Datle

Toto starobylé ovocie sa u nás spája najmä so sviatkami Vianoc, keď sa objavuje na sviatočnom štedrovečernom stole. Od pádu železnej opony sa našinci vybrali do sveta, veľmi často na dovolenku do teplého Tunisu, Egypta či Maroka, kde sa datle používajú ..

Toto starobylé ovocie sa u nás spája najmä so sviatkami Vianoc, keď sa objavuje na sviatočnom štedrovečernom stole. Od pádu železnej opony sa našinci vybrali do sveta, veľmi často na dovolenku do teplého Tunisu, Egypta či Maroka, kde sa datle používajú na prípravu domácich pokrmov. Kto raz ochutnal marocké kurča v paradajkách s kus-kusom alebo tuniský pilaf, už na ne nikdy nedá dopustiť. Ich príprava je ľahká a sušené datle sa dnes dajú kúpiť po celý rok.História hovorí, že datle sa do sveta rozšírili z Blízkeho východu, zo Sýrie a z Iraku. Táto oblasť sa nazývala Mezopotámia, kde sa azda nachádza aj oná rajská záhrada, v ktorej sa niekde medzi riekami Eufrat a Tigris zrodil život. Reliéf nájdený z čias spred päťtisíc rokmi, keď v oblasti dominovali Asýrčania a Babylončania, zobrazuje palmové stromy, ktorým žehnajú anjeli. Sumeri ich už aj kultivovali a zobrazenia datlí sa pravidelne objavujú na ich keramike a pečatiach spred tritisíc rokov.

V starom Egypte sa palmový list dostal aj do hyeroglifov a plody datlí boli objavené v hrobe faraóna Tutanchamóna z roku 1300 pred n. l. Odkazy na palmy datľovníka nájdeme aj v troch veľkých náboženstvách: kresťanskom, židovskom a v islame. V Biblii sa spomína, že anjel Gabriel hovorí k Adamovi: "Bol si stvorený z toho istého materiálu ako tento (datľový) strom, ktorý ťa nasýti." Spomína sa tiež, že datlová palma poskytla tieň Panne Márii pri pôrode a plody datlí zmiernili jej pôrodné bolesti.

Postupne sa dostali z Blízkeho Východu do Afriky a odtiaľ cez Španielsko do Európy. Prenikli aj na Sicíliu či do vnútrozemia Talianska, ale vo vnútrozemí nedozrievajú, plnia iba estetickú funkciu. V Ázii "docestovali" až do Indie. V Karibiku v 19. storočí boli vysadené prvé stromy, no ich plody nedozreli, pretože ich ničil dážď. Podarilo sa to až v rovníkovej Amerike. Dnes sa pestujú v trópoch a subtrópoch po celom svete.

Datľovník

Palmový strom dorastá do výšky 30 metrov. Rodiť začína v šiestom až desiatom roku života a dožíva sa dvadsať až štyridsať rokov, závisí od odrody. Palmy sú dvojdomé, teda treba vysádzať samčie a samičie jedince v pomere 1:25. Opelenie prebieha pomocou vetra, niekedy sa opeleniu pomáha tak, že sa samčie kvety odseknú a priviažu na palmu so samičími kvetmi. Kvety rastú v trsoch a jeden trs má nezriedka aj niekoľko desiatok plodov, bobúľ veľkosti 2,5 - 7,5 cm s tvrdou kôstkou vnútri.

Plod je podlhovastý, niekedy až guľatý. Farba sa pohybuje od zelenkavej cez žltú po červenú až tmavohnedú. Čerstvé plody sú chutné, ale ich trvanlivosť je len jeden či dva dni, pretože obsahujú príliš veľa vody. Preto sa datle nechávajú na strome dlhšie, aby sa odparila voda a stúpla cukornatosť.

