SME
Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Voňavé dobroty

Upiecť kurča lebo bravčovú pečienku je umenie. S našimi receptmi to však zvládnete ľavou zadnou.



Morčacie stehná
suroviny na 4 porcie

2 morčacie stehná
2 strúčiky cesnaku na prešpikovanie mäsa
1 lyžica grilovacieho korenia
1 lyžica medu
5 lyžíc oleja

Morčacie stehná prešpikujeme strúčikmi cesnaku a potrieme ich grilovacím korením, zmiešaným s lyžicou vody a lyžicou medu. Zo všetkých strán ich opečieme na rozpálenom oleji, dáme do pekáča, podlejeme pohárom vody a pečieme v ohriatej rúre 40 - 50 minút.

ratatouille-1.jpgRatatouille
suroviny na 4 porcie

2 baklážany
3 menšie cukety
4 paradajky
2 papriky, zelené alebo červené
2 mladé cibuľky
4 strúčiky cesnaku
150-200 ml olivového alebo rastlinného oleja
niekoľko vetvičiek tymianu (môžeme nahradiť 1 lyžičkou sušeného)
2 lyžice petržlenovej vňate
soľ, čerstvé mleté korenie

Baklážany a cukety očistíme, papriky zbavíme jadrovníka, paradajky sparíme a ošúpeme a všetko nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na polovičné kolieska, cesnak na plátky. V hrnci rozohrejeme olej a každú zeleninu zvlášť opečieme. Z vajíčok oddelíme bielky, potom ich dáme do misky, na panvici na oleji opečieme cukety; opečené ich pridáme k bielkam. Potom opečieme papriky, po nich cibuľky a nakoniec paradajky s petržlenovou vňaťou a tymianom. Zeleninu premiešame a podávame.

Cibuľová polievka
suroviny na 4 porcie

5 stredne veľkých cibúľ
1 lyžica masla
1 lyžica oleja
1 lyžica hladkej múky
1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru, môže byť z kocky
1 bageta alebo 4 plátky toastového chleba
4 lyžice strúhaného tvrdého syra, napr. ementálu alebo madelandu
4 zrnká korenia
2 zrnká nového korenia
1 bobkový list
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Cibuľu ošúpeme, pozdĺžne rozkrojíme a nakrájame na polkolieska. V kastróle zohrejeme olej a maslo, pridáme cibuľu a pomaly ju smažíme dozlata. Zapražíme múkou a ešte minútu smažíme. Zalejeme horúcim vývarom, pridáme korenie, nové korenie, bobkový list, osolíme a pomaly varíme 30 minút na miernom ohni. Plátky toastového chleba posypeme syrom a dáme pod zohriaty gril alebo do zohriatej rúry, aby sa syr roztopil. Polievku nalejeme do hlbokého taniera a nasypeme do nej najemno nasekanú petržlenovú vňať. Pečivo môžeme položiť na povrch.

puding.jpgVanilkový puding s ostružinami
suroviny na 4 porcie

1 vrecko vanilkového pudingu, napr. Dr. Oetker
500 ml mlieka
200 g cukru krupice
prípadne pár piškót a (pre dospelých) trochu kávy alebo alkoholu

Puding uvaríme podľa návodu na obale a nalejeme do malých formičiek alebo mištičiek vypláchnutých studenou vodou; pôjde tak ľahšie vyklopiť. Dáme ho na 60 minút stuhnúť do chladničky. Ostružiny umyjeme a necháme ich na sitku odkvapkať. Tie najkrajšie odložíme stranou na ozdobenie, ostatné dáme do kastrólika, zasypeme ich cukrom a podlejeme lyžicou vody. Na miernom ohni ich povaríme, na záver precedíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Stuhnutý puding vyklopíme na tanieriky, polejeme šťavou a ozdobíme ostružinami. Na puding v mištičkách môžeme ešte dať piškóty pokvapkané ovocnou šťavou alebo kávou, prípadne rumom či griotkou. Pre efekt pridávame ešte guličky ríbezlí.

bravcove.jpgBravčová pečienka so zelenou kôrkou z byliniek, s pečenými paradajkami a cibuľkou
suroviny na 4 porcie

1 kg bravčového stehna vcelku
3 lyžice oleja
4 lyžice strúhanky (odporúčame vám vyskúšať tú z kukuričnej múky)
1 lyžica nasekaného tymianu
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
18 malých paradajok
18 malých cibuliek
2 lyžice oleja
niekoľko vetvičiek tymianu na ozdobenie
soľ

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Mäso osolíme a rýchlo ho opečieme na rozpálenom oleji, aby sa na ňom vytvorila kôrka, ale pritom zostalo šťavnaté. Preložíme ho do rozohriatej rúry a za občasného podlievania trochou horúcej vody pečieme asi 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

V miske zmiešame nasekanú petržlenovú vňať, tymian, strúhanku, maslo a polovičku lyžičky soli; vznikne tak hustá pasta. Nanesieme ju na vrch papiera na pečenie (formát A4), priklopíme ďalším hárkom papiera, ľahko ju vyvaľkáme váľkom - bylinkový plát by mal byť taký veľký, aby pokryl povrch mäsa - a dáme stuhnúť do chladničky. Mäso vyberieme z rúry a necháme ho trochu vychladnúť. Potom stiahneme z bylinkového plátu jeden papier a plát položíme na mäso. Riadne pritlačíme a odlúpime i druhý hárok papiera. Nie je to nič zložité, zato výsledok je veľmi efektívny.

uhorka.jpgOkolo mäsa rozložíme cibuľky a paradajky a na 20 minút vrátime do rúry. Mäso po upečení vyberieme, necháme 10 minút odpočinúť a nakrájame ho na plátky. Podávame s paradajkami a cibuľkou.

Uhorka plnená tuniakom, poliata majonézou
suroviny na 4 porcie

Skryť Vypnúť reklamu

2 šalátové uhorky
4 lyžice majonézy (môžeme nahradiť bielym jogurtom)
1 lyžica paradajkového pretlaku
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
pažítka
soľ

Než uhorky rozkrájame, najprv zistíme, či nie sú horké; stačí ochutnať špičky. Po opláchnutí ich usušíme a nakrájame na 5 - 7 cm dlhé kúsky. Lyžičkou vyberieme semienka, ale naspodu necháme 1 - 2 cm silnú vrstvu dužiny. Majonézu zmiešame s paradajkovým pretlakom. Uhorky vnútri trochu osolíme, naplníme kúskami tuniaka a polejeme majonézou s paradajkovým pretlakom. Pažítku umyjeme, nastriháme na dlhšie kúsky a nimi uhorky ozdobíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  4. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  5. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 223
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 6 750
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 768
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 311
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 271
  6. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú 4 103
  7. Od Česka až po Jadran 3 815
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 120
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 093
  10. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu 2 098
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda parlamentu Boris Kollár a poslanecký klub Sme rodina.

Peter Pčolinský žiadal splnenie požiadaviek do konca júlovej schôdze.


a 1 ďalší 12 h
Eliška Mintálová dnes ide semifinále K1 žien na OH v Tokiu 2020 LIVE.

Sledujte online prenos zo semifinále K1 žien.


Sportnet 6 h