Voňavé dobroty

Upiecť kurča lebo bravčovú pečienku je umenie. S našimi receptmi to však zvládnete ľavou zadnou.



Morčacie stehná
suroviny na 4 porcie

2 morčacie stehná
2 strúčiky cesnaku na prešpikovanie mäsa
1 lyžica grilovacieho korenia
1 lyžica medu
5 lyžíc oleja

Morčacie stehná prešpikujeme strúčikmi cesnaku a potrieme ich grilovacím korením, zmiešaným s lyžicou vody a lyžicou medu. Zo všetkých strán ich opečieme na rozpálenom oleji, dáme do pekáča, podlejeme pohárom vody a pečieme v ohriatej rúre 40 - 50 minút.

ratatouille-1.jpgRatatouille
suroviny na 4 porcie

2 baklážany
3 menšie cukety
4 paradajky
2 papriky, zelené alebo červené
2 mladé cibuľky
4 strúčiky cesnaku
150-200 ml olivového alebo rastlinného oleja
niekoľko vetvičiek tymianu (môžeme nahradiť 1 lyžičkou sušeného)
2 lyžice petržlenovej vňate
soľ, čerstvé mleté korenie

Baklážany a cukety očistíme, papriky zbavíme jadrovníka, paradajky sparíme a ošúpeme a všetko nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na polovičné kolieska, cesnak na plátky. V hrnci rozohrejeme olej a každú zeleninu zvlášť opečieme. Z vajíčok oddelíme bielky, potom ich dáme do misky, na panvici na oleji opečieme cukety; opečené ich pridáme k bielkam. Potom opečieme papriky, po nich cibuľky a nakoniec paradajky s petržlenovou vňaťou a tymianom. Zeleninu premiešame a podávame.

Cibuľová polievka
suroviny na 4 porcie

5 stredne veľkých cibúľ
1 lyžica masla
1 lyžica oleja
1 lyžica hladkej múky
1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru, môže byť z kocky
1 bageta alebo 4 plátky toastového chleba
4 lyžice strúhaného tvrdého syra, napr. ementálu alebo madelandu
4 zrnká korenia
2 zrnká nového korenia
1 bobkový list
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Cibuľu ošúpeme, pozdĺžne rozkrojíme a nakrájame na polkolieska. V kastróle zohrejeme olej a maslo, pridáme cibuľu a pomaly ju smažíme dozlata. Zapražíme múkou a ešte minútu smažíme. Zalejeme horúcim vývarom, pridáme korenie, nové korenie, bobkový list, osolíme a pomaly varíme 30 minút na miernom ohni. Plátky toastového chleba posypeme syrom a dáme pod zohriaty gril alebo do zohriatej rúry, aby sa syr roztopil. Polievku nalejeme do hlbokého taniera a nasypeme do nej najemno nasekanú petržlenovú vňať. Pečivo môžeme položiť na povrch.

puding.jpgVanilkový puding s ostružinami
suroviny na 4 porcie

1 vrecko vanilkového pudingu, napr. Dr. Oetker
500 ml mlieka
200 g cukru krupice
prípadne pár piškót a (pre dospelých) trochu kávy alebo alkoholu

Puding uvaríme podľa návodu na obale a nalejeme do malých formičiek alebo mištičiek vypláchnutých studenou vodou; pôjde tak ľahšie vyklopiť. Dáme ho na 60 minút stuhnúť do chladničky. Ostružiny umyjeme a necháme ich na sitku odkvapkať. Tie najkrajšie odložíme stranou na ozdobenie, ostatné dáme do kastrólika, zasypeme ich cukrom a podlejeme lyžicou vody. Na miernom ohni ich povaríme, na záver precedíme.

Stuhnutý puding vyklopíme na tanieriky, polejeme šťavou a ozdobíme ostružinami. Na puding v mištičkách môžeme ešte dať piškóty pokvapkané ovocnou šťavou alebo kávou, prípadne rumom či griotkou. Pre efekt pridávame ešte guličky ríbezlí.

bravcove.jpgBravčová pečienka so zelenou kôrkou z byliniek, s pečenými paradajkami a cibuľkou
suroviny na 4 porcie

1 kg bravčového stehna vcelku
3 lyžice oleja
4 lyžice strúhanky (odporúčame vám vyskúšať tú z kukuričnej múky)
1 lyžica nasekaného tymianu
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
18 malých paradajok
18 malých cibuliek
2 lyžice oleja
niekoľko vetvičiek tymianu na ozdobenie
soľ

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Mäso osolíme a rýchlo ho opečieme na rozpálenom oleji, aby sa na ňom vytvorila kôrka, ale pritom zostalo šťavnaté. Preložíme ho do rozohriatej rúry a za občasného podlievania trochou horúcej vody pečieme asi 30 minút.

V miske zmiešame nasekanú petržlenovú vňať, tymian, strúhanku, maslo a polovičku lyžičky soli; vznikne tak hustá pasta. Nanesieme ju na vrch papiera na pečenie (formát A4), priklopíme ďalším hárkom papiera, ľahko ju vyvaľkáme váľkom - bylinkový plát by mal byť taký veľký, aby pokryl povrch mäsa - a dáme stuhnúť do chladničky. Mäso vyberieme z rúry a necháme ho trochu vychladnúť. Potom stiahneme z bylinkového plátu jeden papier a plát položíme na mäso. Riadne pritlačíme a odlúpime i druhý hárok papiera. Nie je to nič zložité, zato výsledok je veľmi efektívny.

uhorka.jpgOkolo mäsa rozložíme cibuľky a paradajky a na 20 minút vrátime do rúry. Mäso po upečení vyberieme, necháme 10 minút odpočinúť a nakrájame ho na plátky. Podávame s paradajkami a cibuľkou.

Uhorka plnená tuniakom, poliata majonézou
suroviny na 4 porcie

2 šalátové uhorky
4 lyžice majonézy (môžeme nahradiť bielym jogurtom)
1 lyžica paradajkového pretlaku
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
pažítka
soľ

Než uhorky rozkrájame, najprv zistíme, či nie sú horké; stačí ochutnať špičky. Po opláchnutí ich usušíme a nakrájame na 5 - 7 cm dlhé kúsky. Lyžičkou vyberieme semienka, ale naspodu necháme 1 - 2 cm silnú vrstvu dužiny. Majonézu zmiešame s paradajkovým pretlakom. Uhorky vnútri trochu osolíme, naplníme kúskami tuniaka a polejeme majonézou s paradajkovým pretlakom. Pažítku umyjeme, nastriháme na dlhšie kúsky a nimi uhorky ozdobíme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 10 930
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 185
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 101
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 214
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 009
  6. Kam do tepla v januári? 1 719
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 361
  8. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 305
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 020
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 015

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Iste, politici ani zajtra neprestanú nepoctivo zavádzať, ale aspoň by sme im to nemali uľahčovať.

KULTÚRA

Prečo maďarský sranda pre slovenský koňha nechce vyčpieť

V žánrovej vernosti niet čo Susedom vytknúť.

DOMOV

Po streľbe v petržalskom paneláku zostali dvaja mŕtvi

Na chodbe tam našli telo ženy a muža, na mieste našli dieťa.

ŠPORT

Hantuchová: Život, ktorý žijú tenisti, nie je normálny

Australian Open prvý raz sleduje na plný úväzok spoza mikrofónu.

Neprehliadnite tiež

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.