SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Čo dom dal

Vychutnajte si originálne výživné jedlá, ktoré uvaríte za chvíľku, trebárs v jednom hrnci alebo v remoske. Napríklad z toho, čo máte bežne v špajzi alebo na chalupe.



opekance.jpgZapečené opekance s brokolicovo-nivovou omáčkou

suroviny na 4 porcie

1 kg zemiakov, najlepšie typu C
300 g hrubej múky
1 lyžica oleja
soľ
2 lyžice masla alebo oleja

Omáčka:
300 g brokolice
200 ml smotany na varenie
150 g nivy
hŕstka čerstvého tymianu
100 g šunky
soľ, korenie

Zemiaky očistíme a nakrájame na osmičky. Vložíme ich do hrnca a zalejeme vodou, aby boli úplne ponorené. Osolíme a varíme asi 12 minút. Potom zlejeme polovicu vody a zemiaky zasypeme múkou. Zmes nemiešame, len ju popicháme druhým koncom varechy. Teplotu zmiernime na minimum a hrniec prikryjeme pokrývkou. Po 10 minútach oheň úplne vypneme, ale zemiaky s múkou necháme na teplej platni ešte ďalších 10 minút stáť.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým do kastrólika nalejeme smotanu, rozdrobenú nivu a brokolicu rozobranú na malé ružičky. Privedieme do varu a na miernom ohni za stáleho miešania prevaríme asi 3 minúty, kým sa niva nerozpustí. Na záver do omáčky vmiešame lístky tymianu a podľa chuti osolíme a okoreníme.

Teraz už budú zemiaky pripravené na vytvorenie opekancového cesta. Spracujeme ich varechou a rozotierame o steny hrnca najmenej 5 minút, cesto tak bude hladké a prestane sa na varechu lepiť. Z cesta vytvoríme valček s priemerom asi 4 cm a nakrájame z neho asi polcentimetrové kolieska.

Remosku vytrieme kúskom masla alebo 2 lyžicami oleja. Naskladáme do nej opekancové kolieska tak, aby sa mierne prekrývali. Zalejeme brokolicovo-nivovou omáčkou a posypeme na štvorčeky nakrájanou šunkou. Prikryjeme horným dielom remosky a zapekáme 15 minút. Omáčka bude mierne bublať a povrch získa krásnu zlatistú farbu.
spekaciky.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Špekáčiky na pive

suroviny na 4 porcie
8 špekáčikov
2 cibule
2 farebné papriky
100 ml kečupu
500 ml čierneho piva
soľ, korenie

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Špekáčiky rozkrojíme pozdĺž na štvrťky a ešte niekoľkokrát rozrežeme. Najprv ich opečieme zo všetkých strán na panvici, potom ich poukladáme tesne vedľa seba do pekáčika.

Na panvicu pridáme na tenké polovičné kolieska nakrájanú cibuľu a smažíme 5 minút. Potom do panvice pridáme na rezance nakrájanú papriku, všetko smažíme ďalšie 3 minúty a pridáme k špekáčikom. Zalejeme kečupom a pivom a pečieme v predhriatej rúre 30 minút. Podávame s chlebom.

zemiaky.jpg

Zemiaky z remosky

suroviny na 4 porcie
1 lyžica oleja
1 lyžička rasce
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
2 mrkvy
3 kusy zeleru
4 zemiaky
4 čerstvé huby alebo trochu sušených húb
2 kocky bujónu
1 lyžica sušenej majoránky
2 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu na ozdobu
soľ, korenie

Do remosky nalejeme olej a prikryjeme ju rozohriatou pokrývkou. Na rozpálený olej nasypeme rascu, jemne nasekaný cesnak, nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Zamiešame a opäť na 10 minút prikryjeme. Pridáme na plátky nakrájané huby. Ak použijeme sušené huby, namočíme ich najprv na 15 minút do horúcej vody; pred pridaním do polievky vodu zlejeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do polievky. Dobre pomiešame a prikryjeme. Bujón rozpustíme v 800 ml vriacej vody a prilejeme do remosky. Osolíme, okoreníme a varíme 25 – 30 minút. Po zahustení rozmixujeme 1 hrnček polievky, potom ho nalejeme späť do remosky a zamiešame. Pred servírovaním ozdobíme nasekaným petržlenom.

fondue.jpgChalupárske fondue

suroviny na 4 porcie
hŕstka čerstvých byliniek (šalvia, petržlen, oregano, tymian)
2 lyžice olivového oleja
4 hermelíny
soľ, korenie
bageta na namáčanie

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Bylinky nasekáme najemno, vložíme ich do misky a zmiešame s olejom, štipkou soli a korením. Odtrhneme dva štvorce alobalu. Každý hermelín namočíme v bylinkovom oleji a položíme ho do stredu štvorca. Zvyšok bylinkovej marinády rozdelíme na kolieska hermelínu.

Skryť Vypnúť reklamu

Z alobalu vytvoríme akési uzavreté mešce, dáme ich do zapekacej misky a vložíme do rúry. Pečieme asi 15 minút. Rozbalíme alobal a hermelíny opatrne presunieme na tanier. Hermelín bude mať krásne nafúknuté brušká, ktoré opatrne do kríža narežeme a cípy pevnej kôrky vyklopíme von. Syrovo-bylinkové vnútro naberáme kockami bagety, napichnutými na tenké vidličky. Bagetu môžeme vopred nasucho grilovať.

Zeleninové kurča

kurca.jpgsuroviny na 4 porcie
3 kuracie prsia
4 lyžice oleja
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička karí korenia
1/2 lyžičky čili
4 paradajky
6 stredných zemiakov
1 malá cuketa
2 póry
biely jogurt
šťava z 1/2 citróna
soľ

Kurča nakrájame na kocky a na rozpálenom oleji ich osmažíme zo všetkých strán do svetlohnedej farby. Mäso vyberieme a na olej nasypeme nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku. Restujeme asi 2 minúty. Pridáme karí a čili, nakrájané zemiaky, paradajky a kocky cukety. Osolíme a ďalej restujeme 5 minút. Zeleninu občas zamiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom pridáme mäso, podlejeme asi 250 ml vody a dusíme 20 minút. Môžeme použiť vývar z kocky. Na konci dusenia vhodíme na kolieska nakrájaný pór. Na záver všetko zalejeme jogurtom, pridáme citrónovú šťavu, zamiešame a podľa chuti dosolíme a okoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  3. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  4. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  7. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  8. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  9. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  10. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 108
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 676
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 186
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 099
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 023
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 705
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 285
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 267
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 241
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 087
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

5 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

22m