Poklady babieho leta

Začiatok jesene patrí k najkrajším častiam roka. Práve teraz hýri príroda najpestrejšími farbami a na naše stoly sa dostáva veľa čerstvého ovocia, ktoré sa dá upraviť na množstvo spôsobov.



Pečené hrušky s cibuľou v slaninovom kabátiku
suroviny na 4 porcie

pecenehrusky.jpg4 hrušky
2 biele cibule
2 červené cibule
200 ml suchého bieleho vína
šťava z 1/2 citróna
40 g masla
100 g plátkovej anglickej slaniny
vetvička čerstvého rozmarínu alebo lyžička sušeného
soľ, čerstvo pomleté korenie

Hrušky ošúpeme, ale necháme im stopku. Rozpolíme ich a vykrojíme jadrovník. Oba druhy cibule ošúpeme a pozdĺžne rozpolíme. Polovičky hrušiek a cibule vložíme do kastróla, zalejeme vínom, pridáme citrónovú šťavu a 100 ml studenej vody a povaríme 15 minút. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia.

Do každej hrušky, do dierky, ktorá zostane po vylúpnutom jadrovníku, vložíme kúsok masla. Posypeme nasekaným rozmarínom, osolíme, okoreníme a priklopíme polovicou cibule. Omotáme preloženým plátkom slaniny a vložíme do pekáčika alebo zapekacej misy. Hrušky s cibuľami pokvapkáme olivovým olejom, ešte trochu osolíme, okoreníme a pridáme ihličky rozmarínu. Pečieme v rúre 15 minút.

Pečený bravčový bôčik s jablkami a cibuľou
suroviny na 4 porcie
bravcbocik.jpg
600 g bravčového bôčika, najlepšie s kožou
4 strúčiky cesnaku
4 jablká
4 cibule
niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu alebo lyžicu sušeného
soľ, korenie

Rúru rozohrejeme na 210 stupňov Celzia. Mäso umyjeme a kožu starostlivo očistíme. Spodnú stranu mäsa (tú bez kože) potrieme cesnakom a posypeme nadrobno nakrájanou polovičkou cibule a jablka. Pridáme polovicu nasekaného tymianu, osolíme a okoreníme. Mäso zrolujeme kožou hore a previažeme na niekoľkých miestach potravinárskym povrazom.

Ošúpané cibule a umyté jablká rozkrojíme na polovice a vyložíme nimi pekáč. Na ne položíme mäso a povrch ešte osolíme a okoreníme. Pekáč vložíme do trúby a pečieme 20 - 30 minút. Potom znížime teplotu na 150 stupňov Celzia a pomaly pečieme 2 hodiny. Občas mäso skontrolujeme, prípadne podlejeme vodou. Hotové mäso pred krájaním necháme 15 minút stáť. Podávame s upečenými jablkami a cibuľou, poliate šťavou.

Čokoládové mufiny s hruškou
suroviny na 4 porcie

10 malých hruštičiek
300 ml bieleho vína
150 g krupicového cukru navoňaného vanilkou alebo obyčajného a vanilkové semienka z 1/2 vanilkového lusku
1 lyžička mletej škorice
2 zrnká anízu
šťava z 1 citróna
1 lyžica nasekaných jadier vlašských orechov
1 lyžica hrozienok
1 lyžica masla

Cesto:
4 vajcia
75 g cukru, najlepšie hnedého
100 g horkej čokolády
75 g masla
100 g hladkej múky
1 lyžica kypriaceho prášku

mufinhruska.jpgHrušky ošúpeme, ale necháme im stopky. Zospodu vydlabeme jadrovník. Hrušky vložíme do kastróla, pridáme víno, cukor, korenie a šťavu z citróna. Varíme miernym varom 15 - 20 minút. Hrušky vyberieme a necháme vychladiť.

Vajcia rozbijeme do misky a spolu s cukrom z nich vyšľaháme hustý svetlý krém. Šľahanie nám najlepšie pôjde s ručným elektrickým šľahačom, môžeme však použiť i metlu. V tom prípade rátame s podstatne dlhším časom potrebným na vyšľahanie krému.

Čokoládu nalámeme na kúsky do misky, pridáme maslo a spoločne rozpustíme v mikrovlnej rúre alebo nad parou. V mikrovlnej rúre rozpúšťame 1-2 minúty. Na vodný kúpeľ privedieme do varu vodu v hrnci. Na hrniec položíme misku s čokoládou a maslom a za občasného miešania oboje rozpustíme.

Tekutú čokoládovú hmotu vmiešame k vyšľahaným vajciam a primiešame múku s kypriacim práškom. Ak chceme mať mufiny nadýchanejšie, preosejeme múku do cesta na jemnom sitku. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.

Formy na mufiny vytrieme kúskom masla a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou. Môžeme použiť aj papierové košíčky. Vložíme ich do formičiek a lyžicou naplníme cestom asi do polovice. Orechy, hrozienka a maslo premiešame v mištičke. Do jamky po jadrovníku na spodku hrušiek vtlačíme orieškovú zmes a hrušky zapichneme do stredu mufinov. Pečieme v predhriatej rúre 20-25 minút.

rolky.jpgRolky z lístkového cesta s jablkami
suroviny na 4 porcie

2 jablká
šťava z 1/2 citróna
100 g cukru, najlepšie trstinového
1 lyžica mletej škorice
1 plát vyvaľkaného lístkového cesta

Jablká rozkrojíme na polovicu a každú z nich rozkrájame na polkolieska tenké asi 2 mm. Do menšieho hrnca nalejeme 200 ml vody, pridáme citrónovú šťavu, polovicu cukru a polovicu škorice. Privedieme do varu a do tekutiny vložíme plátky jabĺk. Povaríme asi 3-5 minút. Plátky jabĺk vyberieme naberačkou alebo sitkom a necháme vychladnúť. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik asi 25x20 cm, hrubý 3 mm. Nakrájame pozdĺž dlhšej strany cesta prúžky hrubé asi 2 cm.

Na prúžky nakladieme polkolieska jabĺk tak, aby časť so šupkou presahovala. Plátky ľahko posypeme cukrom zmiešaným so škoricou a zrolujeme. Pečieme v rúre asi 20 minút. Cesto zružovie a jablkové plátky trocha zhnednú. Zákusok vyzerá ako rozvinuté kvety ruží, podávame ho posypaný práškovým cukrom.

Hruškovo-jablkové čatní
suroviny na 4 porcie

chatney.jpg600 g jabĺk
400 g hrušiek
2 veľké cibule
2 lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
4 lyžice oleja
2 lyžice sušených brusníc
1 lyžica soli
2 lyžice horčičného semena
1/2 lyžičky mletej škorice
6 klinčekov
štipka šafranu
200 ml bieleho vínneho octu
150 ml jablkového džúsu
2 čili papričky
250 g cukru krupice

Jablká a hrušky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame najemno. V hrnci so silným dnom rozohrejeme olej, pridáme ošúpaný a nastrúhaný zázvor a smažíme asi 4 minúty. Prihodíme cibuľu a necháme asi minútu povariť do sklovita.

Do hrnca vysypeme nakrájané ovocie, brusnice, pridáme soľ, horčičné semienka, škoricu, klinčeky, šafran a pár lyžíc octu. Zalejeme džúsom a 200 ml vody a varíme 15 minút. Do čatní prisypeme cukor, drobno nakrájanú papričku a prilejeme zvyšok octu, varíme na miernom ohni do zhustnutia asi 15 - 20 minút. Horúce čatní nalejeme do čistých pohárov, zatvoríme ich a obrátime aspoň na 10 minút dnom hore.

krevkoktail.jpgKrevetový kokteil s jablkami
suroviny na 4 porcie

200 g vylúpaných kreviet
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
200 g listového šalátu (hlávkového, baby alebo ľadového)
1 veľké jablko
malá hrsť naklíčenej červenej repy
malá hrsť naklíčenej reďkovky (oboje kúpite v supermarketoch, v chladiacich boxoch v odddelení zeleniny)

Zálievka:
2 lyžice majonézy
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžička vínneho bieleho octu
soľ, korenie

Ak máme predvarené krevety, pokvapkáme ich olejom a citrónovou šťavou, ľahko osolíme a necháme 30 minút marinovať. Surové krevety umyjeme a vložíme na 3 minúty do zohriateho oleja. Pri smažení niekoľkokrát premiešame. Potom ich pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a necháme vychladnúť. Šalát nakrájame na širšie rezance. Jablko nakrájame na tenké rezančeky.

Zálievka: Premiešame majonézu s kyslou smotanou a vínnym octom. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Do misiek alebo pohárov vložíme hrsť šalátu, štvrtinu nakrájaného jablka a kreviet. Navrch pridáme zálievku. Kokteil pre farbu doplníme naklíče-nými semienkami červenej repy a pre chuť ľahko pikantnými naklíčenými reďkovkami.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 233
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 774
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 160
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 091
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 957
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 514
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 375
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 828
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 580
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 969

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

SVET

Čo týždeň, to škandál. Trump začal najhoršie v histórii

Nový prezident je najmenej populárny čerstvý šéf Bieleho domu.

Neprehliadnite tiež

Ženský idol Jamie Dornan: Dvere do Hollywoodu mu otvorila postava sériového vraha

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop