SME

Ochutnajte paradajkový pretlak

V každej lyžici paradajkového pretlaku je skrytá veľká sila. Vďaka živinám, ktoré obsahuje, sú jedlá s touto sviežou prísadou účinnou vitamínovou bombou.



kari.jpgKari s guľkami

suroviny na 4 porcie

Na guľky:
500 g kuracích alebo morčacích pŕs
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 lyžička zelenej curry pasty
1 lyžička garam masaly

2 lyžičky citrónovej šťavy
soľ

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na omáčku:
3 lyžice oleja
2 lyžičky garam masaly
1/2 mletého koriandra
1/2 lyžičky chilli
2 cibule
5 cm čerstvého zázvoru
100 ml paradajkového pretlaku
100 ml jogurtu
1 lyžička kurkumy
soľ

Mäso umyjeme, usušíme a pomelieme alebo rozmixujeme v mixéri spolu s cibuľou a cesnakom. Pridáme korenie a citrónovú šťavu, osolíme a zmiešame. Zo zmesi urobíme gule s priemerom 3 cm a osmažíme ich v lyžici oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Omáčka: Na panvici rozohrejeme olej, vysypeme do nej koriander, garam masalu a chilli a rýchlo osmažíme. Pridáme cibuľu nakrájanú na tenké polkolieska a oškrabaný a drobno nasekaný zázvor. Smažíme ďalších 5 minút. Celú dobu miešame, aby sa cibuľa s korením nepripálili.

Potom pridáme pretlak a jogurt s kurkumou a zalejeme hrnčekom vody. Dobre zamiešame a do omáčky vložíme osmažené mäsové gule. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 15 minút. Občas pomiešame, prípadne podlejeme vodou. Hotové kari dochutíme soľou a podávame s dusenou ryžou basmati.

rancvajcia.jpgRančerské vajcia

suroviny na 4 porcie

1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 malá mladá cuketa
1 chilli paprička
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
100 ml paradajkového pyré
4 lyžice oleja
4 plátky masla (asi 3 mm hrubé)
8 vajec
soľ, korenie
pečená fazuľa
50 g slaniny
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 plechovica červenej fazule
2 vetvičky čerstvého koriandra

Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Papriky a cuketu nakrájame na drobné kocky, chilli papričku na tenké slížiky. V miske všetko zmiešame s paradajkovým pyré, osolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme lyžicu oleja a pridáme 1/4 salsy, zohrejeme, do stredu urobíme priehlbinku a položíme do nej plátok masla. Na roztopené maslo rozbijeme 2 vajcia. Panvicu prikryjeme a smažíme 3 – 4 minúty, kým nebude bielok tuhý.

SkryťVypnúť reklamu

Takto vysmažíme všetky porcie. Na panvici rozohrejeme kocky slaniny. Pridáme nakrájanú cibuľku a cesnak a 5 minút smažíme. Potom vysypeme fazuľu zbavenú nálevu, roztlačíme ju vidličkou a smažíme 10 minút. Osolíme a okoreníme. Na suchej panvici, v mikrovlnnej rúre alebo v rozohriatej rúre ohrejeme tortillu. Natrieme ju 2 lyžicami fazule a navrch položíme vajcia so salsou. Ozdobíme na-sekaným čerstvým koriandrom.

nakyp.jpgParadajkový nákyp

suroviny na 4 porcie

1 veľká červená cibuľa
5 strúčikov cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 kyslá smotana
250 ml mlieka
200 ml paradajkového pretlaku
4 vajcia
6 tvrdých rožkov
hrsť čerstvého tymiánu
soľ, korenie
100 g krémového syra
hrsť čerstvej bazalky
balzamikový ocot (môžeme vynechať)

V panvici rozohrejeme olej, pridáme nase-kanú cibuľku a na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme 5 minút, potom odstavíme z ohňa. Vo väčšej miske metlou zmiešame mlieko a pretlak. Pridáme kyslú smotanu, osmaženú cibuľku s cesnakom a vajce.

SkryťVypnúť reklamu

Osolíme, okoreníme čiernym korením a lístkami čerstvého tymiánu. Opäť vyšľaháme, aby sa všetko dobre prepojilo. Nasypeme kolieska rožkov, ľahko pomiešame a necháme stáť asi 20 minút, kým rožok nasaje tekutinu a všetko sa vzájomne prepojí.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Lyžicou rozdelíme nákyp do maslom vymazaných a strúhankou vysypaných formičiek na muffiny, postavíme ich na plech a pečieme asi 15 minút. Ak použijeme inú, väčšiu formu, než ju definitívne vytiahnete z rúry, vyskúšame drevenou špajľou, či je nákyp hotový. Zapichneme ju do stredu, a keď je na nej po vytiahnutí ešte cesto, pečieme ďalších 5 minút.

Pred podávaním nasekáme bazalku a vmiešame ju do krémového syra. Porciu nákypu ozdobíme trochou balzamikového octu a bylinkovým syrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

pretlak1.jpgVšetko o paradajkovom pretlaku

  • Pretlaky a pyré sa väčšinou vyrábajú zo zrelých paradajok, zbavených šupky a semienok. Ich hustota a jemnosť bývajú veľmi odlišné. Zahustenie sa získa varením. Nevarené pyré preto býva redšie a hrubšie, ale má tú výhodu, že je plné vitamínov, takmer ako čerstvé paradajky.
  • Passata je taliansky ekvivalent paradajkového pyré.
  • Pretlaky sa konzervujú rôznymi spôsobmi, napríklad znížením obsahu vody varením, pridaním soli, sterilizáciou či použitím konzervačných látok. Niekedy sa do nich tiež pridáva cukor, prípadne náhradné sladilo. Môžu byť ochutené bylinkami, najčastejšie bazalkou.
  • Pred kúpením vybraného výrobku si preto starostlivo preštudujme jeho zloženie na obale. Vyhnime sa takému, na ktorom je celý zoznam použitých „éčok“. Výber paradajkových pretlakov je dosť veľký, a tak určite objavíte aj nejaký bez chemikálií. Ak uvidíme na obale napísané, že je pretlak alebo pyré vyrobené z paradajok dozretých na slnku, určite po ňom siahnime. Znamená to, že použité paradajky neboli dopestované v skleníku. Zaručujeme vám, že toto pyré bude krásne voňať paradajkami a bude mať nádhernú červenú farbu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Iva Jakešová, recepty pochádzajú z časopisu Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 353
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 491
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 280
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 332
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 937
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 472
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 087
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 73 697
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 258
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 16 388
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 643
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 246
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 028
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 386
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 512
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťZatvoriť reklamu