Dnešné menu Grapefruit

Grapefruit patrí medzi najmladšie druhy ovocia, no už ho obdivujú na všetkých kontinentoch. Dokonca existuje aj špeciálny príbor na jeho jedenie.

V lepších hoteloch je vždy v ponuke raňajkového bufetu. Chutnú a zdravú šťavu z neho si môžeme dopriať po celý rok už aj u nás. Obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok prospešných nášmu organizmu.Grapefruit je subtropické ovocie pestované pre plody. Rastie na strome, ktorý dosahuje výšku okolo 6 metrov, zriedkavo viacej. Rodiť začína vo štvrtom až šiestom roku života a pri dobrej plodivosti sa dožíva 30 až 40 rokov. Konáre rastú horizontálne. V čase dozrievania plodov sú konáre zvesené pod ťarchou ovocia až k zemi. Grapefruit je vždyzelený strom s dlhými listami s rôznobežnou žilnatinou. Biele kvety majú až 5 cm v priemere a kvitnú v trsoch. Plody majú guľovitý tvar na spodku mierne sploštený. Farba šupky sa pohybuje od zelenej cez žltú a oranžovú, niekedy s nádychom ružovej. Plody majú priemer od 10 do 20 cm a na konári ich býva až 40. Jeden strom dá ročne okolo 650 kg ovocia. Dužina býva bielej, ružovej alebo červenej farby.

História

Príbeh grapefruitu sa začal písať asi pred 300 rokmi. V porovnaní s ostatným ovocím je teda batoľa. Prvý raz sa objavil na Jamajke a podľa všetkého vznikol náhodou krížením, niekedy okolo roku 1700. Predpokladá sa, že je to miešanec pumela a pomaranča. Pumelo (niekedy sa vyslovuje aj pomelo) je doma v Západnej Ázii - v Malajzii a Indonézii, ale je oveľa menšie ako dnešné grapefruity. Skôr pripomína pomaranč, ktorý rastie v Západnej Ázii tiež divo. Veľkosť získal až šľachtením, ktoré trvalo viac ako 100 rokov. Niekedy sa nazýva aj shaddock po kapitánovi Shaddockovi, ktorý práve z Ázie koncom 17. storočia priviezol na Jamajku semená pumela. Tak sa vlastne začala popularita grapefruitu.

Názov v preklade znamená "hroznové ovocie". Mohol vzniknúť z toho, že kvety aj plody rastú v trsoch a z diaľky vyzerajú ako strapce hrozna. Na Jamajke grapefruit v tom čase volali aj "zakázané ovocie" alebo "malý shaddock".

Grapefruit si však obľubu nezískal hneď, pretože mal horkastú, kyslú chuť a nepríťažlivú a hrubú šupku. Začiatkom 19. storočia boli jeho semená prevezené do Spojených štátov amerických na Floridu ako niečo zvláštne z ďalekých krajín. Vtedy ho niektorí záhradníci označili aj ako hrubokožca a zbytočné, bezvýznamné ovocie. Až do polovice 19. storočia sa pestoval len okrajovo a nebol oň záujem.

Všetko pravdepodobne čakalo na istého Johna McDonalda, ktorý v roku 1870 objavil strom so zvláštnymi plodmi, hneď všetky skúpil a začal ich pestovať. O 15 rokov neskôr bola vypravená prvá loď z Floridy do New Yorku naložená grapefruitmi. To bol začiatok grapefruitového priemyslu. Časom boli vyšľachtené odrody, ktoré odolávali mrazu, ďalej sa množili a krížili. Pestovanie sa rozšírilo aj do Kalifornie a Texasu. Práve v Texase vyšľachtili v roku 1929 veľmi známu, patentom chránenú odrodu Ruby Red s červenou dužinou. Grapefruit sa stal v roku 1993 aj ovocím štátu Texas. Na Floride vyšľachtili odrody ako Duncan a Marsh, ktoré však mali v plode veľa semienok, a tak sa používali len na odšťavenie a konzervovanie. V 40. rokoch 20. storočia začali grapefruity pestovať a vyvážať do sveta aj Južná Amerika, Trinidad a Tobago, Izrael, Cyprus a ďalšie krajiny.

