Marcipán

Marcipán na raňajky, na obed aj na večeru. V cukrárni pri pohľade naň žiaria oči rovnako deťom aj dospelým. Ak ho raz ochutnáte, ostanete poznačení na celý život a Pavlovov reflex zapracuje vždy, keď ho zbadáte. Bude najistejšie, ak si nejaký marcipán ...

FOTO

Marcipán na raňajky, na obed aj na večeru. V cukrárni pri pohľade naň žiaria oči rovnako deťom aj dospelým. Ak ho raz ochutnáte, ostanete poznačení na celý život a Pavlovov reflex zapracuje vždy, keď ho zbadáte. Bude najistejšie, ak si nejaký marcipán doma vždy schováte tak, aby ho zvyšok rodiny nevysnoril. Za "domov" marcipánu sa vyhlasuje hneď niekoľko miest na svete. Španielske Toledo, talianske Benátky, nemecký Lübeck, Cyprus, taliansky ostrov Sicília a iracký Bagdad.

Posledné miesto k tomu bude asi najbližšie, pretože marcipán sa skladá z dvoch základných surovín: z mandlí a cukru a tie k nám prišli z Orientu. Mandle pochádzajú z Číny alebo Strednej Ázie, kde sa pestovali po tisícročia. Odtiaľ sa cez Perziu a arabské krajiny dostali do severnej Afriky, Grécka, na Cyprus a do Španielska. V 4. storočí pred naším letopočtom sa mleté mandle miešali s medom, čím vznikol akýsi predchodca marcipánu. Mandle sa našli v hrobkách faraónov a aj v španielskej Granade pred 2400 rokmi.

Cukor vyrobený z trstiny pochádza z Malajzie, odkiaľ niekedy okolo 5. storočia pred naším letopočtom putoval do Indie. V budhistických knihách z tých čias existujú záznamy dokonca o cukrovej manufaktúre. Odtiaľ viedla cesta opäť do Perzie, ktorú si podmanili Arabi, a s nimi podobne ako mandle putoval do Európy aj cukor. Kresťanská Európa sa však cukru dotkla až okolo 12. storočia počas križiackych výprav do Svätej zeme. Po obsadení južného Španielska Arabi hneď vysadili cukrovú trstinu a zapojili dômyselný zavlažovací systém, ktorý sa na niektorých miestach využíva dodnes. V 12. storočí sa cukor pestoval na desiatkach tisíc hektárov a cukor mleli na jemnú zmes mlyny.

Mandle v Španielsku vtedy vysadili Gréci, takže keď Arabi priniesli cukor, druhá časť marcipánu ich tam už čakala. A keďže Arabi milovali dobré jedlo, čiže aj sladkosti, predstavili svetu marcipán. Do 11. storočia kresťania žijúci pod nadvládou moslimov zaznamenali, že na Vianoce sa rodiny stretávali a jedli spolu marcipán. Zvyk pretrval až dodnes.

Kvalita

Marcipánom je v Európe označená masa mletých madlí a cukru v takom pomere, kde marcipán má obsahovať minimálne 50 percent mandľovej hmoty, minimálne 4 percentá tuku a maximálne 8,5 percenta vlhkosti. To je základ marcipánu, môžu sa k nemu pridávať aj iné prísady a ochranné zložky. Napríklad ružová voda, citrusová šťava, mleté pistácie, lieskové oriešky, horké mandle, marhuľové jadierka, vaječné bielka alebo celé vajcia, rôzne druhy cukru a kvality mandlí.

V USA má cukor v marcipáne vyšší podiel. No najkvalitnejšie marcipány obsahujú minimum cukru. V nemeckom Lübecku robia niekoľko druhov. Najkvalitnejší, tzv. niedereggerský marcipán obsahuje 100 percent mandlí a žiaden cukor, edelmarcipán má 90 percent mandlí a 10 percent cukru, lübecký marcipán má 70 percent mandlí a 30 percent cukru. Konzumný marcipán obsahuje mandle a cukor v pomere 50:50.

V španielskom Tolede robia jeden z najlepších marcipánov. Dlho sa nevedelo prísť na to, čím to je, nakoniec sa zistilo, že sú to práve mandle pestované v okolí, ktoré mu dávajú tú správnu chuť.

Príprava

Na marcipán sa používajú mandle, ktoré sú ponorené do vriacej vody alebo ňou sparené, aby zmäkli, nabrali vlhkosť a dala sa z nich odstrániť šupka. Takéto ošúpané a osušené, znútra však vlhké mandle sa pomelú na mäsovom mlynčeku. Potom sa k nim pridá práškový cukor, prípadne mandľový likér alebo ružová voda a vypracuje sa jednoliata masa - marcipán. Niekde sa pridávajú aj vajcia alebo vínny kmeň a pasta sa ešte pečie. Tak to robia práve v Tolede. Vtedy dosiahne marcipán najlepšiu chuť asi po troch dňoch a vydrží ešte týždeň. Pomocou rôznych ochranných obalov sa dá uchovať až mesiac.

tipy a triky

n Marcipán držíme v chladničke, aby sa z neho neoddelil tuk. Pred použitím, napríklad na výrobu figúrok, marcipán vyberieme a necháme ho asi 2 hodiny vyložený, aby nabral okolitú teplotu a ľahšie sa spracúval.

n Ak chceme pri výrobe marcipánu zvýšiť jemnosť hmoty, môžeme zmes po prvom mletí a zmiešaní s cukrom pomlieť v mlynčeku ešte dvakrát.

n Skúste si doma vyrobeným marcipánom naplniť sušené datle a marhule. Po dobrom jedle a v kombinácii s dezertným vínom je to skvelé.

FOTO

FOTO

FOTO

Stranu pripravil Miroslav Kubečka, kuchár a foodstylista foto - Archív

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 26 593
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 166
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 787
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 571
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 477
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 215
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 211
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 099
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 069
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 062

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Mária Terézia nechcela, aby sa Gemer vyľudnil. Pomohli čerešne

Nemajú nič, čo si nedopestujú. Život na lazoch je zložitý.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.