Ochutnajte paradajkový pretlak

V každej lyžici paradajkového pretlaku je skrytá veľká sila. Vďaka živinám, ktoré obsahuje, sú jedlá s touto sviežou prísadou účinnou vitamínovou bombou.



kari.jpgKari s guľkami

suroviny na 4 porcie

Na guľky:
500 g kuracích alebo morčacích pŕs
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 lyžička zelenej curry pasty
1 lyžička garam masaly

2 lyžičky citrónovej šťavy
soľ

Na omáčku:
3 lyžice oleja
2 lyžičky garam masaly
1/2 mletého koriandra
1/2 lyžičky chilli
2 cibule
5 cm čerstvého zázvoru
100 ml paradajkového pretlaku
100 ml jogurtu
1 lyžička kurkumy
soľ

Mäso umyjeme, usušíme a pomelieme alebo rozmixujeme v mixéri spolu s cibuľou a cesnakom. Pridáme korenie a citrónovú šťavu, osolíme a zmiešame. Zo zmesi urobíme gule s priemerom 3 cm a osmažíme ich v lyžici oleja.

Omáčka: Na panvici rozohrejeme olej, vysypeme do nej koriander, garam masalu a chilli a rýchlo osmažíme. Pridáme cibuľu nakrájanú na tenké polkolieska a oškrabaný a drobno nasekaný zázvor. Smažíme ďalších 5 minút. Celú dobu miešame, aby sa cibuľa s korením nepripálili.

Potom pridáme pretlak a jogurt s kurkumou a zalejeme hrnčekom vody. Dobre zamiešame a do omáčky vložíme osmažené mäsové gule. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 15 minút. Občas pomiešame, prípadne podlejeme vodou. Hotové kari dochutíme soľou a podávame s dusenou ryžou basmati.

Rancvajcia.jpgRančerské vajcia

suroviny na 4 porcie

1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 malá mladá cuketa
1 chilli paprička
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
100 ml paradajkového pyré
4 lyžice oleja
4 plátky masla (asi 3 mm hrubé)
8 vajec
soľ, korenie
pečená fazuľa
50 g slaniny
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 plechovica červenej fazule
2 vetvičky čerstvého koriandra

Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Papriky a cuketu nakrájame na drobné kocky, chilli papričku na tenké slížiky. V miske všetko zmiešame s paradajkovým pyré, osolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme lyžicu oleja a pridáme 1/4 salsy, zohrejeme, do stredu urobíme priehlbinku a položíme do nej plátok masla. Na roztopené maslo rozbijeme 2 vajcia. Panvicu prikryjeme a smažíme 3 – 4 minúty, kým nebude bielok tuhý.

Takto vysmažíme všetky porcie. Na panvici rozohrejeme kocky slaniny. Pridáme nakrájanú cibuľku a cesnak a 5 minút smažíme. Potom vysypeme fazuľu zbavenú nálevu, roztlačíme ju vidličkou a smažíme 10 minút. Osolíme a okoreníme. Na suchej panvici, v mikrovlnnej rúre alebo v rozohriatej rúre ohrejeme tortillu. Natrieme ju 2 lyžicami fazule a navrch položíme vajcia so salsou. Ozdobíme na-sekaným čerstvým koriandrom.

nakyp.jpgParadajkový nákyp

suroviny na 4 porcie

1 veľká červená cibuľa
5 strúčikov cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 kyslá smotana
250 ml mlieka
200 ml paradajkového pretlaku
4 vajcia
6 tvrdých rožkov
hrsť čerstvého tymiánu
soľ, korenie
100 g krémového syra
hrsť čerstvej bazalky
balzamikový ocot (môžeme vynechať)

V panvici rozohrejeme olej, pridáme nase-kanú cibuľku a na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme 5 minút, potom odstavíme z ohňa. Vo väčšej miske metlou zmiešame mlieko a pretlak. Pridáme kyslú smotanu, osmaženú cibuľku s cesnakom a vajce.

Osolíme, okoreníme čiernym korením a lístkami čerstvého tymiánu. Opäť vyšľaháme, aby sa všetko dobre prepojilo. Nasypeme kolieska rožkov, ľahko pomiešame a necháme stáť asi 20 minút, kým rožok nasaje tekutinu a všetko sa vzájomne prepojí.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Lyžicou rozdelíme nákyp do maslom vymazaných a strúhankou vysypaných formičiek na muffiny, postavíme ich na plech a pečieme asi 15 minút. Ak použijeme inú, väčšiu formu, než ju definitívne vytiahnete z rúry, vyskúšame drevenou špajľou, či je nákyp hotový. Zapichneme ju do stredu, a keď je na nej po vytiahnutí ešte cesto, pečieme ďalších 5 minút.

Pred podávaním nasekáme bazalku a vmiešame ju do krémového syra. Porciu nákypu ozdobíme trochou balzamikového octu a bylinkovým syrom.

pretlak1.jpgVšetko o paradajkovom pretlaku

  • Pretlaky a pyré sa väčšinou vyrábajú zo zrelých paradajok, zbavených šupky a semienok. Ich hustota a jemnosť bývajú veľmi odlišné. Zahustenie sa získa varením. Nevarené pyré preto býva redšie a hrubšie, ale má tú výhodu, že je plné vitamínov, takmer ako čerstvé paradajky.
  • Passata je taliansky ekvivalent paradajkového pyré.
  • Pretlaky sa konzervujú rôznymi spôsobmi, napríklad znížením obsahu vody varením, pridaním soli, sterilizáciou či použitím konzervačných látok. Niekedy sa do nich tiež pridáva cukor, prípadne náhradné sladilo. Môžu byť ochutené bylinkami, najčastejšie bazalkou.
  • Pred kúpením vybraného výrobku si preto starostlivo preštudujme jeho zloženie na obale. Vyhnime sa takému, na ktorom je celý zoznam použitých „éčok“. Výber paradajkových pretlakov je dosť veľký, a tak určite objavíte aj nejaký bez chemikálií. Ak uvidíme na obale napísané, že je pretlak alebo pyré vyrobené z paradajok dozretých na slnku, určite po ňom siahnime. Znamená to, že použité paradajky neboli dopestované v skleníku. Zaručujeme vám, že toto pyré bude krásne voňať paradajkami a bude mať nádhernú červenú farbu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 637
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 620
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 530
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 496
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 092
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 995
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 872
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súboj v koalícii Danko rozpútal a aj naň doplatil

Šéf SNS zváži odchod z politiky. Politológ hovorí, že predvídateľnosť jeho krokov sa stále znižuje.

KOMENTÁRE

Politika ako Danko nikto nechce, demokrati ani oligarchovia

Definitívny politický pád Danka sme sledovali v priamom prenose.

EKONOMIKA

Štát otočil, vyššie dôchodky zaručí len na štyri roky

Prečo novinka bude trvať len istý čas, nie je jasné.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa museli prehrabávať v úlomkoch Dankovho poníženia.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na palacinky. Slané, sladké, bezlepkové, vegánske

Vybrali sme desať pestrých, chutných a zaujímavých receptov na palacinky.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.

Viete, ako minimalizovať škody na vlasoch spôsobené slnkom?

Leto našu korunu krásy namáha, uľavíte jej starostlivosťou.