Datle

Toto starobylé ovocie sa u nás spája najmä so sviatkami Vianoc, keď sa objavuje na sviatočnom štedrovečernom stole. Od pádu železnej opony sa našinci vybrali do sveta, veľmi často na dovolenku do teplého Tunisu, Egypta či Maroka, kde sa datle používajú ..

Toto starobylé ovocie sa u nás spája najmä so sviatkami Vianoc, keď sa objavuje na sviatočnom štedrovečernom stole. Od pádu železnej opony sa našinci vybrali do sveta, veľmi často na dovolenku do teplého Tunisu, Egypta či Maroka, kde sa datle používajú na prípravu domácich pokrmov. Kto raz ochutnal marocké kurča v paradajkách s kus-kusom alebo tuniský pilaf, už na ne nikdy nedá dopustiť. Ich príprava je ľahká a sušené datle sa dnes dajú kúpiť po celý rok.História hovorí, že datle sa do sveta rozšírili z Blízkeho východu, zo Sýrie a z Iraku. Táto oblasť sa nazývala Mezopotámia, kde sa azda nachádza aj oná rajská záhrada, v ktorej sa niekde medzi riekami Eufrat a Tigris zrodil život. Reliéf nájdený z čias spred päťtisíc rokmi, keď v oblasti dominovali Asýrčania a Babylončania, zobrazuje palmové stromy, ktorým žehnajú anjeli. Sumeri ich už aj kultivovali a zobrazenia datlí sa pravidelne objavujú na ich keramike a pečatiach spred tritisíc rokov.

V starom Egypte sa palmový list dostal aj do hyeroglifov a plody datlí boli objavené v hrobe faraóna Tutanchamóna z roku 1300 pred n. l. Odkazy na palmy datľovníka nájdeme aj v troch veľkých náboženstvách: kresťanskom, židovskom a v islame. V Biblii sa spomína, že anjel Gabriel hovorí k Adamovi: "Bol si stvorený z toho istého materiálu ako tento (datľový) strom, ktorý ťa nasýti." Spomína sa tiež, že datlová palma poskytla tieň Panne Márii pri pôrode a plody datlí zmiernili jej pôrodné bolesti.

Postupne sa dostali z Blízkeho Východu do Afriky a odtiaľ cez Španielsko do Európy. Prenikli aj na Sicíliu či do vnútrozemia Talianska, ale vo vnútrozemí nedozrievajú, plnia iba estetickú funkciu. V Ázii "docestovali" až do Indie. V Karibiku v 19. storočí boli vysadené prvé stromy, no ich plody nedozreli, pretože ich ničil dážď. Podarilo sa to až v rovníkovej Amerike. Dnes sa pestujú v trópoch a subtrópoch po celom svete.

Datľovník

Palmový strom dorastá do výšky 30 metrov. Rodiť začína v šiestom až desiatom roku života a dožíva sa dvadsať až štyridsať rokov, závisí od odrody. Palmy sú dvojdomé, teda treba vysádzať samčie a samičie jedince v pomere 1:25. Opelenie prebieha pomocou vetra, niekedy sa opeleniu pomáha tak, že sa samčie kvety odseknú a priviažu na palmu so samičími kvetmi. Kvety rastú v trsoch a jeden trs má nezriedka aj niekoľko desiatok plodov, bobúľ veľkosti 2,5 - 7,5 cm s tvrdou kôstkou vnútri.

Plod je podlhovastý, niekedy až guľatý. Farba sa pohybuje od zelenkavej cez žltú po červenú až tmavohnedú. Čerstvé plody sú chutné, ale ich trvanlivosť je len jeden či dva dni, pretože obsahujú príliš veľa vody. Preto sa datle nechávajú na strome dlhšie, aby sa odparila voda a stúpla cukornatosť.

