Sezónne pochúťky

Pre niektorých je jeseň nerozlučne spätá s pečenou husou a mastenými lokšami. Toto ročné obdobie nám však prináša aj oveľa zdravšie maškrty.

dyna.jpg

Tekvice

Diétni obri


Pri máloktorej plodine sa príroda tak vybúrila, ako pri tekviciach. Odrôd je množstvo – od nenápadných cukín a patizónov až po excentrické 50-kilové sploštené gule. Niektoré druhy sú nejedlé, no väčšina tekvíc je chutnou, zdravou a všestrannou maškrtou.

Na tekviciach je najlepšie, že sú nízkotučné, viac ako tri štvrtiny ich dužiny tvorí voda. V kombinácii s vlákninou zbavujú organizmus škodlivých látok, pôsobia močopudne a mierne preháňajúco. Obsahujú množstvo antioxidantu karoténu, ktoré prezrádza už oranžové zafarbenie tekvice.

Článok pokračuje pod video reklamou

Najcennejšie látky nájdeme v tekvicových semienkach, ktoré sú bohatým zdrojom železa, zinku, draslíka, selénu, mangánu a nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na znižovaní hladiny cholesterolu. Tekvicový olej pomáha pri ťažkostiach s prostatou, povzbudzuje metabolizmus a zvyšuje činnosť obličiek.

jabko.jpgJablká

Praktické a účinné


Netreba ich porciovať, šúpať ani tepelne pripravovať - stačí ich len umyť a zahryznúť sa do šťavnatej a chutnej dužiny. Jablká s deväťdesiatimi percentami vody patria medzi najmenej kalorické pochúťky. Obsah vitamínu C kolíše podľa odrody a kvality zimného uskladnenia. Na doplnenie dennej dávky vitamínu a vlákniny je vhodné zjesť dve jablká.

V kombinácii s prírodným farbivom flavonoidom kvercetínom znižujú riziko nádorových ochorení a chránia cievy pred kôrnatením. Vláknina zbaví organizmus škodlivých látok, zníži obsah cholesterolu v krvi a vyrieši problémy so zápchou. Naopak, nastrúhané a podusené jablká dokážu črevá upokojiť. Pri konzumácii si navyše masírujeme ďasná a čiastočne zničíme baktérie, ktoré napádajú zubnú sklovinu. V zimných mesiacoch sú výbornou a veľmi zdravou pochúťkou aj sušené jablká.

orechy.jpgVlašské orechy

Zázrak v škrupinke


Tri oriešky pre popolušku boli síce lieskové, no aj „obyčajné“ vlašské orechy robia zázraky. Nájdeme v nich také množstvo zdraviu prospešných látok, že ich konzumácia by mala byť povinná.

Až 60 % ich hmotnosti síce tvorí tuk, no v prípade orechov sa ho nemusíme báť. Ide o dobrý tuk, ktorý je zdrojom polynenasýtených mastných kyselín, hlavne kyseliny linolovej a Alfa linolenovej. Tieto esenciálne mastné kyseliny sú dôležité pre mentálny vývoj, mozgovú činnosť, znižujú hladinu cholesterolu, riziko artériosklerózy a srdcovo-cievnych chorôb.

Obsahujú hormón melatonín, ktorý je silným antioxidantom, pôsobí proti stresu, zlepšuje spánok. Vitamín B6 je dôležitý pre imunitný systém a látkovú premenu, vitamín E spomaľuje proces starnutia buniek. Orechy sú tiež významným zdrojom fosforu, draslíka, železa, horčíka a zinku. Mangán podporuje plodnosť pri oboch pohlaviach a chráni pred duševnými chorobami, Alzhaimerovou a Parkinsonovou chorobou. Pre nízky obsah uhľovodíkov sú orechy vhodné aj pre diabetikov.

hrozno.jpgHrozno

Omladzujúce bobule


Ak nie ste vinári, z vysokej cukornatosti sa zrejme nepotešíte. Po peknom slnečnom lete sa obsah cukru môže blížiť až k tridsiatim percentám. Lepšou správou je fakt, že hrozno obsahuje aj vitamíny skupiny B, ktoré uľahčujú spaľovanie cukrov.

V hrozne sa skrývajú vitamíny A, C, E, množstvo antioxidantov a vysoké množstvo draslíka, ktorý zbavuje telo odpadových látok. Pohár stopercentného džúsu z červeného hrozna zabráni pôsobeniu škodlivých radikálov a podľa najnovších výskumov pôsobí preventívne proti rakovine prsníka. Hrozno regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje únavu a depresiu.

kapusta.jpgKapusta

Vitamínová bomba


Už rímsky učenec Plínius starší ju odporúčal na zmiernenie postalkoholického stavu. Kapusta má však aj iné výhody. Reguluje zažívanie a blahodarne pôsobí na črevnú mikroflóru. Účinná je predovšetkým šťava, ktorá pomáha pri žalúdočných vredoch, ochoreniach dvanástníka a hrubého čreva.

Kapusta obsahuje vitamín C, kyselinu listovú (vitamín B9), ktorá priaznivo vplýva na duševné zdravie, pôsobí proti únave a stresu. Kyselina pantoténová (vitamín B5) je dôležitá na metabolické spracovanie prijatých živín a pomáha zlepšiť stav pokožky. Vitamín K pôsobí preventívne proti zhubným nádorom, zlepšuje zrážanlivosť krvi a podporuje správnu funkciu pečene. Kvasená kapusta obsahuje vitamín B12 a baktérie mliečneho kvasenia pôsobia priaznivo na činnosť čriev a žlčníka.

gastanko1.jpgJedlé gaštany

Voňavé ohrievače


Pečené gaštany sú neodmysliteľným doplnkom prechádzky po zasneženom námestí, no ich sezóna sa začína už teraz. Gaštany sú multifunkčné – ohrejú nám skrehnuté ruky, nádherne voňajú a chutia, dokážu rýchlo zasýtiť a navyše obsahujú zdraviu prospešné látky. A tiež sa môžu nepríjemne podpísať na našej postave, pretože napríklad v porovnaní so zemiakmi majú dvakrát vyššiu energetickú hodnotu a osemkrát vyšší obsah cukru.

Presladené pyré si teda doprajme iba výnimočne, no gaštany ako také nemusíme zavrhnúť. Ukrývajú toľko vitamínu C ako citróny, sú výborným zdrojom vitamínov B1 a B2, draslíka, zinku, sodíka a fosforu. Pomáhajú pri chudokrvnosti, vyčerpaní a bolestiach hlavy a chránia pred nervovou slabosťou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 793
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 408
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 19 776
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 796
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 393
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 876
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 924
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 408
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 399
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 685

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cinkota: Som pôžitkár. Viem, že chuť príde, ale už mi nebude diktovať

Verím, že som oveľa múdrejší, hovorí prepustený herec Dušan Cinkota.

KULTÚRA

Jana Oľhová: Politický sitkom potrebuje učiteľky zo základnej

Bývajú vystrašené, hovorí o učiteľkách, ktoré navštevujú jej divadelnú dielňu.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.