Čo dom dal

Vychutnajte si originálne výživné jedlá, ktoré uvaríte za chvíľku, trebárs v jednom hrnci alebo v remoske. Napríklad z toho, čo máte bežne v špajzi alebo na chalupe.



opekance.jpgZapečené opekance s brokolicovo-nivovou omáčkou

suroviny na 4 porcie

1 kg zemiakov, najlepšie typu C
300 g hrubej múky
1 lyžica oleja
soľ
2 lyžice masla alebo oleja

Omáčka:
300 g brokolice
200 ml smotany na varenie
150 g nivy
hŕstka čerstvého tymianu
100 g šunky
soľ, korenie

Zemiaky očistíme a nakrájame na osmičky. Vložíme ich do hrnca a zalejeme vodou, aby boli úplne ponorené. Osolíme a varíme asi 12 minút. Potom zlejeme polovicu vody a zemiaky zasypeme múkou. Zmes nemiešame, len ju popicháme druhým koncom varechy. Teplotu zmiernime na minimum a hrniec prikryjeme pokrývkou. Po 10 minútach oheň úplne vypneme, ale zemiaky s múkou necháme na teplej platni ešte ďalších 10 minút stáť.

Medzitým do kastrólika nalejeme smotanu, rozdrobenú nivu a brokolicu rozobranú na malé ružičky. Privedieme do varu a na miernom ohni za stáleho miešania prevaríme asi 3 minúty, kým sa niva nerozpustí. Na záver do omáčky vmiešame lístky tymianu a podľa chuti osolíme a okoreníme.

Teraz už budú zemiaky pripravené na vytvorenie opekancového cesta. Spracujeme ich varechou a rozotierame o steny hrnca najmenej 5 minút, cesto tak bude hladké a prestane sa na varechu lepiť. Z cesta vytvoríme valček s priemerom asi 4 cm a nakrájame z neho asi polcentimetrové kolieska.

Remosku vytrieme kúskom masla alebo 2 lyžicami oleja. Naskladáme do nej opekancové kolieska tak, aby sa mierne prekrývali. Zalejeme brokolicovo-nivovou omáčkou a posypeme na štvorčeky nakrájanou šunkou. Prikryjeme horným dielom remosky a zapekáme 15 minút. Omáčka bude mierne bublať a povrch získa krásnu zlatistú farbu.
spekaciky.jpg

Špekáčiky na pive

suroviny na 4 porcie
8 špekáčikov
2 cibule
2 farebné papriky
100 ml kečupu
500 ml čierneho piva
soľ, korenie

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Špekáčiky rozkrojíme pozdĺž na štvrťky a ešte niekoľkokrát rozrežeme. Najprv ich opečieme zo všetkých strán na panvici, potom ich poukladáme tesne vedľa seba do pekáčika.

Na panvicu pridáme na tenké polovičné kolieska nakrájanú cibuľu a smažíme 5 minút. Potom do panvice pridáme na rezance nakrájanú papriku, všetko smažíme ďalšie 3 minúty a pridáme k špekáčikom. Zalejeme kečupom a pivom a pečieme v predhriatej rúre 30 minút. Podávame s chlebom.

zemiaky.jpg

Zemiaky z remosky

suroviny na 4 porcie
1 lyžica oleja
1 lyžička rasce
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
2 mrkvy
3 kusy zeleru
4 zemiaky
4 čerstvé huby alebo trochu sušených húb
2 kocky bujónu
1 lyžica sušenej majoránky
2 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu na ozdobu
soľ, korenie

Do remosky nalejeme olej a prikryjeme ju rozohriatou pokrývkou. Na rozpálený olej nasypeme rascu, jemne nasekaný cesnak, nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Zamiešame a opäť na 10 minút prikryjeme. Pridáme na plátky nakrájané huby. Ak použijeme sušené huby, namočíme ich najprv na 15 minút do horúcej vody; pred pridaním do polievky vodu zlejeme.

Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do polievky. Dobre pomiešame a prikryjeme. Bujón rozpustíme v 800 ml vriacej vody a prilejeme do remosky. Osolíme, okoreníme a varíme 25 – 30 minút. Po zahustení rozmixujeme 1 hrnček polievky, potom ho nalejeme späť do remosky a zamiešame. Pred servírovaním ozdobíme nasekaným petržlenom.

fondue.jpgChalupárske fondue

suroviny na 4 porcie
hŕstka čerstvých byliniek (šalvia, petržlen, oregano, tymian)
2 lyžice olivového oleja
4 hermelíny
soľ, korenie
bageta na namáčanie

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Bylinky nasekáme najemno, vložíme ich do misky a zmiešame s olejom, štipkou soli a korením. Odtrhneme dva štvorce alobalu. Každý hermelín namočíme v bylinkovom oleji a položíme ho do stredu štvorca. Zvyšok bylinkovej marinády rozdelíme na kolieska hermelínu.

Z alobalu vytvoríme akési uzavreté mešce, dáme ich do zapekacej misky a vložíme do rúry. Pečieme asi 15 minút. Rozbalíme alobal a hermelíny opatrne presunieme na tanier. Hermelín bude mať krásne nafúknuté brušká, ktoré opatrne do kríža narežeme a cípy pevnej kôrky vyklopíme von. Syrovo-bylinkové vnútro naberáme kockami bagety, napichnutými na tenké vidličky. Bagetu môžeme vopred nasucho grilovať.

Zeleninové kurča

kurca.jpgsuroviny na 4 porcie
3 kuracie prsia
4 lyžice oleja
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička karí korenia
1/2 lyžičky čili
4 paradajky
6 stredných zemiakov
1 malá cuketa
2 póry
biely jogurt
šťava z 1/2 citróna
soľ

Kurča nakrájame na kocky a na rozpálenom oleji ich osmažíme zo všetkých strán do svetlohnedej farby. Mäso vyberieme a na olej nasypeme nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku. Restujeme asi 2 minúty. Pridáme karí a čili, nakrájané zemiaky, paradajky a kocky cukety. Osolíme a ďalej restujeme 5 minút. Zeleninu občas zamiešame.

Potom pridáme mäso, podlejeme asi 250 ml vody a dusíme 20 minút. Môžeme použiť vývar z kocky. Na konci dusenia vhodíme na kolieska nakrájaný pór. Na záver všetko zalejeme jogurtom, pridáme citrónovú šťavu, zamiešame a podľa chuti dosolíme a okoreníme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 683
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 835
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 691
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 304
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 829
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 508
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 492
  8. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 166
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 2 964
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 466

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

KOŠICE KORZÁR

Vincent Lukáč nesúhlasí s vyvesením jeho dresu v Steel Aréne

Vedenie rozhodnutie prekvapilo.

Neprehliadnite tiež

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop