Pečené hrušky s cibuľou v slaninovom kabátiku
suroviny na 4 porcie4 hrušky
2 biele cibule
2 červené cibule
200 ml suchého bieleho vína
šťava z 1/2 citróna
40 g masla
100 g plátkovej anglickej slaniny
vetvička čerstvého rozmarínu alebo lyžička sušeného
soľ, čerstvo pomleté korenie
Hrušky ošúpeme, ale necháme im stopku. Rozpolíme ich a vykrojíme jadrovník. Oba druhy cibule ošúpeme a pozdĺžne rozpolíme. Polovičky hrušiek a cibule vložíme do kastróla, zalejeme vínom, pridáme citrónovú šťavu a 100 ml studenej vody a povaríme 15 minút. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia.
Do každej hrušky, do dierky, ktorá zostane po vylúpnutom jadrovníku, vložíme kúsok masla. Posypeme nasekaným rozmarínom, osolíme, okoreníme a priklopíme polovicou cibule. Omotáme preloženým plátkom slaniny a vložíme do pekáčika alebo zapekacej misy. Hrušky s cibuľami pokvapkáme olivovým olejom, ešte trochu osolíme, okoreníme a pridáme ihličky rozmarínu. Pečieme v rúre 15 minút.
Pečený bravčový bôčik s jablkami a cibuľou
suroviny na 4 porcie
600 g bravčového bôčika, najlepšie s kožou
4 strúčiky cesnaku
4 jablká
4 cibule
niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu alebo lyžicu sušeného
soľ, korenie
Rúru rozohrejeme na 210 stupňov Celzia. Mäso umyjeme a kožu starostlivo očistíme. Spodnú stranu mäsa (tú bez kože) potrieme cesnakom a posypeme nadrobno nakrájanou polovičkou cibule a jablka. Pridáme polovicu nasekaného tymianu, osolíme a okoreníme. Mäso zrolujeme kožou hore a previažeme na niekoľkých miestach potravinárskym povrazom.
Ošúpané cibule a umyté jablká rozkrojíme na polovice a vyložíme nimi pekáč. Na ne položíme mäso a povrch ešte osolíme a okoreníme. Pekáč vložíme do trúby a pečieme 20 - 30 minút. Potom znížime teplotu na 150 stupňov Celzia a pomaly pečieme 2 hodiny. Občas mäso skontrolujeme, prípadne podlejeme vodou. Hotové mäso pred krájaním necháme 15 minút stáť. Podávame s upečenými jablkami a cibuľou, poliate šťavou.
Čokoládové mufiny s hruškou
suroviny na 4 porcie
10 malých hruštičiek
300 ml bieleho vína
150 g krupicového cukru navoňaného vanilkou alebo obyčajného a vanilkové semienka z 1/2 vanilkového lusku
1 lyžička mletej škorice
2 zrnká anízu
šťava z 1 citróna
1 lyžica nasekaných jadier vlašských orechov
1 lyžica hrozienok
1 lyžica masla
Cesto:
4 vajcia
75 g cukru, najlepšie hnedého
100 g horkej čokolády
75 g masla
100 g hladkej múky
1 lyžica kypriaceho prášku Hrušky ošúpeme, ale necháme im stopky. Zospodu vydlabeme jadrovník. Hrušky vložíme do kastróla, pridáme víno, cukor, korenie a šťavu z citróna. Varíme miernym varom 15 - 20 minút. Hrušky vyberieme a necháme vychladiť.
Vajcia rozbijeme do misky a spolu s cukrom z nich vyšľaháme hustý svetlý krém. Šľahanie nám najlepšie pôjde s ručným elektrickým šľahačom, môžeme však použiť i metlu. V tom prípade rátame s podstatne dlhším časom potrebným na vyšľahanie krému.
Čokoládu nalámeme na kúsky do misky, pridáme maslo a spoločne rozpustíme v mikrovlnej rúre alebo nad parou. V mikrovlnej rúre rozpúšťame 1-2 minúty. Na vodný kúpeľ privedieme do varu vodu v hrnci. Na hrniec položíme misku s čokoládou a maslom a za občasného miešania oboje rozpustíme.
Tekutú čokoládovú hmotu vmiešame k vyšľahaným vajciam a primiešame múku s kypriacim práškom. Ak chceme mať mufiny nadýchanejšie, preosejeme múku do cesta na jemnom sitku. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.
