SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky
TESTOVALI SME (RECENZIA)

Grilovacia sezóna sa nikdy nekončí

Grilovanie na drevenom uhlí má svoje čaro, málokto si však uvedomuje, že elektrické grily majú lacnejšiu prevádzku a jednoduchšie sa udržiavajú. Čo by ste povedali na nedeľné ráno s opekanou slaninkou, volským okom, pomarančovým džemom a klobáskou? Alebo

máte radšej hovädzie hamburgery či grilovanú zeleninu? Potom ste na správnej adrese.

Elektrický gril si nájde svoje miesto v záhradnom altánku, ale aj na kuchynskom stole. O údržbu sa postará umývačka riadu, o úspornosť termostat a rošt akumulujúci teplo.

Aké špecifiká má však grilovanie na elektrine? Otestovali sme gril Electrolux ETG240, aby sme vám prezradili viac.

Komfort za oválnym stolom
Grilovanie na elektrickom grile je kolektívnou záležitosťou. Netreba chlapa, ktorý vie rozdúchať uhlíky k poslušnosti a vyhnete sa aj hádkam o tom, kto po vychladnutí gril a mriežku vyčistí a odloží do garáže. S elektrinou je to iné.

Skryť Vypnúť reklamu

Šnúru zasuniete do zásuvky, na termostate nastavíte potrebný výkonový stupeň a pri oddychovej konverzácii môžete začať na rozhorúčené výhrevné teleso ukladať čokoľvek, na čo máte chuť. Nikto necíti nápor povinností, všetko ide akosi samo.

V lete si užijete teplé lúče vychádzajúceho slnka, v zime sa poddáte papučovej atmosfére pri raňajkovaní v pyžame. Máte radi prekvapenia? Bezpečnú obsluhu zvládnu aj deti.

Zdravo a bez dymu
Rozvoniavajúci dym horiacich uhlíkov a prskanie tukov v ohnisku sú síce romantické, na vašom zdraví sa však príliš pozitívne nepodpíšu. Minútky z grilu síce krásne voňajú, na uhlík spečené kôrky a okraje rozhodne nepatria do jedálnička tých, čo musia dbať o svoje zdravie. O spalinách z horiacich tukov ani nehovoriac.

Skryť Vypnúť reklamu

Možno si kladiete otázku, aký je potom rozdiel medzi pokrmom pripraveným na panvici a na elektrickom grile, keď oba pečiete na rozhorúčenej kovovej platni mimo plameňa. Nuž jednoduchý – pri grile si posedíte a pri každom kúsku vystihnete ten správny moment pre konzum. Chcete si mäso pripiecť, alebo máte radi šťavnatejšie kúsky? Každý sa postará o svoju porciu sám. Môžete si byť istí, že vône budú vykrúcať nosy nejedným susedom.

Rozumne a úsporne
Gril Electrolux ETG240 dostal do vienka konštrukciu, ktorá rozhodne patrí medzi tie, ktoré stoja za to. Výhrevné teleso je zaliate do kompaktnej grilovacej platne, ktorá slúži ako tepelný akumulátor. Znamená to, že gril pečie kontaktne a termostat má vďaka dostatočnej mase kovového roštu príležitosť na to, aby spotrebu pravidelným vypínaním špirály krotil. Celkovo pracuje v piatich výkonových stupňoch, my sme pri testoch najviac ocenili úrovne 2 a 3.

Skryť Vypnúť reklamu

Grilovací panel má rozmery 42x30 centimetrov a z jednej strany je možné chrániť ho krytom proti prskaniu. Keďže v bezvetrí je jeho úloha takmer bezvýznamná, z každej strany je k ploche pohodlný prístup. Panel je rozdelený na dve časti.

Tá väčšia má roštovú štruktúru, ktorá umožňuje odkvapkávanie nadbytočných tukov a tekutín z pokrmov. Jemný raster dodáva pripraveným pokrmom typickú vizáž grilovaných kúskov, súčasne je však dostatočne robustný na to, aby udržal v celku mleté hovädzie mäso vyformované do 5 mm hrubého hamburgeru. Tretina panelu má rovné, plné dno, ktoré sa nám osvedčilo pri príprave jemných rýb, vajíčok, zeleniny a príloh. V krátkosti povedané – každá surovina si nájde svoje správne miestečko.

Bezpečne a čisto
Grilovací panel je odnímateľný a dvojica tepelne izolovaných rukovätí vám dáva pri manipulácii istotu aj v prípade, ak manipulujete s horúcim spotrebičom. Pod panelom sa nachádza hliníkový plech pre zachytávanie mastnôt a tekutín, takže stôl je čistý. Výhodou je, že po odpojení napájacieho kábla môžete všetky dielce odložiť do umývačky riadu, ktorá sa postará o ich vyčistenie. Po sýtych raňajkách v bohatom anglickom štýle nemusí byť po chvíli ani stopy. Praktická manipulácia a vysoká bezpečnosť sú na mieste.
Aj bez kúska odvahy je možné povedať, že deti samé pripravia raňajkové menu a vy si ho budete užívať. Už je to raz tak.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sme grilovali
Bohatá večera, ľahký grilovaný obed či raňajky, ktorými si získate každú návštevu majú svoje čaro hlavne kvôli tomu, že pokrmy chutia predsa len trochu inak ako zo sporáka. Údené polotovary rozžiaria svoje chute, mleté mäsá si zachovajú šťavnatosť a sviežosť v plnej miere.

Veľmi dobré výsledky sme dosahovali aj pri tepelnej úprave zeleniny. Narozdiel od dusenia si zachovala silnú a prirodzenú chuť bez toho, aby sa zmenila na vodnaté čudo.

Marinované mäsá excelovali iba vo svojich šťavnatejších a jemnejších alternatívach, ktoré si vystačia s krátkou tepelnou úpravou. Akonáhle čas prípravy presiahol hranicu 30 minút, elektrická rúra s grilom dokázala ponúknuť lepšie a kvalitnejšie výsledky. Mäsá zostávali prisuché.

Ryby a plody mora vyžadujú pri úprave trochu zručnosti a šikovnosti. Kombináciou dvoch rôznych povrchov sme sa však vždy prepracovali k výsledkom, ktoré dokázali prekvapiť. Počas krátkej úpravy si pokrmy zachovali svoju čerstvosť a šťavnatosť, dokonca lepšie vyznela ich prirodzená aróma, ktorá sa pri varení v pare neraz utláča.

Skryť Vypnúť reklamu

Zabudnúť netreba ani na prílohy. Určite nebudete na grile opekať vopred uvarené zemiaky, avšak ovsené či zemiakové placky dokážu riadne vyburcovať apetít. O tom, že maškrtníkov môžete odmeniť palacinkami na americký spôsob ani nehovoriac. Stačí ak do klasického receptu na cesto pridáte prášok do pečiva.

Tepelnú úpravu pokrmov je možné hodnotiť veľmi pozitívne, a to nielen z pohľadu atmosféry, ale aj kvality. Ak patríte medzi tých, čo si radi vychutnávajú prirodzené chute pokrmov a nezastierajú všetko koreninami, budete sa cítiť rozhodne isto.

Lacnejšie ako na uhlíe
Pri grilovaní nás zaujala aj lacná prevádzka, ktorá je niekoľkonásobne lacnejšia, ako pri použití dreveného uhlia v lacných záhradných griloch. Pri 2000 wattovom príkone riadenom termostatom sme po dvojhodinovej akcii namerali spotrebu elektriny vo výške pod hranicou 8 korún pri tarife D2 SSE. Pozrite sa na cenovku vrecka dreveného uhlia a ste v obraze.

Skryť Vypnúť reklamu

Elektrický gril Electrolux ETG240 nie je určený do domácností, kde kuchynské spotrebiče zívajú nudou na poličke v špajzi či v pivnici. Ocenia ho tí, čo si radi pri príprave pokrmov posedia a stolujú spoločne so svojimi priateľmi či v rodinnom kruhu. Časová príprava nie je náročná, údržba je vďaka umývačke riadu prakticky nulová a je iba na vás, aké menu prichystáte. A či bývate v rodinnom dome, alebo v malom panelákovom byte, to rozhodne nezaváži. Čo poviete, hodí sa k vášmu životnému štýlu? Ak áno, počítajte približne s dvojtisícovou investíciou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 251
  2. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 174
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 18 912
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 405
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 142
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 751
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 469
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 274
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 092
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 978
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 243-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 411 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

5 h
Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

16 h

Anonym sa hlásil ako kastrát. Našli uňho aj detské porno.

14 h
Pôvodné vizualizácie projektu Pharos Park.

Časť pozemkov je dlhodobo na predaj.

22 h