Datľovník má rád piesčité, ale aj ílovité pôdy. Podstatné preň je, aby mal dostatočnú teplotu - okolo 32 °C a aby neklesla pod 18 °C. Zrážky by nemali prekročiť 12,5 mm. Dážď jeho poškodzuje plody, a preto sa datľovníky v niektorých oblastiach zakrývajú pred lejakom. Platí pravidlo: hlava v ohni a nohy vo vode. Stromy znesú obrovské teploty, ale potrebujú byť dobre zavlažované. V ich tieni je dosť miesta na pestovanie iných plodín ako napríklad broskýň a hrozna, a pritom aj zeleniny. Plody datlí dozrievajú od augusta do decembra, dávajú výnosnosť až 100 kg na strom.

Použitie

Datľovník má úžasnú schopnosť zasýtiť, povzbudiť a nezaťažiť pritom veľmi organizmus. Keďže obsahuje ovocné cukry, ktoré telo ihneď premieňa na energiu, pôsobí pritom zásadito, pozitívne pre organizmus, teda opačne ako rafinované cukry. Pri väčšom užití látka obsiahnutá v plodoch pomáha k ľahšiemu zaspaniu.

Cukry obsiahnuté v plodoch sú však veľmi kalorické, preto treba na to myslieť a po požití pred spaním si treba vyčistiť zuby. Jedia sa čerstvé alebo sušené, niekedy sa čerstvé datle spracovávajú na datľový med, sušené na múku alebo sa lisujú do bochníkov. Pre karavány dodnes slúžia takéto bochníky ako chlieb, z ktorého si po ceste pútnici odkrajujú.

Z listov palmy sa vyrábajú rohože a klobúky, rozmočené kôstky slúžia ako potrava pre dobytok. Výhonky sa uplatnia ako zelenina, zo samčích kvetov sa páli pálenka. Vykôstkované plody sa používajú do sladkých aj slaných jedál.

Využitie

Plody obsahujú do 50 percent cukru, okolo 18 percent tvoria uhľohydráty, 20 - 25 percent voda, 3 percentá bielkoviny, 7 percent vláknina a necelé percento je tuk. Datle obsahujú vitamíny A a B, z minerálnych látok najmä draslík, fosfor, horčík, vápnik. Majú vysokú energetickú hodnotu, preto sú vhodnou potravou pre ťažko pracujúcich, športovcov a rekonvalescentov. Tiež sú zdravou náhradou za sladkosti pre deti.

Marocké kurča na paradajkách

  • 600 g kuracích pŕs nakrájaných na 4 x 4 cm kúsky
  • 450 g konzervovaných sekaných paradajok
  • 2 kúsky celej škorice
  • 1 PL medu
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 malá cibuľa posekaná nadrobno
  • 2 strúčiky posekaného cesnaku
  • 5 PL sekanej petržlenovej vňate
  • 3 PL sekanej koriandrovej vňate
  • soľ
  • 5 PL šúpaných mandlí
  • 1 PL hrozienok
  • 4 datle pokrájané na 0,5 mm kolieska

V hlbokej panvici osmažíme cibuľu, cesnak, mandle, pridáme kúsky kurčaťa, pridáme paradajky, škoricu, petržlen, koriander, med, posolíme a dusíme 20 minút na miernom ohni. Podávame s ryžou basmati.

Kus-kusový šalát s datľami a cícerom

  • 2 šálky vody
  • 1/2 šálky posekanej koriandrovej vňate
  • 300 g kus-kusu
  • 1/4 šálky extra virgine olivového oleja
  • 3 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 PL jemne nasekanej citrónovej kôry
  • 2/3 šálky posekaných datlí
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 šálky posekaných a opražených mandlí
  • 1 ČL mletého kardamomu
  • 450 g zaváraného, scedeného cíceru
  • 1/4 šálky posekanej jarnej cibuľky
  • koriandrová vňať na ozdobenie

Privedieme do varu 2 šálky vody a 1/2 ČL soli v stredne veľkej panvici, pridáme kus-kus a miešame 30 sekúnd. Odložíme z ohňa a prikrytý necháme "dobehnúť" asi7 minút, potom ho vidličkou poprehadzujeme. Premiešame olivový olej, citrónovú šťavu, kôru a kardamom. Nalejeme to na kus-kus. Primiešame cícer, koriandrovú vňať, mandle, datle a cibuľku. Osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme asi 2 hodiny postáť, aby sa chute spojili.