Využitie

Grapefruity sú najchutnejšie surové. Výborná je aj ich čerstvo vytlačená šťava. Očistené plody zbavené membrán sa používajú najmä do šalátov. Grapefruit má rád kombináciu s avokádom. Chutný je aj ako marmeláda alebo ako šťava v zavareninách. Jemná, horkastosladká chuť vynikne ešte lepšie, ak ju jemne pocukríme ovocným cukrom alebo agáve sirupom a kvapkami limetkovej šťavy.

Grapefruity sú plné vitamínov radu A, C a B. Najmä ružová odroda je priam vitamínová bomba. Požitie tohto ovocia pred jedlom urobí ešte lepší apetít na ďalší chod. Grapefruit je nízkokalorický, hodí sa teda pri diétach. Obsahuje aj množstvo minerálov, napríklad vápnik, draslík, železo a zinok. Pôsobí ako antioxidant. Výťažok z grapefruitových jadierok pomáha takmer zázračne pri liečbe rôznych kožných ochorení, ako sú ekzémy, mykózy, vyrážky, bradavice alebo lupienka.

Recepty

Grapefruitový smoothie (2 poháre)

  • 1 červený grapefruit
  • 1 pomaranč
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 1 dl mandľového mlieka

V mixéri všetko dobre pomixujeme, prípadne pridáme trochu medu a limetkovej šťavy. Podávane do 10 minút po vymixovaní, inak nápoj začne oxidovať a stratí enzýmy a vitamíny.

Povzbudzujúci nápoj

  • 100 ml grapefruitovej šťavy
  • 1 ČL medu
  • štipka morskej soli
  • 200 ml zeleného čaju

Všetko dobre vymiešame a podávame s ľadom.

Ocot z ružového grapefruitu

  • 250 g očisteného ružového grapefruitu (bez membrán)
  • 120 ml vody
  • 60 ml vínneho octu
  • 3/4 ČL soli
  • 1/4 ČL guárovej gumy
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 4 PL javorového sirupu

Suroviny vymixujeme na pyré a dáme do fľašky so širším hrdlom, aby sa ocot lepšie nalieval na jedlo. Nespotrebovaný ocot uchováme uzavretý asi 7 dní v chladničke. Výborne sa hodí na šalát z hrušky, jablka a hrozna. Alebo na listové šaláty.

Grapefruitový šalát s bielou reďkovkou

  • 1 očistený červený grapefruit rozobraný na mesiačiky a bez membrán
  • 1 pomaranč očistený ako grapefruit
  • 3 PL limetovej šťavy
  • 2 PL posekanej koriandrovej vňate a trocha lístkov na dekoráciu
  • 1/4 ČL drvených čili papričiek
  • 1/4 ČL hrubej morskej soli
  • 1 biela reďkovka, ošúpaná a pokrájaná na 1 cm kolieska
  • 1 jablko Granny Smith, bez jadierok, na štvrtky
  • 1 šalátová uhorka, ošúpaná a pokrájaná na 1 cm kolieska
  • 1 malá červená cibuľka na kolieska
  • 1 stonka francúzskeho zeleru pokrájaná na malé kúsky

Do nádoby z dreva alebo umelej hmoty načistíme mesiačiky grapefruitu, pomaranča (zachytíme aj šťavu vytekajúcu pri príprave), zalejeme ich limetovou šťavou, pridáme koriandrovú vňať, čili, vločky a soľ a premiešame. Potom pridáme reďkovku, uhorku, jablko a ostatné suroviny a jemne premiešame. Šalát necháme pred podávaním 10 minút postáť.

Želé s grapefruitom 2 porcie

  • 4 plátky čírej želatíny
  • 250 ml šťavy z broskyňového kompótu
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • 1 ružový grapefruit načistený na mesiačiky

Plátky želatíny namočíme do vody, kým nezmäknú. Potom z nich vytlačíme prebytočnú tekutinu a vložíme ich do hrnca s kompótovou šťavou. Zahrejeme skoro až po bod varu a vylejeme do vopred pripravených misiek. Dáme vychladnúť a stuhnúť. Želatínu vyklopíme na dezertný tanierik a posypeme pokrájaným grapefruitom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 25 987
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 942
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 713
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 566
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 360
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 155
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 047
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 018
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 927
  10. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 853

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

SVET

Česká ambasáda v Sýrii slúži ako cestovka pre prominentov režimu

Česko má ako jediná západná krajina ambasádu v Damasku.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.