Hrozno

Hrozno má svojich obdivovateľov a uctievateľov už od nepamäti. Čerstvé, sušené alebo premenené na víno sa drží medzi najobľúbenejšími potravinami už veky. Zisťujeme, že víno sa už používa aj na varenie, čo nám dokonale sprostredkoval najmä kuchár Keith Fl

oyd. Vegetariáni hlasujú za ovocné šaláty s hroznom, a tak niet obavy o stratu jeho popularity.

História viniča hroznorodého je stará ako ľudstvo samo. Už praveký človek si pochutnával na plodoch divokého hrozna. Zvyšky sa našli v Severnej Amerike, Grónsku i Malej Ázii. Predpokladá sa, že pochádza od Kaukazu, z Gruzínska, odkiaľ sa pomaly rozširoval po svete. Nálezy pochádzajú z obdobia 6000 rokov pr. n. l. Hlinené nádoby na tekutiny nájdené v oblasti dnešného Iránu nesú podľa chemických rozborov stopy po víne. Ich vek je asi 5500 rokov pr. n. l.

Ďalšie nálezy z hrobov starého Egypta sú spred 3500 pred Kristom. Dokazujú to nádoby s vínom pochované spolu so šľachtou a basreliéfy zobrazujúce strapce a nádoby. Rozlúštené texty hovoria, že už v tom čase pestovali päť odrôd viniča.

V Grécku sa víno uctievalo, v starých božstvách mu holdoval aj boh Dionýz. Pestovanie viniča sa dostalo aj do starého Ríma (tam panoval boh Bakchus) a spolu s Rimanmi ďalej do sveta – do severnej Afriky a Európy, Francúzska, Nemecka, ale i do Česka a na Slovensko. Pestovaniu pomohli v Európe aj Etruskovia, neskôr si výrobu osvojili aj Slovania. Víno sa kedysi vyrábalo ochutené bylinami a riedilo sa vodou. Stalo sa súčasťou náboženských obradov a spolu so Španielmi sa dostalo aj do Ameriky.

Na konci 19. storočia spustošila vtedy prekvitajúci vinársky priemysel vo Francúzsku choroba dovlečená zo Severnej Ameriky zvaná fyloxéra. Postupne sa rozšírila aj na vinohrady v Európe. Bolo to porovnateľné s morom zo stredoveku, ak si uvedomíme, že vinohradníctvom sa živilo značné množstvo populácie. Touto pohromou bola asi 1 mm veľká voška, ktorá napádala kmene viniča. Jej sliny boli toxické pre rastlinu, tá praskala, deformovala sa, a tak na nej vznikali vstupné brány pre infekcie ďalších chorôb a parazitov. Prudko poklesla produkcia vína a plochy viníc. Záchranou boli podpníky dovezené z Ameriky, ktoré boli proti tejto pliage odolné. Dodnes sa vinič štepí do týchto podpníkov.

Opis

Vinič je popínavá liana, preto potrebuje k svojmu rastu podperu. Rodiť začína v 3 - 5 roku života v teplých klimatický podmienkach, kde nehrozia jarné mrazy, pretože by mohli zničiť kvet. Rastie od trópov až po severné mierne pásmo. Slávne sú vinice Chile, Austrálie, Kalifornie, Talianska, Francúzska, Portugalska a Južnej Afriky.

Na Slovensku máme šesť vinohradníckych oblastí: Malokarpatskú, Juhoslovenskú, Nitriansku, Stredoslovenskú, Východoslovenskú a Tokajskú. V minulosti sa vyrábali najmä zmesky vín, o ktoré dnes nie je veľký záujem. A tak vinohradníkom u nás ostalo veľa odrôd viniča. Preto aj malý vinár dorába mnoho druhov vín, síce v malých množstvách, ale už dnes možno povedať, že vo svetovej kvalite.

Použitie

Hrozno možno rozdeliť na stolové – na priamy konzum a na výrobu vína a destilátov. Zo stolových, ktoré majú výraznú chuť a obsah cukru (chýbajú im však kyseliny, potrebné pri výrobe vína, resp. na vyváženie chuti), sú známe biele pri červenej odrode. Medzi najchutnejšie patrí muškát. Býva červený a biely s výraznou chuťou takmer ako nektár. Bobule sú veľké, biele, svetlo zelené až žlté, pri červenej odrode sú ružové až čierne. Hrozno na sušenie sa pestuje v teplých oblastiach, kde bobule získavajú na vysokej cukornatosti, ktorá ich chráni pred skazou. Sušené hrozienka sa s obľubou pridávajú do sladkých i slaných jedál.

Pretože hrozno obsahuje hroznový cukor, ktorý ako energia rýchlo prechádza do krvného obehu, je vhodné pre športovcov a ťažko pracujúcich ľudí. Bobuľka hrozna obsahuje okrem cukru až 80 percent vody, vitamíny skupiny C a B a minerálne látky ako draslík, vápnik a fosfor. Hrozno zlepšuje vylučovanie žalúdočných štiav, posilňuje imunitný systém, odvodňuje organizmus a uvoľňuje zápchu. Existujú aj odrody bezkôstkové, ktoré však podľa odborníkov nemajú vyváženú chuť, zato manipulácia s nimi pri príprave ovocných šalátov je jednoduchá.





Stranu pripravil

Miroslav Kubečka,

kuchár

a foodstylista


Tipy a triky

l Pri nákupe vyhliadnutý strapec jemne otrasieme. Bobule by mali držať pokope. Mali by byť pevné a nepoškodené. V miske vydrží strapec asi 5 - 7 dní v chladničke, v plastovom vrecku dlhšie.

l Pred konzumáciou hrozno dobre umyjeme, aby sme z neho odstránili fungicídne postreky, prach a špinu. Odstránime tiež plesnivé a nahnité alebo udreté bobule. Strapec osušíme papierovou utierkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 12 359
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 882
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 464
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 469
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 253
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 866
  7. Kam do tepla v januári? 2 064
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 861
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 690
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 002

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová: Presvedčila som sa, že chyba nie je v streleckej forme

Slovenská biatlonistka je bez stresu a vo väčšej pohode. V stíhacích pretekoch skončila jedenásta.

PLUS

Logopedička: Nikdy nie je neskoro odnaučiť sa ráčkovať

Detí s problémami je čoraz viac.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.