Datľovník má rád piesčité, ale aj ílovité pôdy. Podstatné preň je, aby mal dostatočnú teplotu - okolo 32 °C a aby neklesla pod 18 °C. Zrážky by nemali prekročiť 12,5 mm. Dážď jeho poškodzuje plody, a preto sa datľovníky v niektorých oblastiach zakrývajú pred lejakom. Platí pravidlo: hlava v ohni a nohy vo vode. Stromy znesú obrovské teploty, ale potrebujú byť dobre zavlažované. V ich tieni je dosť miesta na pestovanie iných plodín ako napríklad broskýň a hrozna, a pritom aj zeleniny. Plody datlí dozrievajú od augusta do decembra, dávajú výnosnosť až 100 kg na strom.

Použitie

Datľovník má úžasnú schopnosť zasýtiť, povzbudiť a nezaťažiť pritom veľmi organizmus. Keďže obsahuje ovocné cukry, ktoré telo ihneď premieňa na energiu, pôsobí pritom zásadito, pozitívne pre organizmus, teda opačne ako rafinované cukry. Pri väčšom užití látka obsiahnutá v plodoch pomáha k ľahšiemu zaspaniu.

Cukry obsiahnuté v plodoch sú však veľmi kalorické, preto treba na to myslieť a po požití pred spaním si treba vyčistiť zuby. Jedia sa čerstvé alebo sušené, niekedy sa čerstvé datle spracovávajú na datľový med, sušené na múku alebo sa lisujú do bochníkov. Pre karavány dodnes slúžia takéto bochníky ako chlieb, z ktorého si po ceste pútnici odkrajujú.

Z listov palmy sa vyrábajú rohože a klobúky, rozmočené kôstky slúžia ako potrava pre dobytok. Výhonky sa uplatnia ako zelenina, zo samčích kvetov sa páli pálenka. Vykôstkované plody sa používajú do sladkých aj slaných jedál.

Využitie

Plody obsahujú do 50 percent cukru, okolo 18 percent tvoria uhľohydráty, 20 - 25 percent voda, 3 percentá bielkoviny, 7 percent vláknina a necelé percento je tuk. Datle obsahujú vitamíny A a B, z minerálnych látok najmä draslík, fosfor, horčík, vápnik. Majú vysokú energetickú hodnotu, preto sú vhodnou potravou pre ťažko pracujúcich, športovcov a rekonvalescentov. Tiež sú zdravou náhradou za sladkosti pre deti.

Marocké kurča na paradajkách

  • 600 g kuracích pŕs nakrájaných na 4 x 4 cm kúsky
  • 450 g konzervovaných sekaných paradajok
  • 2 kúsky celej škorice
  • 1 PL medu
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 malá cibuľa posekaná nadrobno
  • 2 strúčiky posekaného cesnaku
  • 5 PL sekanej petržlenovej vňate
  • 3 PL sekanej koriandrovej vňate
  • soľ
  • 5 PL šúpaných mandlí
  • 1 PL hrozienok
  • 4 datle pokrájané na 0,5 mm kolieska

V hlbokej panvici osmažíme cibuľu, cesnak, mandle, pridáme kúsky kurčaťa, pridáme paradajky, škoricu, petržlen, koriander, med, posolíme a dusíme 20 minút na miernom ohni. Podávame s ryžou basmati.

Kus-kusový šalát s datľami a cícerom

  • 2 šálky vody
  • 1/2 šálky posekanej koriandrovej vňate
  • 300 g kus-kusu
  • 1/4 šálky extra virgine olivového oleja
  • 3 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 PL jemne nasekanej citrónovej kôry
  • 2/3 šálky posekaných datlí
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 šálky posekaných a opražených mandlí
  • 1 ČL mletého kardamomu
  • 450 g zaváraného, scedeného cíceru
  • 1/4 šálky posekanej jarnej cibuľky
  • koriandrová vňať na ozdobenie

Privedieme do varu 2 šálky vody a 1/2 ČL soli v stredne veľkej panvici, pridáme kus-kus a miešame 30 sekúnd. Odložíme z ohňa a prikrytý necháme "dobehnúť" asi7 minút, potom ho vidličkou poprehadzujeme. Premiešame olivový olej, citrónovú šťavu, kôru a kardamom. Nalejeme to na kus-kus. Primiešame cícer, koriandrovú vňať, mandle, datle a cibuľku. Osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme asi 2 hodiny postáť, aby sa chute spojili.

