Voňavé dobroty

Upiecť kurča lebo bravčovú pečienku je umenie. S našimi receptmi to však zvládnete ľavou zadnou.



Morčacie stehná
suroviny na 4 porcie

2 morčacie stehná
2 strúčiky cesnaku na prešpikovanie mäsa
1 lyžica grilovacieho korenia
1 lyžica medu
5 lyžíc oleja

Morčacie stehná prešpikujeme strúčikmi cesnaku a potrieme ich grilovacím korením, zmiešaným s lyžicou vody a lyžicou medu. Zo všetkých strán ich opečieme na rozpálenom oleji, dáme do pekáča, podlejeme pohárom vody a pečieme v ohriatej rúre 40 - 50 minút.

ratatouille-1.jpgRatatouille
suroviny na 4 porcie

2 baklážany
3 menšie cukety
4 paradajky
2 papriky, zelené alebo červené
2 mladé cibuľky
4 strúčiky cesnaku
150-200 ml olivového alebo rastlinného oleja
niekoľko vetvičiek tymianu (môžeme nahradiť 1 lyžičkou sušeného)
2 lyžice petržlenovej vňate
soľ, čerstvé mleté korenie

Baklážany a cukety očistíme, papriky zbavíme jadrovníka, paradajky sparíme a ošúpeme a všetko nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na polovičné kolieska, cesnak na plátky. V hrnci rozohrejeme olej a každú zeleninu zvlášť opečieme. Z vajíčok oddelíme bielky, potom ich dáme do misky, na panvici na oleji opečieme cukety; opečené ich pridáme k bielkam. Potom opečieme papriky, po nich cibuľky a nakoniec paradajky s petržlenovou vňaťou a tymianom. Zeleninu premiešame a podávame.

Cibuľová polievka
suroviny na 4 porcie

5 stredne veľkých cibúľ
1 lyžica masla
1 lyžica oleja
1 lyžica hladkej múky
1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru, môže byť z kocky
1 bageta alebo 4 plátky toastového chleba
4 lyžice strúhaného tvrdého syra, napr. ementálu alebo madelandu
4 zrnká korenia
2 zrnká nového korenia
1 bobkový list
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Cibuľu ošúpeme, pozdĺžne rozkrojíme a nakrájame na polkolieska. V kastróle zohrejeme olej a maslo, pridáme cibuľu a pomaly ju smažíme dozlata. Zapražíme múkou a ešte minútu smažíme. Zalejeme horúcim vývarom, pridáme korenie, nové korenie, bobkový list, osolíme a pomaly varíme 30 minút na miernom ohni. Plátky toastového chleba posypeme syrom a dáme pod zohriaty gril alebo do zohriatej rúry, aby sa syr roztopil. Polievku nalejeme do hlbokého taniera a nasypeme do nej najemno nasekanú petržlenovú vňať. Pečivo môžeme položiť na povrch.

puding.jpgVanilkový puding s ostružinami
suroviny na 4 porcie

1 vrecko vanilkového pudingu, napr. Dr. Oetker
500 ml mlieka
200 g cukru krupice
prípadne pár piškót a (pre dospelých) trochu kávy alebo alkoholu

Puding uvaríme podľa návodu na obale a nalejeme do malých formičiek alebo mištičiek vypláchnutých studenou vodou; pôjde tak ľahšie vyklopiť. Dáme ho na 60 minút stuhnúť do chladničky. Ostružiny umyjeme a necháme ich na sitku odkvapkať. Tie najkrajšie odložíme stranou na ozdobenie, ostatné dáme do kastrólika, zasypeme ich cukrom a podlejeme lyžicou vody. Na miernom ohni ich povaríme, na záver precedíme.

Stuhnutý puding vyklopíme na tanieriky, polejeme šťavou a ozdobíme ostružinami. Na puding v mištičkách môžeme ešte dať piškóty pokvapkané ovocnou šťavou alebo kávou, prípadne rumom či griotkou. Pre efekt pridávame ešte guličky ríbezlí.

bravcove.jpgBravčová pečienka so zelenou kôrkou z byliniek, s pečenými paradajkami a cibuľkou
suroviny na 4 porcie

1 kg bravčového stehna vcelku
3 lyžice oleja
4 lyžice strúhanky (odporúčame vám vyskúšať tú z kukuričnej múky)
1 lyžica nasekaného tymianu
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňatky
18 malých paradajok
18 malých cibuliek
2 lyžice oleja
niekoľko vetvičiek tymianu na ozdobenie
soľ

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Mäso osolíme a rýchlo ho opečieme na rozpálenom oleji, aby sa na ňom vytvorila kôrka, ale pritom zostalo šťavnaté. Preložíme ho do rozohriatej rúry a za občasného podlievania trochou horúcej vody pečieme asi 30 minút.

V miske zmiešame nasekanú petržlenovú vňať, tymian, strúhanku, maslo a polovičku lyžičky soli; vznikne tak hustá pasta. Nanesieme ju na vrch papiera na pečenie (formát A4), priklopíme ďalším hárkom papiera, ľahko ju vyvaľkáme váľkom - bylinkový plát by mal byť taký veľký, aby pokryl povrch mäsa - a dáme stuhnúť do chladničky. Mäso vyberieme z rúry a necháme ho trochu vychladnúť. Potom stiahneme z bylinkového plátu jeden papier a plát položíme na mäso. Riadne pritlačíme a odlúpime i druhý hárok papiera. Nie je to nič zložité, zato výsledok je veľmi efektívny.

uhorka.jpgOkolo mäsa rozložíme cibuľky a paradajky a na 20 minút vrátime do rúry. Mäso po upečení vyberieme, necháme 10 minút odpočinúť a nakrájame ho na plátky. Podávame s paradajkami a cibuľkou.

Uhorka plnená tuniakom, poliata majonézou
suroviny na 4 porcie

2 šalátové uhorky
4 lyžice majonézy (môžeme nahradiť bielym jogurtom)
1 lyžica paradajkového pretlaku
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
pažítka
soľ

Než uhorky rozkrájame, najprv zistíme, či nie sú horké; stačí ochutnať špičky. Po opláchnutí ich usušíme a nakrájame na 5 - 7 cm dlhé kúsky. Lyžičkou vyberieme semienka, ale naspodu necháme 1 - 2 cm silnú vrstvu dužiny. Majonézu zmiešame s paradajkovým pretlakom. Uhorky vnútri trochu osolíme, naplníme kúskami tuniaka a polejeme majonézou s paradajkovým pretlakom. Pažítku umyjeme, nastriháme na dlhšie kúsky a nimi uhorky ozdobíme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  2. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  3. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  6. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 10 967
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 279
  3. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 7 188
  4. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 7 017
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 675
  6. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 6 202
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 469
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 916
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 2 923
  10. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 765

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Atentátnik zabil na koncerte v Manchestri 22 ľudí

Polícia potvrdila, že vo vstupnej hale sa odpálil samovražedný atentátnik. Medzi obeťami sú aj deti.

KOMENTÁRE

Teror siahol na deti

Útok na štadión plný mladých ľudí jasne naznačuje, že pre teroristov neexistujú hranice.

SVET

Ako Briti úspešne bojovali proti terorizmu

Prečo boli tak často o krok pred teroristami?

KULTÚRA

Dizajnérka zhodnotila naše značky: Kto nazve čipsy, že Slovakia?

Debbie Millmanová pracovala aj s Pepsi.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?