Špenát

Listová zelenina, ktorú preslávila kreslená postavička Pepka námorníka, mnohým generáciám rodičov pomohla, aby ich ratolesti s radosťou pojedali špenát. S dobrým zemiakovým pyré a vajíčkom na tvrdo je to jednoducho lahôdka.

(Zdroj: archív)

Špenát a železo nemajú veľa spoločného. Mýtus okolo špenátu, ktorý vraj obsahuje veľa železa, sa zrodil z chyby, keď si istý výskumník pomýlil desatinné čiarky, svoje bádania zverejnil ako senzačné a svet hneď uveril. To, že neskôr uverejnili opravu, už nikoho nezaujímalo. Nadlho bolo deťom vtĺkané, že špenát je veľmi zdravý. Veď aj je, ale treba si posvietiť na jeho prípravu.

Špenát si totiž najviac prospešných látok zachová, ak nie je rozvarený na kašu. Špenátové lístky je treba veľmi dôkladne umyť, aby na nich nezostala hlina, a potom ich vhodiť do panvice asi na 4 minútky napríklad s posekaným strúčikom cesnaku. Voda, ktorá ostala na listoch z umývania, úplne postačí, aby sa špenát sparil a zmäkol. Takýto špenát bude dostatočne mäkký a pritom stále výživný.

Mladé špenátové listy - takzvaný baby špenát - je najlepšie jesť surové spolu s inou listovou zeleninou a semienkami, pokvapkané extra virgine olivovým olejom alebo olejom z jadierok marhúľ. Nakoniec posoliť a okoreniť. Hotová zdravotná bomba. Takýto šalát poteší celý organizmus, pečeň, žalúdok aj pankreas. A po jedle už nebude žiadne zívanie.

História

Pochádza z Perzie z oblasti dnešného Iránu. Do Číny sa dostal ako dar od nepálskeho kráľa. Európska história je krátka. Prvýkrát sa na scéne objavuje až v 11. storočí v Španielsku, kam ho doniesli Mauri. Odtiaľ putoval cez Francúzsko do Anglicka, kde sa mu hovorilo „španielska zelenina“.

Špenát povýšila na kráľovské jedlo Katarína Medicejská pochádzajúca z talianskej Florencie, keď si vzala za muža francúzskeho kráľa. Nechala si pripravovať špenát podľa receptu z domova. Preto aj dnes, ak sa v zahraničí objaví v menu „jedlo ? la Florentine“, znamená to, že tam bude špenát.

Využitie

Špenát sa výborne vyníma v čerstvých zeleninových šalátoch, ako obloha jedál, sparený ako príloha k rybám a mäsu. Francúzsky zeleninový koláč quiche alebo grécke trojrohé špenátové koláčiky spanakopity. U nás sa podáva ako prívarok s varenými zemiakmi a praženicou.

Organizmus jasá, keď jeme špenát, pretože pomáha proti osteoporóze, srdcovým ochoreniam, rakovine hrubého čreva, artritíde a iným chorobám. Obsahuje až 90 percent vody, vlákninu, potom vitamíny radu B, najmä B2 a B6, vitamín A a K, z minerálnych látok mangán, selén, zinok, fosfor, meď a aj železo.

Tipy a triky

V obchode alebo na trhu si vyberáme listy, ktoré majú sýtu zelenú farbu bez známok žltých škvŕn, nie sú zavädnuté ani pomačkané.

Čerstvé špenátové lístky poukladáme voľne do plastového vrecka a uložíme ich do chladničky, kde vydržia maximálne 5 dní. Lístky pred uskladnením neumývame, pretože zvyšková voda by aj po osušení mohla spôsobiť ich zvädnutie.

Pri príprave lasagní skúste pridať jednu vrstvu špenátu s podusenou cibuľkou.

Sparený špenát má rád jemne opražené píniové oriešky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 756
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 191
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 6 362
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 168
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 5 566
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 488
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 821
  8. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 4 778
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 874
  10. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 019

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Remiášova vražda sa ešte dá vyšetriť. Pomôcť musia mafiáni

Polícia minulý rok obnovila vyšetrovanie Remiášovej vraždy, pretože vyšli najavo nové skutočnosti. Ani po roku zatiaľ nikoho neobvinila.

DOMOV

Anna Remiášová pri pomníku syna: Nikdy to nevzdám

Výročie vraždy si prišli k jeho pamätníku pripomenúť aj študenti.

KOMENTÁRE

Kažimír bude musieť siahnuť pod vankúš, aby naplnil Ficove sľuby

Bez zásahu do rozpočtu to nepôjde.

Neprehliadnite tiež

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop