Čo dom dal

Vychutnajte si originálne výživné jedlá, ktoré uvaríte za chvíľku, trebárs v jednom hrnci alebo v remoske. Napríklad z toho, čo máte bežne v špajzi alebo na chalupe.



opekance.jpgZapečené opekance s brokolicovo-nivovou omáčkou

suroviny na 4 porcie

1 kg zemiakov, najlepšie typu C
300 g hrubej múky
1 lyžica oleja
soľ
2 lyžice masla alebo oleja

Omáčka:
300 g brokolice
200 ml smotany na varenie
150 g nivy
hŕstka čerstvého tymianu
100 g šunky
soľ, korenie

Zemiaky očistíme a nakrájame na osmičky. Vložíme ich do hrnca a zalejeme vodou, aby boli úplne ponorené. Osolíme a varíme asi 12 minút. Potom zlejeme polovicu vody a zemiaky zasypeme múkou. Zmes nemiešame, len ju popicháme druhým koncom varechy. Teplotu zmiernime na minimum a hrniec prikryjeme pokrývkou. Po 10 minútach oheň úplne vypneme, ale zemiaky s múkou necháme na teplej platni ešte ďalších 10 minút stáť.

Medzitým do kastrólika nalejeme smotanu, rozdrobenú nivu a brokolicu rozobranú na malé ružičky. Privedieme do varu a na miernom ohni za stáleho miešania prevaríme asi 3 minúty, kým sa niva nerozpustí. Na záver do omáčky vmiešame lístky tymianu a podľa chuti osolíme a okoreníme.

Teraz už budú zemiaky pripravené na vytvorenie opekancového cesta. Spracujeme ich varechou a rozotierame o steny hrnca najmenej 5 minút, cesto tak bude hladké a prestane sa na varechu lepiť. Z cesta vytvoríme valček s priemerom asi 4 cm a nakrájame z neho asi polcentimetrové kolieska.

Remosku vytrieme kúskom masla alebo 2 lyžicami oleja. Naskladáme do nej opekancové kolieska tak, aby sa mierne prekrývali. Zalejeme brokolicovo-nivovou omáčkou a posypeme na štvorčeky nakrájanou šunkou. Prikryjeme horným dielom remosky a zapekáme 15 minút. Omáčka bude mierne bublať a povrch získa krásnu zlatistú farbu.
spekaciky.jpg

Špekáčiky na pive

suroviny na 4 porcie
8 špekáčikov
2 cibule
2 farebné papriky
100 ml kečupu
500 ml čierneho piva
soľ, korenie

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Špekáčiky rozkrojíme pozdĺž na štvrťky a ešte niekoľkokrát rozrežeme. Najprv ich opečieme zo všetkých strán na panvici, potom ich poukladáme tesne vedľa seba do pekáčika.

Na panvicu pridáme na tenké polovičné kolieska nakrájanú cibuľu a smažíme 5 minút. Potom do panvice pridáme na rezance nakrájanú papriku, všetko smažíme ďalšie 3 minúty a pridáme k špekáčikom. Zalejeme kečupom a pivom a pečieme v predhriatej rúre 30 minút. Podávame s chlebom.

zemiaky.jpg

Zemiaky z remosky

suroviny na 4 porcie
1 lyžica oleja
1 lyžička rasce
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
2 mrkvy
3 kusy zeleru
4 zemiaky
4 čerstvé huby alebo trochu sušených húb
2 kocky bujónu
1 lyžica sušenej majoránky
2 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu na ozdobu
soľ, korenie

Do remosky nalejeme olej a prikryjeme ju rozohriatou pokrývkou. Na rozpálený olej nasypeme rascu, jemne nasekaný cesnak, nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Zamiešame a opäť na 10 minút prikryjeme. Pridáme na plátky nakrájané huby. Ak použijeme sušené huby, namočíme ich najprv na 15 minút do horúcej vody; pred pridaním do polievky vodu zlejeme.

Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do polievky. Dobre pomiešame a prikryjeme. Bujón rozpustíme v 800 ml vriacej vody a prilejeme do remosky. Osolíme, okoreníme a varíme 25 – 30 minút. Po zahustení rozmixujeme 1 hrnček polievky, potom ho nalejeme späť do remosky a zamiešame. Pred servírovaním ozdobíme nasekaným petržlenom.

fondue.jpgChalupárske fondue

suroviny na 4 porcie
hŕstka čerstvých byliniek (šalvia, petržlen, oregano, tymian)
2 lyžice olivového oleja
4 hermelíny
soľ, korenie
bageta na namáčanie

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Bylinky nasekáme najemno, vložíme ich do misky a zmiešame s olejom, štipkou soli a korením. Odtrhneme dva štvorce alobalu. Každý hermelín namočíme v bylinkovom oleji a položíme ho do stredu štvorca. Zvyšok bylinkovej marinády rozdelíme na kolieska hermelínu.

Z alobalu vytvoríme akési uzavreté mešce, dáme ich do zapekacej misky a vložíme do rúry. Pečieme asi 15 minút. Rozbalíme alobal a hermelíny opatrne presunieme na tanier. Hermelín bude mať krásne nafúknuté brušká, ktoré opatrne do kríža narežeme a cípy pevnej kôrky vyklopíme von. Syrovo-bylinkové vnútro naberáme kockami bagety, napichnutými na tenké vidličky. Bagetu môžeme vopred nasucho grilovať.

Zeleninové kurča

kurca.jpgsuroviny na 4 porcie
3 kuracie prsia
4 lyžice oleja
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička karí korenia
1/2 lyžičky čili
4 paradajky
6 stredných zemiakov
1 malá cuketa
2 póry
biely jogurt
šťava z 1/2 citróna
soľ

Kurča nakrájame na kocky a na rozpálenom oleji ich osmažíme zo všetkých strán do svetlohnedej farby. Mäso vyberieme a na olej nasypeme nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku. Restujeme asi 2 minúty. Pridáme karí a čili, nakrájané zemiaky, paradajky a kocky cukety. Osolíme a ďalej restujeme 5 minút. Zeleninu občas zamiešame.

Potom pridáme mäso, podlejeme asi 250 ml vody a dusíme 20 minút. Môžeme použiť vývar z kocky. Na konci dusenia vhodíme na kolieska nakrájaný pór. Na záver všetko zalejeme jogurtom, pridáme citrónovú šťavu, zamiešame a podľa chuti dosolíme a okoreníme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  4. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  5. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  6. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  8. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  9. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  10. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 145
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 301
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 800
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 305
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 067
  6. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 6 043
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 639
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 562
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 249
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 015

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálny zákrok

Ak by mali policajti kvalitnú výbavu, počet incidentov by klesol, tvrdí policajný odborár MARIÁN MAGDOŠKO.

DOMOV

Kaliňák nepovažuje sotenie ženy za podstatné, nová ombudsmanka to skúma

Policajný prezident Tibor Gašpar chce zlepšiť psychickú prípravu policajtov.

KOMENTÁRE

Dni Islamského štátu sú takmer spočítané, ale teror v Európe nezmizne

Radikálni bojovníci sa vracajú do Európy.

Neprehliadnite tiež

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?

Čím nahradiť nezdravé potraviny? Siahnite po prospešnejších variantoch

Pri možnostiach, aké nám dnes ponúkajú reťazce a obchody s bio a zdravými potravinami, má každý na výber.