Špenát

Listová zelenina, ktorú preslávila kreslená postavička Pepka námorníka, mnohým generáciám rodičov pomohla, aby ich ratolesti s radosťou pojedali špenát. S dobrým zemiakovým pyré a vajíčkom na tvrdo je to jednoducho lahôdka.

(Zdroj: archív)

Špenát a železo nemajú veľa spoločného. Mýtus okolo špenátu, ktorý vraj obsahuje veľa železa, sa zrodil z chyby, keď si istý výskumník pomýlil desatinné čiarky, svoje bádania zverejnil ako senzačné a svet hneď uveril. To, že neskôr uverejnili opravu, už nikoho nezaujímalo. Nadlho bolo deťom vtĺkané, že špenát je veľmi zdravý. Veď aj je, ale treba si posvietiť na jeho prípravu.

Špenát si totiž najviac prospešných látok zachová, ak nie je rozvarený na kašu. Špenátové lístky je treba veľmi dôkladne umyť, aby na nich nezostala hlina, a potom ich vhodiť do panvice asi na 4 minútky napríklad s posekaným strúčikom cesnaku. Voda, ktorá ostala na listoch z umývania, úplne postačí, aby sa špenát sparil a zmäkol. Takýto špenát bude dostatočne mäkký a pritom stále výživný.

Mladé špenátové listy - takzvaný baby špenát - je najlepšie jesť surové spolu s inou listovou zeleninou a semienkami, pokvapkané extra virgine olivovým olejom alebo olejom z jadierok marhúľ. Nakoniec posoliť a okoreniť. Hotová zdravotná bomba. Takýto šalát poteší celý organizmus, pečeň, žalúdok aj pankreas. A po jedle už nebude žiadne zívanie.

História

Pochádza z Perzie z oblasti dnešného Iránu. Do Číny sa dostal ako dar od nepálskeho kráľa. Európska história je krátka. Prvýkrát sa na scéne objavuje až v 11. storočí v Španielsku, kam ho doniesli Mauri. Odtiaľ putoval cez Francúzsko do Anglicka, kde sa mu hovorilo „španielska zelenina“.

Špenát povýšila na kráľovské jedlo Katarína Medicejská pochádzajúca z talianskej Florencie, keď si vzala za muža francúzskeho kráľa. Nechala si pripravovať špenát podľa receptu z domova. Preto aj dnes, ak sa v zahraničí objaví v menu „jedlo ? la Florentine“, znamená to, že tam bude špenát.

Využitie

Špenát sa výborne vyníma v čerstvých zeleninových šalátoch, ako obloha jedál, sparený ako príloha k rybám a mäsu. Francúzsky zeleninový koláč quiche alebo grécke trojrohé špenátové koláčiky spanakopity. U nás sa podáva ako prívarok s varenými zemiakmi a praženicou.

Organizmus jasá, keď jeme špenát, pretože pomáha proti osteoporóze, srdcovým ochoreniam, rakovine hrubého čreva, artritíde a iným chorobám. Obsahuje až 90 percent vody, vlákninu, potom vitamíny radu B, najmä B2 a B6, vitamín A a K, z minerálnych látok mangán, selén, zinok, fosfor, meď a aj železo.

Tipy a triky

V obchode alebo na trhu si vyberáme listy, ktoré majú sýtu zelenú farbu bez známok žltých škvŕn, nie sú zavädnuté ani pomačkané.

Čerstvé špenátové lístky poukladáme voľne do plastového vrecka a uložíme ich do chladničky, kde vydržia maximálne 5 dní. Lístky pred uskladnením neumývame, pretože zvyšková voda by aj po osušení mohla spôsobiť ich zvädnutie.

Pri príprave lasagní skúste pridať jednu vrstvu špenátu s podusenou cibuľkou.

Sparený špenát má rád jemne opražené píniové oriešky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 779
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 797
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 036
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 689
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 138
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 009
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 645
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 583
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 345
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 761

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňáka k únosu Vietnamca doteraz nikto nevypočul

Bývalého ministra vnútra ani nepredvolali.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

ŠPORT

Šliapať v úniku? Je to nudné, vraví Sagan

Cez víkend nelenil. Majster sveta najazdil za dva dni dvesto kilometrov v únikoch.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.