Dnešné menu Jogurt

Zdraviu prospešná lahôdka, ktorej môžete jesť veľa a nepriberiete. Dokonca pomôžete svojmu zažívaniu. Je síce

z mlieka a laktózu z neho mnohí nedokážu spracovať,

ale v jogurte alebo v tvarohu je to práve naopak.

A to je jeho výhoda. Ochutený gréckym medom či marmeládou je neprekonateľný, v bulharskej polievke s nastrúhanou uhorkou alebo zmiešaný s čili pastou ako dip k mäsitej pochúťke dönner kebap je tiež nenahraditeľný. A najlepšie na koniec. Jogurt sa dá vyrobiť za lacný peniaz aj doma.

Čo je jogurt

Jogurt je chutné jedlo dostupné po celý rok. Jeho konzumácia pridá k životu ďalšie roky. Je to fermentovaný mliečny produkt s pridaním baktérií. Najčastejšie sa na jeho prípravu používa kravské alebo ovčie mlieko. Proces fermentácie spôsobuje, že sa mliečne cukry laktózy premenia na ľahko stráviteľnú kyselinu mliečnu. Vznikne niečo jemne sladkokyslé, čo je textúrou podobné pudingu.

Názov jogurt pochádza z tureckého

Yoghurmak, čo v preklade znamená "stuhnúť". Základné delenie jogurtov je podľa obsahu tuku v mlieku,

z ktorého sa vyrába. Jogurt z odstredeného mlieka má do 0,3 percenta tuku, nízkotučný jogurt okolo 1,5 percenta tuku, normálny jogurt 3,5 percenta tuku a smotanové jogurty 10 - 12 percent tuku.

História

Pôvod jogurtu je nejasný. Predpoklady hovoria o Blízkom východe, ale aj o Indii alebo východnej Európe. Je známy tisíce rokov, odkedy človek domestifikoval kravu. Spomienky o ňom sú v Biblii, keď patriarcha Abrahám privítal troch anjelov tak, že pred nich postavil sladké a skysnuté mlieko. Ďalšia písomná pripomienka je z

13. storočia a hovorí o vojakoch Džingischána, u ktorých jogurt patril medzi základné potraviny. Starí Gréci a Rimania ho ochucovali medom, ovocím, majoránkou a koriandrom. Dôležitou zložkou potravy bol oddávna aj u nás vo východnej Európe, Rusku

a Strednej Ázii.

Príprava

Prvýkrát bol jogurt vyrobený priemyselne v roku 1922 firmou Danone, ktorá ho vyrába dodnes. Odvtedy vznikli rôzne druhy výrobných postupov, rôznych konzistencií a príchutí. Jogurt sa vyrába najčastejšie z kravského mlieka, ktoré sa zahreje na 50 °C a pridajú sa k nemu "jogurtové kultúry" vyvolávajúce biochemické procesy. Môžu sa pridávať aj špeciálne mikrobiálne kultúry, ktoré môžu zvyšovať zdravotný význam produktov. Charakteristickým znakom kysnutých produktov je, že obsahujú živú aktívnu mikroflóru. Teda po pridaní kultúr k mlieku sa mikróby začnú množiť. Celý proces trvá približne 6 - 12 hodín. Mlieko sa nechá pri teplote 30 - 40 °C. Pre ďalšiu prípravu sa nechajú asi 2 - 3 polievkové lyžice na 0,5 litra mlieka.

Na prípravu je výborné plnotučné mlieko, ktoré však u nás býva ultra vysoko zohriate v škatuli, a preto sa na prípravu nehodí. Lepšie je nepasterizované mlieko alebo tzv. 5-dňové mlieko, ktoré je oveľa chutnejšie. Na predĺženie životnosti jogurtu môžeme mlieko pred výrobou zohriať na asi 90 °C a necháme ho vychladnúť na 50 °C. Jogurtové kultúry môžeme použiť z jogurtu z obchodu. Každý jogurt dá rôznu chuť, vôňu a kvalitu. Ešte jedna pripomienka: poháre alebo nádoby, v ktorých budeme jogurt vyrábať, by mali byť úplne čisté.

Použitie

Jogurt je veľmi všestranná potravina. Najlepšie chutí priamo s pridaním ovocia alebo marmelády, prípadne orechov, vlákniny, vločiek. Tepelné spracovanie nemá rád, znesie ho však jogurt s vysokým obsahom tuku. Pridáva sa aj k iným pochutinám, napríklad k čili omáčke, ochutený bylinkami sa vyníma na pečených zemiakoch, v cestovinových šalátoch a osviežujúco pôsobí aj ako pandžábske lassi.

Ako je zmáne, skysnuté mlieko a jogurty sú zdraviu prospešné, pretože pomáhajú štiepiť mliečny cukor, ktorý náš organizmus ľahšie spracuje. Ďalej obsahuje jogurt baktérie, ktoré sa nachádzajú aj v našich črevách a v prípade ich oslabenia ich dopĺňajú. Črevné baktérie patria k významnej ochrannej zložke v náväznosti na náš systém imunitného traktu. Konzumácia jogurtu s bifidus baktériami je však vhodná najmä ako prevencia pred chorobami. V jogurte sa nachádzajú vitamíny radu B ako B2, B5 a B12, minerálne látky ako jód, vápnik, fosfor, draslík, molybdén a zinok.

Stranu pripravil

Miroslav Kubečka,

kuchár

a foodstylista Mango lassi (Rádžastán)

l 600 ml smotanového bieleho jogurtu

l 400 ml plnotučného mlieka alebo smotany

l 2 zrelé mangá

l 3 L medu

l 1/2 vanilky

l ľadová drvina

l 1 PL posekaných pistácií

Mangá ošúpeme, odkôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. V mixéri zmixujeme s jogurtom, medom, ľadom, vanilkou. Potom primiešame mlieko. Nápoj podávame posypaný sekanými pistáciovými orieškami.

Osviežujúce lassi

(Pandžáb)

l 1/4 ČL opraženej pomletej rímskej rasce

l štipka soli a čerstvo pomletého bieleho korenia

l 250 ml vody

l 250 ml ľadovej drte

l 700 ml bieleho jogurtu

l koriandrové lístky

V mixéri vymixujeme vodu s jogurtom asi 1 minútu, potom pridáme rímsku rascu, soľ, korenie a ľad. Dobre vymixujeme. Nakoniec ozdobíme lístkami koriandru. Pri príprave môžeme pridať aj malú nadrobno nasekanú a semien zbavenú zelenú čili papričku.

Grécky dezert

l 500 ml hustého gréckeho jogurtu

l 3 PL medu

l 40 g nasucho jemne opražených vlašských orechov

Jogurt vymiešame

s medom, prelejeme do pohára a posypeme orechami.

Tarator

(bulharská polievka)

l 1 kg šalátových uhoriek

l 150 g zelenej papriky

l 1 PL vlašských orechov

l 1 - 2 strúčiky cesnaku

l 400 ml bieleho jogurtu

l 1 PL olivového oleja extra virgine

l 1/2 ČL mletej papriky

Ošúpané uhorky nastrúhame na hrubé rezance, podobne nastrúhame aj papriku. Vložíme do misy, pridáme roztlačený cesnak, soľ a posekané orechy. Nakoniec primiešame jogurt. Polievku polejeme olejom a poprášime paprikou. Podávame vychladené. Sušenú papriku môžeme zameniť napríklad s kôprom.

Zemiaky na kyslo

l 800 g zemiakov

l 2 PL oleja

l 2 cibule

l rasca, soľ

l 5 PL oleja

l 180 ml bieleho jogurtu

l 2 PL hladkej múky

l 1 PL petržlenovej vňate

l 1 PL posekanej pažítky

l 1 lístok ligurčeka nakrájaný nadrobno

Do panvice dáme olej, vložíme zemiaky nakrájané na kolieska, podlejeme vodou, pridáme rascu, posekaný ligurček a dusíme do polomäkka. Potom ich zalejeme zmesou rozšľahanej múky s jogurtom a trochou vody. Varíme za občasného miešania asi 10 - 15 minút domäkka. Preložíme na tanier a podávame posypané petržlenom a pažítkou.

Lievance s ovsenými vločkami

l 1 najemno pokrájaná cibuľa

l 80 g nadrobno nakrájanej údeniny

l 130 g ovsených vločiek

l 180 ml bieleho jogurtu

l 250 ml vody

l 1 ČL prášku do pečiva

l 80 g hladkej múky

l soľ

l olej na vyprážanie

Na panvici na troške oleja orestujeme cibuľku dozlatista spolu s údeninou. V mise zalejeme vločky vodou a necháme ich 15 minút napučať. Prisypeme múku premiešanú s práškom do pečiva, jogurt, cibuľu s údeninou a premiešame. Na panvici potom opekáme malé lievance. Hotové lievance prekladáme na tanier vystlaný pijavým papierom na odstránenie prebytočného tuku. Podávame so zeleninou.

Vysmážané ovocie

Na cesto:

l 100 g polohrubej múky

l 50 ml piva

l 100 ml jogurtu

l 1 bielok

l štipka soli

l očistené jablká nakrájané na krúžky

olej

Všetky komponenty dobre vymiešame a dáme 10 minút odstáť. Potom v nich obalíme jabĺčka a vysmážame v poriadne rozpálenom oleji, aby sa jabĺčka nepripaľovali na dne panvice.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 17 415
  2. Eilat: Slnko, teplo a zábava 10 133
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 522
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 407
  5. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 756
  6. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 652
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 1 988
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 734
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky 1 511
  10. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50% 1 442

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Veľkolepý nástup, výslnie a pád. Prečo veľké strany neprežijú svojich lídrov

Výmena lídra nie je kľúčom k dlhšej životnosti strany. Funguje len pri menších stranách, v Smere by mohla znamenať rýchly zánik.

KOMENTÁRE

Smer bez Fica nemá logiku

Životnosť strán ako Smer sa odvíja od popularity zakladateľa.

Neprehliadnite tiež

Svet sa zabáva na odlíčených celebritách, aplikácia im zmýva šminky

Vďaka technológii môžete vyzerať horšie ako v skutočnosti.

Sedem receptov na punčové rezy

Jeden z najobľúbenejších receptov všetkých čias v rôznych verziách.

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.