Pilaf z bulguru

  • 2 PL extra virgine olivového oleja
  • 1 šálka posekanej cibule
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 2 šálky bulguru
  • 1/2 šálky posekaných odkôstkovaných datlí
  • 1/2 posekaných sušených marhúľ
  • 1 palička škorice (asi 7 cm)
  • 2 ČL karí prášku
  • 400 ml kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky posekanej jarnej cibuľky
  • 1/2 šálky posekaných vlašských orechov

Na oleji v panvici osmažíme cibuľku do sklovita, potom na minútu pridáme cesnak a nakoniec bulgur. Miešame asi 5 minút. Primešame datle, marhule, škoricu a kari. Prilejeme vývar, privedieme k varu, prikryjeme a znížime plameň. Varíme, kým bulgur nezmäkne - asi 15 minút. Primiešame jarnú cibuľku, osolíme a okoreníme. Pilaf preložíme do misy a posypeme posekanými orechami.

Plnené čerstvé datle

  • 20 datlí
  • 100 g modrého plesňového syra
  • napichovadlá

Datle narežeme, vyberieme kôstky a naplníme ich syrom. Podávame ako predjedlo s dobre vychladeným bielym vínom.

Pomarančovo-datľový šalát

  • 6 pomarančov
  • 2 PL vody z pomarančových kvetov alebo ružovej vody
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 120 g vykôstkovaných sušených datlí
  • 50 g pistácií
  • práškový cukor
  • 20 mandlí bez šupky a opražených

Ostrým nožom očistíme mesiačiky pomarančov od bielych membrán a vhodíme ich do misy. Primiešame pomarančovú vodu, citrónovú šťavu, mandle, pistácie a datle. Necháme hodinu v chladničke. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Datľový koláč

  • 500 ml hladkej múky
  • 400 g cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 375 g masla
  • 1 a 1/2 šálky posekanách odkôstkovanách datlí
  • 250 ml vriacej vody
  • 1 štipka soli
  • 1 vanilka

Toping:

  • 45 g masla
  • 45 ml mlieka
  • 45 g cukru

Posekané datle vhodíme do vriacej vody a necháme vychladnúť. Zmiešame cukor a maslo s vanilkou, pridáme vajcia a datle. Dobre premiešame. Nakoniec pridáme múku, prášok do pečiva a soľ. Jemne premiešame. Preložíme do okrúhlej formy a pečieme na 180 °C v teplovzdušnej rúre asi 35 - 45 minút. 5 minút pred dopečením korpusu povaríme v hrnci toping - cukor, mlieko a maslo - asi 3 minúty. Po upečení koláč popicháme vidličkou a prelejeme horúcim topingom.


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  2. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  3. Používate make-up? Potom spozornite
  4. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  5. Legendárna Transsibírska magistrála
  6. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  9. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  1. Top 10 inzerovaných áut za posledné 3 roky
  2. Henkel taught 5000 students in Slovakia about sustainability
  3. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  4. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  5. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  6. Používate make-up? Potom spozornite
  7. Legendárna Transsibírska magistrála
  8. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  9. Vianočný bázar chalaňov
  10. Vianočné mecheche 2017
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 37 862
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 090
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 040
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 028
  5. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 120
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 108
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 085
  8. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 960
  9. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 844
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 677

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Učiteľka v škôlke mala žltačku a chodila do práce. Rodičia o tom nevedeli

V pondelok bude Miestny úrad vo Vajnoroch, ktorý je zriaďovateľom škôlky skúmať , prečo o žltačke neinformovala rodičov.

KOMENTÁRE

Horcruxy na ústavnom súde

Prezident výberom Mamojku, Laššákovej a Duriša trafil jednu z lepších kombinácií.

SVET

Hlavné centrum džihádistov? Je hneď za hranicou

Viedeň sa stala bránou radikálov, ktorí cestovali do Sýrie aj Iraku.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Žena, s ktorou som podvádzal svoju priateľku, nás stále obťažuje

Ako sa správať, keď vás terorizuje bývalá milenka a čo si počať, keď manželka nevie vychádzať s peniazmi.

Najkrajšie šaty z červeného koberca v roku 2017

Akými róbami zaujali tento rok známe ženy?

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.