Najlepšie desiate na výlet

Teplé počasie žičí výletom do prírody a piknikom v tráve. Nezabudnite si so sebou do batôžka pribaliť i niečo dobré na jedenie.



Nátierka z para dajok a prírodného syra Cottage
natierka1.jpg

suroviny na 4 porcie

1 škatuľka syra Cottage
2 stredne veľké paradajky
2 sušené paradajky naložené v oleji
1 strúčik cesnaku
niekoľko lístkov čerstvej bazalky l soľ

Paradajky umyjeme, usušíme, na vypuklej strane ich narežeme do krížika, polejeme vriacou vodou, o chvíľu ich dáme do studenej vody, potom olúpeme, rozpolíme, odstránime z nich semienka a dužinu nakrájame na kocky.

Sušené paradajky osušíme papierovou utierkou a nakrájame ich na kocky. Cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Bazalku umyjeme, usušíme a najemno nasekáme.

Všetky suroviny dáme do misky, osolíme a zmiešame so syrom. Podávame s pečivom.


Nátierka z tuniaka a krémového syra

suroviny na 4 porcie

1 malá konzerva tuniaka
100 g krémového syra
1 vajce
2 - 3 lyžice konzervovanej kukurice
vetvičky čerstvého kôpru
soľ

Vajce uvarené natvrdo olúpeme a nahrubo nakrájame. Tuniaka necháme na cedníku odkvapkať. Kôpor umyjeme, usušíme a najemno nakrájame. Všetky suroviny dáme do misky, osolíme a premiešame. Podávame s pečivom.

oblbaget2.jpgObložené bagety

suroviny na 4 porcie

4 menšie bagety
100 g syra Lučina
100 g strúhaného tvrdého syra
100 g dusenej šunky
1 lyžica oleja
1/2 stredne veľkého baklažánu
100 g rukoly

Baklažán nakrájame na kocky. Rozohrejeme olej, baklažán v ňom zľahka osmažíme, posolíme a chvíľu podusíme. Potom ho necháme vychladnúť. Rukolu umyjeme a usušíme. Šunku nakrájame na rezance.

V miske roztlačíme Lučinu s nastrúhaným syrom, pridáme šunku a opečený baklažán a všetko pomiešame. Bagety rozkrojíme, vydlabeme trochu striedky a nakrájame ju na kúsky. Tie primiešame k pomazánke. Vydlabané bagetky naplníme plnkou a ozdobíme rukolou.

maslpecivo1.jpgMaslové pečivo

suroviny na 4 porcie

200 g cukru
125 g masla alebo Hery
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
2 lyžice hrozienok
štipku soli

Hrozienka opláchneme v horúcej vode a necháme ich odkvapkať. Múku preosejeme na sitku; tak ju prevzdušníme a zachytíme prípadné nečistoty. Cukor nasypeme do misy a zmiešame s maslom nakrájaným na kúsky. Pridáme preosiatu múku, mlieko, hrozienka, štipku soli a vypracujeme na cesto. Uzavrieme ho do mikroténového vrecka a necháme v chlade odležať 30 minút.

Cesto potom vyvaľkáme na doske posypanej múkou do výšky 2 cm. Pohárom alebo vykrajovacou formičkou urobíme kolieska a rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 30 minút v rúre rozpálenej na 200 stupňov Celzia. Podávame vlažné alebo studené.

kuskus2.jpgKuskusový šalát a pečené kuracie paličky

suroviny na 4 porcie

8 kuracích paličiek
300 g kuskusu
500 ml hydinového vývaru
1 lyžička kurkumy
100 g zelenej fazuľky
2 stredne veľké mrkvy
1 zeler
10 paradajok
1 menšia cuketa
4 lyžice olivového oleja l soľ

Kuracie paličky umyjeme, usušíme, osolíme a osmažíme ich na 2 lyžiciach rozpáleného oleja. Smažíme ich zo všetkých strán asi 20 minút, najprv na prudkom a potom na strednom ohni. V prípade potreby ich podlievame trochou horúcej vody.

Do panvice dáme kuchynský papier a pripravíme ju na ďalšie smaženie. Kuskus nasypeme do misky a zalejeme ho vriacim vývarom, zmiešaným s lyžičkou kurkumy. Premiešame ho a necháme napučať.

Zeleninu umyjeme, usušíme a nakrájame: mrkvu na kolieska, cuketu na kocky, paradajky na polovice. Fazuľku len umyjeme a usušíme. Všetko osolíme a zľahka osmažíme na ďalších dvoch lyžiciach rozpáleného oleja. Kuskus zmiešame so zeleninou a pridáme doň upečené kuracie paličky.

omelety2.jpgOmelety s paprikou

suroviny na 4 porcie

1 zelená paprika
1 červená paprika
1 žltá paprika
2 lyžice olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
1/2 zväzku petržlenu
3 lyžice sladkej smotany
6 vajec
čerstvo mleté korenie, soľ

Struky papriky opražíme na suchej panvi-ci, až sa na nich začnú robiť pľuzgiere. Aby sa dali olúpať, uzavrieme ich na 15 minút do mikroténového vrecka, potom ich olúpeme a nakrájame na rezance.

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájaný cesnak. Pridáme papriku, osolíme a chvíľu podusíme. Vajcia rozšľaháme so smotanou, soľou, korením a nasekaným petržlenom. Na panvici postupne upečieme 4 omelety.

Pečieme ich len na jednej strane. Papriku rozdelíme na jednotlivé omelety, pevne ich zrolujeme a nakrájame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Rastie nám pokrivená generácia?
  7. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 045
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 7 432
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 053
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 582
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 768
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 301
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 165
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 979
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 968
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 468

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

SVET

Jeden víťaz a samí porazení. Čo ukázali nemecké voľby

Takmer štvrtina nemeckých voličov hlasovala za extrém.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.