SME

Sezónne pochúťky

Pre niektorých je jeseň nerozlučne spätá s pečenou husou a mastenými lokšami. Toto ročné obdobie nám však prináša aj oveľa zdravšie maškrty.

dyna.jpg

Tekvice

Diétni obri


Pri máloktorej plodine sa príroda tak vybúrila, ako pri tekviciach. Odrôd je množstvo – od nenápadných cukín a patizónov až po excentrické 50-kilové sploštené gule. Niektoré druhy sú nejedlé, no väčšina tekvíc je chutnou, zdravou a všestrannou maškrtou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na tekviciach je najlepšie, že sú nízkotučné, viac ako tri štvrtiny ich dužiny tvorí voda. V kombinácii s vlákninou zbavujú organizmus škodlivých látok, pôsobia močopudne a mierne preháňajúco. Obsahujú množstvo antioxidantu karoténu, ktoré prezrádza už oranžové zafarbenie tekvice.

SkryťVypnúť reklamu

Najcennejšie látky nájdeme v tekvicových semienkach, ktoré sú bohatým zdrojom železa, zinku, draslíka, selénu, mangánu a nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na znižovaní hladiny cholesterolu. Tekvicový olej pomáha pri ťažkostiach s prostatou, povzbudzuje metabolizmus a zvyšuje činnosť obličiek.

jabko.jpgJablká

Praktické a účinné


Netreba ich porciovať, šúpať ani tepelne pripravovať - stačí ich len umyť a zahryznúť sa do šťavnatej a chutnej dužiny. Jablká s deväťdesiatimi percentami vody patria medzi najmenej kalorické pochúťky. Obsah vitamínu C kolíše podľa odrody a kvality zimného uskladnenia. Na doplnenie dennej dávky vitamínu a vlákniny je vhodné zjesť dve jablká.

V kombinácii s prírodným farbivom flavonoidom kvercetínom znižujú riziko nádorových ochorení a chránia cievy pred kôrnatením. Vláknina zbaví organizmus škodlivých látok, zníži obsah cholesterolu v krvi a vyrieši problémy so zápchou. Naopak, nastrúhané a podusené jablká dokážu črevá upokojiť. Pri konzumácii si navyše masírujeme ďasná a čiastočne zničíme baktérie, ktoré napádajú zubnú sklovinu. V zimných mesiacoch sú výbornou a veľmi zdravou pochúťkou aj sušené jablká.

orechy.jpgVlašské orechy

Zázrak v škrupinke


Tri oriešky pre popolušku boli síce lieskové, no aj „obyčajné“ vlašské orechy robia zázraky. Nájdeme v nich také množstvo zdraviu prospešných látok, že ich konzumácia by mala byť povinná.

SkryťVypnúť reklamu

Až 60 % ich hmotnosti síce tvorí tuk, no v prípade orechov sa ho nemusíme báť. Ide o dobrý tuk, ktorý je zdrojom polynenasýtených mastných kyselín, hlavne kyseliny linolovej a Alfa linolenovej. Tieto esenciálne mastné kyseliny sú dôležité pre mentálny vývoj, mozgovú činnosť, znižujú hladinu cholesterolu, riziko artériosklerózy a srdcovo-cievnych chorôb.

Obsahujú hormón melatonín, ktorý je silným antioxidantom, pôsobí proti stresu, zlepšuje spánok. Vitamín B6 je dôležitý pre imunitný systém a látkovú premenu, vitamín E spomaľuje proces starnutia buniek. Orechy sú tiež významným zdrojom fosforu, draslíka, železa, horčíka a zinku. Mangán podporuje plodnosť pri oboch pohlaviach a chráni pred duševnými chorobami, Alzhaimerovou a Parkinsonovou chorobou. Pre nízky obsah uhľovodíkov sú orechy vhodné aj pre diabetikov.

hrozno.jpgHrozno

Omladzujúce bobule


Ak nie ste vinári, z vysokej cukornatosti sa zrejme nepotešíte. Po peknom slnečnom lete sa obsah cukru môže blížiť až k tridsiatim percentám. Lepšou správou je fakt, že hrozno obsahuje aj vitamíny skupiny B, ktoré uľahčujú spaľovanie cukrov.

SkryťVypnúť reklamu

V hrozne sa skrývajú vitamíny A, C, E, množstvo antioxidantov a vysoké množstvo draslíka, ktorý zbavuje telo odpadových látok. Pohár stopercentného džúsu z červeného hrozna zabráni pôsobeniu škodlivých radikálov a podľa najnovších výskumov pôsobí preventívne proti rakovine prsníka. Hrozno regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje únavu a depresiu.

kapusta.jpgKapusta

Vitamínová bomba


Už rímsky učenec Plínius starší ju odporúčal na zmiernenie postalkoholického stavu. Kapusta má však aj iné výhody. Reguluje zažívanie a blahodarne pôsobí na črevnú mikroflóru. Účinná je predovšetkým šťava, ktorá pomáha pri žalúdočných vredoch, ochoreniach dvanástníka a hrubého čreva.

Kapusta obsahuje vitamín C, kyselinu listovú (vitamín B9), ktorá priaznivo vplýva na duševné zdravie, pôsobí proti únave a stresu. Kyselina pantoténová (vitamín B5) je dôležitá na metabolické spracovanie prijatých živín a pomáha zlepšiť stav pokožky. Vitamín K pôsobí preventívne proti zhubným nádorom, zlepšuje zrážanlivosť krvi a podporuje správnu funkciu pečene. Kvasená kapusta obsahuje vitamín B12 a baktérie mliečneho kvasenia pôsobia priaznivo na činnosť čriev a žlčníka.

gastanko1.jpgJedlé gaštany

Voňavé ohrievače


Pečené gaštany sú neodmysliteľným doplnkom prechádzky po zasneženom námestí, no ich sezóna sa začína už teraz. Gaštany sú multifunkčné – ohrejú nám skrehnuté ruky, nádherne voňajú a chutia, dokážu rýchlo zasýtiť a navyše obsahujú zdraviu prospešné látky. A tiež sa môžu nepríjemne podpísať na našej postave, pretože napríklad v porovnaní so zemiakmi majú dvakrát vyššiu energetickú hodnotu a osemkrát vyšší obsah cukru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Presladené pyré si teda doprajme iba výnimočne, no gaštany ako také nemusíme zavrhnúť. Ukrývajú toľko vitamínu C ako citróny, sú výborným zdrojom vitamínov B1 a B2, draslíka, zinku, sodíka a fosforu. Pomáhajú pri chudokrvnosti, vyčerpaní a bolestiach hlavy a chránia pred nervovou slabosťou.

Autor: Silvia Peťková, k téme sa vyjadruje Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie, výživu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 430
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 596
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 366
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 420
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 022
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 599
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 074
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu