Ochutnajte paradajkový pretlak

V každej lyžici paradajkového pretlaku je skrytá veľká sila. Vďaka živinám, ktoré obsahuje, sú jedlá s touto sviežou prísadou účinnou vitamínovou bombou.



kari.jpgKari s guľkami

suroviny na 4 porcie

Na guľky:
500 g kuracích alebo morčacích pŕs
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 lyžička zelenej curry pasty
1 lyžička garam masaly

2 lyžičky citrónovej šťavy
soľ

Na omáčku:
3 lyžice oleja
2 lyžičky garam masaly
1/2 mletého koriandra
1/2 lyžičky chilli
2 cibule
5 cm čerstvého zázvoru
100 ml paradajkového pretlaku
100 ml jogurtu
1 lyžička kurkumy
soľ

Mäso umyjeme, usušíme a pomelieme alebo rozmixujeme v mixéri spolu s cibuľou a cesnakom. Pridáme korenie a citrónovú šťavu, osolíme a zmiešame. Zo zmesi urobíme gule s priemerom 3 cm a osmažíme ich v lyžici oleja.

Omáčka: Na panvici rozohrejeme olej, vysypeme do nej koriander, garam masalu a chilli a rýchlo osmažíme. Pridáme cibuľu nakrájanú na tenké polkolieska a oškrabaný a drobno nasekaný zázvor. Smažíme ďalších 5 minút. Celú dobu miešame, aby sa cibuľa s korením nepripálili.

Potom pridáme pretlak a jogurt s kurkumou a zalejeme hrnčekom vody. Dobre zamiešame a do omáčky vložíme osmažené mäsové gule. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 15 minút. Občas pomiešame, prípadne podlejeme vodou. Hotové kari dochutíme soľou a podávame s dusenou ryžou basmati.

Rancvajcia.jpgRančerské vajcia

suroviny na 4 porcie

1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 malá mladá cuketa
1 chilli paprička
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
100 ml paradajkového pyré
4 lyžice oleja
4 plátky masla (asi 3 mm hrubé)
8 vajec
soľ, korenie
pečená fazuľa
50 g slaniny
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 plechovica červenej fazule
2 vetvičky čerstvého koriandra

Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Papriky a cuketu nakrájame na drobné kocky, chilli papričku na tenké slížiky. V miske všetko zmiešame s paradajkovým pyré, osolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme lyžicu oleja a pridáme 1/4 salsy, zohrejeme, do stredu urobíme priehlbinku a položíme do nej plátok masla. Na roztopené maslo rozbijeme 2 vajcia. Panvicu prikryjeme a smažíme 3 – 4 minúty, kým nebude bielok tuhý.

Takto vysmažíme všetky porcie. Na panvici rozohrejeme kocky slaniny. Pridáme nakrájanú cibuľku a cesnak a 5 minút smažíme. Potom vysypeme fazuľu zbavenú nálevu, roztlačíme ju vidličkou a smažíme 10 minút. Osolíme a okoreníme. Na suchej panvici, v mikrovlnnej rúre alebo v rozohriatej rúre ohrejeme tortillu. Natrieme ju 2 lyžicami fazule a navrch položíme vajcia so salsou. Ozdobíme na-sekaným čerstvým koriandrom.

nakyp.jpgParadajkový nákyp

suroviny na 4 porcie

1 veľká červená cibuľa
5 strúčikov cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 kyslá smotana
250 ml mlieka
200 ml paradajkového pretlaku
4 vajcia
6 tvrdých rožkov
hrsť čerstvého tymiánu
soľ, korenie
100 g krémového syra
hrsť čerstvej bazalky
balzamikový ocot (môžeme vynechať)

V panvici rozohrejeme olej, pridáme nase-kanú cibuľku a na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme 5 minút, potom odstavíme z ohňa. Vo väčšej miske metlou zmiešame mlieko a pretlak. Pridáme kyslú smotanu, osmaženú cibuľku s cesnakom a vajce.

Osolíme, okoreníme čiernym korením a lístkami čerstvého tymiánu. Opäť vyšľaháme, aby sa všetko dobre prepojilo. Nasypeme kolieska rožkov, ľahko pomiešame a necháme stáť asi 20 minút, kým rožok nasaje tekutinu a všetko sa vzájomne prepojí.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Lyžicou rozdelíme nákyp do maslom vymazaných a strúhankou vysypaných formičiek na muffiny, postavíme ich na plech a pečieme asi 15 minút. Ak použijeme inú, väčšiu formu, než ju definitívne vytiahnete z rúry, vyskúšame drevenou špajľou, či je nákyp hotový. Zapichneme ju do stredu, a keď je na nej po vytiahnutí ešte cesto, pečieme ďalších 5 minút.

Pred podávaním nasekáme bazalku a vmiešame ju do krémového syra. Porciu nákypu ozdobíme trochou balzamikového octu a bylinkovým syrom.

pretlak1.jpgVšetko o paradajkovom pretlaku

  • Pretlaky a pyré sa väčšinou vyrábajú zo zrelých paradajok, zbavených šupky a semienok. Ich hustota a jemnosť bývajú veľmi odlišné. Zahustenie sa získa varením. Nevarené pyré preto býva redšie a hrubšie, ale má tú výhodu, že je plné vitamínov, takmer ako čerstvé paradajky.
  • Passata je taliansky ekvivalent paradajkového pyré.
  • Pretlaky sa konzervujú rôznymi spôsobmi, napríklad znížením obsahu vody varením, pridaním soli, sterilizáciou či použitím konzervačných látok. Niekedy sa do nich tiež pridáva cukor, prípadne náhradné sladilo. Môžu byť ochutené bylinkami, najčastejšie bazalkou.
  • Pred kúpením vybraného výrobku si preto starostlivo preštudujme jeho zloženie na obale. Vyhnime sa takému, na ktorom je celý zoznam použitých „éčok“. Výber paradajkových pretlakov je dosť veľký, a tak určite objavíte aj nejaký bez chemikálií. Ak uvidíme na obale napísané, že je pretlak alebo pyré vyrobené z paradajok dozretých na slnku, určite po ňom siahnime. Znamená to, že použité paradajky neboli dopestované v skleníku. Zaručujeme vám, že toto pyré bude krásne voňať paradajkami a bude mať nádhernú červenú farbu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 627
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 273
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 558
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 6 779
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 073
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 989
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 956
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 504
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 506
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 466

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Inštruktor lyžovania: Ľudia často preceňujú svoje sily

Vlado Zboja je tréner a medzinárodný horský vodca. Zdolal napríklad aj Everest, na Kubínskej holi vedie školu lyžovania.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

DOMOV

Úrazov na svahoch je viac, v Jasnej chcú rozšíriť zjazdovku

Záchranári zaznamenali viac ako 1 400 úrazov na lyžiarskych svahoch.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop