SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Čo dom dal

Vychutnajte si originálne výživné jedlá, ktoré uvaríte za chvíľku, trebárs v jednom hrnci alebo v remoske. Napríklad z toho, čo máte bežne v špajzi alebo na chalupe.



opekance.jpgZapečené opekance s brokolicovo-nivovou omáčkou

suroviny na 4 porcie

1 kg zemiakov, najlepšie typu C
300 g hrubej múky
1 lyžica oleja
soľ
2 lyžice masla alebo oleja

Omáčka:
300 g brokolice
200 ml smotany na varenie
150 g nivy
hŕstka čerstvého tymianu
100 g šunky
soľ, korenie

Zemiaky očistíme a nakrájame na osmičky. Vložíme ich do hrnca a zalejeme vodou, aby boli úplne ponorené. Osolíme a varíme asi 12 minút. Potom zlejeme polovicu vody a zemiaky zasypeme múkou. Zmes nemiešame, len ju popicháme druhým koncom varechy. Teplotu zmiernime na minimum a hrniec prikryjeme pokrývkou. Po 10 minútach oheň úplne vypneme, ale zemiaky s múkou necháme na teplej platni ešte ďalších 10 minút stáť.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým do kastrólika nalejeme smotanu, rozdrobenú nivu a brokolicu rozobranú na malé ružičky. Privedieme do varu a na miernom ohni za stáleho miešania prevaríme asi 3 minúty, kým sa niva nerozpustí. Na záver do omáčky vmiešame lístky tymianu a podľa chuti osolíme a okoreníme.

Teraz už budú zemiaky pripravené na vytvorenie opekancového cesta. Spracujeme ich varechou a rozotierame o steny hrnca najmenej 5 minút, cesto tak bude hladké a prestane sa na varechu lepiť. Z cesta vytvoríme valček s priemerom asi 4 cm a nakrájame z neho asi polcentimetrové kolieska.

Remosku vytrieme kúskom masla alebo 2 lyžicami oleja. Naskladáme do nej opekancové kolieska tak, aby sa mierne prekrývali. Zalejeme brokolicovo-nivovou omáčkou a posypeme na štvorčeky nakrájanou šunkou. Prikryjeme horným dielom remosky a zapekáme 15 minút. Omáčka bude mierne bublať a povrch získa krásnu zlatistú farbu.
spekaciky.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Špekáčiky na pive

suroviny na 4 porcie
8 špekáčikov
2 cibule
2 farebné papriky
100 ml kečupu
500 ml čierneho piva
soľ, korenie

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Špekáčiky rozkrojíme pozdĺž na štvrťky a ešte niekoľkokrát rozrežeme. Najprv ich opečieme zo všetkých strán na panvici, potom ich poukladáme tesne vedľa seba do pekáčika.

Na panvicu pridáme na tenké polovičné kolieska nakrájanú cibuľu a smažíme 5 minút. Potom do panvice pridáme na rezance nakrájanú papriku, všetko smažíme ďalšie 3 minúty a pridáme k špekáčikom. Zalejeme kečupom a pivom a pečieme v predhriatej rúre 30 minút. Podávame s chlebom.

zemiaky.jpg

Zemiaky z remosky

suroviny na 4 porcie
1 lyžica oleja
1 lyžička rasce
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
2 mrkvy
3 kusy zeleru
4 zemiaky
4 čerstvé huby alebo trochu sušených húb
2 kocky bujónu
1 lyžica sušenej majoránky
2 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu na ozdobu
soľ, korenie

Do remosky nalejeme olej a prikryjeme ju rozohriatou pokrývkou. Na rozpálený olej nasypeme rascu, jemne nasekaný cesnak, nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Zamiešame a opäť na 10 minút prikryjeme. Pridáme na plátky nakrájané huby. Ak použijeme sušené huby, namočíme ich najprv na 15 minút do horúcej vody; pred pridaním do polievky vodu zlejeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do polievky. Dobre pomiešame a prikryjeme. Bujón rozpustíme v 800 ml vriacej vody a prilejeme do remosky. Osolíme, okoreníme a varíme 25 – 30 minút. Po zahustení rozmixujeme 1 hrnček polievky, potom ho nalejeme späť do remosky a zamiešame. Pred servírovaním ozdobíme nasekaným petržlenom.

fondue.jpgChalupárske fondue

suroviny na 4 porcie
hŕstka čerstvých byliniek (šalvia, petržlen, oregano, tymian)
2 lyžice olivového oleja
4 hermelíny
soľ, korenie
bageta na namáčanie

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Bylinky nasekáme najemno, vložíme ich do misky a zmiešame s olejom, štipkou soli a korením. Odtrhneme dva štvorce alobalu. Každý hermelín namočíme v bylinkovom oleji a položíme ho do stredu štvorca. Zvyšok bylinkovej marinády rozdelíme na kolieska hermelínu.

Skryť Vypnúť reklamu

Z alobalu vytvoríme akési uzavreté mešce, dáme ich do zapekacej misky a vložíme do rúry. Pečieme asi 15 minút. Rozbalíme alobal a hermelíny opatrne presunieme na tanier. Hermelín bude mať krásne nafúknuté brušká, ktoré opatrne do kríža narežeme a cípy pevnej kôrky vyklopíme von. Syrovo-bylinkové vnútro naberáme kockami bagety, napichnutými na tenké vidličky. Bagetu môžeme vopred nasucho grilovať.

Zeleninové kurča

kurca.jpgsuroviny na 4 porcie
3 kuracie prsia
4 lyžice oleja
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička karí korenia
1/2 lyžičky čili
4 paradajky
6 stredných zemiakov
1 malá cuketa
2 póry
biely jogurt
šťava z 1/2 citróna
soľ

Kurča nakrájame na kocky a na rozpálenom oleji ich osmažíme zo všetkých strán do svetlohnedej farby. Mäso vyberieme a na olej nasypeme nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku. Restujeme asi 2 minúty. Pridáme karí a čili, nakrájané zemiaky, paradajky a kocky cukety. Osolíme a ďalej restujeme 5 minút. Zeleninu občas zamiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom pridáme mäso, podlejeme asi 250 ml vody a dusíme 20 minút. Môžeme použiť vývar z kocky. Na konci dusenia vhodíme na kolieska nakrájaný pór. Na záver všetko zalejeme jogurtom, pridáme citrónovú šťavu, zamiešame a podľa chuti dosolíme a okoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 410
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 052
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 15 043
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 402
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 619
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 587
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 196
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 004
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 948
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 548
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Matovičova predstava dobrovoľnosti

Ak premiér hovorí, že plošné testovanie bude dobrovoľné, tak jednoducho klame.

Koronavírus na Slovensku: Bezpečnostná rada rozhoduje o podobe celoplošného testovania (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič a prezidentka Zuzana Čaputová na zasadnutí bezpečnostnej rady.

Premiér hovorí o dobrovoľnosti. Kto však nebude mať test, hrozí mu karanténa

Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.

Polícia zatýkala pre korupciu na pozemkovom fonde

Zadržali aj advokáta Jána Gajana z kauzy Dobytkár.

Neprehliadnite tiež

Čo sa môžu ženy naučiť z vlastnej autoerotiky

Výskum ukázal, že frekvencia nie je až taká dôležitá.

Ilustračné foto.

Pikantné, sladké aj zdravé. Vybrali sme recepty na výborné vaječné jedlá

Vajcia využijete v prílohách aj hlavných jedlách.

Mollie Bloudoff-Indelicatová požiadala svojho priateľa Grega Linchovia počas beztiažového letu na medzinárodnom letisku Dulles.