Voňavé dobroty

Upiecť kurča lebo bravčovú pečienku je umenie. S našimi receptmi to však zvládnete ľavou zadnou.



Morčacie stehná
suroviny na 4 porcie

2 morčacie stehná
2 strúčiky cesnaku na prešpikovanie mäsa
1 lyžica grilovacieho korenia
1 lyžica medu
5 lyžíc oleja

Morčacie stehná prešpikujeme strúčikmi cesnaku a potrieme ich grilovacím korením, zmiešaným s lyžicou vody a lyžicou medu. Zo všetkých strán ich opečieme na rozpálenom oleji, dáme do pekáča, podlejeme pohárom vody a pečieme v ohriatej rúre 40 - 50 minút.

ratatouille-1.jpgRatatouille
suroviny na 4 porcie

2 baklážany
3 menšie cukety
4 paradajky
2 papriky, zelené alebo červené
2 mladé cibuľky
4 strúčiky cesnaku
150-200 ml olivového alebo rastlinného oleja
niekoľko vetvičiek tymianu (môžeme nahradiť 1 lyžičkou sušeného)
2 lyžice petržlenovej vňate
soľ, čerstvé mleté korenie

Baklážany a cukety očistíme, papriky zbavíme jadrovníka, paradajky sparíme a ošúpeme a všetko nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na polovičné kolieska, cesnak na plátky. V hrnci rozohrejeme olej a každú zeleninu zvlášť opečieme. Z vajíčok oddelíme bielky, potom ich dáme do misky, na panvici na oleji opečieme cukety; opečené ich pridáme k bielkam. Potom opečieme papriky, po nich cibuľky a nakoniec paradajky s petržlenovou vňaťou a tymianom. Zeleninu premiešame a podávame.

Cibuľová polievka
suroviny na 4 porcie

5 stredne veľkých cibúľ
1 lyžica masla
1 lyžica oleja
1 lyžica hladkej múky
1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru, môže byť z kocky
1 bageta alebo 4 plátky toastového chleba
4 lyžice strúhaného tvrdého syra, napr. ementálu alebo madelandu
4 zrnká korenia
2 zrnká nového korenia
1 bobkový list
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Cibuľu ošúpeme, pozdĺžne rozkrojíme a nakrájame na polkolieska. V kastróle zohrejeme olej a maslo, pridáme cibuľu a pomaly ju smažíme dozlata. Zapražíme múkou a ešte minútu smažíme. Zalejeme horúcim vývarom, pridáme korenie, nové korenie, bobkový list, osolíme a pomaly varíme 30 minút na miernom ohni. Plátky toastového chleba posypeme syrom a dáme pod zohriaty gril alebo do zohriatej rúry, aby sa syr roztopil. Polievku nalejeme do hlbokého taniera a nasypeme do nej najemno nasekanú petržlenovú vňať. Pečivo môžeme položiť na povrch.

puding.jpgVanilkový puding s ostružinami
suroviny na 4 porcie

1 vrecko vanilkového pudingu, napr. Dr. Oetker
500 ml mlieka
200 g cukru krupice
prípadne pár piškót a (pre dospelých) trochu kávy alebo alkoholu

Puding uvaríme podľa návodu na obale a nalejeme do malých formičiek alebo mištičiek vypláchnutých studenou vodou; pôjde tak ľahšie vyklopiť. Dáme ho na 60 minút stuhnúť do chladničky. Ostružiny umyjeme a necháme ich na sitku odkvapkať. Tie najkrajšie odložíme stranou na ozdobenie, ostatné dáme do kastrólika, zasypeme ich cukrom a podlejeme lyžicou vody. Na miernom ohni ich povaríme, na záver precedíme.

Článok pokračuje pod video reklamou

Stuhnutý puding vyklopíme na tanieriky, polejeme šťavou a ozdobíme ostružinami. Na puding v mištičkách môžeme ešte dať piškóty pokvapkané ovocnou šťavou alebo kávou, prípadne rumom či griotkou. Pre efekt pridávame ešte guličky ríbezlí.

bravcove.jpgBravčová pečienka so zelenou kôrkou z byliniek, s pečenými paradajkami a cibuľkou
suroviny na 4 porcie

1 kg bravčového stehna vcelku
3 lyžice oleja
4 lyžice strúhanky (odporúčame vám vyskúšať tú z kukuričnej múky)
1 lyžica nasekaného tymianu
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
18 malých paradajok
18 malých cibuliek
2 lyžice oleja
niekoľko vetvičiek tymianu na ozdobenie
soľ

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Mäso osolíme a rýchlo ho opečieme na rozpálenom oleji, aby sa na ňom vytvorila kôrka, ale pritom zostalo šťavnaté. Preložíme ho do rozohriatej rúry a za občasného podlievania trochou horúcej vody pečieme asi 30 minút.

V miske zmiešame nasekanú petržlenovú vňať, tymian, strúhanku, maslo a polovičku lyžičky soli; vznikne tak hustá pasta. Nanesieme ju na vrch papiera na pečenie (formát A4), priklopíme ďalším hárkom papiera, ľahko ju vyvaľkáme váľkom - bylinkový plát by mal byť taký veľký, aby pokryl povrch mäsa - a dáme stuhnúť do chladničky. Mäso vyberieme z rúry a necháme ho trochu vychladnúť. Potom stiahneme z bylinkového plátu jeden papier a plát položíme na mäso. Riadne pritlačíme a odlúpime i druhý hárok papiera. Nie je to nič zložité, zato výsledok je veľmi efektívny.

uhorka.jpgOkolo mäsa rozložíme cibuľky a paradajky a na 20 minút vrátime do rúry. Mäso po upečení vyberieme, necháme 10 minút odpočinúť a nakrájame ho na plátky. Podávame s paradajkami a cibuľkou.

Uhorka plnená tuniakom, poliata majonézou
suroviny na 4 porcie

2 šalátové uhorky
4 lyžice majonézy (môžeme nahradiť bielym jogurtom)
1 lyžica paradajkového pretlaku
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
pažítka
soľ

Než uhorky rozkrájame, najprv zistíme, či nie sú horké; stačí ochutnať špičky. Po opláchnutí ich usušíme a nakrájame na 5 - 7 cm dlhé kúsky. Lyžičkou vyberieme semienka, ale naspodu necháme 1 - 2 cm silnú vrstvu dužiny. Majonézu zmiešame s paradajkovým pretlakom. Uhorky vnútri trochu osolíme, naplníme kúskami tuniaka a polejeme majonézou s paradajkovým pretlakom. Pažítku umyjeme, nastriháme na dlhšie kúsky a nimi uhorky ozdobíme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 18 315
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 426
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 429
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 321
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 8 200
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 634
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 069
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 853
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 710
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 308

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Pozrite si nové vozne, železnice sľubujú modernejšie cestovanie

Vozne nasadia na najvyťaženejšie linky.

ŽENA

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.