SME

Datle

Toto starobylé ovocie sa u nás spája najmä so sviatkami Vianoc, keď sa objavuje na sviatočnom štedrovečernom stole. Od pádu železnej opony sa našinci vybrali do sveta, veľmi často na dovolenku do teplého Tunisu, Egypta či Maroka, kde sa datle používajú ..

Toto starobylé ovocie sa u nás spája najmä so sviatkami Vianoc, keď sa objavuje na sviatočnom štedrovečernom stole. Od pádu železnej opony sa našinci vybrali do sveta, veľmi často na dovolenku do teplého Tunisu, Egypta či Maroka, kde sa datle používajú na prípravu domácich pokrmov. Kto raz ochutnal marocké kurča v paradajkách s kus-kusom alebo tuniský pilaf, už na ne nikdy nedá dopustiť. Ich príprava je ľahká a sušené datle sa dnes dajú kúpiť po celý rok.História hovorí, že datle sa do sveta rozšírili z Blízkeho východu, zo Sýrie a z Iraku. Táto oblasť sa nazývala Mezopotámia, kde sa azda nachádza aj oná rajská záhrada, v ktorej sa niekde medzi riekami Eufrat a Tigris zrodil život. Reliéf nájdený z čias spred päťtisíc rokmi, keď v oblasti dominovali Asýrčania a Babylončania, zobrazuje palmové stromy, ktorým žehnajú anjeli. Sumeri ich už aj kultivovali a zobrazenia datlí sa pravidelne objavujú na ich keramike a pečatiach spred tritisíc rokov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V starom Egypte sa palmový list dostal aj do hyeroglifov a plody datlí boli objavené v hrobe faraóna Tutanchamóna z roku 1300 pred n. l. Odkazy na palmy datľovníka nájdeme aj v troch veľkých náboženstvách: kresťanskom, židovskom a v islame. V Biblii sa spomína, že anjel Gabriel hovorí k Adamovi: "Bol si stvorený z toho istého materiálu ako tento (datľový) strom, ktorý ťa nasýti." Spomína sa tiež, že datlová palma poskytla tieň Panne Márii pri pôrode a plody datlí zmiernili jej pôrodné bolesti.

Postupne sa dostali z Blízkeho Východu do Afriky a odtiaľ cez Španielsko do Európy. Prenikli aj na Sicíliu či do vnútrozemia Talianska, ale vo vnútrozemí nedozrievajú, plnia iba estetickú funkciu. V Ázii "docestovali" až do Indie. V Karibiku v 19. storočí boli vysadené prvé stromy, no ich plody nedozreli, pretože ich ničil dážď. Podarilo sa to až v rovníkovej Amerike. Dnes sa pestujú v trópoch a subtrópoch po celom svete.

SkryťVypnúť reklamu

Datľovník

Palmový strom dorastá do výšky 30 metrov. Rodiť začína v šiestom až desiatom roku života a dožíva sa dvadsať až štyridsať rokov, závisí od odrody. Palmy sú dvojdomé, teda treba vysádzať samčie a samičie jedince v pomere 1:25. Opelenie prebieha pomocou vetra, niekedy sa opeleniu pomáha tak, že sa samčie kvety odseknú a priviažu na palmu so samičími kvetmi. Kvety rastú v trsoch a jeden trs má nezriedka aj niekoľko desiatok plodov, bobúľ veľkosti 2,5 - 7,5 cm s tvrdou kôstkou vnútri.

Plod je podlhovastý, niekedy až guľatý. Farba sa pohybuje od zelenkavej cez žltú po červenú až tmavohnedú. Čerstvé plody sú chutné, ale ich trvanlivosť je len jeden či dva dni, pretože obsahujú príliš veľa vody. Preto sa datle nechávajú na strome dlhšie, aby sa odparila voda a stúpla cukornatosť.

