, brokolice a mladej cibuľky so syrovými haluškami
suroviny na 1 porciu
polevka2.jpg

1 lyžica hrášku
2 lyžice ružičkovej brokolice
1/2 mrkvy
1 mladá cibuľka
1 lyžička masla
1 lyžička lístkov žeruchy

Na halušky:
1 prepeličie vajce (alebo 1/2 slepačieho vajca)
1 lyžička mlieka
1 lyžička strúhaného syra
1 lyžička polohrubej múky
korenie, soľ

Mrkvu ošúpeme, ružičky brokolice umyjeme a usušíme, cibuľke odrežeme korienky a zelené listy. Zeleninu nakrájame nadrobno, osmažíme ju na masle, zalejeme horúcou vodou, osolíme a varíme asi 10 minút. Vajce s mliekom rozšľaháme, nasypeme múku a syr a vypracujeme cesto. Lyžičkou tvoríme halušky a dávame ich do polievky. Potom ich ešte asi 3 minúty varíme. Ozdobíme lístočkami žeruchy a podľa chuti okoreníme čerstvým mletým korením.

vajicko.jpgGratinované vajíčko s omáčkou z paradajok a bazalky
suroviny na 1 porciu


1 malá bageta
1 vajce
4 zelené olivy
1 lyžica nastrúhaného syra
1 lyžička masla

Na omáčku:
5 malých paradajok alebo 2 konzervované olúpané paradajky
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
niekoľko lístkov čerstvého tymianu
niekoľko lístkov bazalky
1 lyžička olivového oleja
soľ, korenie

Paradajky, cesnak a lístky bazalky umyjeme, usušíme a nadrobno ich nasekáme. Cibuľku umyjeme, usušíme, odrežeme korienky a časť zelenej vňate a nadrobno ju posekáme. Na panvici zohrejeme olej a cibuľku v nej speníme, pridáme cesnak, tymian a opečieme minútu na miernom ohni. Pridáme paradajky, osolíme a pomaly dusíme 8 minút pod pokrievkou. Zapekaciu formičku vytrieme maslom, rozložíme v nej rozkrojenú, ľahko grilovanú bagetu, zalejeme omáčkou, vyklepneme opatrne vajce, obložíme olivami, posypeme syrom a zapečieme v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia asi 15 minút dozlata.

miska2.jpgMiska s dusenými jablkami a piškótami
suroviny na 1 porciu

1 jablko (môžeme ho nahradiť rebarborou)
1 lyžička masla
2 dlhé piškóty
3-5 lyžíc bieleho jogurtu
1 lyžička zaváraných brusníc
1 hviezdička badyánu
na špičku noža mletej škorice

Jablko umyjeme a usušíme, rozkrojíme, odstránime z neho jadrovník a dužinu nakrájame na kocky. V kastróliku zohrejeme maslo, pridáme kúsky jablka, badyán so škoricou a pod pokrievkou podusíme na miernom ohni 5-7 minút. Do misky navrstvíme jablká, potom jogurt, piškóty a všetko ozdobíme zaváranými brusnicami a hviezdičkou badyánu (tá je len pre potešenie oka).

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 037
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 351
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 868
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 573
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 564
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 345
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 286
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 266
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 187
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 102

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Po kríze pokračujeme

Trauma Dankovi ale prospeje, viac bude počítať vlastné limity a „žetóny“, ktorými disponuje.

EKONOMIKA

Ak si kúpite kuracinu v Tescu, môže vás zastaviť esbéeskár

V niektorých predajniach dáva Tesco bezpečnostné prvky aj na mäso.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.