Najlepšie desiate na výlet

Teplé počasie žičí výletom do prírody a piknikom v tráve. Nezabudnite si so sebou do batôžka pribaliť i niečo dobré na jedenie.



Nátierka z para dajok a prírodného syra Cottage
natierka1.jpg

suroviny na 4 porcie

1 škatuľka syra Cottage
2 stredne veľké paradajky
2 sušené paradajky naložené v oleji
1 strúčik cesnaku
niekoľko lístkov čerstvej bazalky l soľ

Paradajky umyjeme, usušíme, na vypuklej strane ich narežeme do krížika, polejeme vriacou vodou, o chvíľu ich dáme do studenej vody, potom olúpeme, rozpolíme, odstránime z nich semienka a dužinu nakrájame na kocky.

Sušené paradajky osušíme papierovou utierkou a nakrájame ich na kocky. Cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Bazalku umyjeme, usušíme a najemno nasekáme.

Článok pokračuje pod video reklamou

Všetky suroviny dáme do misky, osolíme a zmiešame so syrom. Podávame s pečivom.


Nátierka z tuniaka a krémového syra

suroviny na 4 porcie

1 malá konzerva tuniaka
100 g krémového syra
1 vajce
2 - 3 lyžice konzervovanej kukurice
vetvičky čerstvého kôpru
soľ

Vajce uvarené natvrdo olúpeme a nahrubo nakrájame. Tuniaka necháme na cedníku odkvapkať. Kôpor umyjeme, usušíme a najemno nakrájame. Všetky suroviny dáme do misky, osolíme a premiešame. Podávame s pečivom.

oblbaget2.jpgObložené bagety

suroviny na 4 porcie

4 menšie bagety
100 g syra Lučina
100 g strúhaného tvrdého syra
100 g dusenej šunky
1 lyžica oleja
1/2 stredne veľkého baklažánu
100 g rukoly

Baklažán nakrájame na kocky. Rozohrejeme olej, baklažán v ňom zľahka osmažíme, posolíme a chvíľu podusíme. Potom ho necháme vychladnúť. Rukolu umyjeme a usušíme. Šunku nakrájame na rezance.

V miske roztlačíme Lučinu s nastrúhaným syrom, pridáme šunku a opečený baklažán a všetko pomiešame. Bagety rozkrojíme, vydlabeme trochu striedky a nakrájame ju na kúsky. Tie primiešame k pomazánke. Vydlabané bagetky naplníme plnkou a ozdobíme rukolou.

maslpecivo1.jpgMaslové pečivo

suroviny na 4 porcie

200 g cukru
125 g masla alebo Hery
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
2 lyžice hrozienok
štipku soli

Hrozienka opláchneme v horúcej vode a necháme ich odkvapkať. Múku preosejeme na sitku; tak ju prevzdušníme a zachytíme prípadné nečistoty. Cukor nasypeme do misy a zmiešame s maslom nakrájaným na kúsky. Pridáme preosiatu múku, mlieko, hrozienka, štipku soli a vypracujeme na cesto. Uzavrieme ho do mikroténového vrecka a necháme v chlade odležať 30 minút.

Cesto potom vyvaľkáme na doske posypanej múkou do výšky 2 cm. Pohárom alebo vykrajovacou formičkou urobíme kolieska a rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 30 minút v rúre rozpálenej na 200 stupňov Celzia. Podávame vlažné alebo studené.

kuskus2.jpgKuskusový šalát a pečené kuracie paličky

suroviny na 4 porcie

8 kuracích paličiek
300 g kuskusu
500 ml hydinového vývaru
1 lyžička kurkumy
100 g zelenej fazuľky
2 stredne veľké mrkvy
1 zeler
10 paradajok
1 menšia cuketa
4 lyžice olivového oleja l soľ

Kuracie paličky umyjeme, usušíme, osolíme a osmažíme ich na 2 lyžiciach rozpáleného oleja. Smažíme ich zo všetkých strán asi 20 minút, najprv na prudkom a potom na strednom ohni. V prípade potreby ich podlievame trochou horúcej vody.

Do panvice dáme kuchynský papier a pripravíme ju na ďalšie smaženie. Kuskus nasypeme do misky a zalejeme ho vriacim vývarom, zmiešaným s lyžičkou kurkumy. Premiešame ho a necháme napučať.

Zeleninu umyjeme, usušíme a nakrájame: mrkvu na kolieska, cuketu na kocky, paradajky na polovice. Fazuľku len umyjeme a usušíme. Všetko osolíme a zľahka osmažíme na ďalších dvoch lyžiciach rozpáleného oleja. Kuskus zmiešame so zeleninou a pridáme doň upečené kuracie paličky.

omelety2.jpgOmelety s paprikou

suroviny na 4 porcie

1 zelená paprika
1 červená paprika
1 žltá paprika
2 lyžice olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
1/2 zväzku petržlenu
3 lyžice sladkej smotany
6 vajec
čerstvo mleté korenie, soľ

Struky papriky opražíme na suchej panvi-ci, až sa na nich začnú robiť pľuzgiere. Aby sa dali olúpať, uzavrieme ich na 15 minút do mikroténového vrecka, potom ich olúpeme a nakrájame na rezance.

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájaný cesnak. Pridáme papriku, osolíme a chvíľu podusíme. Vajcia rozšľaháme so smotanou, soľou, korením a nasekaným petržlenom. Na panvici postupne upečieme 4 omelety.

Pečieme ich len na jednej strane. Papriku rozdelíme na jednotlivé omelety, pevne ich zrolujeme a nakrájame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  2. S dobrým pivom leto chutí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 213
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 167
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 444
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 619
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 080
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 536
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 4 043
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 238
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 2 971
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 959

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA TKAČENKA

Tri mýty o brexite

Briti už si hrozienka vyberať nebudú.

Neprehliadnite tiež

Slovenky organizujú islandský festival: Objednať si ich kapelu je drahé

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.