Ochutnajte paradajkový pretlak

V každej lyžici paradajkového pretlaku je skrytá veľká sila. Vďaka živinám, ktoré obsahuje, sú jedlá s touto sviežou prísadou účinnou vitamínovou bombou.



kari.jpgKari s guľkami

suroviny na 4 porcie

Na guľky:
500 g kuracích alebo morčacích pŕs
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 lyžička zelenej curry pasty
1 lyžička garam masaly

2 lyžičky citrónovej šťavy
soľ

Na omáčku:
3 lyžice oleja
2 lyžičky garam masaly
1/2 mletého koriandra
1/2 lyžičky chilli
2 cibule
5 cm čerstvého zázvoru
100 ml paradajkového pretlaku
100 ml jogurtu
1 lyžička kurkumy
soľ

Mäso umyjeme, usušíme a pomelieme alebo rozmixujeme v mixéri spolu s cibuľou a cesnakom. Pridáme korenie a citrónovú šťavu, osolíme a zmiešame. Zo zmesi urobíme gule s priemerom 3 cm a osmažíme ich v lyžici oleja.

Omáčka: Na panvici rozohrejeme olej, vysypeme do nej koriander, garam masalu a chilli a rýchlo osmažíme. Pridáme cibuľu nakrájanú na tenké polkolieska a oškrabaný a drobno nasekaný zázvor. Smažíme ďalších 5 minút. Celú dobu miešame, aby sa cibuľa s korením nepripálili.

Potom pridáme pretlak a jogurt s kurkumou a zalejeme hrnčekom vody. Dobre zamiešame a do omáčky vložíme osmažené mäsové gule. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 15 minút. Občas pomiešame, prípadne podlejeme vodou. Hotové kari dochutíme soľou a podávame s dusenou ryžou basmati.

Rancvajcia.jpgRančerské vajcia

suroviny na 4 porcie

1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 malá mladá cuketa
1 chilli paprička
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
100 ml paradajkového pyré
4 lyžice oleja
4 plátky masla (asi 3 mm hrubé)
8 vajec
soľ, korenie
pečená fazuľa
50 g slaniny
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 plechovica červenej fazule
2 vetvičky čerstvého koriandra

Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Papriky a cuketu nakrájame na drobné kocky, chilli papričku na tenké slížiky. V miske všetko zmiešame s paradajkovým pyré, osolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme lyžicu oleja a pridáme 1/4 salsy, zohrejeme, do stredu urobíme priehlbinku a položíme do nej plátok masla. Na roztopené maslo rozbijeme 2 vajcia. Panvicu prikryjeme a smažíme 3 – 4 minúty, kým nebude bielok tuhý.

Takto vysmažíme všetky porcie. Na panvici rozohrejeme kocky slaniny. Pridáme nakrájanú cibuľku a cesnak a 5 minút smažíme. Potom vysypeme fazuľu zbavenú nálevu, roztlačíme ju vidličkou a smažíme 10 minút. Osolíme a okoreníme. Na suchej panvici, v mikrovlnnej rúre alebo v rozohriatej rúre ohrejeme tortillu. Natrieme ju 2 lyžicami fazule a navrch položíme vajcia so salsou. Ozdobíme na-sekaným čerstvým koriandrom.

nakyp.jpgParadajkový nákyp

suroviny na 4 porcie

1 veľká červená cibuľa
5 strúčikov cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 kyslá smotana
250 ml mlieka
200 ml paradajkového pretlaku
4 vajcia
6 tvrdých rožkov
hrsť čerstvého tymiánu
soľ, korenie
100 g krémového syra
hrsť čerstvej bazalky
balzamikový ocot (môžeme vynechať)

V panvici rozohrejeme olej, pridáme nase-kanú cibuľku a na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme 5 minút, potom odstavíme z ohňa. Vo väčšej miske metlou zmiešame mlieko a pretlak. Pridáme kyslú smotanu, osmaženú cibuľku s cesnakom a vajce.

Osolíme, okoreníme čiernym korením a lístkami čerstvého tymiánu. Opäť vyšľaháme, aby sa všetko dobre prepojilo. Nasypeme kolieska rožkov, ľahko pomiešame a necháme stáť asi 20 minút, kým rožok nasaje tekutinu a všetko sa vzájomne prepojí.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Lyžicou rozdelíme nákyp do maslom vymazaných a strúhankou vysypaných formičiek na muffiny, postavíme ich na plech a pečieme asi 15 minút. Ak použijeme inú, väčšiu formu, než ju definitívne vytiahnete z rúry, vyskúšame drevenou špajľou, či je nákyp hotový. Zapichneme ju do stredu, a keď je na nej po vytiahnutí ešte cesto, pečieme ďalších 5 minút.

Pred podávaním nasekáme bazalku a vmiešame ju do krémového syra. Porciu nákypu ozdobíme trochou balzamikového octu a bylinkovým syrom.

pretlak1.jpgVšetko o paradajkovom pretlaku

  • Pretlaky a pyré sa väčšinou vyrábajú zo zrelých paradajok, zbavených šupky a semienok. Ich hustota a jemnosť bývajú veľmi odlišné. Zahustenie sa získa varením. Nevarené pyré preto býva redšie a hrubšie, ale má tú výhodu, že je plné vitamínov, takmer ako čerstvé paradajky.
  • Passata je taliansky ekvivalent paradajkového pyré.
  • Pretlaky sa konzervujú rôznymi spôsobmi, napríklad znížením obsahu vody varením, pridaním soli, sterilizáciou či použitím konzervačných látok. Niekedy sa do nich tiež pridáva cukor, prípadne náhradné sladilo. Môžu byť ochutené bylinkami, najčastejšie bazalkou.
  • Pred kúpením vybraného výrobku si preto starostlivo preštudujme jeho zloženie na obale. Vyhnime sa takému, na ktorom je celý zoznam použitých „éčok“. Výber paradajkových pretlakov je dosť veľký, a tak určite objavíte aj nejaký bez chemikálií. Ak uvidíme na obale napísané, že je pretlak alebo pyré vyrobené z paradajok dozretých na slnku, určite po ňom siahnime. Znamená to, že použité paradajky neboli dopestované v skleníku. Zaručujeme vám, že toto pyré bude krásne voňať paradajkami a bude mať nádhernú červenú farbu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 812
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 163
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 685
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 143
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 306
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 257
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 029
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 996
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 830
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 748

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.