Tekvice
Diétni obri
Pri máloktorej plodine sa príroda tak vybúrila, ako pri tekviciach. Odrôd je množstvo – od nenápadných cukín a patizónov až po excentrické 50-kilové sploštené gule. Niektoré druhy sú nejedlé, no väčšina tekvíc je chutnou, zdravou a všestrannou maškrtou.
Na tekviciach je najlepšie, že sú nízkotučné, viac ako tri štvrtiny ich dužiny tvorí voda. V kombinácii s vlákninou zbavujú organizmus škodlivých látok, pôsobia močopudne a mierne preháňajúco. Obsahujú množstvo antioxidantu karoténu, ktoré prezrádza už oranžové zafarbenie tekvice.
Najcennejšie látky nájdeme v tekvicových semienkach, ktoré sú bohatým zdrojom železa, zinku, draslíka, selénu, mangánu a nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na znižovaní hladiny cholesterolu. Tekvicový olej pomáha pri ťažkostiach s prostatou, povzbudzuje metabolizmus a zvyšuje činnosť obličiek. Jablká
Praktické a účinné
Netreba ich porciovať, šúpať ani tepelne pripravovať - stačí ich len umyť a zahryznúť sa do šťavnatej a chutnej dužiny. Jablká s deväťdesiatimi percentami vody patria medzi najmenej kalorické pochúťky. Obsah vitamínu C kolíše podľa odrody a kvality zimného uskladnenia. Na doplnenie dennej dávky vitamínu a vlákniny je vhodné zjesť dve jablká.
V kombinácii s prírodným farbivom flavonoidom kvercetínom znižujú riziko nádorových ochorení a chránia cievy pred kôrnatením. Vláknina zbaví organizmus škodlivých látok, zníži obsah cholesterolu v krvi a vyrieši problémy so zápchou. Naopak, nastrúhané a podusené jablká dokážu črevá upokojiť. Pri konzumácii si navyše masírujeme ďasná a čiastočne zničíme baktérie, ktoré napádajú zubnú sklovinu. V zimných mesiacoch sú výbornou a veľmi zdravou pochúťkou aj sušené jablká. Vlašské orechy
Zázrak v škrupinke
Tri oriešky pre popolušku boli síce lieskové, no aj „obyčajné“ vlašské orechy robia zázraky. Nájdeme v nich také množstvo zdraviu prospešných látok, že ich konzumácia by mala byť povinná.
Až 60 % ich hmotnosti síce tvorí tuk, no v prípade orechov sa ho nemusíme báť. Ide o dobrý tuk, ktorý je zdrojom polynenasýtených mastných kyselín, hlavne kyseliny linolovej a Alfa linolenovej. Tieto esenciálne mastné kyseliny sú dôležité pre mentálny vývoj, mozgovú činnosť, znižujú hladinu cholesterolu, riziko artériosklerózy a srdcovo-cievnych chorôb.
Obsahujú hormón melatonín, ktorý je silným antioxidantom, pôsobí proti stresu, zlepšuje spánok. Vitamín B6 je dôležitý pre imunitný systém a látkovú premenu, vitamín E spomaľuje proces starnutia buniek. Orechy sú tiež významným zdrojom fosforu, draslíka, železa, horčíka a zinku. Mangán podporuje plodnosť pri oboch pohlaviach a chráni pred duševnými chorobami, Alzhaimerovou a Parkinsonovou chorobou. Pre nízky obsah uhľovodíkov sú orechy vhodné aj pre diabetikov. Hrozno
Omladzujúce bobule
Ak nie ste vinári, z vysokej cukornatosti sa zrejme nepotešíte. Po peknom slnečnom lete sa obsah cukru môže blížiť až k tridsiatim percentám. Lepšou správou je fakt, že hrozno obsahuje aj vitamíny skupiny B, ktoré uľahčujú spaľovanie cukrov.
V hrozne sa skrývajú vitamíny A, C, E, množstvo antioxidantov a vysoké množstvo draslíka, ktorý zbavuje telo odpadových látok. Pohár stopercentného džúsu z červeného hrozna zabráni pôsobeniu škodlivých radikálov a podľa najnovších výskumov pôsobí preventívne proti rakovine prsníka. Hrozno regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje únavu a depresiu. Kapusta
Vitamínová bomba
Už rímsky učenec Plínius starší ju odporúčal na zmiernenie postalkoholického stavu. Kapusta má však aj iné výhody. Reguluje zažívanie a blahodarne pôsobí na črevnú mikroflóru. Účinná je predovšetkým šťava, ktorá pomáha pri žalúdočných vredoch, ochoreniach dvanástníka a hrubého čreva.
Kapusta obsahuje vitamín C, kyselinu listovú (vitamín B9), ktorá priaznivo vplýva na duševné zdravie, pôsobí proti únave a stresu. Kyselina pantoténová (vitamín B5) je dôležitá na metabolické spracovanie prijatých živín a pomáha zlepšiť stav pokožky. Vitamín K pôsobí preventívne proti zhubným nádorom, zlepšuje zrážanlivosť krvi a podporuje správnu funkciu pečene. Kvasená kapusta obsahuje vitamín B12 a baktérie mliečneho kvasenia pôsobia priaznivo na činnosť čriev a žlčníka. Jedlé gaštany
Voňavé ohrievače
Pečené gaštany sú neodmysliteľným doplnkom prechádzky po zasneženom námestí, no ich sezóna sa začína už teraz. Gaštany sú multifunkčné – ohrejú nám skrehnuté ruky, nádherne voňajú a chutia, dokážu rýchlo zasýtiť a navyše obsahujú zdraviu prospešné látky. A tiež sa môžu nepríjemne podpísať na našej postave, pretože napríklad v porovnaní so zemiakmi majú dvakrát vyššiu energetickú hodnotu a osemkrát vyšší obsah cukru.
Presladené pyré si teda doprajme iba výnimočne, no gaštany ako také nemusíme zavrhnúť. Ukrývajú toľko vitamínu C ako citróny, sú výborným zdrojom vitamínov B1 a B2, draslíka, zinku, sodíka a fosforu. Pomáhajú pri chudokrvnosti, vyčerpaní a bolestiach hlavy a chránia pred nervovou slabosťou.
Autor: Silvia Peťková, k téme sa vyjadruje Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie, výživu