Pilaf z bulguru

  • 2 PL extra virgine olivového oleja
  • 1 šálka posekanej cibule
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 2 šálky bulguru
  • 1/2 šálky posekaných odkôstkovaných datlí
  • 1/2 posekaných sušených marhúľ
  • 1 palička škorice (asi 7 cm)
  • 2 ČL karí prášku
  • 400 ml kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky posekanej jarnej cibuľky
  • 1/2 šálky posekaných vlašských orechov

Na oleji v panvici osmažíme cibuľku do sklovita, potom na minútu pridáme cesnak a nakoniec bulgur. Miešame asi 5 minút. Primešame datle, marhule, škoricu a kari. Prilejeme vývar, privedieme k varu, prikryjeme a znížime plameň. Varíme, kým bulgur nezmäkne - asi 15 minút. Primiešame jarnú cibuľku, osolíme a okoreníme. Pilaf preložíme do misy a posypeme posekanými orechami.

Plnené čerstvé datle

  • 20 datlí
  • 100 g modrého plesňového syra
  • napichovadlá

Datle narežeme, vyberieme kôstky a naplníme ich syrom. Podávame ako predjedlo s dobre vychladeným bielym vínom.

Pomarančovo-datľový šalát

  • 6 pomarančov
  • 2 PL vody z pomarančových kvetov alebo ružovej vody
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 120 g vykôstkovaných sušených datlí
  • 50 g pistácií
  • práškový cukor
  • 20 mandlí bez šupky a opražených

Ostrým nožom očistíme mesiačiky pomarančov od bielych membrán a vhodíme ich do misy. Primiešame pomarančovú vodu, citrónovú šťavu, mandle, pistácie a datle. Necháme hodinu v chladničke. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Datľový koláč

  • 500 ml hladkej múky
  • 400 g cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 375 g masla
  • 1 a 1/2 šálky posekanách odkôstkovanách datlí
  • 250 ml vriacej vody
  • 1 štipka soli
  • 1 vanilka

Toping:

  • 45 g masla
  • 45 ml mlieka
  • 45 g cukru

Posekané datle vhodíme do vriacej vody a necháme vychladnúť. Zmiešame cukor a maslo s vanilkou, pridáme vajcia a datle. Dobre premiešame. Nakoniec pridáme múku, prášok do pečiva a soľ. Jemne premiešame. Preložíme do okrúhlej formy a pečieme na 180 °C v teplovzdušnej rúre asi 35 - 45 minút. 5 minút pred dopečením korpusu povaríme v hrnci toping - cukor, mlieko a maslo - asi 3 minúty. Po upečení koláč popicháme vidličkou a prelejeme horúcim topingom.


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  2. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  3. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  6. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 10 988
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 281
  3. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 7 170
  4. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 6 994
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 686
  6. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 6 182
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 472
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 920
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 2 935
  10. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 765

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Atentátnik zabil na koncerte v Manchestri 22 ľudí

Polícia potvrdila, že vo vstupnej hale sa odpálil samovražedný atentátnik. Medzi obeťami sú aj deti.

KOMENTÁRE

Teror siahol na deti

Útok na štadión plný mladých ľudí jasne naznačuje, že pre teroristov neexistujú hranice.

SVET

Ako Briti úspešne bojovali proti terorizmu

Prečo boli tak často o krok pred teroristami?

KULTÚRA

Dizajnérka zhodnotila naše značky: Kto nazve čipsy, že Slovakia?

Debbie Millmanová pracovala aj s Pepsi.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?