Formy na mufiny vytrieme kúskom masla a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou. Môžeme použiť aj papierové košíčky. Vložíme ich do formičiek a lyžicou naplníme cestom asi do polovice. Orechy, hrozienka a maslo premiešame v mištičke. Do jamky po jadrovníku na spodku hrušiek vtlačíme orieškovú zmes a hrušky zapichneme do stredu mufinov. Pečieme v predhriatej rúre 20-25 minút. Rolky z lístkového cesta s jablkami
suroviny na 4 porcie
2 jablká
šťava z 1/2 citróna
100 g cukru, najlepšie trstinového
1 lyžica mletej škorice
1 plát vyvaľkaného lístkového cesta
Jablká rozkrojíme na polovicu a každú z nich rozkrájame na polkolieska tenké asi 2 mm. Do menšieho hrnca nalejeme 200 ml vody, pridáme citrónovú šťavu, polovicu cukru a polovicu škorice. Privedieme do varu a do tekutiny vložíme plátky jabĺk. Povaríme asi 3-5 minút. Plátky jabĺk vyberieme naberačkou alebo sitkom a necháme vychladnúť. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik asi 25x20 cm, hrubý 3 mm. Nakrájame pozdĺž dlhšej strany cesta prúžky hrubé asi 2 cm.
Na prúžky nakladieme polkolieska jabĺk tak, aby časť so šupkou presahovala. Plátky ľahko posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a zrolujeme. Pečieme v rúre asi 20 minút. Cesto zružovie a jablkové plátky trocha zhnednú. Zákusok vyzerá ako rozvinuté kvety ruží, podávame ho posypaný práškovým cukrom.
Hruškovo-jablkové čatní
suroviny na 4 porcie600 g jabĺk
400 g hrušiek
2 veľké cibule
2 lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
4 lyžice oleja
2 lyžice sušených brusníc
1 lyžica soli
2 lyžice horčičného semena
1/2 lyžičky mletej škorice
6 klinčekov
štipka šafranu
200 ml bieleho vínneho octu
150 ml jablkového džúsu
2 čili papričky
250 g cukru krupice
Jablká a hrušky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame najemno. V hrnci so silným dnom rozohrejeme olej, pridáme ošúpaný a nastrúhaný zázvor a smažíme asi 4 minúty. Prihodíme cibuľu a necháme asi minútu povariť do sklovita.
Do hrnca vysypeme nakrájané ovocie, brusnice, pridáme soľ, horčičné semienka, škoricu, klinčeky, šafran a pár lyžíc octu. Zalejeme džúsom a 200 ml vody a varíme 15 minút. Do čatní prisypeme cukor, drobno nakrájanú papričku a prilejeme zvyšok octu, varíme na miernom ohni do zhustnutia asi 15 - 20 minút. Horúce čatní nalejeme do čistých pohárov, zatvoríme ich a obrátime aspoň na 10 minút dnom hore. Krevetový kokteil s jablkami
suroviny na 4 porcie
200 g vylúpaných kreviet
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
200 g listového šalátu (hlávkového, baby alebo ľadového)
1 veľké jablko
malá hrsť naklíčenej červenej repy
malá hrsť naklíčenej reďkovky (oboje kúpite v supermarketoch, v chladiacich boxoch v odddelení zeleniny)
Zálievka:
2 lyžice majonézy
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžička vínneho bieleho octu
soľ, korenie
Ak máme predvarené krevety, pokvapkáme ich olejom a citrónovou šťavou, ľahko osolíme a necháme 30 minút marinovať. Surové krevety umyjeme a vložíme na 3 minúty do zohriateho oleja. Pri smažení niekoľkokrát premiešame. Potom ich pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a necháme vychladnúť. Šalát nakrájame na širšie rezance. Jablko nakrájame na tenké rezančeky.
Zálievka: Premiešame majonézu s kyslou smotanou a vínnym octom. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Do misiek alebo pohárov vložíme hrsť šalátu, štvrtinu nakrájaného jablka a kreviet. Navrch pridáme zálievku. Kokteil pre farbu doplníme naklíče-nými semienkami červenej repy a pre chuť ľahko pikantnými naklíčenými reďkovkami.
Autor: Iva Jakešová, recepty pochádzajú z časopisu Gurmán