SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Pikantný a zdravý chren

Chren dedinský pochádza zo západnej oblasti Kaspického mora, až z juhovýchodu Ruska. Slovania ho v 12. storočí priniesli do Európy a dali mu názov, ktorý sa používa dodnes.

Významnú úlohu má chren v kuchynskom spracovaní.Významnú úlohu má chren v kuchynskom spracovaní. (Zdroj: DK images)

Rastlina chrenu je mohutná. Má silný valcovitý koreň. Jeho listy sú veľké a pretiahnutého tvaru, s dlhými stopkami. Listová čepeľ meria 30 až 60 centimetrov. Kvety sú bielej farby a voňajú.

Konzumnou časťou chrenu je jednoročný až dvojročný koreň. Je svetložltej farby, má bielu dužinu s viditeľnou kôrovou a stržňovou vrstvou. V kilograme koreňa sa nachádza 760 gramov vody a 324 gramov sacharidov. Je bohatý na minerálne látky.

Vysoké zastúpenie má draslík, síra a vápnik. Okrem toho obsahuje železo, sodík, horčík, fosfor, zinok, mangán a meď. Z vitamínov má najvyššie zastúpenie vitamín C (kyselina askorbová). Ďalej sú to vitamíny PP (niacín), A (karotén), B1 (tiamín), B2 (riboflavín) a B6 (pyridoxín). Významnou obsahovou látkou sú fytoncídy, ktoré obmedzujú činnosť škodlivých mikroorganizmov, najmä v tráviacej sústave.

Skryť Vypnúť reklamu

Pikantnú chuť chrenu spôsobuje glykozid sinigrín. Nápadnú, charakteristickú vôňu mu dodáva éterický olej horčičného charakteru.

Pozitívne účinky chrenu sa využívajú najmä pri konzumácii mastných mäsitých jedál. Dráždením sliznice žalúdka a čriev povzbudzuje tráviaci proces. Jeho liečivé účinky sa využívajú pri terapii vírusových ochorení dýchacích ciest, hlavne nádchy, chrípky a zápalu hrdla. Konzumácia chrenu podporuje vylučovanie hlienov a ich vykašliavanie. Jeho antibakteriálny účinok a vysoký obsah vitamínu C zvyšujú odolnosť ľudského organizmu. Obsahové látky posilňujú pečeň a majú diuretický účinok. Chren je preto vhodný pri zápaloch močových ciest.

Podporuje tiež látkovú premenu. Preto sa odporúča aj pri rekonvalescencii. V ľudovom liečiteľstve sa používal pri reumatizme svalov. Chrenové placky zabalené do bieleho plátna sa prikladali na postihnuté miesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Významnú úlohu má chren v kuchynskom spracovaní – pri príprave, ale aj dochucovaní jedál. Najčastejšie sa využíva surový alebo sterilizovaný koreň. Aj mladé listy chrenu sú vhodné na konzumáciu. Pripravujú sa z nich šaláty s rôznou mladou zeleninou či jarné polievky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 493
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 547
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 9 041
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 838
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 751
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 808
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 557
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 444
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 330
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu