V lepších hoteloch je vždy v ponuke raňajkového bufetu. Chutnú a zdravú šťavu z neho si môžeme dopriať po celý rok už aj u nás. Obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok prospešných nášmu organizmu.Grapefruit je subtropické ovocie pestované pre plody. Rastie na strome, ktorý dosahuje výšku okolo 6 metrov, zriedkavo viacej. Rodiť začína vo štvrtom až šiestom roku života a pri dobrej plodivosti sa dožíva 30 až 40 rokov. Konáre rastú horizontálne. V čase dozrievania plodov sú konáre zvesené pod ťarchou ovocia až k zemi. Grapefruit je vždyzelený strom s dlhými listami s rôznobežnou žilnatinou. Biele kvety majú až 5 cm v priemere a kvitnú v trsoch. Plody majú guľovitý tvar na spodku mierne sploštený. Farba šupky sa pohybuje od zelenej cez žltú a oranžovú, niekedy s nádychom ružovej. Plody majú priemer od 10 do 20 cm a na konári ich býva až 40. Jeden strom dá ročne okolo 650 kg ovocia. Dužina býva bielej, ružovej alebo červenej farby.
História
Príbeh grapefruitu sa začal písať asi pred 300 rokmi. V porovnaní s ostatným ovocím je teda batoľa. Prvý raz sa objavil na Jamajke a podľa všetkého vznikol náhodou krížením, niekedy okolo roku 1700. Predpokladá sa, že je to miešanec pumela a pomaranča. Pumelo (niekedy sa vyslovuje aj pomelo) je doma v Západnej Ázii - v Malajzii a Indonézii, ale je oveľa menšie ako dnešné grapefruity. Skôr pripomína pomaranč, ktorý rastie v Západnej Ázii tiež divo. Veľkosť získal až šľachtením, ktoré trvalo viac ako 100 rokov. Niekedy sa nazýva aj shaddock po kapitánovi Shaddockovi, ktorý práve z Ázie koncom 17. storočia priviezol na Jamajku semená pumela. Tak sa vlastne začala popularita grapefruitu.
Názov v preklade znamená "hroznové ovocie". Mohol vzniknúť z toho, že kvety aj plody rastú v trsoch a z diaľky vyzerajú ako strapce hrozna. Na Jamajke grapefruit v tom čase volali aj "zakázané ovocie" alebo "malý shaddock".
Grapefruit si však obľubu nezískal hneď, pretože mal horkastú, kyslú chuť a nepríťažlivú a hrubú šupku. Začiatkom 19. storočia boli jeho semená prevezené do Spojených štátov amerických na Floridu ako niečo zvláštne z ďalekých krajín. Vtedy ho niektorí záhradníci označili aj ako hrubokožca a zbytočné, bezvýznamné ovocie. Až do polovice 19. storočia sa pestoval len okrajovo a nebol oň záujem.
Všetko pravdepodobne čakalo na istého Johna McDonalda, ktorý v roku 1870 objavil strom so zvláštnymi plodmi, hneď všetky skúpil a začal ich pestovať. O 15 rokov neskôr bola vypravená prvá loď z Floridy do New Yorku naložená grapefruitmi. To bol začiatok grapefruitového priemyslu. Časom boli vyšľachtené odrody, ktoré odolávali mrazu, ďalej sa množili a krížili. Pestovanie sa rozšírilo aj do Kalifornie a Texasu. Práve v Texase vyšľachtili v roku 1929 veľmi známu, patentom chránenú odrodu Ruby Red s červenou dužinou. Grapefruit sa stal v roku 1993 aj ovocím štátu Texas. Na Floride vyšľachtili odrody ako Duncan a Marsh, ktoré však mali v plode veľa semienok, a tak sa používali len na odšťavenie a konzervovanie. V 40. rokoch 20. storočia začali grapefruity pestovať a vyvážať do sveta aj Južná Amerika, Trinidad a Tobago, Izrael, Cyprus a ďalšie krajiny.
Využitie
Grapefruity sú najchutnejšie surové. Výborná je aj ich čerstvo vytlačená šťava. Očistené plody zbavené membrán sa používajú najmä do šalátov. Grapefruit má rád kombináciu s avokádom. Chutný je aj ako marmeláda alebo ako šťava v zavareninách. Jemná, horkastosladká chuť vynikne ešte lepšie, ak ju jemne pocukríme ovocným cukrom alebo agáve sirupom a kvapkami limetkovej šťavy.
Grapefruity sú plné vitamínov radu A, C a B. Najmä ružová odroda je priam vitamínová bomba. Požitie tohto ovocia pred jedlom urobí ešte lepší apetít na ďalší chod. Grapefruit je nízkokalorický, hodí sa teda pri diétach. Obsahuje aj množstvo minerálov, napríklad vápnik, draslík, železo a zinok. Pôsobí ako antioxidant. Výťažok z grapefruitových jadierok pomáha takmer zázračne pri liečbe rôznych kožných ochorení, ako sú ekzémy, mykózy, vyrážky, bradavice alebo lupienka.
Recepty
Grapefruitový smoothie (2 poháre)
- 1 červený grapefruit
- 1 pomaranč
- 1 jablko
- 1 hruška
- 1 dl mandľového mlieka
V mixéri všetko dobre pomixujeme, prípadne pridáme trochu medu a limetkovej šťavy. Podávane do 10 minút po vymixovaní, inak nápoj začne oxidovať a stratí enzýmy a vitamíny.
Povzbudzujúci nápoj
- 100 ml grapefruitovej šťavy
- 1 ČL medu
- štipka morskej soli
- 200 ml zeleného čaju
Všetko dobre vymiešame a podávame s ľadom.
Ocot z ružového grapefruitu
- 250 g očisteného ružového grapefruitu (bez membrán)
- 120 ml vody
- 60 ml vínneho octu
- 3/4 ČL soli
- 1/4 ČL guárovej gumy
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- 4 PL javorového sirupu
Suroviny vymixujeme na pyré a dáme do fľašky so širším hrdlom, aby sa ocot lepšie nalieval na jedlo. Nespotrebovaný ocot uchováme uzavretý asi 7 dní v chladničke. Výborne sa hodí na šalát z hrušky, jablka a hrozna. Alebo na listové šaláty.
Grapefruitový šalát s bielou reďkovkou
- 1 očistený červený grapefruit rozobraný na mesiačiky a bez membrán
- 1 pomaranč očistený ako grapefruit
- 3 PL limetovej šťavy
- 2 PL posekanej koriandrovej vňate a trocha lístkov na dekoráciu
- 1/4 ČL drvených čili papričiek
- 1/4 ČL hrubej morskej soli
- 1 biela reďkovka, ošúpaná a pokrájaná na 1 cm kolieska
- 1 jablko Granny Smith, bez jadierok, na štvrtky
- 1 šalátová uhorka, ošúpaná a pokrájaná na 1 cm kolieska
- 1 malá červená cibuľka na kolieska
- 1 stonka francúzskeho zeleru pokrájaná na malé kúsky
Do nádoby z dreva alebo umelej hmoty načistíme mesiačiky grapefruitu, pomaranča (zachytíme aj šťavu vytekajúcu pri príprave), zalejeme ich limetovou šťavou, pridáme koriandrovú vňať, čili, vločky a soľ a premiešame. Potom pridáme reďkovku, uhorku, jablko a ostatné suroviny a jemne premiešame. Šalát necháme pred podávaním 10 minút postáť.
Želé s grapefruitom 2 porcie
- 4 plátky čírej želatíny
- 250 ml šťavy z broskyňového kompótu
- 1 PL limetkovej šťavy
- 1 ružový grapefruit načistený na mesiačiky
Plátky želatíny namočíme do vody, kým nezmäknú. Potom z nich vytlačíme prebytočnú tekutinu a vložíme ich do hrnca s kompótovou šťavou. Zahrejeme skoro až po bod varu a vylejeme do vopred pripravených misiek. Dáme vychladnúť a stuhnúť. Želatínu vyklopíme na dezertný tanierik a posypeme pokrájaným grapefruitom.
Autor: Miroslav Kubečka, kuchár , foodstylista