SME
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Voňavé dobroty

Upiecť kurča lebo bravčovú pečienku je umenie. S našimi receptmi to však zvládnete ľavou zadnou.



Morčacie stehná
suroviny na 4 porcie

2 morčacie stehná
2 strúčiky cesnaku na prešpikovanie mäsa
1 lyžica grilovacieho korenia
1 lyžica medu
5 lyžíc oleja

Morčacie stehná prešpikujeme strúčikmi cesnaku a potrieme ich grilovacím korením, zmiešaným s lyžicou vody a lyžicou medu. Zo všetkých strán ich opečieme na rozpálenom oleji, dáme do pekáča, podlejeme pohárom vody a pečieme v ohriatej rúre 40 - 50 minút.

ratatouille-1.jpgRatatouille
suroviny na 4 porcie

2 baklážany
3 menšie cukety
4 paradajky
2 papriky, zelené alebo červené
2 mladé cibuľky
4 strúčiky cesnaku
150-200 ml olivového alebo rastlinného oleja
niekoľko vetvičiek tymianu (môžeme nahradiť 1 lyžičkou sušeného)
2 lyžice petržlenovej vňate
soľ, čerstvé mleté korenie

Baklážany a cukety očistíme, papriky zbavíme jadrovníka, paradajky sparíme a ošúpeme a všetko nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na polovičné kolieska, cesnak na plátky. V hrnci rozohrejeme olej a každú zeleninu zvlášť opečieme. Z vajíčok oddelíme bielky, potom ich dáme do misky, na panvici na oleji opečieme cukety; opečené ich pridáme k bielkam. Potom opečieme papriky, po nich cibuľky a nakoniec paradajky s petržlenovou vňaťou a tymianom. Zeleninu premiešame a podávame.

Cibuľová polievka
suroviny na 4 porcie

5 stredne veľkých cibúľ
1 lyžica masla
1 lyžica oleja
1 lyžica hladkej múky
1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru, môže byť z kocky
1 bageta alebo 4 plátky toastového chleba
4 lyžice strúhaného tvrdého syra, napr. ementálu alebo madelandu
4 zrnká korenia
2 zrnká nového korenia
1 bobkový list
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Cibuľu ošúpeme, pozdĺžne rozkrojíme a nakrájame na polkolieska. V kastróle zohrejeme olej a maslo, pridáme cibuľu a pomaly ju smažíme dozlata. Zapražíme múkou a ešte minútu smažíme. Zalejeme horúcim vývarom, pridáme korenie, nové korenie, bobkový list, osolíme a pomaly varíme 30 minút na miernom ohni. Plátky toastového chleba posypeme syrom a dáme pod zohriaty gril alebo do zohriatej rúry, aby sa syr roztopil. Polievku nalejeme do hlbokého taniera a nasypeme do nej najemno nasekanú petržlenovú vňať. Pečivo môžeme položiť na povrch.

puding.jpgVanilkový puding s ostružinami
suroviny na 4 porcie

1 vrecko vanilkového pudingu, napr. Dr. Oetker
500 ml mlieka
200 g cukru krupice
prípadne pár piškót a (pre dospelých) trochu kávy alebo alkoholu

Puding uvaríme podľa návodu na obale a nalejeme do malých formičiek alebo mištičiek vypláchnutých studenou vodou; pôjde tak ľahšie vyklopiť. Dáme ho na 60 minút stuhnúť do chladničky. Ostružiny umyjeme a necháme ich na sitku odkvapkať. Tie najkrajšie odložíme stranou na ozdobenie, ostatné dáme do kastrólika, zasypeme ich cukrom a podlejeme lyžicou vody. Na miernom ohni ich povaríme, na záver precedíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Stuhnutý puding vyklopíme na tanieriky, polejeme šťavou a ozdobíme ostružinami. Na puding v mištičkách môžeme ešte dať piškóty pokvapkané ovocnou šťavou alebo kávou, prípadne rumom či griotkou. Pre efekt pridávame ešte guličky ríbezlí.

bravcove.jpgBravčová pečienka so zelenou kôrkou z byliniek, s pečenými paradajkami a cibuľkou
suroviny na 4 porcie

1 kg bravčového stehna vcelku
3 lyžice oleja
4 lyžice strúhanky (odporúčame vám vyskúšať tú z kukuričnej múky)
1 lyžica nasekaného tymianu
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
18 malých paradajok
18 malých cibuliek
2 lyžice oleja
niekoľko vetvičiek tymianu na ozdobenie
soľ

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Mäso osolíme a rýchlo ho opečieme na rozpálenom oleji, aby sa na ňom vytvorila kôrka, ale pritom zostalo šťavnaté. Preložíme ho do rozohriatej rúry a za občasného podlievania trochou horúcej vody pečieme asi 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

V miske zmiešame nasekanú petržlenovú vňať, tymian, strúhanku, maslo a polovičku lyžičky soli; vznikne tak hustá pasta. Nanesieme ju na vrch papiera na pečenie (formát A4), priklopíme ďalším hárkom papiera, ľahko ju vyvaľkáme váľkom - bylinkový plát by mal byť taký veľký, aby pokryl povrch mäsa - a dáme stuhnúť do chladničky. Mäso vyberieme z rúry a necháme ho trochu vychladnúť. Potom stiahneme z bylinkového plátu jeden papier a plát položíme na mäso. Riadne pritlačíme a odlúpime i druhý hárok papiera. Nie je to nič zložité, zato výsledok je veľmi efektívny.

uhorka.jpgOkolo mäsa rozložíme cibuľky a paradajky a na 20 minút vrátime do rúry. Mäso po upečení vyberieme, necháme 10 minút odpočinúť a nakrájame ho na plátky. Podávame s paradajkami a cibuľkou.

Uhorka plnená tuniakom, poliata majonézou
suroviny na 4 porcie

Skryť Vypnúť reklamu

2 šalátové uhorky
4 lyžice majonézy (môžeme nahradiť bielym jogurtom)
1 lyžica paradajkového pretlaku
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
pažítka
soľ

Než uhorky rozkrájame, najprv zistíme, či nie sú horké; stačí ochutnať špičky. Po opláchnutí ich usušíme a nakrájame na 5 - 7 cm dlhé kúsky. Lyžičkou vyberieme semienka, ale naspodu necháme 1 - 2 cm silnú vrstvu dužiny. Majonézu zmiešame s paradajkovým pretlakom. Uhorky vnútri trochu osolíme, naplníme kúskami tuniaka a polejeme majonézou s paradajkovým pretlakom. Pažítku umyjeme, nastriháme na dlhšie kúsky a nimi uhorky ozdobíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  4. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  5. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  6. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  7. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  8. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  9. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  10. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 082
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 27 434
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 194
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 228
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 643
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 193
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 453
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 476
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 266
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 938
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Nový prezident USA Joe Biden.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Holý o výnimke nehovoril pravdu, papalášizmus dokazuje úspešný vedec

Pracuje v Anglicku, žiadosť mu zamietli.

Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina)
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump nikomu nechýbal, Biden je prezident

Biden nesľuboval, že Ameriku urobí znovu veľkou. Mal prosbu.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ilustračná fotografia z MS v hokeji.

Neprehliadnite tiež

Vaše oblečenie môže znečisťovať aj Arktídu. Ako tomu pri praní zabrániť?

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

Ilustračné foto.

Desať fašiangových receptov na šišky a fánky

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.

SERIÁL O NEKONVENČNÝCH LÁSKACH

Jefferson napísal, že všetci ľudia sú si rovní a so svojou otrokyňou mal deti

Je to príbeh lásky alebo zotročenia?

Z filmu Jefferson v Paríži, 1995