Zapečené opekance s brokolicovo-nivovou omáčkou
suroviny na 4 porcie
1 kg zemiakov, najlepšie typu C
300 g hrubej múky
1 lyžica oleja
soľ
2 lyžice masla alebo oleja
Omáčka:
300 g brokolice
200 ml smotany na varenie
150 g nivy
hŕstka čerstvého tymianu
100 g šunky
soľ, korenie
Zemiaky očistíme a nakrájame na osmičky. Vložíme ich do hrnca a zalejeme vodou, aby boli úplne ponorené. Osolíme a varíme asi 12 minút. Potom zlejeme polovicu vody a zemiaky zasypeme múkou. Zmes nemiešame, len ju popicháme druhým koncom varechy. Teplotu zmiernime na minimum a hrniec prikryjeme pokrývkou. Po 10 minútach oheň úplne vypneme, ale zemiaky s múkou necháme na teplej platni ešte ďalších 10 minút stáť.
Medzitým do kastrólika nalejeme smotanu, rozdrobenú nivu a brokolicu rozobranú na malé ružičky. Privedieme do varu a na miernom ohni za stáleho miešania prevaríme asi 3 minúty, kým sa niva nerozpustí. Na záver do omáčky vmiešame lístky tymianu a podľa chuti osolíme a okoreníme.
Teraz už budú zemiaky pripravené na vytvorenie opekancového cesta. Spracujeme ich varechou a rozotierame o steny hrnca najmenej 5 minút, cesto tak bude hladké a prestane sa na varechu lepiť. Z cesta vytvoríme valček s priemerom asi 4 cm a nakrájame z neho asi polcentimetrové kolieska.
Remosku vytrieme kúskom masla alebo 2 lyžicami oleja. Naskladáme do nej opekancové kolieska tak, aby sa mierne prekrývali. Zalejeme brokolicovo-nivovou omáčkou a posypeme na štvorčeky nakrájanou šunkou. Prikryjeme horným dielom remosky a zapekáme 15 minút. Omáčka bude mierne bublať a povrch získa krásnu zlatistú farbu.
Špekáčiky na pive
suroviny na 4 porcie
8 špekáčikov
2 cibule
2 farebné papriky
100 ml kečupu
500 ml čierneho piva
soľ, korenie
Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Špekáčiky rozkrojíme pozdĺž na štvrťky a ešte niekoľkokrát rozrežeme. Najprv ich opečieme zo všetkých strán na panvici, potom ich poukladáme tesne vedľa seba do pekáčika.
Na panvicu pridáme na tenké polovičné kolieska nakrájanú cibuľu a smažíme 5 minút. Potom do panvice pridáme na rezance nakrájanú papriku, všetko smažíme ďalšie 3 minúty a pridáme k špekáčikom. Zalejeme kečupom a pivom a pečieme v predhriatej rúre 30 minút. Podávame s chlebom.
Zemiaky z remosky
suroviny na 4 porcie
1 lyžica oleja
1 lyžička rasce
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
2 mrkvy
3 kusy zeleru
4 zemiaky
4 čerstvé huby alebo trochu sušených húb
2 kocky bujónu
1 lyžica sušenej majoránky
2 lyžice nasekaného čerstvého petržlenu na ozdobu
soľ, korenie
Do remosky nalejeme olej a prikryjeme ju rozohriatou pokrývkou. Na rozpálený olej nasypeme rascu, jemne nasekaný cesnak, nakrájanú cibuľu a na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Zamiešame a opäť na 10 minút prikryjeme. Pridáme na plátky nakrájané huby. Ak použijeme sušené huby, namočíme ich najprv na 15 minút do horúcej vody; pred pridaním do polievky vodu zlejeme.
Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do polievky. Dobre pomiešame a prikryjeme. Bujón rozpustíme v 800 ml vriacej vody a prilejeme do remosky. Osolíme, okoreníme a varíme 25 – 30 minút. Po zahustení rozmixujeme 1 hrnček polievky, potom ho nalejeme späť do remosky a zamiešame. Pred servírovaním ozdobíme nasekaným petržlenom.
Chalupárske fondue
suroviny na 4 porcie
hŕstka čerstvých byliniek (šalvia, petržlen, oregano, tymian)
2 lyžice olivového oleja
4 hermelíny
soľ, korenie
bageta na namáčanie
Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Bylinky nasekáme najemno, vložíme ich do misky a zmiešame s olejom, štipkou soli a korením. Odtrhneme dva štvorce alobalu. Každý hermelín namočíme v bylinkovom oleji a položíme ho do stredu štvorca. Zvyšok bylinkovej marinády rozdelíme na kolieska hermelínu.
Z alobalu vytvoríme akési uzavreté mešce, dáme ich do zapekacej misky a vložíme do rúry. Pečieme asi 15 minút. Rozbalíme alobal a hermelíny opatrne presunieme na tanier. Hermelín bude mať krásne nafúknuté brušká, ktoré opatrne do kríža narežeme a cípy pevnej kôrky vyklopíme von. Syrovo-bylinkové vnútro naberáme kockami bagety, napichnutými na tenké vidličky. Bagetu môžeme vopred nasucho grilovať.
Zeleninové kurča suroviny na 4 porcie
3 kuracie prsia
4 lyžice oleja
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička karí korenia
1/2 lyžičky čili
4 paradajky
6 stredných zemiakov
1 malá cuketa
2 póry
biely jogurt
šťava z 1/2 citróna
soľ
Kurča nakrájame na kocky a na rozpálenom oleji ich osmažíme zo všetkých strán do svetlohnedej farby. Mäso vyberieme a na olej nasypeme nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku. Restujeme asi 2 minúty. Pridáme karí a čili, nakrájané zemiaky, paradajky a kocky cukety. Osolíme a ďalej restujeme 5 minút. Zeleninu občas zamiešame.
Potom pridáme mäso, podlejeme asi 250 ml vody a dusíme 20 minút. Môžeme použiť vývar z kocky. Na konci dusenia vhodíme na kolieska nakrájaný pór. Na záver všetko zalejeme jogurtom, pridáme citrónovú šťavu, zamiešame a podľa chuti dosolíme a okoreníme.
Autor: Iva Jakešová, recepty pochádzajú z časopisu Gurmán