Najlepšie desiate na výlet

Teplé počasie žičí výletom do prírody a piknikom v tráve. Nezabudnite si so sebou do batôžka pribaliť i niečo dobré na jedenie.



Nátierka z para dajok a prírodného syra Cottage
natierka1.jpg

suroviny na 4 porcie

1 škatuľka syra Cottage
2 stredne veľké paradajky
2 sušené paradajky naložené v oleji
1 strúčik cesnaku
niekoľko lístkov čerstvej bazalky l soľ

Paradajky umyjeme, usušíme, na vypuklej strane ich narežeme do krížika, polejeme vriacou vodou, o chvíľu ich dáme do studenej vody, potom olúpeme, rozpolíme, odstránime z nich semienka a dužinu nakrájame na kocky.

Sušené paradajky osušíme papierovou utierkou a nakrájame ich na kocky. Cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Bazalku umyjeme, usušíme a najemno nasekáme.

Všetky suroviny dáme do misky, osolíme a zmiešame so syrom. Podávame s pečivom.


Nátierka z tuniaka a krémového syra

suroviny na 4 porcie

1 malá konzerva tuniaka
100 g krémového syra
1 vajce
2 - 3 lyžice konzervovanej kukurice
vetvičky čerstvého kôpru
soľ

Vajce uvarené natvrdo olúpeme a nahrubo nakrájame. Tuniaka necháme na cedníku odkvapkať. Kôpor umyjeme, usušíme a najemno nakrájame. Všetky suroviny dáme do misky, osolíme a premiešame. Podávame s pečivom.

oblbaget2.jpgObložené bagety

suroviny na 4 porcie

4 menšie bagety
100 g syra Lučina
100 g strúhaného tvrdého syra
100 g dusenej šunky
1 lyžica oleja
1/2 stredne veľkého baklažánu
100 g rukoly

Baklažán nakrájame na kocky. Rozohrejeme olej, baklažán v ňom zľahka osmažíme, posolíme a chvíľu podusíme. Potom ho necháme vychladnúť. Rukolu umyjeme a usušíme. Šunku nakrájame na rezance.

V miske roztlačíme Lučinu s nastrúhaným syrom, pridáme šunku a opečený baklažán a všetko pomiešame. Bagety rozkrojíme, vydlabeme trochu striedky a nakrájame ju na kúsky. Tie primiešame k pomazánke. Vydlabané bagetky naplníme plnkou a ozdobíme rukolou.

maslpecivo1.jpgMaslové pečivo

suroviny na 4 porcie

200 g cukru
125 g masla alebo Hery
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
2 lyžice hrozienok
štipku soli

Hrozienka opláchneme v horúcej vode a necháme ich odkvapkať. Múku preosejeme na sitku; tak ju prevzdušníme a zachytíme prípadné nečistoty. Cukor nasypeme do misy a zmiešame s maslom nakrájaným na kúsky. Pridáme preosiatu múku, mlieko, hrozienka, štipku soli a vypracujeme na cesto. Uzavrieme ho do mikroténového vrecka a necháme v chlade odležať 30 minút.

Cesto potom vyvaľkáme na doske posypanej múkou do výšky 2 cm. Pohárom alebo vykrajovacou formičkou urobíme kolieska a rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 30 minút v rúre rozpálenej na 200 stupňov Celzia. Podávame vlažné alebo studené.

kuskus2.jpgKuskusový šalát a pečené kuracie paličky

suroviny na 4 porcie

8 kuracích paličiek
300 g kuskusu
500 ml hydinového vývaru
1 lyžička kurkumy
100 g zelenej fazuľky
2 stredne veľké mrkvy
1 zeler
10 paradajok
1 menšia cuketa
4 lyžice olivového oleja l soľ

Kuracie paličky umyjeme, usušíme, osolíme a osmažíme ich na 2 lyžiciach rozpáleného oleja. Smažíme ich zo všetkých strán asi 20 minút, najprv na prudkom a potom na strednom ohni. V prípade potreby ich podlievame trochou horúcej vody.

Do panvice dáme kuchynský papier a pripravíme ju na ďalšie smaženie. Kuskus nasypeme do misky a zalejeme ho vriacim vývarom, zmiešaným s lyžičkou kurkumy. Premiešame ho a necháme napučať.

Zeleninu umyjeme, usušíme a nakrájame: mrkvu na kolieska, cuketu na kocky, paradajky na polovice. Fazuľku len umyjeme a usušíme. Všetko osolíme a zľahka osmažíme na ďalších dvoch lyžiciach rozpáleného oleja. Kuskus zmiešame so zeleninou a pridáme doň upečené kuracie paličky.

omelety2.jpgOmelety s paprikou

suroviny na 4 porcie

1 zelená paprika
1 červená paprika
1 žltá paprika
2 lyžice olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
1/2 zväzku petržlenu
3 lyžice sladkej smotany
6 vajec
čerstvo mleté korenie, soľ

Struky papriky opražíme na suchej panvi-ci, až sa na nich začnú robiť pľuzgiere. Aby sa dali olúpať, uzavrieme ich na 15 minút do mikroténového vrecka, potom ich olúpeme a nakrájame na rezance.

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájaný cesnak. Pridáme papriku, osolíme a chvíľu podusíme. Vajcia rozšľaháme so smotanou, soľou, korením a nasekaným petržlenom. Na panvici postupne upečieme 4 omelety.

Pečieme ich len na jednej strane. Papriku rozdelíme na jednotlivé omelety, pevne ich zrolujeme a nakrájame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 11 170
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 260
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 140
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 2 047
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 802
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 559
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 353
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 149
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 848
  10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 605

Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

Deň, ktorý navždy zmenil Vysoké Tatry. Takto to vyzeralo pred trinástimi rokmi

Víchrica zničila 19. novembra 2004 až 12-tisíc hektárov lesa.

TECH

Vo vesmíre znie strašidelné pískanie. Vedci zistili, odkiaľ pochádza

Väčšina častíc je zachytená v pásoch.

ŠPORT

Kaddáfí zachránil nemecký klub. Niečo za to však chcel

Nemecký hokejový tím zachránil diktátor.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.