Otázky & odpovede

Chcete vyriešiť problém z oblasti zdravia, vzťahov, krásy, zdravej výživy či z oblasti práva? Svoje otázky nám zasielajte na smezeny@sme.sk alebo na Redakcia smeŽeny, Lazaretská 12, 811 08 Bratislava.



poradna1.jpgVečerné jedenie

Riešime s manželom dilemu, ktorá sa týka stravovania nášho šestnásťročného syna. Večer totiž bežne chodí domov až okolo pol desiatej a, samozrejme, je hladný a chce si niečo zajesť. Kým ja si myslím, že ak nezje niečo ťažké, napríklad si dá len rožok, tak mu to nemôže uškodiť, manžel je zásadne proti akémukoľvek večernému jedeniu. Viem síce, že čiastočne môže mať pravdu, aj mne býva ťažko, ak sa večer najem, ale organizmus šestnásťročného chlapca je iný. Je predsa vo vývoji, a tak potrebuje viac kalórií ako dospelý človek. Viete nám poradiť, ako tento problém riešiť? Čo a v akom množstve môže večer pred spaním zjesť?
Silvia Mináriková, Malacky

Ako to v takýchto prípadoch zvyčajne býva, pravda je zrejme niekde v prostriedku. Aj mladý organizmus s vyššou energetickou spotrebou by sa mal učiť pravidelne stravovať v priebehu dňa, aby ho večer po všetkých aktivitách neprepadol vlčí hlad a náhlym nadmerným prísunom potravy nezaťažil svoje trávenie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Všeobecne platí, že posledné ľahšie jedlo by sme mali prijať najneskôr dve až tri hodiny predtým, ako ideme spať. Inak by sme okrem narušeného trávenia a spánku mohli dať základ budúcej obezite. Jeden rožok alebo jeho „energetický“ ekvivalent však šestnásťročnému chlapcovi večer neublíži. V tomto prípade je asi lepšie dať si niečo malé na zahryznutie, ako ísť spať hladný.

poradna2.jpgBolesti pri trávení

Už niekoľko týždňov mám ťažkosti s trávením po zjedení akéhokoľvek ťažšieho jedla, najmä mäsa a surovej zeleniny. Väčšinou sa to prejavuje tak, že cítim tupú bolesť v oblasti pod žalúdkom, ktorá síce po chvíli prejde, ale v tom momente mi vie dosť výrazne znepríjemniť život. Nechápem, čo sa deje s mojím telom. Doteraz som mohla jesť čokoľvek a v akomkoľvek množstve, nikdy mi nebývalo zle. Ako mám podľa vás postupovať?
Anna Kollárová, Bratislava

Akákoľvek náhla zmena trávenia je dôvodom najskôr na zmenu stravovania v tom zmysle, že prejdeme na diétnejšie stravovanie v snahe uľahčiť žalúdku prácu. To znamená na pár dní skúsiť stravu, ktorá ho nezaťaží ani mechanicky, termicky ani chemicky – teda stravu kašovitej konzistencie s vylúčením chemických a aromatických látok.

Potrava by nemala byť ani príliš horúca, ani studená, jesť treba viackrát denne v malých v množstvách. Ja svojim pacientom s obdobnými ťažkosťami, ako sú tie vaše, radím prejsť na pár dní na „bábätkovskú“ stravu – kašičky, detské výživy, zeleninové a ovocné pyré, ktoré je výživné a zároveň veľmi ľahko stráviteľné.

Ak sa vám po takomto stravovacom režime neuľaví alebo po prechode na normálnu stravu sa ťažkosti opäť prihlásia, je dôvod navštíviť lekára. Príčinou bolesti, ktorú cítite, môže byť zápal sliznice žalúdka bakteriálneho pôvodu, porucha funkcie žlčníka alebo slinivky brušnej, čiže pankreasu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 143
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 343
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 459
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 357
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 722
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 398
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 006
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 510
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 837
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 676

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.