SkryťVypnúť reklamu

Datľovník má rád piesčité, ale aj ílovité pôdy. Podstatné preň je, aby mal dostatočnú teplotu - okolo 32 °C a aby neklesla pod 18 °C. Zrážky by nemali prekročiť 12,5 mm. Dážď jeho poškodzuje plody, a preto sa datľovníky v niektorých oblastiach zakrývajú pred lejakom. Platí pravidlo: hlava v ohni a nohy vo vode. Stromy znesú obrovské teploty, ale potrebujú byť dobre zavlažované. V ich tieni je dosť miesta na pestovanie iných plodín ako napríklad broskýň a hrozna, a pritom aj zeleniny. Plody datlí dozrievajú od augusta do decembra, dávajú výnosnosť až 100 kg na strom.

Použitie

Datľovník má úžasnú schopnosť zasýtiť, povzbudiť a nezaťažiť pritom veľmi organizmus. Keďže obsahuje ovocné cukry, ktoré telo ihneď premieňa na energiu, pôsobí pritom zásadito, pozitívne pre organizmus, teda opačne ako rafinované cukry. Pri väčšom užití látka obsiahnutá v plodoch pomáha k ľahšiemu zaspaniu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cukry obsiahnuté v plodoch sú však veľmi kalorické, preto treba na to myslieť a po požití pred spaním si treba vyčistiť zuby. Jedia sa čerstvé alebo sušené, niekedy sa čerstvé datle spracovávajú na datľový med, sušené na múku alebo sa lisujú do bochníkov. Pre karavány dodnes slúžia takéto bochníky ako chlieb, z ktorého si po ceste pútnici odkrajujú.

Z listov palmy sa vyrábajú rohože a klobúky, rozmočené kôstky slúžia ako potrava pre dobytok. Výhonky sa uplatnia ako zelenina, zo samčích kvetov sa páli pálenka. Vykôstkované plody sa používajú do sladkých aj slaných jedál.

Využitie

Plody obsahujú do 50 percent cukru, okolo 18 percent tvoria uhľohydráty, 20 - 25 percent voda, 3 percentá bielkoviny, 7 percent vláknina a necelé percento je tuk. Datle obsahujú vitamíny A a B, z minerálnych látok najmä draslík, fosfor, horčík, vápnik. Majú vysokú energetickú hodnotu, preto sú vhodnou potravou pre ťažko pracujúcich, športovcov a rekonvalescentov. Tiež sú zdravou náhradou za sladkosti pre deti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Marocké kurča na paradajkách

  • 600 g kuracích pŕs nakrájaných na 4 x 4 cm kúsky
  • 450 g konzervovaných sekaných paradajok
  • 2 kúsky celej škorice
  • 1 PL medu
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 malá cibuľa posekaná nadrobno
  • 2 strúčiky posekaného cesnaku
  • 5 PL sekanej petržlenovej vňate
  • 3 PL sekanej koriandrovej vňate
  • soľ
  • 5 PL šúpaných mandlí
  • 1 PL hrozienok
  • 4 datle pokrájané na 0,5 mm kolieska

V hlbokej panvici osmažíme cibuľu, cesnak, mandle, pridáme kúsky kurčaťa, pridáme paradajky, škoricu, petržlen, koriander, med, posolíme a dusíme 20 minút na miernom ohni. Podávame s ryžou basmati.

Kus-kusový šalát s datľami a cícerom

  • 2 šálky vody
  • 1/2 šálky posekanej koriandrovej vňate
  • 300 g kus-kusu
  • 1/4 šálky extra virgine olivového oleja
  • 3 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 PL jemne nasekanej citrónovej kôry
  • 2/3 šálky posekaných datlí
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 šálky posekaných a opražených mandlí
  • 1 ČL mletého kardamomu
  • 450 g zaváraného, scedeného cíceru
  • 1/4 šálky posekanej jarnej cibuľky
  • koriandrová vňať na ozdobenie

Privedieme do varu 2 šálky vody a 1/2 ČL soli v stredne veľkej panvici, pridáme kus-kus a miešame 30 sekúnd. Odložíme z ohňa a prikrytý necháme "dobehnúť" asi7 minút, potom ho vidličkou poprehadzujeme. Premiešame olivový olej, citrónovú šťavu, kôru a kardamom. Nalejeme to na kus-kus. Primiešame cícer, koriandrovú vňať, mandle, datle a cibuľku. Osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme asi 2 hodiny postáť, aby sa chute spojili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pilaf z bulguru

  • 2 PL extra virgine olivového oleja
  • 1 šálka posekanej cibule
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 2 šálky bulguru
  • 1/2 šálky posekaných odkôstkovaných datlí
  • 1/2 posekaných sušených marhúľ
  • 1 palička škorice (asi 7 cm)
  • 2 ČL karí prášku
  • 400 ml kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky posekanej jarnej cibuľky
  • 1/2 šálky posekaných vlašských orechov

Na oleji v panvici osmažíme cibuľku do sklovita, potom na minútu pridáme cesnak a nakoniec bulgur. Miešame asi 5 minút. Primešame datle, marhule, škoricu a kari. Prilejeme vývar, privedieme k varu, prikryjeme a znížime plameň. Varíme, kým bulgur nezmäkne - asi 15 minút. Primiešame jarnú cibuľku, osolíme a okoreníme. Pilaf preložíme do misy a posypeme posekanými orechami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Plnené čerstvé datle

  • 20 datlí
  • 100 g modrého plesňového syra
  • napichovadlá

Datle narežeme, vyberieme kôstky a naplníme ich syrom. Podávame ako predjedlo s dobre vychladeným bielym vínom.

Pomarančovo-datľový šalát

  • 6 pomarančov
  • 2 PL vody z pomarančových kvetov alebo ružovej vody
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 120 g vykôstkovaných sušených datlí
  • 50 g pistácií
  • práškový cukor
  • 20 mandlí bez šupky a opražených

Ostrým nožom očistíme mesiačiky pomarančov od bielych membrán a vhodíme ich do misy. Primiešame pomarančovú vodu, citrónovú šťavu, mandle, pistácie a datle. Necháme hodinu v chladničke. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Datľový koláč

  • 500 ml hladkej múky
  • 400 g cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 375 g masla
  • 1 a 1/2 šálky posekanách odkôstkovanách datlí
  • 250 ml vriacej vody
  • 1 štipka soli
  • 1 vanilka

Toping:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • 45 g masla
  • 45 ml mlieka
  • 45 g cukru

Posekané datle vhodíme do vriacej vody a necháme vychladnúť. Zmiešame cukor a maslo s vanilkou, pridáme vajcia a datle. Dobre premiešame. Nakoniec pridáme múku, prášok do pečiva a soľ. Jemne premiešame. Preložíme do okrúhlej formy a pečieme na 180 °C v teplovzdušnej rúre asi 35 - 45 minút. 5 minút pred dopečením korpusu povaríme v hrnci toping - cukor, mlieko a maslo - asi 3 minúty. Po upečení koláč popicháme vidličkou a prelejeme horúcim topingom.


Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie pre TikTok
  2. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  3. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  4. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  5. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  7. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  8. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  3. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  4. Neuhádol ani jedno číslo a predsa vyhral 100 000 eur
  5. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu
  7. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 10 441
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 10 220
  3. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 7 500
  4. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 3 674
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 530
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 2 818
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 184
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť 1 662
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  2. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  3. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  4. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  5. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  6. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  7. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  8. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 34 027
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 18 403
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 13 700
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 8 939
  5. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 7 638
  6. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 6 015
  7. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 4 933
  8. Miroslav Daniš: Dymová clona Oskar Rósza 4 903
  1. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  2. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  3. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  4. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
  5. Marcel Rebro: Keď vojna vezme manžela a otca, hory pomáhajú nájsť nádej
  6. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  7. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  8. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu