Poklady babieho leta

Začiatok jesene patrí k najkrajším častiam roka. Práve teraz hýri príroda najpestrejšími farbami a na naše stoly sa dostáva veľa čerstvého ovocia, ktoré sa dá upraviť na množstvo spôsobov.



Pečené hrušky s cibuľou v slaninovom kabátiku
suroviny na 4 porcie

pecenehrusky.jpg4 hrušky
2 biele cibule
2 červené cibule
200 ml suchého bieleho vína
šťava z 1/2 citróna
40 g masla
100 g plátkovej anglickej slaniny
vetvička čerstvého rozmarínu alebo lyžička sušeného
soľ, čerstvo pomleté korenie

Hrušky ošúpeme, ale necháme im stopku. Rozpolíme ich a vykrojíme jadrovník. Oba druhy cibule ošúpeme a pozdĺžne rozpolíme. Polovičky hrušiek a cibule vložíme do kastróla, zalejeme vínom, pridáme citrónovú šťavu a 100 ml studenej vody a povaríme 15 minút. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Do každej hrušky, do dierky, ktorá zostane po vylúpnutom jadrovníku, vložíme kúsok masla. Posypeme nasekaným rozmarínom, osolíme, okoreníme a priklopíme polovicou cibule. Omotáme preloženým plátkom slaniny a vložíme do pekáčika alebo zapekacej misy. Hrušky s cibuľami pokvapkáme olivovým olejom, ešte trochu osolíme, okoreníme a pridáme ihličky rozmarínu. Pečieme v rúre 15 minút.

Pečený bravčový bôčik s jablkami a cibuľou
suroviny na 4 porcie
bravcbocik.jpg
600 g bravčového bôčika, najlepšie s kožou
4 strúčiky cesnaku
4 jablká
4 cibule
niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu alebo lyžicu sušeného
soľ, korenie

Rúru rozohrejeme na 210 stupňov Celzia. Mäso umyjeme a kožu starostlivo očistíme. Spodnú stranu mäsa (tú bez kože) potrieme cesnakom a posypeme nadrobno nakrájanou polovičkou cibule a jablka. Pridáme polovicu nasekaného tymianu, osolíme a okoreníme. Mäso zrolujeme kožou hore a previažeme na niekoľkých miestach potravinárskym povrazom.

Ošúpané cibule a umyté jablká rozkrojíme na polovice a vyložíme nimi pekáč. Na ne položíme mäso a povrch ešte osolíme a okoreníme. Pekáč vložíme do trúby a pečieme 20 - 30 minút. Potom znížime teplotu na 150 stupňov Celzia a pomaly pečieme 2 hodiny. Občas mäso skontrolujeme, prípadne podlejeme vodou. Hotové mäso pred krájaním necháme 15 minút stáť. Podávame s upečenými jablkami a cibuľou, poliate šťavou.

Čokoládové mufiny s hruškou
suroviny na 4 porcie

10 malých hruštičiek
300 ml bieleho vína
150 g krupicového cukru navoňaného vanilkou alebo obyčajného a vanilkové semienka z 1/2 vanilkového lusku
1 lyžička mletej škorice
2 zrnká anízu
šťava z 1 citróna
1 lyžica nasekaných jadier vlašských orechov
1 lyžica hrozienok
1 lyžica masla

Cesto:
4 vajcia
75 g cukru, najlepšie hnedého
100 g horkej čokolády
75 g masla
100 g hladkej múky
1 lyžica kypriaceho prášku

mufinhruska.jpgHrušky ošúpeme, ale necháme im stopky. Zospodu vydlabeme jadrovník. Hrušky vložíme do kastróla, pridáme víno, cukor, korenie a šťavu z citróna. Varíme miernym varom 15 - 20 minút. Hrušky vyberieme a necháme vychladiť.

Vajcia rozbijeme do misky a spolu s cukrom z nich vyšľaháme hustý svetlý krém. Šľahanie nám najlepšie pôjde s ručným elektrickým šľahačom, môžeme však použiť i metlu. V tom prípade rátame s podstatne dlhším časom potrebným na vyšľahanie krému.

Čokoládu nalámeme na kúsky do misky, pridáme maslo a spoločne rozpustíme v mikrovlnej rúre alebo nad parou. V mikrovlnej rúre rozpúšťame 1-2 minúty. Na vodný kúpeľ privedieme do varu vodu v hrnci. Na hrniec položíme misku s čokoládou a maslom a za občasného miešania oboje rozpustíme.

Tekutú čokoládovú hmotu vmiešame k vyšľahaným vajciam a primiešame múku s kypriacim práškom. Ak chceme mať mufiny nadýchanejšie, preosejeme múku do cesta na jemnom sitku. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.

Formy na mufiny vytrieme kúskom masla a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou. Môžeme použiť aj papierové košíčky. Vložíme ich do formičiek a lyžicou naplníme cestom asi do polovice. Orechy, hrozienka a maslo premiešame v mištičke. Do jamky po jadrovníku na spodku hrušiek vtlačíme orieškovú zmes a hrušky zapichneme do stredu mufinov. Pečieme v predhriatej rúre 20-25 minút.

rolky.jpgRolky z lístkového cesta s jablkami
suroviny na 4 porcie

2 jablká
šťava z 1/2 citróna
100 g cukru, najlepšie trstinového
1 lyžica mletej škorice
1 plát vyvaľkaného lístkového cesta

Jablká rozkrojíme na polovicu a každú z nich rozkrájame na polkolieska tenké asi 2 mm. Do menšieho hrnca nalejeme 200 ml vody, pridáme citrónovú šťavu, polovicu cukru a polovicu škorice. Privedieme do varu a do tekutiny vložíme plátky jabĺk. Povaríme asi 3-5 minút. Plátky jabĺk vyberieme naberačkou alebo sitkom a necháme vychladnúť. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik asi 25x20 cm, hrubý 3 mm. Nakrájame pozdĺž dlhšej strany cesta prúžky hrubé asi 2 cm.

Na prúžky nakladieme polkolieska jabĺk tak, aby časť so šupkou presahovala. Plátky ľahko posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a zrolujeme. Pečieme v rúre asi 20 minút. Cesto zružovie a jablkové plátky trocha zhnednú. Zákusok vyzerá ako rozvinuté kvety ruží, podávame ho posypaný práškovým cukrom.

Hruškovo-jablkové čatní
suroviny na 4 porcie

chatney.jpg600 g jabĺk
400 g hrušiek
2 veľké cibule
2 lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
4 lyžice oleja
2 lyžice sušených brusníc
1 lyžica soli
2 lyžice horčičného semena
1/2 lyžičky mletej škorice
6 klinčekov
štipka šafranu
200 ml bieleho vínneho octu
150 ml jablkového džúsu
2 čili papričky
250 g cukru krupice

Jablká a hrušky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame najemno. V hrnci so silným dnom rozohrejeme olej, pridáme ošúpaný a nastrúhaný zázvor a smažíme asi 4 minúty. Prihodíme cibuľu a necháme asi minútu povariť do sklovita.

Do hrnca vysypeme nakrájané ovocie, brusnice, pridáme soľ, horčičné semienka, škoricu, klinčeky, šafran a pár lyžíc octu. Zalejeme džúsom a 200 ml vody a varíme 15 minút. Do čatní prisypeme cukor, drobno nakrájanú papričku a prilejeme zvyšok octu, varíme na miernom ohni do zhustnutia asi 15 - 20 minút. Horúce čatní nalejeme do čistých pohárov, zatvoríme ich a obrátime aspoň na 10 minút dnom hore.

krevkoktail.jpgKrevetový kokteil s jablkami
suroviny na 4 porcie

200 g vylúpaných kreviet
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
200 g listového šalátu (hlávkového, baby alebo ľadového)
1 veľké jablko
malá hrsť naklíčenej červenej repy
malá hrsť naklíčenej reďkovky (oboje kúpite v supermarketoch, v chladiacich boxoch v odddelení zeleniny)

Zálievka:
2 lyžice majonézy
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžička vínneho bieleho octu
soľ, korenie

Ak máme predvarené krevety, pokvapkáme ich olejom a citrónovou šťavou, ľahko osolíme a necháme 30 minút marinovať. Surové krevety umyjeme a vložíme na 3 minúty do zohriateho oleja. Pri smažení niekoľkokrát premiešame. Potom ich pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a necháme vychladnúť. Šalát nakrájame na širšie rezance. Jablko nakrájame na tenké rezančeky.

Zálievka: Premiešame majonézu s kyslou smotanou a vínnym octom. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Do misiek alebo pohárov vložíme hrsť šalátu, štvrtinu nakrájaného jablka a kreviet. Navrch pridáme zálievku. Kokteil pre farbu doplníme naklíče-nými semienkami červenej repy a pre chuť ľahko pikantnými naklíčenými reďkovkami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 975
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 777
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 010
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 711
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 161
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 013
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 639
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 586
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 351
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 758

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňáka k únosu Vietnamca doteraz nikto nevypočul

Bývalého ministra vnútra ani nepredvolali.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

ŠPORT

Šliapať v úniku? Je to nudné, vraví Sagan

Cez víkend nelenil. Majster sveta najazdil za dva dni dvesto kilometrov v únikoch.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.