Špenát

Listová zelenina, ktorú preslávila kreslená postavička Pepka námorníka, mnohým generáciám rodičov pomohla, aby ich ratolesti s radosťou pojedali špenát. S dobrým zemiakovým pyré a vajíčkom na tvrdo je to jednoducho lahôdka.

(Zdroj: archív)

Špenát a železo nemajú veľa spoločného. Mýtus okolo špenátu, ktorý vraj obsahuje veľa železa, sa zrodil z chyby, keď si istý výskumník pomýlil desatinné čiarky, svoje bádania zverejnil ako senzačné a svet hneď uveril. To, že neskôr uverejnili opravu, už nikoho nezaujímalo. Nadlho bolo deťom vtĺkané, že špenát je veľmi zdravý. Veď aj je, ale treba si posvietiť na jeho prípravu.

Špenát si totiž najviac prospešných látok zachová, ak nie je rozvarený na kašu. Špenátové lístky je treba veľmi dôkladne umyť, aby na nich nezostala hlina, a potom ich vhodiť do panvice asi na 4 minútky napríklad s posekaným strúčikom cesnaku. Voda, ktorá ostala na listoch z umývania, úplne postačí, aby sa špenát sparil a zmäkol. Takýto špenát bude dostatočne mäkký a pritom stále výživný.

Mladé špenátové listy - takzvaný baby špenát - je najlepšie jesť surové spolu s inou listovou zeleninou a semienkami, pokvapkané extra virgine olivovým olejom alebo olejom z jadierok marhúľ. Nakoniec posoliť a okoreniť. Hotová zdravotná bomba. Takýto šalát poteší celý organizmus, pečeň, žalúdok aj pankreas. A po jedle už nebude žiadne zívanie.

História

Pochádza z Perzie z oblasti dnešného Iránu. Do Číny sa dostal ako dar od nepálskeho kráľa. Európska história je krátka. Prvýkrát sa na scéne objavuje až v 11. storočí v Španielsku, kam ho doniesli Mauri. Odtiaľ putoval cez Francúzsko do Anglicka, kde sa mu hovorilo „španielska zelenina“.

Špenát povýšila na kráľovské jedlo Katarína Medicejská pochádzajúca z talianskej Florencie, keď si vzala za muža francúzskeho kráľa. Nechala si pripravovať špenát podľa receptu z domova. Preto aj dnes, ak sa v zahraničí objaví v menu „jedlo ? la Florentine“, znamená to, že tam bude špenát.

Využitie

Špenát sa výborne vyníma v čerstvých zeleninových šalátoch, ako obloha jedál, sparený ako príloha k rybám a mäsu. Francúzsky zeleninový koláč quiche alebo grécke trojrohé špenátové koláčiky spanakopity. U nás sa podáva ako prívarok s varenými zemiakmi a praženicou.

Organizmus jasá, keď jeme špenát, pretože pomáha proti osteoporóze, srdcovým ochoreniam, rakovine hrubého čreva, artritíde a iným chorobám. Obsahuje až 90 percent vody, vlákninu, potom vitamíny radu B, najmä B2 a B6, vitamín A a K, z minerálnych látok mangán, selén, zinok, fosfor, meď a aj železo.

Tipy a triky

V obchode alebo na trhu si vyberáme listy, ktoré majú sýtu zelenú farbu bez známok žltých škvŕn, nie sú zavädnuté ani pomačkané.

Čerstvé špenátové lístky poukladáme voľne do plastového vrecka a uložíme ich do chladničky, kde vydržia maximálne 5 dní. Lístky pred uskladnením neumývame, pretože zvyšková voda by aj po osušení mohla spôsobiť ich zvädnutie.

Pri príprave lasagní skúste pridať jednu vrstvu špenátu s podusenou cibuľkou.

Sparený špenát má rád jemne opražené píniové oriešky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 290
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 230
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 905
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 460
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 439
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 122
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 548
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 429
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 354
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 099

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

DOMOV

Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku

Takmer v tretine zistili hygienici nedostatky.

PLUS

Angela Merkelová: Krízová manažérka, ktorá ochránila Nemcov

Má dobré nervy a zvláda krízové situácie.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.