Pochúťky do práce

Nemáte v okolí kancelárie dobrú jedáleň? Čo takto pripraviť si občerstvenie na obedňajšiu pauzu doma? Jedlo, ktoré vás nabije energiou a zároveň vás príliš nezaťaží, by malo byť plné vitamínov a ľahko stráviteľných surovín.



cicersalat.jpgCícerový šalát s konzervovaným tuniakom, sušenými paradajkami a mozzarellou
suroviny na 1 porciu

1/2 šálky vareného, konzervovaného alebo naklíčeného cíceru
2 lyžice tuniaka vo vlastnej šťave alebo v oleji
3 kúsky sušených paradajok naložených v oleji
1 mladá cibuľka
1/2 lyžičky kapary v octe
100 g mozzarelly
hrsť reďkovkových lístkov
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžica posekanej petržlenovej vňate
korenie, soľ

Cibuľke odrežeme korienky a listy, umyjeme ju, usušíme a nakrájame na kolieska. Reďkovkové lístky umyjeme a usušíme. Paradajky rozložíme na papierovej utierke, aby odsali prebytočný olej, a potom ich nakrájame na kocky. Mozzarellu nakrájame na kocky. Všetko vložíme do misky a pridáme tuniaka. Olej, citrónovú šťavu a soľ dáme do malého zaváracieho pohára s viečkom a potrepeme. Všetky prísady premiešame v miske so zálievkou.



Wraps s bryndzou, plátkami reďkoviek a lístkami rukoly
wraps2.jpg
suroviny na 1 porciu


1 cesnaková tortilla
100 g bryndze
1/2 zväzku reďkoviek
1/4 papriky
hrsť rukoly alebo polníčka

Papriku umyjeme, usušíme, rozkrojíme, odstránime semienka a nakrájame ju na rezančeky. Reďkovkám odrežeme korienky a lístočky; umyjeme, usušíme a nakrájame na plátky alebo kocky. Rukolu umyjeme a usušíme. Tortillu potrieme bryndzou, obložíme paprikou, reďkvičkami a rukolou a úhľadne ju zavinieme.

Kastrólik s kuracími plátkami a paprikami
suroviny na 1 porciu
kastrolik.jpg

100 g (1 plátok) kuracieho mäsa
1/2 cibule
1 stredná zelená paprika
1 väčší zemiak
1 lyžica oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžička petržlenovej vňate
korenie, soľ

Mäso nakrájame na kúsky, dáme do misky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Cibuľu nadrobno nakrájame. Papriku umyjeme, usušíme, rozpolíme, odstránime z nej semienka a nakrájame ju na kúsky.

Zemiak ošúpeme a nakrájame ho na kocky. V kastróliku zohrejeme olej a osmažíme v ňom mäso, pridáme nakrájanú zeleninu, osolíme ju, osmažíme, podlejeme a 10 minút dusíme pod pokrievkou. Okoreníme čerstvo mletým korením a posypeme nasekanou vňaťou.

Polievka z hrášku, mrkvy, brokolice a mladej cibuľky so syrovými haluškami
suroviny na 1 porciu
polevka2.jpg

1 lyžica hrášku
2 lyžice ružičkovej brokolice
1/2 mrkvy
1 mladá cibuľka
1 lyžička masla
1 lyžička lístkov žeruchy

Na halušky:
1 prepeličie vajce (alebo 1/2 slepačieho vajca)
1 lyžička mlieka
1 lyžička strúhaného syra
1 lyžička polohrubej múky
korenie, soľ

Mrkvu ošúpeme, ružičky brokolice umyjeme a usušíme, cibuľke odrežeme korienky a zelené listy. Zeleninu nakrájame nadrobno, osmažíme ju na masle, zalejeme horúcou vodou, osolíme a varíme asi 10 minút. Vajce s mliekom rozšľaháme, nasypeme múku a syr a vypracujeme cesto. Lyžičkou tvoríme halušky a dávame ich do polievky. Potom ich ešte asi 3 minúty varíme. Ozdobíme lístočkami žeruchy a podľa chuti okoreníme čerstvým mletým korením.

vajicko.jpgGratinované vajíčko s omáčkou z paradajok a bazalky
suroviny na 1 porciu


1 malá bageta
1 vajce
4 zelené olivy
1 lyžica nastrúhaného syra
1 lyžička masla

Na omáčku:
5 malých paradajok alebo 2 konzervované olúpané paradajky
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
niekoľko lístkov čerstvého tymianu
niekoľko lístkov bazalky
1 lyžička olivového oleja
soľ, korenie

Paradajky, cesnak a lístky bazalky umyjeme, usušíme a nadrobno ich nasekáme. Cibuľku umyjeme, usušíme, odrežeme korienky a časť zelenej vňate a nadrobno ju posekáme. Na panvici zohrejeme olej a cibuľku v nej speníme, pridáme cesnak, tymian a opečieme minútu na miernom ohni. Pridáme paradajky, osolíme a pomaly dusíme 8 minút pod pokrievkou. Zapekaciu formičku vytrieme maslom, rozložíme v nej rozkrojenú, ľahko grilovanú bagetu, zalejeme omáčkou, vyklepneme opatrne vajce, obložíme olivami, posypeme syrom a zapečieme v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia asi 15 minút dozlata.

miska2.jpgMiska s dusenými jablkami a piškótami
suroviny na 1 porciu

1 jablko (môžeme ho nahradiť rebarborou)
1 lyžička masla
2 dlhé piškóty
3-5 lyžíc bieleho jogurtu
1 lyžička zaváraných brusníc
1 hviezdička badyánu
na špičku noža mletej škorice

Jablko umyjeme a usušíme, rozkrojíme, odstránime z neho jadrovník a dužinu nakrájame na kocky. V kastróliku zohrejeme maslo, pridáme kúsky jablka, badyán so škoricou a pod pokrievkou podusíme na miernom ohni 5-7 minút. Do misky navrstvíme jablká, potom jogurt, piškóty a všetko ozdobíme zaváranými brusnicami a hviezdičkou badyánu (tá je len pre potešenie oka).

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  2. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  4. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  5. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  6. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  7. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  10. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 007
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 998
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 152
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 765
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 361
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 147
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 935
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 949
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 748
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 752

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

DOMOV

Cirkev o podpore Kotlebu: takto sa kňazi nesmú správať

Biskupi ideológii pozornosť nevenujú.

DOMOV

Politici, ktorým zrušia stranu, nebudú môcť ďalej pôsobiť

V zahraničí zákaz znamenal pre niektorých ľudí politický koniec.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?