Ochutnajte paradajkový pretlak

V každej lyžici paradajkového pretlaku je skrytá veľká sila. Vďaka živinám, ktoré obsahuje, sú jedlá s touto sviežou prísadou účinnou vitamínovou bombou.



kari.jpgKari s guľkami

suroviny na 4 porcie

Na guľky:
500 g kuracích alebo morčacích pŕs
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 lyžička zelenej curry pasty
1 lyžička garam masaly

2 lyžičky citrónovej šťavy
soľ

Na omáčku:
3 lyžice oleja
2 lyžičky garam masaly
1/2 mletého koriandra
1/2 lyžičky chilli
2 cibule
5 cm čerstvého zázvoru
100 ml paradajkového pretlaku
100 ml jogurtu
1 lyžička kurkumy
soľ

Mäso umyjeme, usušíme a pomelieme alebo rozmixujeme v mixéri spolu s cibuľou a cesnakom. Pridáme korenie a citrónovú šťavu, osolíme a zmiešame. Zo zmesi urobíme gule s priemerom 3 cm a osmažíme ich v lyžici oleja.

Omáčka: Na panvici rozohrejeme olej, vysypeme do nej koriander, garam masalu a chilli a rýchlo osmažíme. Pridáme cibuľu nakrájanú na tenké polkolieska a oškrabaný a drobno nasekaný zázvor. Smažíme ďalších 5 minút. Celú dobu miešame, aby sa cibuľa s korením nepripálili.

Potom pridáme pretlak a jogurt s kurkumou a zalejeme hrnčekom vody. Dobre zamiešame a do omáčky vložíme osmažené mäsové gule. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 15 minút. Občas pomiešame, prípadne podlejeme vodou. Hotové kari dochutíme soľou a podávame s dusenou ryžou basmati.

Rancvajcia.jpgRančerské vajcia

suroviny na 4 porcie

1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 malá mladá cuketa
1 chilli paprička
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
100 ml paradajkového pyré
4 lyžice oleja
4 plátky masla (asi 3 mm hrubé)
8 vajec
soľ, korenie
pečená fazuľa
50 g slaniny
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 plechovica červenej fazule
2 vetvičky čerstvého koriandra

Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Papriky a cuketu nakrájame na drobné kocky, chilli papričku na tenké slížiky. V miske všetko zmiešame s paradajkovým pyré, osolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme lyžicu oleja a pridáme 1/4 salsy, zohrejeme, do stredu urobíme priehlbinku a položíme do nej plátok masla. Na roztopené maslo rozbijeme 2 vajcia. Panvicu prikryjeme a smažíme 3 – 4 minúty, kým nebude bielok tuhý.

Takto vysmažíme všetky porcie. Na panvici rozohrejeme kocky slaniny. Pridáme nakrájanú cibuľku a cesnak a 5 minút smažíme. Potom vysypeme fazuľu zbavenú nálevu, roztlačíme ju vidličkou a smažíme 10 minút. Osolíme a okoreníme. Na suchej panvici, v mikrovlnnej rúre alebo v rozohriatej rúre ohrejeme tortillu. Natrieme ju 2 lyžicami fazule a navrch položíme vajcia so salsou. Ozdobíme na-sekaným čerstvým koriandrom.

nakyp.jpgParadajkový nákyp

suroviny na 4 porcie

1 veľká červená cibuľa
5 strúčikov cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 kyslá smotana
250 ml mlieka
200 ml paradajkového pretlaku
4 vajcia
6 tvrdých rožkov
hrsť čerstvého tymiánu
soľ, korenie
100 g krémového syra
hrsť čerstvej bazalky
balzamikový ocot (môžeme vynechať)

V panvici rozohrejeme olej, pridáme nase-kanú cibuľku a na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme 5 minút, potom odstavíme z ohňa. Vo väčšej miske metlou zmiešame mlieko a pretlak. Pridáme kyslú smotanu, osmaženú cibuľku s cesnakom a vajce.

Osolíme, okoreníme čiernym korením a lístkami čerstvého tymiánu. Opäť vyšľaháme, aby sa všetko dobre prepojilo. Nasypeme kolieska rožkov, ľahko pomiešame a necháme stáť asi 20 minút, kým rožok nasaje tekutinu a všetko sa vzájomne prepojí.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Lyžicou rozdelíme nákyp do maslom vymazaných a strúhankou vysypaných formičiek na muffiny, postavíme ich na plech a pečieme asi 15 minút. Ak použijeme inú, väčšiu formu, než ju definitívne vytiahnete z rúry, vyskúšame drevenou špajľou, či je nákyp hotový. Zapichneme ju do stredu, a keď je na nej po vytiahnutí ešte cesto, pečieme ďalších 5 minút.

Pred podávaním nasekáme bazalku a vmiešame ju do krémového syra. Porciu nákypu ozdobíme trochou balzamikového octu a bylinkovým syrom.

pretlak1.jpgVšetko o paradajkovom pretlaku

  • Pretlaky a pyré sa väčšinou vyrábajú zo zrelých paradajok, zbavených šupky a semienok. Ich hustota a jemnosť bývajú veľmi odlišné. Zahustenie sa získa varením. Nevarené pyré preto býva redšie a hrubšie, ale má tú výhodu, že je plné vitamínov, takmer ako čerstvé paradajky.
  • Passata je taliansky ekvivalent paradajkového pyré.
  • Pretlaky sa konzervujú rôznymi spôsobmi, napríklad znížením obsahu vody varením, pridaním soli, sterilizáciou či použitím konzervačných látok. Niekedy sa do nich tiež pridáva cukor, prípadne náhradné sladilo. Môžu byť ochutené bylinkami, najčastejšie bazalkou.
  • Pred kúpením vybraného výrobku si preto starostlivo preštudujme jeho zloženie na obale. Vyhnime sa takému, na ktorom je celý zoznam použitých „éčok“. Výber paradajkových pretlakov je dosť veľký, a tak určite objavíte aj nejaký bez chemikálií. Ak uvidíme na obale napísané, že je pretlak alebo pyré vyrobené z paradajok dozretých na slnku, určite po ňom siahnime. Znamená to, že použité paradajky neboli dopestované v skleníku. Zaručujeme vám, že toto pyré bude krásne voňať paradajkami a bude mať nádhernú červenú farbu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  6. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  8. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  9. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  10. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 535
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 6 059
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 453
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 772
  5. Kam do tepla v januári? 2 479
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 424
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 374
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 140
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 299
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 041

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

Neprehliadnite tiež

Chcete mať poriadok v skrini? Tu je spôsob ako na to

Ukladanie oblečenia na seba nefunguje.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Úspech by nemal prísť príliš skoro. Kto je nenápadná hviezda Sarah Paulson?

Otvorene hovorí o pozadí svojej kariéry aj o randení so staršími ženami.

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.