Večerné jedenie
Riešime s manželom dilemu, ktorá sa týka stravovania nášho šestnásťročného syna. Večer totiž bežne chodí domov až okolo pol desiatej a, samozrejme, je hladný a chce si niečo zajesť. Kým ja si myslím, že ak nezje niečo ťažké, napríklad si dá len rožok, tak mu to nemôže uškodiť, manžel je zásadne proti akémukoľvek večernému jedeniu. Viem síce, že čiastočne môže mať pravdu, aj mne býva ťažko, ak sa večer najem, ale organizmus šestnásťročného chlapca je iný. Je predsa vo vývoji, a tak potrebuje viac kalórií ako dospelý človek. Viete nám poradiť, ako tento problém riešiť? Čo a v akom množstve môže večer pred spaním zjesť?
Silvia Mináriková, Malacky
Ako to v takýchto prípadoch zvyčajne býva, pravda je zrejme niekde v prostriedku. Aj mladý organizmus s vyššou energetickou spotrebou by sa mal učiť pravidelne stravovať v priebehu dňa, aby ho večer po všetkých aktivitách neprepadol vlčí hlad a náhlym nadmerným prísunom potravy nezaťažil svoje trávenie.
Všeobecne platí, že posledné ľahšie jedlo by sme mali prijať najneskôr dve až tri hodiny predtým, ako ideme spať. Inak by sme okrem narušeného trávenia a spánku mohli dať základ budúcej obezite. Jeden rožok alebo jeho „energetický“ ekvivalent však šestnásťročnému chlapcovi večer neublíži. V tomto prípade je asi lepšie dať si niečo malé na zahryznutie, ako ísť spať hladný. Bolesti pri trávení
Už niekoľko týždňov mám ťažkosti s trávením po zjedení akéhokoľvek ťažšieho jedla, najmä mäsa a surovej zeleniny. Väčšinou sa to prejavuje tak, že cítim tupú bolesť v oblasti pod žalúdkom, ktorá síce po chvíli prejde, ale v tom momente mi vie dosť výrazne znepríjemniť život. Nechápem, čo sa deje s mojím telom. Doteraz som mohla jesť čokoľvek a v akomkoľvek množstve, nikdy mi nebývalo zle. Ako mám podľa vás postupovať?
Anna Kollárová, Bratislava
Akákoľvek náhla zmena trávenia je dôvodom najskôr na zmenu stravovania v tom zmysle, že prejdeme na diétnejšie stravovanie v snahe uľahčiť žalúdku prácu. To znamená na pár dní skúsiť stravu, ktorá ho nezaťaží ani mechanicky, termicky ani chemicky – teda stravu kašovitej konzistencie s vylúčením chemických a aromatických látok.
Potrava by nemala byť ani príliš horúca, ani studená, jesť treba viackrát denne v malých v množstvách. Ja svojim pacientom s obdobnými ťažkosťami, ako sú tie vaše, radím prejsť na pár dní na „bábätkovskú“ stravu – kašičky, detské výživy, zeleninové a ovocné pyré, ktoré je výživné a zároveň veľmi ľahko stráviteľné.
Ak sa vám po takomto stravovacom režime neuľaví alebo po prechode na normálnu stravu sa ťažkosti opäť prihlásia, je dôvod navštíviť lekára. Príčinou bolesti, ktorú cítite, môže byť zápal sliznice žalúdka bakteriálneho pôvodu, porucha funkcie žlčníka alebo slinivky brušnej, čiže pankreasu.